Follow us

Ανάλυση Al Ahram: Γιατί ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η δημοτικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο - Του Ερντογάν μειώνεται ακόμη και μέσα στο AKP

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η δημοτικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Η πορεία αυτή καταγράφεται σε μια σειρά ερευνών που διεξήχθησαν από τουρκικούς οργανισμούς ερευνών και δημοσκοπήσεων.

Για παράδειγμα, όπως γράφει η αιγυπτιακή Al Ahram, τον Ιούλιο του 2022 η έρευνα "Turkish Pulse" της Metropoll, διαπίστωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον σημαντικά μικρότερη λαϊκή υποστήριξη από οποιονδήποτε από τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ανάλυση Al Ahram: Γιατί ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Διαπίστωσε ότι, σε έναν δεύτερο γύρο εκλογών που θα έφερνε αντιμέτωπο τον Ερντογάν με έναν από τους πέντε υποψήφιους της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν θα λάμβανε περίπου το 42% των ψήφων, ενώ ο Μανσούρ Γιαβάς, νυν δήμαρχος της Άγκυρας, θα κέρδιζε το 53,9%, ο Εκράμ Ιμάμογλου, μέλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 48%. 6%, η Ακσενέρ, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος IYI 46,4%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του CHP το 45,4%- και ο Αλί Μπαμπατσάν, πρώην μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και νυν ηγέτης του αποσχισθέντος Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), 44,5%.

Θορυβημένη από αυτή την καθοδική πορεία, η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει λάβει διάφορα μέτρα για να αντιστρέψει την τάση. Πρώτον, εισήγαγε ορισμένες αλλαγές στις δομές και τις πολιτικές του κόμματος, προκειμένου να ενισχύσει τη βάση στήριξης του κόμματος και να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους.

Δεύτερον, άρχισε εκστρατεία για την τροποποίηση των εκλογικών νόμων προκειμένου να διαμορφώσει ένα εκλογικό έδαφος πιο ευνοϊκό για τους υποψηφίους του ΑΚΡ και τον πρόεδρο.

Τρίτον, επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους. Πιο πρόσφατα, στις 15 Σεπτεμβρίου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δέκα μέλη του προσωπικού του δήμου της νότιας επαρχίας Μερσίνας που διοικεί το CHP με την κατηγορία της "διεξαγωγής προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης", σύμφωνα με την τηλεόραση Halk.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την αυξανόμενη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ένας από τους οποίους είναι τα αντίποινα από τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν ότι οι στρατιωτικές περιπέτειες της Άγκυρας στο εξωτερικό το μόνο που έχουν κάνει είναι να απομονώσουν την Τουρκία απο στο περιφερειακό της περιβάλλον και να πλήξουν την εγχώρια οικονομία.

Αυτό ίσχυε κυρίως για την επιθετική επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία και την πολιτική ανοικτών θυρών προς τους Σύρους πρόσφυγες. Η παρουσία περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία επιδείνωσε τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της χώρας. Μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης έστρεψαν την οργή και την απογοήτευσή τους εναντίον αυτών των προσφύγων, καλώντας την κυβέρνηση να τους απελάσει. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί επίσης ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ήταν μια άσκοπη κίνηση που αχρείαστα αποστράγγισε τους οικονομικούς πόρους της Τουρκίας.

Οι χειρισμοί της Άγκυρας σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν επίσης στοιχειώσει το κυβερνών κόμμα και τον ηγέτη του. Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τους εξοπλισμούς, όπως η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 η οποία τελικά οδήγησε στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-25 του Πενταγώνου και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act).

Ερντογάν - Μπάιντεν

Το ζήτημα της διαιρεμένης Κύπρου είναι ένα άλλο επίμαχο πεδίο. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Λευκωσία, ένα βήμα που τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης θεωρούν ως απόδειξη ότι η σχέση της κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαλτωμένα νερά.

Οι τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις είναι εξίσου τεταμένες με φόντο την αυξανόμενη ευρωπαϊκή καταδίκη της επιδείνωσης της κατάστασης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Η παράνομη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εξοργίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως όπλο τη δικαιοσύνη εναντίον των αντιπάλων της και να καταπνίξει την κριτική, έχει τροφοδοτήσει την ενότητα των γραμμών της αντιπολίτευσης ενάντια σε τέτοιες κατασταλτικές και καταναγκαστικές τακτικές.

Στα τέλη Αυγούστου, η Τουρκάλα ποπ σταρ Gulsen Colakoglu φυλακίστηκε με την κατηγορία της "υποκίνησης μίσους και εχθρότητας" εξαιτίας ενός αστείου που έκανε για τα θρησκευτικά σχολεία με την ονομασία Imam Hatip. Απελευθερώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Κύκλοι της αντιπολίτευσης άδραξαν την ευκαιρία για να ξεσπάσουν κατά της κυβέρνησης με ισλαμικό προσανατολισμό, πολλά μέλη της οποίας είναι απόφοιτοι τέτοιων σχολείων, που ιδρύθηκαν αρχικά για να εκπαιδεύουν ιμάμηδες.

Πιο πρόσφατα, στις 21 Σεπτεμβρίου, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέβαλε τη δίκη του Εκράμ Ιμάμογλου με την κατηγορία ότι προσέβαλε μέλη της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε το 2019, όταν διεκδικούσε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Στις δημοτικές εκλογές κέρδισε τον υποψήφιο του ΑΚΡ με σαφή πλειοψηφία, αλλά το YSK ακύρωσε τα αποτελέσματα και διέταξε επανάληψη των εκλογών, την οποία κέρδισε στη συνέχεια με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία.

ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ

Η σύλληψη στελεχών του CHP με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία αποτελεί σημαντική κλιμάκωση σε σύγκριση με το συνηθισμένο όπλο της δίωξής τους για "προσβολή του προέδρου" και άλλα παρόμοια, και ως εκ τούτου αποτελεί ένδειξη της απειλής που αισθάνεται το κυβερνών κόμμα και ο ηγέτης του από αυτή την κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν από αυτό, είχε χρησιμοποιήσει κυρίως τις τρομοκρατικές κατηγορίες για να πραγματοποιήσει τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα, το εκπαιδευτικό σύστημα και άλλους κυβερνητικούς θεσμούς στο όνομα της εκρίζωσης του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Έχει επίσης στοχοποιήσει συστηματικά το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο κατηγορεί για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, εννοώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Εκατοντάδες μέλη και αξιωματούχοι του HDP, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην συμπροέδρων, μαραζώνουν στη φυλακή εδώ και χρόνια.

Οικονομική παρακμή

Η επιδεινούμενη οικονομική παρακμή έχει δυσχεράνει την ικανότητα της κυβέρνησης να ανακόψει από την αυξανόμενη δημοτικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν στην ατζέντα τους την κατακόρυφη πτώση της λίρας, τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτίναξη της ανεργίας.

Επιπλέον, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει επιδεινώσει την κρίση με σπάταλες δαπάνες και απερίσκεπτο δανεισμό. Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανέρχεται σήμερα σε 1,9 τρισεκατομμύρια τουρκιές λίρες, σχεδόν οκταπλάσιο από 243 δισεκατομμύρια που ήταν πριν από 18 χρόνια, όταν το AKP ήρθε στην εξουσία. Οι επικριτές κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδείνωσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας υπονομεύοντας την αυτονομία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και επιβάλλοντας την προσωπική του άποψη στην αύξηση των επιτοκίων στις νομισματικές πολιτικές της τράπεζας.

Καθώς το βιοτικό επίπεδο επιδεινώθηκε, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών συρρικνώθηκε. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απηύθυναν συνεχώς έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική με βάση τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και όχι των ιδεολόγων.

τουρκικη λιρα

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2023 η αντιπολίτευση είναι πιθανό να κερδίσει περαιτέρω έδαφος, κυρίως λόγω της δημοτικότητας του Ερντογάν που μειώνεται ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- της κακή οικονομική διαχείριση ται των δυσμενών πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων της εξωτερικής του πολιτικής.

