Σε μία άμεση ανάλυση των καταιγιστικών εξελίξεων από τη Βενεζουέλα, το BBC εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια πρωτοφανή στρατιωτική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί σε αμερικανικό έδαφος. Μαζί με τον Μαδούρο, συνελήφθη και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες.
Γιατί συνελήφθη ο Νικολάς Μαδούρο
Το 2024, ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών, παρόλο που οι καταμετρήσεις των ψήφων που συγκέντρωσε η αντιπολίτευση υποδήλωναν ότι ο υποψήφιός της, Εντμούντο Γκονζάλες, είχε κερδίσει με σαρωτική νίκη.

Ο Μαδούρο ήρθε σε σύγκρουση με τον Τραμπ σχετικά με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων μεταναστών στις ΗΠΑ και την καταπολέμηση της εισροής ναρκωτικών - ιδίως φαιντανύλης και κοκαΐνης - στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει δύο συμμορίες ναρκωτικών της Βενεζουέλας - την Tren de Aragua και το Cartel de los Soles - ως Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTO) και έχει ισχυριστεί ότι της τελευταίας ηγούνταν ο ίδιος ο Μαδούρο.
Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει μάλιστα αμοιβή ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Μαδούρο.
Ο Μαδούρο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι ηγέτης καρτέλ και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τον "πόλεμο κατά των ναρκωτικών" ως δικαιολογία για να προσπαθήσουν να τον καθαιρέσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Τους τελευταίους μήνες, αμερικανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις σε διεθνή ύδατα σε σκάφη που ισχυρίζονται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Οι επιθέσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετά από μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη χώρα της Νότιας Αμερικής, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας και η σύζυγός του μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός χώρας σε στρατιωτική επιχείρηση σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές.
Υπενθυμίζεται, ότι το άστρο του Νικολάς Μαδούρο στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας έλαμψε υπό την ηγεσία του αριστερού προέδρου Ούγκο Τσάβες και του "Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας" (PSUV).

Ο Μαδούρο διαδέχθηκε τον Τσάβες στην προεδρία το 2013.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα
Στη Βενεζουέλα έχει κηρυχθεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αντιπρόεδρος της χώρας, και άμεση αντικαταστάτρια του Μαδούρο, Ντέλσι Ροντρίγκεζ (Delcy Rodríguez) δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε πού βρίσκονται ο Μαδούρο και η σύζυγός του, και απαίτησε "άμεση απόδειξη ζωής" και για τους δύο.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ ισχυρίστηκε ότι οι επιδρομές έπληξαν περιοχές αμάχων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση συγκέντρωνε πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες. Αναφορές για περιοχές που επλήγησαν από τις επιδρομές περιλαμβάνουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο La Carlota στο κέντρο της πρωτεύουσας και την κύρια στρατιωτική βάση Fuerte Tiuna.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέφερε επίσης ότι οι πολιτείες Miranda, Aragua και La Guaira επλήγησαν επίσης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Βενεζουέλα θα "αντισταθεί" στην παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέδωσε επίσημη δήλωση καταδικάζοντας την "εξαιρετικά σοβαρή στρατιωτική επιθετικότητα" των ΗΠΑ "εναντίον του εδάφους και του πληθυσμού της Βενεζουέλας σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους".
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απειλούν τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα και χαρακτήρισε την επίθεση ως προσπάθεια κατάσχεσης "των στρατηγικών πόρων της Βενεζουέλας, ιδίως του πετρελαίου και των ορυκτών της" σε μια προσπάθεια "να διασπαστεί βίαια η πολιτική ανεξαρτησία του έθνους". Ταυτόχρονα, η Βενεζουέλα ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έγινε η επιχείρηση σύλληψης του Μαδούρο. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς συνελήφθη ο Μαδούρο ή πού μεταφέρθηκε.
Γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στο Καράκας, ενώ σύννεφα καπνού υψώνονταν πάνω από την πόλη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο Μαδούρο συνελήφθη από τη δύναμη Δέλτα του αμερικανικού στρατού - την κορυφαία μονάδα αντιτρομοκρατίας του αμερικανικού στρατού - σύμφωνα με το CBS.
Ο Τραμπ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα στις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην οποία αναμένεται να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση.
Βίντεο με εκρήξεις και ελικόπτερα που πετούσαν κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.
Mandar un abrazo a todo el pueblo Venezolano…game over Maduro…!!!
— Cristóbal Soria (@cristobalsoria) January 3, 2026
Viva Venezuela…!!! pic.twitter.com/TCKOV1Lecx
Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε στην πλατφόρμα του Truth Social ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις επιθέσεις. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποίησαν με επιτυχία μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας και του ηγέτη της, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, συνελήφθη και απελάθηκε από τη χώρα", έγραψε ο Τραμπ.

"Αυτή η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν".
Λίγο αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους New York Times λίγο μετά τις 4:30 πμ (ώρα Ουάσινγκτον), δέκα λεπτά αφότου είχε κάνει την παραπάνω ανακοίνωση στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν "πολύ καλός σχεδιασμός από πολλά, σπουδαία στρατεύματα και σπουδαίους ανθρώπους". Και πρόσθεσε: "Στην πραγματικότητα, ήταν μια λαμπρή επιχείρηση".
Ο δημοσιογράφος των NYT ρώτησε τον Τραμπ αν είχε ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου πριν ο στρατός των ΗΠΑ, μαζί με το προσωπικό επιβολής του νόμου, εμπλακεί σε μια "μεγάλης κλίμακας επίθεση", όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απάντηση του Τραμπ ήταν: "Θα μιλήσουμε για αυτό. Θα έχουμε μια συνέντευξη Τύπου".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
