Απάντηση έδωσε στην τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν για "ειρηνευτικές συνομιλίες”, δείχνοντας πως ακόμα τους χωρίζει μεγάλο χάσμα για να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως ο Πούτιν θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να βρει μια λύση, ώστε να μπει τέλος στον πόλεμο, κάτι που δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής.
Το Κρεμλίνο απάντησε με τον γνωστό του τρόπο, μία απάντηση που σίγουρα δεν αποδέχεται η Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει διατεθειμένος να κάτσει να συνομιλήσει αλλά με όρους. Τους δικούς του. Αυτοί είναι να αναγνωριστούν οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε παράνομα η Ρωσία και φυσικά να μην αποχωρήσουν τα στρατεύματα από την Ουκρανία, όπως θέλει η Δύση.
Αυτό, προφανώς θα ήταν ένας "απαράδεκτος συμβιβασμός” για την Ουκρανία, κάτι που δεν θα αποδεχθεί και ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως ο ίδιος είπε από τον Λευκό Οίκο, στέκοντας στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.
Η διπλωματική δραστηριότητα για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ξανάρχισε τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη νότια Ουκρανία, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε εκτεταμένες επιθέσεις, σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Σολτς σε Πούτιν: "Απέσυρε τα στρατεύματα”
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε την Παρασκευή (2/12) με τον Πρόεδρο Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας τους, ο Γερμανός ηγέτης παρότρυνε- σύμφωνα με το Βερολίνο- τον ομόλογό του, να βρει μια διπλωματική λύση που θα περιλάμβανε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία "το συντομότερο δυνατό”.
Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η γερμανική πλευρά ήταν αυτή που πίεσε για την επικοινωνία. Ο Πούτιν προέτρεψε το Βερολίνο "να επανεξετάσει τις προσεγγίσεις του στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων”, ενώ επέστησε την προσοχή στην "καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας”. Πρόσθεσε δε ότι το Κίεβο απέρριψε εντελώς την ιδέα των συνομιλιών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα στην ημέρα ότι ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες με στόχο "να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας”, αλλά η Μόσχα σίγουρα δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τους όρους των ΗΠΑ: "Τι είπε στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού φύγει ο Πούτιν από την Ουκρανία".
Πρόσθεσε δε πως, περιέπλεξε την αναζήτηση μιας αμοιβαίας βάσης για συνομιλίες και είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν τα "νέα εδάφη” στην Ουκρανία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν κήρυξε τέσσερις ουκρανικές περιοχές ως μέρος της Ρωσίας, αλλά ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του Λουχάνσκ, η εισβολή τους στο Ντόνετσκ έχει σταματήσει και βρίσκονται στο πόδι στο Χερσόν και στη Ζαπορίζια, στο νότο.
Πριν από τη συνομιλία Σολτς-Πούτιν την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραπονέθηκε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προσφέρει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής όσον αφορά τη μεσολάβηση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr