Τη φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που βούτηξε στο αίμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν.
Στην ανάρτηση, στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ το ISIS-K, υποστηρίζει ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπαν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Όπως αναφέρει, δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων. Οι δύο εκρήξεις, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη στο ξενοδοχείο Baron προκάλεσαν εκατόμβη θυμάτων με 103 νεκρούς, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάμεσά τους τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ το Al Arabiya κάνει λόγο για 158 τραυματίες.
Τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν
Τουλάχιστον εικοσιοκτώ μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
"Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί", είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.
Τουλάχιστον δεκατρείς αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δέκα πεζοναύτες, σκοτώθηκαν και 18 άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση στα όρια του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, όπου παρέμενε συγκεντρωμένο μεγάλο πλήθος ανθρώπων που ήλπιζε πως θα μπορέσει να φύγει από τη χώρα. Πέρα από τους Ταλιμπάν και τους αμερικανούς στρατιωτικούς δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση
Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.
Τζο Μπάιντεν: "Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν"
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράστηκε από τον Λευκό Οίκο για την κρίση στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα "συνεχιστεί" ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε ότι παραμένει η προθεσμία για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα. Υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του να προχωρήσει στην αποχώρηση.
Χαρακτηρίζοντας "ήρωες" που εκτελούσαν "επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων" τους πεσόντες, ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα "καταδιώξουν" το ΙΚ, θα ανταποδώσουν το πλήγμα με "δύναμη και ακρίβεια": "θα τους κάνουμε να πληρώσουν", τόνισε. Έχει ήδη ζητήσει να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), πρόσθεσε, λέγοντας πως θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις εάν απαιτηθεί. "Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε", είπε ο κ. Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους για το μακελειό.
Αντιδρώντας στην επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε νωρίτερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον είχε καταστήσει σαφές ήδη νωρίτερα πως θα συνεχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πια. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας πως δεν πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση εκκένωσης, που ως χθες επέτρεψε να εγκαταλείψουν τη χώρα σχεδόν 100.000 άνθρωποι.