Ανάλυση: ΗΠΑ, Γαλλία και ο αδύναμος Ολάντ

Η επίσκεψη Ολάντ στην Ουάσιγκτον ήταν μια ευκαιρία να αναζωογονήσει το ηγετικό του προφίλ - Συρία και Ιράν δυο φλέγοντα θέματα για ΗΠΑ και Γαλλία - Ισορροπία Γαλλίας-Γερμανίας θέλουν οι ΗΠΑ

analusi-ipa-gallia-kai-o-adunamos-olant
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με κομμένα τα (πολιτικά) φτερά πήγε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη. Ο τελευταίος χρόνος ήταν ιδιαίτερα τραυματικός για τον Ολάντ. Οχι μόνο λόγω των προσωπικών του θεμάτων, αλλά κυρίως διότι αντιμετωπίζει ουσιαστικά εσωτερικά προβλήματα. Η δημοτικότητά του είναι στο ναδίρ ενώ η πολιτική επιρροή της Γαλλίας σήμερα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχει περιοριστεί. Ειδικά εντός Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια τα ηνία τα έχει η Γερμανία ενώ ο πάλαι ποτέ ισχυρός Γαλλο-Γερμανικός άξονας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της υποχώρησης της Γαλλίας.

Στην Ευρώπη τα ηνία τα έχει η Γερμανία ενώ ο πάλαι ποτέ ισχυρός Γαλλο-Γερμανικός άξονας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της υποχώρησης της Γαλλίας

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ήταν μια ευκαιρία για τον Ολάντ να αναζωογονήσει το ηγετικό του προφίλ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να τον βοηθήσει προσφέροντάς του όλες τις επίσημες τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράθεση επίσημου κρατικού δείπνου το οποίο ήταν το πρώτο που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος από τον Οκτώβριο του 2011. Παράλληλα, ήταν μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των Αμερικανο-Γαλλικών σχέσεων έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Ολάντ: ένας αδύναμος πρόεδρος

Ο Φρανσουά Ολάντ εισήλθε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Μάιο του 2012 με όλες τις προοπτικές για μια δυναμική και αποτελεσματική προεδρία. Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Σαρκοζί, η άνοδος Ολάντ στην εξουσία δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Ούτε δύο χρόνια μετά, το «άστρο» Ολάντ έχει θαμπώσει.

Πέραν του εσωτερικού σκηνικού, η προεδρία Ολάντ έχει ταυτιστεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, με το μαρασμό της Γαλλικής επιρροής στην Ευρώπη και κατά δεύτερο λόγο στις διεθνείς σχέσεις. Παρότι ο μαρασμός αυτός ξεκίνησε επί Νικολά Σαρκοζί, έγινε πιο αισθητός την τελευταία διετία. Το Παρίσι αποδείχθηκε αδύναμο να ισορροπήσει την αυξανόμενη Γερμανική δύναμη και να περιορίσει την επιρροή της στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως αποτέλεσμα, ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας έχει αποδυναμωθεί και το Βερολίνο έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ενωσης.

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος το οποίο έχει εισέλθει σε μια φάση κατακερματισμού και πισωγυρίσματος σε «εθνικές» πολιτικές. Το ενοποιητικό εγχείρημα βρίσκεται σε στασιμότητα. Εαν επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις για τις ευρωεκλογές, όπου αναμένεται ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, τότε η προοπτική της ενοποίησης θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

Η Ουάσιγκτον θέλει μια σταθερή και ισχυρή Ευρώπη η οποία να μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις αυτές. Η Ουάσιγκτον θέλει μια σταθερή και ισχυρή Ευρώπη η οποία να μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων. Ειδικά τώρα που η αμερικανική εξωτερική πολιτική επανακαθορίζεται και επανεξετάζει τις επιλογές της. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της Γαλλίας είναι καθοριστικός. Μια αδύναμη Γαλλία ανατρέπει τις ισορροπίες εντός Ευρώπης και αφήνει το Βερολίνο ανεξέλεγκτο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που με την επίσκεψη αυτή ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να ενισχύσει το προφίλ του Γάλλου προέδρου, να αναβαθμίσει το ρόλο της Γαλλίας και να ενισχύσει τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις.

2+1 φλέγοντα θέματα

Οι Αμερικανο-Γαλλικές σχέσεις δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια σε δύο κρίσιμα θέματα: (α) το συριακό και (β) την προσέγγιση με το Ιράν. Σε ότι αφορά στο πρώτο, το Παρίσι πήρε σαφή, και πρόωρη θα έλεγε κάποιος, θέση υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς. Οταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να δώσει στη διπλωματία μια ευκαιρία, η Γαλλία βρέθηκε εκτεθειμένη. Το Παρίσι καταλόγισε την ευθύνη γι' αυτό στην Ουάσιγκτον.

Σε ότι αφορά στο Ιράν, το Παρίσι εξέφρασε σκεπτικισμό για την προσέγγιση της Ουάσιγκτον θεωρώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε μια πιο αυστηρή συμφωνία με το Ιράν. Ωστόσο, στο πλαίσιο των P5+1 η Γαλλία συνεργάστηκε και αποδέχτηκε την προσωρινή συμφωνία με το Ιράν.

Παρά τις διαφοροποιήσεις στα θέματα αυτά, Αμερικανοί και Γάλλοι συνεργάστηκαν αποτελεσματικά για την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία όπου η Ουάσιγκτον παραχώρησε βοήθεια σε υπηρεσίες πληροφοριών και επιμελητείας.

Η επίσκεψη Ολάντ συνέβαλε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να γίνει η συνεργασία Ουάσιγκτον-Παρισιού πιο αποτελεσματική

Ενα θέμα στο οποίο οι δύο χώρες φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε κοινό άρθρο των Ομπάμα-Ολάντ που δημοσιεύθηκε ανήμερα της επίσκεψης Ολάντ, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν, ενόψει της Συνόδου για το Περιβάλλον που θα γίνει του χρόνου στο Παρίσι, να δουλέψουν μαζί για να προωθήσουν συνεργασίες για «καθαρή ενέργεια» και να συμβάλουν εποικοδομητικά Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Οπως ήταν αναμενόμενο η επίσκεψη Ολάντ στην Ουάσιγκτον δεν έφερε κάτι συνταρακτικά καινούργιο. Συνέβαλε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει το τοπίο έτσι ώστε η συνεργασία Ουάσιγκτον-Παρισιού να γίνει πιο αποτελεσματική και να παραμείνει η Γαλλία ένας εποικοδομητικός σύμμαχος. Εν τέλει, η επίσκεψη είχε να κάνει περισσότερο με το ίδιο το προφίλ και το πολιτικό κεφάλαιο του Ολάντ παρά με τα θέματα που συζητήθηκαν.

Φωτογραφία: REUTERS/Larry Downing

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook