Follow us

Ανάλυση CNNi: Τι σημαίνει η βύθιση της ναυαρχίδας Moskva - Οι επιπτώσεις στο ρωσικό ηθικό και στον πόλεμο του Πούτιν

Το καταδρομικό Moskva βρίσκεται σήμερα το πρωί βαθιά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια πολεμικού πλοίου τα τελευταία 40 χρόνια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Το καταδρομικό Moskva βρίσκεται σήμερα το πρωί βαθιά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα". Με αυτή την πρόταση το CNNi ξεκινά την ανάλυσή του γύρω από τις συνθήκες βύθισης της ναυαρχίδας των ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- τις υποσχέσεις του Πούτιν πριν από 10 χρόνια για τη ναυτική ικανότητα της Ρωσίας και τον επαγγελματισμό των στελεχών.

Το αν βρίσκεται στον βυθό ως θύμα ουκρανικών πυραύλων ή ρωσικής ανικανότητας ή κακής στιγμής ή πρόκειται για συνδυασμό και των τριών, παραμένει ασαφές. Το σίγουρο όμως είναι ότι η μεγαλύτερη απώλεια πολεμικού πλοίου τα τελευταία 40 χρόνια θα εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα όχι μόνο για τη Μόσχα, αλλά και για τους στρατιωτικούς σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Τι προκάλεσε τη βύθιση;

Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι μια πυρκαγιά από άγνωστη αιτία πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου και οι εκρήξεις που προέκυψαν άφησαν το Moskva με δομικές ζημιές. Και προσθέτει ότι το πολεμικό πλοίο στη συνέχεια βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής καθώς ρυμουλκούνταν σε κοντινό λιμάνι.

Η Ουκρανία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έπληξε το Moskva με πυραύλους κρουζ.

Αμερικανοί και δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι φαίνεται να συγκλίνουν προς την ουκρανική πλευρά. Οι ΗΠΑ πιστεύουν με "μέτρια σιγουριά" ότι η εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα είναι ακριβής, δήλωσε στο CNNi μια πηγή που γνωρίζει τις τελευταίες πληροφορίες.

Το Moskva ήταν οπλισμένο με μια σειρά πυραύλων καθώς και τορπίλες, πυροβόλα όπλα και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που σημαίνει ότι θα είχε τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.

Ανάλυση CNNi: Τι σημαίνει η βύθιση της ναυαρχίδας Moskva - Οι επιπτώσεις στο ρωσικό ηθικό και στον πόλεμο του Πούτιν

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα πλοίο αυτού του μεγέθους χάθηκε σε πόλεμο; Το αργεντίνικο καταδρομικό General Belgrano τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από το βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Conqueror στις 2 Μαΐου 1982, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ.

Το General Belgrano και το Moskva είχαν παρόμοιο μέγεθος -το καθένα είχε μήκος περίπου 600 πόδια (182 μέτρα) και εκτόπισμα 12.000 τόνους, αν και το πλήρωμα των περίπου 1.100 ατόμων στο General Belgrano ήταν υπερδιπλάσιο από το πλήρωμα του Moskva των περίπου 500 ατόμων.

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των θυμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Moskva και της επακόλουθης βύθισης. Συνολικά 323 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους όταν το Belgrano βυθίστηκε.

Τι σημαίνει η απώλεια του Moskva για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια

Η μεγαλύτερη επίπτωση μπορεί να είναι στο ρωσικό ηθικό. Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva ήταν ένα από τα πιο ορατά πλεονεκτήματά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αν και η Μόσχα διαχειρίζεται προσεκτικά τα νέα για τον πόλεμο στη Ρωσία, θα είναι δύσκολο να κρύψει την ξαφνική απουσία ενός τόσο μεγάλου πλοίου.

Και η απώλειά του θα εγείρει αμφιβολίες για τις πολεμικές ικανότητες της Ρωσίας, είτε οφειλεται σε εχθρική ενέργεια είτε σε ατύχημα.

"Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές ελλείψεις, είτε κακή αεράμυνα ή απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας και περιορισμού ζημιών στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας", αναφέρουν οι αναλυτές Mason Clark, Kateryna Stepanenko και George Barros στην καθημερινή τους πολεμική ενημέρωση στο Institute for the Study of War (ISW).

Ο Καρλ Σούστερ, πρώην κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σημειώνει ότι οι αμφιβολίες έφτασαν μέχρι το Κρεμλίνο.

"Προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη ναυτική ικανότητα της Ρωσίας, 10 χρόνια αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποκαταστήσει τις δυνατότητες, το ηθικό και τον επαγγελματισμό του ναυτικού", είπε ο Σούστερ. "Φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις του για καμία από τις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ρωσίας", λέει ο Σούστερ.

Moskva

Ωστόσο, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η βύθιση στη ρωσική εισβολή και την επιχείρηση στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές του ISW το βλέπουν ως ένα σχετικά μικρό πλήγμα, λέγοντας ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για επιθέσεις με πυραύλους κρουζ σε ουκρανικά κέντρα επιμελητείας και αεροδρόμια. Η Ρωσία έχει επίγεια συστήματα και αεροσκάφη κρούσης που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα, σημειώνουν.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι αν πράγματι ένας ουκρανικός πύραυλος ήταν αυτός που το οδήγησε στη βύθιση, το ρωσικό ναυτικό θα πρέπει να επανεξετάσει τις δραστηριότητές του, ενδεχομένως μετακινώντας πλοία μακρύτερα από το ουκρανικό έδαφος και προσαρμόζοντας την αεράμυνα.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η κύρια αποστολή του Moskva ήταν η αεράμυνα για τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. "Θα έχει αντίκτυπο σε αυτή την ικανότητα, σίγουρα βραχυπρόθεσμα", τόνισε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε Επίσης

Ένα μάθημα για την Κίνα;

Αναλυτές λένε ότι η βύθιση θα μελετηθεί προσεκτικά στην Ανατολική Ασία, ειδικά εάν επιβεβαιωθεί ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το πλοίο.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές θα αναζητήσουν οποιαδήποτε εικόνα μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που αφορά την Ταϊβάν, το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Πεκίνου διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν και αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στο νησί αμυντικά όπλα.

Ο Τίμοθι Χιθ, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στη δεξαμενή σκέψης RAND Corp, είπε ότι το χτύπημα στο ρωσικό πλοίο θα υπογραμμίσει τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ "την ευπάθεια των πλοίων επιφανείας" σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Χιθ σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ήθελε να κρατήσει τα πλοία επιφανείας του μακριά από την εμβέλεια των πυραύλων που έχει συγκεντρώσει το Πεκίνο στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θα γνώριζε ότι η Ταϊβάν έχει αποκτήσει φθηνούς πυραύλους παρόμοιους με αυτούς που ισχυρίζεται η Ουκρανία ότι έπληξαν το Moskva. Εξαιτίας αυτού, "οποιαδήποτε πιθανή (κινεζική) εισβολή στην Ταϊβάν παραμένει μια αποστολή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου", είπε ο Χιθ.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η βύθιση του Moskva έχει περιορισμένη σημασία για την κατάσταση στην Ανατολική Ασία.

Ο Τόμας Σούγκαρτ, πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι τώρα αναλυτής στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των καταστάσεων.

Τα συστήματα αεράμυνας του Moskva δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα πιο σύγχρονα συστήματα Aegis που υπάρχουν στα αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού, όπως επίσης και οι ουκρανικοί πύραυλοι κατά πλοίων δεν είναι τόσο καλοί όσο οι κινεζικοί, είπε ο Shugart.

Και τα πολεμικά πλοία της σοβιετικής εποχής, όπως το Moskva, είναι χαρακτηριστικά "γνωστά για την επιθετικότητά τους, όχι για τα αμυντικά τους συστήματα ή τον έλεγχο των ζημιών μετά από επίθεση ή ατύχημα", είπε ο Σούγκαρτ.

moskva

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ 18 Αυγ 2022 | 14:39

"Πνίγεται" η Μόσχα: Καύσωνας και καπνός από δασικές πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα [Βίντεο]

Μια ελαφρά ομίχλη και μια οσμή καμένου κάλυπταν σήμερα την πόλη της Μόσχας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ 18 Αυγ 2022 | 12:17

Ουκρανία: Ανησυχία για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια - "Προβοκάτσια ετοιμάζει το Κίεβο", λέει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο αναφέρει πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει "βαριά όπλα" μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και κατηγορεί το Κίεβο για προβοκάτσια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ 18 Αυγ 2022 | 07:40

Ράπισμα Μενέντεζ στην Τουρκία για την προμήθεια επιπλέον S-400 από τη Ρωσία: Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ

Οργή του γερουσιαστή Μενέντεζ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

ΕΜΕΙΝΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ISS 18 Αυγ 2022 | 00:08

"'Άφησε τα πάντα και γύρισε πίσω αμέσως": Η περιπέτεια Ρώσου κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [βίντεο]

Η ένδειξη της μπαταρίας στην στολή του Ρώσου κοσμοναύτη άρχισε να υποχωρεί απότομα, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους να διατάξουν την άμεση επιστροφή του.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΠΗΓΕΣ 17 Αυγ 2022 | 18:28

Μαύρη Θάλασσα: Αλλάζει "ρότα" ο Πούτιν μετά τα πλήγματα - "Ξήλωσε" τoν διοικητή του στόλου, μεταδίδει το RIA

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει την βάση του στην προσαρτηθείσα από την Ρωσία Κριμαία, απόκτησε νέον διοικητή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ 17 Αυγ 2022 | 17:45

Ρωσία και Κίνα ξεκινούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Στρατεύματα της Κίνας θα μεταβούν στη Ρωσία όπου θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Αυγ 2022 | 17:03

"Μαστίγιο" από τη Ρωσία: Εφιαλτική πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στο 2022

Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 17 Αυγ 2022 | 09:32

Forbes: Αυτός είναι ο αχυράνθρωπος που κρύβει το πανάκριβο σούπερ γιοτ του Πούτιν

Ποιος είναι ο Khudainatov, ο αχυράνθρωπος του Πούτιν και όχι μόνο. Κρύβει το γιοτ του Ρώσου προέδρου, αναφέρει το Forbes.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΗΕ 17 Αυγ 2022 | 06:39

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 16 Αυγ 2022 | 23:00

Χίος: Τηλεφώνημα για βόμβα στο "Νήσος Σάμος" με προορισμό τον Πειραιά [βίντεο]

Οι οδηγίες που έδωσε το πλήρωμα του "Νήσος Σάμος" στους επιβάτες του πλοίου.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ TASS 16 Αυγ 2022 | 17:06

TASS: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για αποστολή δεύτερης συστοιχίας S-400 - Τι απαντά η Άγκυρα

Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ, σύμμαχο της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η KOMMERSANT 16 Αυγ 2022 | 13:59

Κριμαία: Σύννεφα καπνού κάλυψαν ρωσική αεροπορική βάση - Υποψίες για ουκρανική επίθεση [Εικόνες]

Σύννεφα καπνού κάλυψαν την ρωσική αεροπορική βάση κοντά στο Γκβαρντεϊσκόγιε, στο κέντρο της προσαρτημένης από την Μόσχα Κριμαίας

ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΑΘΟΣ 16 Αυγ 2022 | 12:40

Τραγικό λάθος των Ρώσων: Μια φωτογραφία πρόδωσε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία - Το ισοπέδωσαν

Πώς μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Telegram αποκάλυψε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ανατολική Ουκρανία- Το κτίριο ισοπεδώθηκε