Follow us

Αμεση αντίδραση Ζελένσκι μετά τις απειλές Πούτιν: Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα την αίτησή της για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ζελενσκι

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα την αίτησή της για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως μετεδίδει ο Guardian.

"Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ", δήλωσε σε βίντεο στο Telegram.

Η δήλωση Ζελένσκι:

"Ουκρανοί!

Και φίλοι και συμμάχοί μας!

Ντε φάκτο σύμμαχοι. Σήμερα, εδώ στο Κίεβο, στην καρδιά της χώρας μας, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την ασφάλεια ολόκληρης της κοινότητας των ελεύθερων εθνών.

Βλέπουμε ποιος μας απειλεί. Ποιος είναι έτοιμος να σκοτώσει και να ακρωτηριάσει. Ο οποίος προκειμένου να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου του δεν σταματά σε καμία βαρβαρότητα.

Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Η πρώτη!

Η Ρωσία δεν θα σταματούσε στα σύνορά μας αν δεν την είχαμε σταματήσει. Άλλα κράτη θα είχαν δεχτεί επίθεση. Οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Γεωργία, το Καζακστάν...

Η Ρωσία διεκδικούσε να υποτάξει διάφορα έθνη της Ευρώπης και της Ασίας. Αυτή η εγκληματική φιλοδοξία καταρρέει στην Ουκρανία. Κατέρρευσε στα προάστια του Κιέβου και του Τσερνίχοφ. Στο "Azovstal". Στην περιοχή του Σούμι και στην περιοχή του Χάρκοβο. Στο νησί Zmiinyi. Θα καταρρεύσει στο Ντονμπάς και στη νότια Ουκρανία όταν τα απελευθερώσουμε. Σίγουρα στην Κριμαία, στην ελεύθερη ουκρανική Κριμαία.

Όλη η επικράτεια της χώρας μας θα απελευθερωθεί από αυτόν τον εχθρό - τον εχθρό όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της ίδιας της ζωής, της ανθρωπότητας, του νόμου και της αλήθειας.

Η Ρωσία το γνωρίζει ήδη αυτό. Αισθάνεται τη δύναμή μας. Βλέπει ότι εδώ, στην Ουκρανία, αποδεικνύουμε τη δύναμη των αξιών μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βιάζεται. Οργανώνει αυτή τη φάρσα με την απόπειρα προσάρτησης. Προσπαθεί να κλέψει κάτι που δεν της ανήκει. Θέλει να ξαναγράψει την ιστορία και να ξανασχεδιάσει τα σύνορα με δολοφονίες, βασανιστήρια, εκβιασμούς και ψέματα.

Η Ουκρανία δεν θα το επιτρέψει αυτό.

Σήμερα πραγματοποίησα μια συνεδρίαση του Επιτελείου του Ανώτατου Αρχηγού. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Έχουμε μια απόφαση.

Πρώτον - μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης της Ουκρανίας και της εκδίωξης των κατακτητών από ολόκληρο το έδαφός μας αποκαθιστά την ειρήνη. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το μονοπάτι.

Δεύτερον - η Ουκρανία ήταν και παραμένει ηγέτης στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης. Ήταν το κράτος μας που πάντα πρότεινε στη Ρωσία να επιτευχθεί μια συμφωνία συνύπαρξης με ίσους, ειλικρινείς, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους. Είναι προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν γνωρίζει τι είναι αξιοπρέπεια και τιμιότητα. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ήδη με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας.

Και τρίτον - πρέπει de jure να καταγράψουμε όλα όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Στην Ουκρανία κρίνεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεση με την τυραννία. Εδώ, με τη σταθερότητα των κρατικών μας συνόρων, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των συνόρων όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι κανείς άλλος δεν θα τολμήσει να φέρει τον πόλεμο πίσω στην ήπειρό μας.

Εδώ, στην Ουκρανία, οι αξίες της ευρωατλαντικής μας κοινότητας έχουν αποκτήσει πραγματική ζωτική ενέργεια. Τη δύναμη του έθνους που αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δύναμη των εθνών που βοηθούν σε αυτόν τον αγώνα.

Είμαστε de facto σύμμαχοι. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί. De facto, έχουμε ήδη ολοκληρώσει την πορεία μας προς το ΝΑΤΟ. De facto, έχουμε ήδη αποδείξει τη διαλειτουργικότητα με τα πρότυπα της Συμμαχίας, είναι πραγματικά για την Ουκρανία - πραγματικά στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασής μας.

Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι η Συμμαχία. De facto.

Σήμερα, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση. Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που συνάδει με τη σημασία μας για την προστασία ολόκληρης της κοινότητάς μας. Με μια επιταχυνόμενη διαδικασία.

Αμεση αντίδραση Ζελένσκι μετά τις απειλές Πούτιν: Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ξέρουμε ότι είναι δυνατόν. Είδαμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ξεκινούν φέτος την ένταξή τους στη Συμμαχία χωρίς Σχέδιο Δράσης για την ένταξη.

Αυτό είναι δίκαιο. Αυτό είναι επίσης δίκαιο για την Ουκρανία. Πρόκειται για την εδραίωση στο επίπεδο της συνθήκης των όσων έχουν ήδη επιτευχθεί στη ζωή και των αξιών μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό απαιτεί τη συναίνεση όλων των μελών της Συμμαχίας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια τέτοια συναίνεση. Και ως εκ τούτου, ενώ αυτό συμβαίνει, προσφερόμαστε να εφαρμόσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με το Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου, το οποίο αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε στους εταίρους μας.

Η ασφάλεια δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα για την εγγύησή της.

Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχύτερη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ενέκρινε απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε σημαντικά φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας που δεν είχαν το θάρρος να μιλήσουν για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου ή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε επιθετικά βήματα κατά της Ουκρανίας και της κοινότητας των δημοκρατικών εθνών.

Και ταυτόχρονα, απευθύνομαι στους λαϊκούς βουλευτές της Ουκρανίας: στην επόμενη συνεδρίαση της Verkhovna Rada της Ουκρανίας, θα εξεταστεί ένα σχέδιο νόμου για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα πρέπει να απλοποιήσει σημαντικά αυτή τη διαδικασία. Παρακαλώ να εγκρίνετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς καθυστέρηση".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 08 Δεκ 2022 | 17:28

Αμετανόητος ο Πούτιν: Θα συνεχίσουμε τα πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας ως αντίποινα για τη γέφυρα στην Κριμαία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας θα συνεχιστούν

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΧΗΣ 08 Δεκ 2022 | 11:05

Ρωσικά στρατεύματα συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία - Πίεση της Μόσχας στον Λουκασένκο

Η Λευκορωσία έχει δηλώσει πως δεν θα μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως είχε αναπτύξει στρατεύματα στο παρελθόν με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 08 Δεκ 2022 | 08:06

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νέες απειλές Τσαβούσογλου: Οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο

Οι ΗΠΑ προτρέπουν οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο, μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ εναντίον της Ελλάδας.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 07 Δεκ 2022 | 23:02

Ηχηρή απάντηση Ουάσινγκτον σε Πούτιν: "Ανεύθυνος" που μιλάει "επιπόλαια" για πυρηνικά όπλα

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις απάντησε στον Πούτιν που είπε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πρωτίστως πυρηνικά όπλα αλλά μόνο "ως απάντηση".

ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ 07 Δεκ 2022 | 20:50

Ο δήμαρχος του Κιέβου προειδοποιεί για "Αποκάλυψη" τον χειμώνα - Πιθανή η ανάγκη εγκατάλειψης της πόλης

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σκιαγράφησε την εικόνα ενός σκληρού μέλλοντος για την ουκρανική πρωτεύουσα

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 07 Δεκ 2022 | 20:16

Ένατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν - Ποιοι μπαίνουν στη "μαύρη λίστα"

Στον κατάλογο των κυρώσεων ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αξιωματικοί, αμυντικές βιομηχανικές εταιρείες, υπουργοί, κυβερνήτες και πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ 07 Δεκ 2022 | 18:42

Πούτιν: Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία "δεν τρελάθηκε"

Ο Πούτιν πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της "με όλα τα διαθέσιμα μέσα".

ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 07 Δεκ 2022 | 17:48

Die Zeit: Ομολογία Μέρκελ - "Έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πιο γρήγορα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας"

Η ακύρωση του έργου θα είχε "επικίνδυνα επιδεινώσει" τη σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε η Μέρκελ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 07 Δεκ 2022 | 16:28

Μπορέλ: "Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας- Πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας"

Η απάντηση του ύπατου εκπροσώπου Γιοσέπ Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ 07 Δεκ 2022 | 16:09
«Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ» 07 Δεκ 2022 | 16:02

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση μέσα στο χειμώνα στην Ουκρανία προκειμένου να ανασυνταχθεί

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση προκειμένου να ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αργότερα.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 441 ΑΜΑΧΟΙ 07 Δεκ 2022 | 15:01

Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ: Οι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στις επαρχίες Κίεβο, Τσερνίχιβ και Σούμι είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Η ΜΟΣΧΑ 07 Δεκ 2022 | 10:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παρήγγειλε εκατοντάδες UAVs και πυραύλους από το Ιράν

Η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ήδη εκατοντάδες UAVs ιρανικής κατασκευής, τύπου Shahed-136.