
Την επαύριο της συνάντησης κορυφής στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα που προτάσσει στην ανάλυσή της η εφημερίδα New York Times είναι αυτό της εμπιστοσύνης. "Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πολλά εξαρτώνται από το πόσο μπορεί να εμπιστευτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ" σημειώνουν οι NYT.
Ο Τραμπ προσέφερε απλώς αόριστες διαβεβαιώσεις τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαδραματίσουν ρόλο προσφέροντας εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας εφόσον ο Ζελένσκι καταλήξει σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος.
"Θα διασφαλίσουμε ότι θα πετύχει", δήλωσε ο Τραμπ κατά την έναρξη της ωριαίας συνάντησης που είχε με τον Ζελένσκι και μία αντιπροσωπεία Ευρωπαίων ηγετών στον Λευκό Οίκο. "Και νομίζω ότι αν μπορέσουμε να επιτύχουμε ειρήνη, θα λειτουργήσει. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό" πρόσθεσε.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αισιόδοξες δηλώσεις από τους Ευρωπαίους και κάποια πρόοδο για μια συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν, σε τοποθεσία που μένει να καθοριστεί. Αλλά το ερώτημα εάν ο Ζελένσκι μπορεί να εμπιστευτεί τον Τραμπ ότι θα τηρήσει τον λόγο του προκύπτει από τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ως τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες θέσεις του και τα ευμετάβλητα αισθήματα που εκφράζει για την Ουκρανία καθώς και άλλες διπλωματικές κρίσεις, ειδικά όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με υψηλό διακύβευμα.
Στην Ουκρανία "δεν ενδιαφέρονται απλώς για τέτοιες διαβεβαιώσεις"
Για τον Ζελένσκι, έναν ηγέτη μιας χώρας που τα τελευταία τρεισήμισι βρίσκεται σε πόλεμο, το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο.
Στην Ουκρανία "δεν ενδιαφέρονται απλώς για τέτοιες διαβεβαιώσεις. Δεν ενδιαφέρονται να πει ο πρόεδρος Τραμπ: "Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα", σχολίασε στους NYT ο Γουίλιαμ Μπ. Τέιλορ Τζούνιορ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Και εκτίμησε ότι οι Ουκρανοί "δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ή να δεχτούν μια διαβεβαίωση, μια πολιτική διαβεβαίωση. Αυτό δεν τους δίνει την ασφάλεια που χρειάζονται".
Yesterday, important talks took place in Washington with the President of the United States and European leaders. This was truly a significant step toward ending the war and ensuring the security of Ukraine and our people. We are already working on the concrete content of the… pic.twitter.com/FXGnQfcdzz
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 19, 2025
Μετά τη συνάντηση τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στη συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας ζητήθηκε από την Ουκρανία να αγοράσει αμερικανικά όπλα αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της Ευρώπης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία. Σημειώνοντας ωστόσο, ότι για τα παραπάνω πρέπει να επιτευχθεί επίσημη συμφωνία, κάτι που για την ώρα δεν έχει γίνει.
Το διαφορετικό στοιχείο στα όσα δήλωσε ο Τραμπ προκύπτει από το ότι για πρώτη φορά έκανε μία "μετατόπιση από την προηγούμενη θέση του ότι η προστασία της Ουκρανίας πρέπει να εναποτεθεί αποκλειστικά στους Ευρωπαίους".
Αυτό ήταν δεν ήταν η μόνη αλλαγή στάσης, σημειώνουν οι NYT. Πριν από λίγες μέρες, ο Τραμπ είχε απειλήσει με "σοβαρές συνέπειες" εάν ο Πούτιν δεν συμφωνούσε σε μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, την οποία η Ουκρανία έχει ζητήσει πριν από την έναρξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη ειρήνη.
Ωστόσο, άλλαξε γραμμή μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στην Αλάσκα με τον Πούτιν, και πλέον υιοθετεί τη γραμμή Πούτιν που επιδιώκει μία πιο ευρεία ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την προϋπόθεση άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr