Ανάλυση: Γιατί η απόφαση για παραπομπή ευνοεί τον Τραμπ

Η δημοτικότητα του Τραμπ το ίδιο διάστημα κινείται διαρκώς ανοδικά: από το 39% στο 45%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάλυση: Γιατί η απόφαση για παραπομπή ευνοεί τον Τραμπ

Άλλαι μεν βουλαί των Αντιπροσώπων, άλλα δε οι ψηφοφόροι κελεύουσιν. Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με ψήφους 230 ψήφους υπέρ (καμία από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών) έναντι 197 κατά την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε ειδική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και με 229 ψήφους για την κατηγορία της παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, καθιστώντας τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου τον τρίτο μόλις πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος υφίσταται αντίστοιχη δοκιμασία.

Την ίδια ώρα, έρευνα της Gallup η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη φέρει τα ποσοστά όσων επικροτούν και όσων απορρίπτουν την διαδικασία της παραπομπής μεταξύ του γενικού πληθυσμού να έχουν αντιστραφεί (51% κατά έναντι 46% υπέρ), αφότου η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε τη σχετική έρευνα. Επιπλέον, η δημοτικότητα του Τραμπ το ίδιο διάστημα κινείται διαρκώς ανοδικά: από το 39% στο 45%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει να φοβάται τίποτε: ούτε θεσμικά, εφόσον για την καθαίρεση απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία, που ελέγχεται από μιαν αρραγή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, ούτε, ως φαίνεται, και πολιτικά.

Για την ακρίβεια, έχει εξασφαλίσει το κεντρικό θέμα της καμπάνιας για την επανεκλογή του, ως "θύμα” ενός "κυνηγιού μαγισσών” από αντιδημοκρατικές δυνάμεις του "πολιτικού κατεστημένου” που δεν έχουν μάθει να παραδέχονται την ήττα τους. Η καταιγιστική επιστολή του επί του θέματος προς την Πελόζι (όπου υπενθυμίζει ότι η φιλολογία περί καθαίρεσής του, άρχισε με δημοσίευμα στην Washington Post δεκαεννέα λεπτά μετά την ορκωμοσία του) διαβάζεται και ως προεκλογικό μανιφέστο, ενώ σε ομιλία του στο Μίσιγκαν, προγραμματισμένη να συμπέσει με την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ο Τραμπ κατήγγειλε τους Δημοκρατικούς της Βουλής ότι επιχειρούν να ακυρώσουν την ψήφο δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών.

Μάλιστα, ο Τραμπ έχει κάθε συμφέρον να δει την διαδικασία στη Γερουσία να παρατείνεται, καθώς η κλήτευση σειράς μαρτύρων από τη μια θα δώσει τη δυνατότητα να έρθουν στην επιφάνεια σκοτεινά σημεία των αντιπάλων του και από την άλλη θα κρατήσει απασχολημένους στη Ουάσιγκτον όσους Δημοκρατικούς γερουσιαστές (λ.χ. Σάντερς, Ουόρεν) διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα.

Αλλά και νομικά, το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Βέβαια, ο Τζέραλντ Φορντ είχε παρατηρήσει στον καιρό του ότι "αδίκημα επιδεκτικό καθαίρεσης είναι οτιδήποτε η Βουλή μπορεί να κρίνει ως τέτοιο”, όμως δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί η καρδιά του κατηγορητηρίου: ότι στην τηλεφωνική συνομιλία τους του Ιουλίου ο Τραμπ εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι (ο οποίος αρνείται ότι αισθάνθηκε οποιαδήποτε πίεση) με ακύρωση της αποστολής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και της συνάντησης των δύο ηγετών (που εντέλει πραγματοποιήθηκαν αμφότερες) προκειμένου να εξασφαλίσει ενέργειες των ουκρανικών αρχών για σκάνδαλα που φέρεται να διέπραξαν ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν και ο γιος του στην Ουκρανία – σαν να βρίσκονται υπεράνω οποιασδήποτε έρευνας οι πιθανοί προεδρικοί υποψήφιοι.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι με διακομματική συμφωνία η καθαυτό διαδικασία θα είναι σύντομη, αν και προς το παρόν μένει ασαφές το πόσο γρήγορα θα παραπεμφθεί στη Γερουσία. Παρότι σε πρώτο επίπεδο τα πολιτικά πάθη έχουν φθάσει στο απροχώρητο, η πραγματική εικόνα είναι αυτή μιας μάλλον συναινετικής χορογραφίας. Το ότι την ίδια στιγμή η ατζέντα Τραμπ υλοποιείται απρόσκοπτα, με τη συνεργασία και του Κογκρέσου, σε ζητήματα όπως η νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό είναι χαρακτηριστικό.

Μένει να απαντηθεί βέβαια το ερώτημα γιατί το κόμμα των Δημοκρατικών επιλέγει, σε προεκλογική χρονιά, να επενδύσει σε μια διαδικασία που ούτε πρόκειται να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της (προς ανακούφιση βέβαια όσων αντιμετωπίζουν με τρόμο το ενδεχόμενο μιας έστω και βραχείας προεδρίας του Χριστιανού φονταμενταλιστή αντιπροέδρου Μάικλ Πενς), ούτε δείχνει να συνεγείρει το εκλογικό σώμα.

Η απάντηση βρίσκεται στις εσωτερικές διεργασίες των ίδιων των Δημοκρατικών.

Το κύριο μέλημα της κομματικής ηγεσίας δεν είναι το πώς θα ανατρέψει τον Τραμπ, αλλά το πώς θα υπερασπισθεί την "κεντρώα” φυσιογνωμία του κόμματος, απέναντι σε φιλόδοξους διεκδικητές του χρίσματος, με αριστερόστροφες πολιτικές, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Ο "εχθρός” είναι μια κομματική βάση εξαιρετικά πρόθυμη να ακολουθήσει όποιον προβάλει προτάσεις έξω από την πεπατημένη σχετικά με το σύστημα περίθαλψης, το κόστος της στέγης και των σπουδών, την υπερχρέωση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κλιματική μεταβολή κ.ο.κ.

Εξ ού και η δημόσια συζήτηση απορροφάται από νομικές και διαδικαστικές λεπτολογίες, απωθώντας στο περιθώριο οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από πολιτικές. Η "ιερή αγανάκτηση” προς το πρόσωπο του Τραμπ είναι ένας ιδιόμορφος τρόπος να μείνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου επί της ουσίας στο απυρόβλητο.

Αποτυπώνουν όλα αυτά την μεγάλη κρίση του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ, η οποία αφού εκδηλώθηκε πρώτα στις γραμμές των Ρεπουμπλικανών (με το κίνημα Tea Party κ.ο.κ.) και επιλύθηκε, όπως επιλύθηκε, με την ανάδειξη του Τραμπ, χωρίς πιθανότητες επιστροφής στην προτέρα φυσιογνωμία, τώρα μαίνεται στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Αποτυπώνουν επίσης τον ανεξέλεγκτο ρόλο που διεκδικεί ό,τι έχει επικρατήσει πλέον και στις ΗΠΑ να αποκαλείται "βαθύ κράτος”, αμφισβητώντας την δυνατότητα του προέδρου να χαράσσει εξωτερική πολιτική. Το ότι οι προσπάθειες καθαίρεσης του Τραμπ εστιάσθηκαν αρχικά στο Russiagate και κατόπιν στην ουκρανική παραφυάδα του δεν είναι τυχαίο. Ούτε το ότι η Πελόζι υιοθέτησε την ιδέα της παραπομπής, παρά τους αρχικούς δισταγμούς της, μετά από τη δημοσίευση ανοικτής επιστολής των 7 από τους 11 νέους βουλευτές των Δημοκρατικών που προέρχονται από τις τάξεις των υπηρεσιών και του στρατού.

Πηγή: capital.gr/ Kώστας Ράπτης

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Οκτ 2021 | 07:40

Υπογράφεται το απόγευμα η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ από Δένδια - Σε παροξυσμό ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία θα σφραγίζεται η πενταετής αμυντική συνεργασία με την χώρα μας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 13 Οκτ 2021 | 15:07

"Γιατί προσγειώθηκαν δεκαπέντε F-15 στην Ελλάδα;": "Νεύρα" στα τουρκικά ΜΜΕ ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με ΗΠΑ

Ακόμη και η παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα ενόψει της άσκησης Castle Forge φαίνεται να ενοχλεί τουρκικά μέσα ενημέρωσης

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Οκτ 2021 | 13:50

Κρις Αλαχούζος - Ο Έλληνας δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς: Πώς είναι να ζεις στην πιο ελληνική γωνιά των ΗΠΑ;

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Τι λέει ο δήμαρχός της Κρις Αλαχούζος.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 07:36

Αμερικανική ομπρέλα ασφάλειας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Μήνυμα στήριξης Μπλίνκεν αναμένει η Αθήνα

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ 13 Οκτ 2021 | 07:14

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς μέσα σε ταχυδρομείο στο Μέμφις [βίντεο]

Πυρά μέσα σε ταχυδρομείο στο Μέμφις με τρεις νεκρούς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 12 Οκτ 2021 | 12:55

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας: Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων

Για τον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος - ΗΠΑ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 16:19

Ανάλυση: Γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ- "Κλειδί" η επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συμφωνία με την Γαλλία, η επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη