Ανάλυση Forbes: Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πτώσης της Καμπούλ και ο φόβος της τρομοκρατίας

Οι Ταλιμπάν πιθανότατα είναι σήμερα "σοφότεροι" και πιο έμπειροι πολιτικά από τους "αγρίους" που κατέλαβαν το Αφγανιστάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μόσχα και Ταλιμπάν από κοινού στη μάχη κατά του ISIS

Οι επιπτώσεις σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο από την ταχεία αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων παγκοσμίως. Η προσοχή εστιάζεται κυρίως στην χωρίς κανέναν σχεδιασμό, βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα και το φιάσκο που ακολούθησε.

Παράλληλα, ένας αυξανόμενος "στρατός” σχολιαστών ανακαλύπτει εκ νέου τους Ταλιμπάν, το πώς πολεμούν και το πώς λειτουργούν. Τα περισσότερα, όμως, από αυτά τα σχόλια έρχονται πλέον πολύ αργά.

Προσωπικά, ελάχιστα πράγματα έχω να προσθέσω στη συζήτηση που λαμβάνει ήδη χώρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πτυχές των τελευταίων εξελίξεων που πρέπει να επισημανθούν, με τις οποίες λίγο έχουν ασχοληθεί τα μέσα ενημέρωσης παρότι αφορούν τις μακροπρόθεσμες, διεθνείς επιπτώσεις της ανακατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ενδεχόμενη στροφή της Κίνας προς το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν πιθανότατα είναι σήμερα "σοφότεροι” και πιο έμπειροι πολιτικά από τους "αγρίους” που κατέλαβαν το Αφγανιστάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Όχι, όμως, και τόσο πολύ.

Άμεσοι στόχοι τους θα είναι να αποφύγουν τις συγκρούσεις (ως απόρροια της άμεσης "τιμωρίας” των ξένων που εργάζονται στη χώρα και των Αφγανών που έχουν δεσμούς με το εξωτερικό), να "τρυπώσουν” στον κρατικό μηχανισμό, ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, και να διασφαλίσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η Κίνα -προβοκατόρικα- να αναπτύξει περισσότερους εμπορικούς δεσμούς με το Αφγανιστάν - καθώς μπορεί να προμηθευτεί από τη χώρα εμπορεύματα όπως σίδηρο, χαλκό και νιόβιο, ενώ θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει ακόμη και να συμπεριλάβει το Αφγανιστάν στην πρωτοβουλία "Μία ζώνη, Ένας δρόμος” (One Beld, One Road) συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πλήγμα για τη Δύση, ωστόσο η Κίνα ήδη εμφανίζεται ιδιαίτερα θερμή σε διπλωματικό επίπεδο έναντι των Ταλιμπάν.

Διαβάστε Επίσης

Ο ρόλος της Ινδίας

Σε ό,τι αφορά την περιοχή, όμως, υπάρχουν τουλάχιστον τρία ακόμη περιφερειακά ζητήματα που προκαλούν ευρύτερες ανησυχίες.

Το πρώτο αφορά τη σχέση της Ινδίας με το Πακιστάν. Πιστεύεται ευρέως ότι οι Πακιστανοί είναι "πρόγονοι” των Ταλιμπάν και, παρότι δεν τους ελέγχουν, μπρούν σίγουρα να συνταχθούν μαζί τους. Αυτή η ψυχρή αλήθεια μπορεί εν τέλει να διαρρήξει τους πολιτικούς δεσμούς των ΗΠΑ με το Πακιστάν, προς όφελος της Ινδίας.

Η Ινδία είναι μέλος της ομάδας των χωρών που απαρτίζουν τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια, γνωστη και ως QUAD (μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία) και ενδεχομένως τώρα να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, εξέλιξη που με τη σειρά της θα σηματοδοτούσε την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ της QUAD και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ή SCO (που απαρτίζουν κυρίως το Πακιστάν, η Κίνα και η Ρωσία) ως προς το ποια "ομάδα” θα επικρατήσει στον 21ο αιώνα.

Οι γεωπολιτικές σχέσεις των ισλαμικών κρατών

Το δεύτερο περιφερειακό ζήτημα σχετίζεται με το ίδιο το Ισλάμ, την αντίληψη που έχει η Δύση για το Ισλάμ, αλλά και τις γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ των ισλαμικών κρατών.

Για πολλούς που δεν κατανοούν την περιπλοκότητα του ισλαμικού κόσμου, οι Ταλιμπάν αντιπροσωπεύουν το "μαύρο πρόβατο” του Ισλάμ, δεδομένου ότι το δυσφημούν.

Ως εκ τούτου, οι σουνιτικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, μπορεί -δημοσίως τουλάχιστον- να αισθανθούν την ανάγκη να κρατήσουν αποστάσεις από τη νέα αφγανική κυβέρνηση, αν και αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις με τον πληθυσμό των Ουαχάμπι (θρησκευτικό δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ).