Ταυτόχρονα, όμως, το ήδη πρωτοφανές επίπεδο πόλωσης θα γίνει ακόμη πιο έντονο καθώς θα αυξάνονται οι πιέσεις από μια σειρά εγχώριων και διεθνών ζητημάτων, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα πολύ φορτισμένο εκλογικό κλίμα.

Πηγή: Al Ahram

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 7,5 ΕΤΩΝ 25 Νοε 2022 | 20:03

Τουρκία: Σάλος με τη δίωξη της επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου-Κατήγγειλε πιθανή χρήση χημικών όπλων εναντίον Κούρδων

Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου στα προάστια της Άγκυρας και φυλακίστηκε την επόμενη μέρα για "τρομοκρατική προπαγάνδα".

«ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ» 25 Νοε 2022 | 16:56

Συνεχίζει τις απειλές για τη Συρία ο Ερντογάν: Χερσαία επίθεση όταν έρθει η ώρα - Θα φτιάξουμε ζώνη ασφαλείας στα σύνορα

Ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, ο Ερντογάν επαναδιακήρυξε τον στόχο του για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" βάθους 30χλμ στα ΝΑ σύνορα της Τουρκίας.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 25 Νοε 2022 | 09:35

Τα έβαψαν μαύρα οι Τούρκοι για τα F-16: Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν πράσινο φως, τα πρώτα θα φτάσουν το 2028

Αν οι ΗΠΑ εγκρίνουν τα F-16, τα πρώτα θα έρθουν το 2028, σχολίαζε το τουρκικό δίκτου Haber Turk.

ΣΤΑ 19.000 ΠΟΔΙΑ 25 Νοε 2022 | 07:58

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από Κίναρο και Καλόγηρους

Το UAV πέταξε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης

ΤΟΥΡΚΙΑ 24 Νοε 2022 | 20:23

Προσβολές και ψέματα από τον Τσελίκ: Μητσοτάκης και Δένδιας θα κάνουν βόλτες στον αέρα, δεν θα μπορούν να προσγειωθούν

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε με ψέματα και χαρακτηρισμούς στον Νίκο Δένδια και την Ελλάδα.

47 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ 24 Νοε 2022 | 15:19

Συρία: Οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν για έκτη διαδοχική ημέρα κουρδικές θέσεις

13 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με βαρύ πυροβολικό σε περιοχές που ελέγχονται από τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ 24 Νοε 2022 | 15:11

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι

Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε στα 28.000 πόδια στις 13:31 και ακολούθησαν τρία λεπτά αργότερα τα άλλα δύο, το πρώτο στα 24.000 πόδια και το δεύτερο στα 15.000 πόδια.

ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ 24 Νοε 2022 | 09:09

Hurriyet: Ο Ερντογάν βγάζει ξανά το γεωτρύπανο "Αμπντουλχαμίντ Χαν" για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2022 | 23:31

Νέο "χαστούκι" Μενέντεζ σε Τουρκία για τις επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ: "Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου"

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ τόνισε πως οι Τούρκοι έχουν ήδη σκοτώσει αμάχους και καταστρέψει κρίσιμες αστικές υποδομές, ενώ απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του ISIS.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ 23 Νοε 2022 | 21:02

Μπλόκο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τους S-400: Μην τους χρησιμοποιήσετε, δώστε τους πίσω στη Ρωσία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία πως οποιαδήποτε νέα αμυντική συναλλαγή με τη Ρωσία, μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες κυρώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Νοε 2022 | 20:24

Δένδιας: Έχουμε μια διαρκή, κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία χωρίς προηγούμενο - Αμφισβητεί την κυριαρχία μας

Μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι "αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ακόμα και οριακά, και της ίδιας της Κρήτης"

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 23 Νοε 2022 | 18:57

Αμεση απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη συμφωνία με Αίγυπτο: Για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως "απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις" - Τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Μνημόνιο Ελλάδας - Αιγύπτου

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2022 | 16:09

Ευρωπαϊκό "χαστούκι" στον Ερντογάν: Την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ και 130 κατά.