Follow us

Ανάλυση Deutsche Welle: Τι νόημα έχουν οι κυρώσεις κατά του Ιράν;

Οι ειδικοί δεν έχουν ενιαία άποψη για τη σημασία και το αποτέλεσμα των κυρώσεων ως μέσου για την άσκηση πολιτικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάλυση Deutsche Welle: Τι νόημα έχουν οι κυρώσεις κατά του Ιράν;

Ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Περικλής, κορυφαίος ηγέτης της κλασσικής Αθήνας, είχε αποπειραθεί να ασκήσει πιέσεις και πολιτική απειλώντας με κυρώσεις. Έκτοτε παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, εάν και κατά πόσον οι κυρώσεις είναι πραγματικά αποτελεσματικές και οδηγούν στην αλλαγή συμπεριφοράς που επιδιώκει εκείνος που τις επιβάλλει. Στη δεκαετία του ´90 το αμερικανικό Ινστιούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία (PIIE) εξέδωσε σχετική μελέτη, στην οποία εξετάζει 200 διαφορετικές περιπτώσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο κυρώσεων, από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Ο Κρίστιαν φον Σεστ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για τις Διεθνείς Σχέσεις με έδρα το Αμβούργο, συνοψίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας: "Αυτή η καταγραφή, την οποία υπογράφουν ο αμερικανός συνάδελφος Χούφμπαουερ και άλλοι επιστήμονες, υποδεικνύει ότι μόνο το ένα τρίτο των εμπορικών κυρώσεων επιτυγχάνει την αλλαγή συμπεριφοράς στην οποία αποσκοπεί. Άλλοι ερευνητές λένε μάλιστα ότι και αυτό είναι υπερβολικό και στην πραγματικότητα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%".

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι εμπορικές κυρώσεις συνοδεύονται από απειλή για χρήση στρατιωτικής βίας, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν όντως εκείνες οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι κυρώσεις δεν έχουν πάντα την ίδια στόχευση: μπορεί να αποβλέπουν σε αλλαγή συμπεριφοράς, μπορεί απλώς να περιορίζουν τις εναλλακτικές λύσεις ή μπορεί να επιβάλλονται ως ποινή για την παραβίαση διεθνών κανόνων. Το σίγουρο είναι οι κυρώσεις μπορούν να πλήξουν πιο εύκολα μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, παρά ένα αυταρχικό καθεστώς. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο Κρίστιαν φον Σεστ, "στη δημοκρατία υπάρχουν δίαυλοι, μέσω των οποίων η κοινή γνώμη μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή της, ασκώντας πιέσεις στην ίδια την κυβέρνησή της".

Από την Κούβα στο Ιράν

Σε κάθε περίπτωση οι κυρώσεις μπορούν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία μίας χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κούβα ή επίσης η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο και εδώ δεν υπήρξε αλλαγή συμπεριφοράς λόγω κυρώσεων. Διαφορετική είναι η περίπτωση του Ιράν: μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2010 και η ΕΕ δύο χρόνια αργότερα, οι εξαγωγές πετρελαίου κατέρρευσαν και το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. Τελικά το Ιράν αποδέχθηκε μία συμβιβαστική λύση στη διεθνή διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κι όμως, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες κυρώσεις, τουλάχιστον από την πλευρά των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Κρίστοφερ Ντάασε, "το Ιράν έχει τηρήσει τους κανόνες, έχει τηρήσει τη συμβαση που υπέγραψε. Πρέπει παρ΄όλ΄αυτά να τιμωρηθεί;"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει βέβαια το δικό του αφήγημα: το Ιράν, λέει, τμωρείται με καταγγελία της σύμβασης και επιπλέον με εμπορικές κυρώσεις, διότι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή "μπορείς να αντιδράσεις σε αυτή τη συμπεριφορά με κυρώσεις, ή να προσπαθήσεις τουλάχιστον. Αλλά το να καταγγείλεις μία συνθήκη την οποία είχες συνάψει για εντελώς διαφορετικούς λόγους, είναι κάτι που δεν συζητείται καν..."

Δυσδιάκριτη η στρατηγική Τραμπ

Συνοψίζοντας ο Κρίστιαν φον Σεστ υποστηρίζει ότι, με την τακτική που ακολουθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ αγνοεί δύο βασικά κριτήρια για την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων. Το πρώτο είναι η στόχευση. Από τη στιγμή που για την Τεχεράνη δεν είναι καν ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο υφίσταται κυρώσεις, προφανώς οι κυρώσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές. Και το δεύτερο: "Βασικό κριτήριο για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενιαία επιβολή τους. Εκείνοι που αποφασίζουν να επιβάλουν κυρώσεις θα πρέπει να τηρούν ενιαίο μέτωπο, χωρίς διαιρέσεις" λέει ο γερμανός αναλυτής.

Θα καταφέρει όμως η Ουάσιγκτον να σμιλεύσει ενιαίο μέτωπο με τους Ευρωπαίους; Μάλλον αμφίβολο. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Κρίστοφερ Ντάασε "η ΕΕ σπανίως είχε επιδείξει τόσο αρραγή ενότητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο σε αυτό το ζήτημα. Είναι και μία ευκαιρία για την Ευρώπη να αποδείξει ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ, αλλά και να διερευνήσει νέες δυνατότητες συνεργασίας".

Πηγή: Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ 05 Αυγ 2022 | 11:01

Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες

Για μια τελευταία φορά άνοιξε τις πόρτες του το σουηδικό πολυκατάστημα ένδυσης και στη Μόσχα έγινε χαμός.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Αυγ 2022 | 23:11

ΗΠΑ: Στη λίστα των κυρώσεων και η ερωμένη του Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα

Η Καμπάεβα είναι επικεφαλής του National Media Group (NMG), ενός ομίλου ΜΜΕ που προωθεί τις θέσεις του Κρεμλίνου.

ΥΦΕΣΗ 6% 27 Ιουλ 2022 | 06:54

ΔΝΤ: Η οικονομία της Ρωσίας αντέχει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τις κυρώσεις της Δύσης

Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,0% το 2022, προβλέπει πλέον το ΔΝΤ, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 8,5% που ανέμενε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

ΤΟ ΕΘΕΣΕ ...ΕΥΓΕΝΙΚΑ 23 Ιουλ 2022 | 22:11

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Πρόκληση η φωτογραφία του συμμάχου της Δύσης με Πούτιν και Ραΐσι

Τα αιχμηρά σχόλια της Γερμανίδας ΥΠΕΞ για τον Ερντογάν και τις συμμαχίες του όπως αποτυπώθηκαν στην κοινή φωτογραφία με τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν κατά την τριμερή συνάντησή τους στην Τεχεράνη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ 20 Ιουλ 2022 | 13:09

Η ταπείνωση του Πούτιν στο Ιράν: Πώς ο Ερντογάν τον άφησε να περιμένει όρθιος και αμήχανος επί ένα λεπτό

Ταπεινωτική και εξευτελιστική για τον Ρώσο πρόεδρο χαρακτηρίζεται από διεθνή ΜΜΕ η αναμονή, στην οποία υπέβαλε τον Πούτιν ο Ερντογάν.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Ιουλ 2022 | 20:25

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις "πλήγμα" για τον Πούτιν - Σχέδιο για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Στόχος των νέων κυρώσεων της ΕΕ και της Κομισιόν είναι το Κρεμλίνο και όσοι βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 14 Ιουλ 2022 | 22:21

Ζαχάροβα: Οι παροχές φυσικού αερίου θα εξαρτηθούν από τις δυτικές κυρώσεις

Η Ζαχάροβα διευκρίνισε ότι όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και άλλες υπηρεσίες ασχολούνται με το θέμα της διέλευσης εμπορευμάτων από την περιοχή του Καλίνινγκραντ

ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 14 Ιουλ 2022 | 20:16

Μπάιντεν και Λαπίντ υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ" - Δέσμευση ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν

"Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο", δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της διακήρυξης.

ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ 14 Ιουλ 2022 | 10:22

Κοινή διακήρυξη ΗΠΑ - Ισραήλ: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ και Ισραήλ θα υπογράψουν σήμερα κοινή διακήρυξη με την οποία θα διατρανώνουν πως δεν θα επιτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 13 Αυγ 2022 | 20:08

Ο πανικός λόγω της ξηρασίας καταβάλλει τους Βρετανούς: Αδειάζουν τα ράφια από τα εμφιαλωμένα νερά [εικόνες, βίντεο]

Πανικός επικρατεί στη Βρετανία εξαιτίας της τρομερής ξηρασίας και οι πολίτες της χώρας αδειάζουν τα ράφια από εμφιαλωμένο νερό.

ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ 13 Αυγ 2022 | 19:14

Τώρα απειλούν την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επειδή στήριξε τον Ρούσντι: "Είσαι η επόμενη"

Η διάσημη συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δέχτηκε απειλή στο διαδίκτυο επειδή στήριξε τον Σαλμάν Ρούσντι.

ΣΥΜΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΣΙΙΤΙΚΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ 13 Αυγ 2022 | 18:18

Χαντί Ματάρ: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι

Τι γνβρίζουν οι αρχές για τον Χαντί Ματάρ τον άνθρωπο που μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 13 Αυγ 2022 | 17:57

Στο ελληνορθόδοξο νοσοκομείο του Βαλουκλή ο Ελπιδοφόρος: Τι είπε για τον πατέρα του που έζησε εκεί

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρλεθηκε στο ελληνορθόδοξο νοσοκομείο του Βαλουκλή.