Διαβάστε Επίσης

Ιράν και Ταλιμπάν

Σε ό,τι αφορά το σιιτικό Ισλάμ, το Ιράν είχε βρεθεί στα πρόθυρα διεξαγωγής ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τους Ταλιμπάν το 2000, επομένως θα τους αντιμετωπίσει με μεγάλη δυσπιστία, μολονότι οι Ταλιμπάν ντρόπιασαν με αυτόν τον τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το Ιράν είναι ότι η ισλαμική δημοκρατία, σήμερα, έχει οριακά περισσότερη ισχύ όσον αφορά τη διαμάχη της με τις ΗΠΑ και μπορεί να θεωρήσει, γεγονός επικίνδυνο, ότι η αποτελεσματικότητα του ανταρτοπολέμου έχει πλέον επιβεβαιωθεί, όπως δείχνουν και οι περιπτώσεις του Λιβάνου και της Συρίας.

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Τρίτον, οι τρομοκρατικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν δει τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι Ταλιμπάν - τις φρικιαστικές τακτικές τους, τη στρατηγική υπομονή τους και τους τρόπους με τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει τα τρωτά σημεία του Αφγανιστάν εναντίον του.

Ανησυχώ ότι η Αφρική βρίσκεται σε κίνδυνο από αυτήν την άποψη -από τη Μοζαμβίκη και τη Νιγηρία έως την Αιθιοπία και το Μάλι-, όπου οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας να εκπαιδεύσουν ντόπιους στρατούς έχουν αποφέρει μηδαμινά αποτελέσματα, ενώ και η ποιότητα των θεσμών σε αυτές τις χώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Οι επικεφαλής των ανταρτών και των υπηρεσιών ασφαλείας θα πρέπει να προσαρμόσουν με μεγάλη προσοχή, όχι τις τακτικές τους, αλλά τη γενικότερη στρατηγική τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν σε αυτές τις χώρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν έχει τελειώσει, απλώς αλλάζει "πεδίο μάχης”, ενώ το "Μεγάλο Παιχνίδι” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΝΤΑΧΑΡ 15 Οκτ 2021 | 14:32

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 32 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από έκρηξη σε σιιτικό τζαμί [σκληρές εικόνες]

Τουλάχιστον 32 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από την έκρηξη σε σιιτικό τζαμί της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ 15 Οκτ 2021 | 13:23

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία στην Τουρκία. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις.

ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ 15 Οκτ 2021 | 12:53

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε σιιτικό τέμενος της Κανταχάρ - Τουλάχιστον 25 νεκροί

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στην επαρχία Καντάρ του νότιου Αφγανιστάν. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 13 Οκτ 2021 | 12:14

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ΕΕ και ΗΠΑ: Θα έρθουν κύματα οι μετανάστες αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα για αύξηση των οικονομικών μεταναστών, αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 13 Οκτ 2021 | 10:19

"Δεν θα σας εγκαταλείψουμε": Το συγκινητικό μήνυμα της Σακελλαροπούλου σε γυναίκες βουλευτές και δικαστές από το Αφγανιστάν

Γυναίκες βουλευτές, δικαστές και δικηγόροι από το Αφγανιστάν συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ 12 Οκτ 2021 | 23:01

Ερντογάν από G20: Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν

Ο Ερντογάν πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με θέμα το μεταναστευτικό, υπό την προεδρία της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επόμενης G20.

09 Οκτ 2021 | 12:01

Αφγανιστάν: Διμερείς επαφές Αμερικανών - Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, το Σαββατοκύριακο

Ξεκινούν οι πρώτες διμερείς επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων της Κυβέρνησης Μπάϊντετ και της Ηγεσίας των Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΖ 08 Οκτ 2021 | 19:13

Αφγανιστάν: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τους 46 νεκρούς στο τζαμί - Το "μυστήριο" με τον αρχηγό (Βίντεο)

Συνολικά 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 143 τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε τζαμί στο Αφγανιστάν - Μέλη του ISIS κρύβονται ανάμεσα στους Ταλιμπάν, μεταδίδει το CBS

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ 08 Οκτ 2021 | 14:10

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 100 νεκροί και τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί (Βίντεο)

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί από την έκρηξη που σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στο Αφγανιστάν

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 07 Οκτ 2021 | 20:38

Εικόνες φρίκης στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κρεμούν πτώματα από γερανούς και εκτελούν δι' απαγχονισμού σε δημόσια θέα

Σκηνές φρίκης στη βορειοανατολική Χεράτ του Αφγανιστά. Οι Ταλιμπάν κρέμασαν τα πτώματα τριών ανθρώπων και έκαναν δημόσιους απαγχονισμούς.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ 05 Οκτ 2021 | 07:24

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο τέμενος στην Καμπούλ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πυρήνα εν υπνώσει της τζιχαντιστικής οργάνωσης

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 04 Οκτ 2021 | 07:16

Αφγανιστάν: Η φονική επίθεση στην Καμπούλ αμαύρωσε την επινίκεια εκδήλωση των Ταλιμπάν

Βομβιστική επίθεση με πολλούς νεκρούς και τραυματίες έξω από μεγάλο τέμενος στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Οκτ 2021 | 16:10

Αφγανιστάν: Εκρηξη βόμβας έξω από τζαμί της Καμπούλ - 5 νεκροί στην πιο αιματηρή επίθεση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε έξω από τζαμί στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.