Follow us

Ανάλυση Politico: Ο εκβιασμός του Πούτιν για την ενέργεια εξαρτάται από τον καιρό - Επικίνδυνος χειμώνας για την Ευρώπη

Το πώς θα εξελιχθεί o ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάτι που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελέγξει - τον καιρό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν χειμώνα που μπορεί να την καταστρέψει. Στο παιχνίδι θα βρεθούν όχι μόνο τα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και η πολιτική της αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδείξει την ικανότητά του να παίζει με τις ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας μέσω ενός μείγματος απειλών και περικοπών της προμήθειας - οδηγώντας την Γηραιά Ήπειρο σε νέους προμηθευτές, πλήττοντας σοβαρά τις βιομηχανίες που "διψούν" για ενέργεια και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις σε δαπανηρές κρατικές παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, ο λόγος του Ρώσου προέδρου στον καθορισμό των τιμών έχει μειωθεί καθώς οι αγορές αποσιωπούν τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, γράφει το Politico.

Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν. Το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου της Μόσχας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάτι που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελέγξει - τον καιρό.

"Αν έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αποτυπώνοντας τον βαθμό στον οποίο οι ισχυρότεροι ηγέτες της Ευρώπης βρίσκονται πλέον, ουσιαστικά, στο έλεος των "θεών".

Ανάλυση Politico: Ο εκβιασμός του Πούτιν για την ενέργεια εξαρτάται από τον καιρό - Επικίνδυνος χειμώνας για την Ευρώπη

Ένας πολύ κρύος χειμώνας θα μπορούσε να δει την πολιτική αναταραχή σχετικά με το κόστος ζωής και το κόστος της υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βαθαίνει, εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να υπομείνουν τις κακουχίες των διακοπών ρεύματος και των κλειστών εργοστασίων. Ένας ήπιος χειμώνας και οι ενεργειακές προμήθειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσουν, προβλέπουν οι αναλυτές, επιτρέποντας στους ηγέτες της ΕΕ να πουν ότι αντιμετώπισαν το όπλο του Πούτιν για το φυσικό αέριο και κέρδισαν.

Σπάνια έχουν εξαρτηθεί τόσα πολλά από μια πρόγνωση του καιρού.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα τι θερμοκρασίες μπορούμε να περιμένουμε ή πόσες βροχοπτώσεις και άνεμοι θα υπάρχουν για να τροφοδοτήσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, δήλωσε ότι οι αγορές ενέργειας έχουν ιστορικά δώσει μεγάλη προσοχή στις χειμερινές προβλέψεις που βγαίνουν τον Νοέμβριο.

"Μέχρι τότε οι περισσότεροι από τους παράγοντες μεγάλης κλίμακας που επηρεάζουν τη θερμοκρασία είναι σε εξέλιξη. Σε αυτό το στάδιο, είναι λίγο νωρίς για να πούμε", είπε, αν και ένα ψυχρό κύμα το Νοέμβριο είναι επί του παρόντος είναι "πιο πιθανό από ό,τι συνήθως".

Ψυχρά και ήπια σενάρια

Εάν ο φετινός χειμώνας είναι αντίστοιχος με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, η ανάλυση της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Wood Mackenzie προβλέπει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τον ξεπεράσει με μόλις το 1/4 της αποθηκευτικής της ικανότητας φυσικού αερίου που της έχει απομείνει. Εάν η Ρωσία προχωρήσει ακόμη περισσότερο και διακόψει όλες τις προμήθειές, η ΕΕ θα πρέπει να υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα θα έχει απομείνει στην αποθήκη περίπου 15% του φυσικού αερίου.

"Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια ακραία κατάσταση", δήλωσε η Κατερίνα Φιλιπένκο, αναλύτρια της Wood Mackenzie για τις αγορές φυσικού αερίου.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μειώνει τις προμήθειες και ο φετινός χειμώνας είναι ένας ψυχρός χειμώνας που συμβαίνει μία φορά στα 20 χρόνια, με καιρικές συνθήκες ανάλογες με αυτές του 2010-11, όπου σημειώθηκε ο ψυχρότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 100 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου "αναπόφευκτα θα αναρριχηθούν", απαιτώντας από την ΕΕ να υπερβεί το στόχο της για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, δήλωσε η Φιλιπένκο.

Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο για τις χώρες που ήδη ανησυχούν για τον αντίκτυπο των δελτίων φυσικού αερίου. Οι εγχώριοι καταναλωτές θα προστατεύονταν πιθανότατα για όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες φοβούνται πιο εκτεταμένες και ενδεχομένως μόνιμες διακοπές λειτουργίας. Η παραγωγή μετάλλων και τσιμέντου, καθώς και οι τομείς των λιπασμάτων και των χημικών προϊόντων θα ήταν μεταξύ εκείνων που θα κινδύνευαν περισσότερο.

καλοριφερ

Πηγαίνοντας προς το 2023, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το νέο έτος θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την ΕΕ από ό,τι το 2022, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές και πάλι σε άνοδο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με φέτος, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε ένα σημείο εκκίνησης από το σχεδόν μηδενικό ρωσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η Ευρώπη ξεπεράσει αλώβητη τον φετινό χειμώνα, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη έτος ενεργειακής ανησυχίας.

Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η ΕΕ να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο φυσικό αέριο θα της έχει απομείνει από τον φετινό χειμώνα.

Και αυτό, όπως και τόσα άλλα αυτή τη στιγμή, εξαρτάται από τον καιρό.

Πηγή: Politico

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ 01 Δεκ 2022 | 22:11

Υποχωρεί η κακοκαιρία "Άριελ" αλλά έρχονται νέες βροχές και καταιγίδες – Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου [Βίντεο]

Παρά την υποχώρηση της "Άριελ", ο καιρός θα παραμείνει άστατος, καθώς την Κυριακή (4/12) αναμένεται να επιδεινωθεί ξανά στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.

ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 01 Δεκ 2022 | 21:06

Μυστική δημοσκόπηση στη Ρωσία: Μόνο το 25% είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου

Ο ιστότοπος Meduza έλαβε τα αποτελέσματα της τελευταίας μυστικής δημοσκόπησης - Περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία

ΕΚΚΛΗΣΗ 01 Δεκ 2022 | 19:13

Ουκρανία: Προειδοποίηση για ολικό μπλακάουτ στο Κίεβο - "Πηγαίνετε να μείνετε σε φίλους στα περίχωρα"

Ο δήμαρχος καλεί τους κατοίκους να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα, για την περίπτωση ολικού μπλακάουτ λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 01 Δεκ 2022 | 18:15

Συνάντηση Μακρόν με Μπάιντεν λίγο πριν την επικοινωνία με Πούτιν: "Συμπολεμιστές ΗΠΑ και Γαλλία στον πόλεμο της Ουκρανίας"

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφθεί πρώτα τις ΗΠΑ και να συζητήσει με τον Μπάιντεν, πριν συνομιλήσει με τον Πούτιν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ 01 Δεκ 2022 | 17:34

Πλαφόν της ΕΕ στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Μάξιμουμ 60 δολάρια το βαρέλι

Η συμφωνία για το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ έως αύριο, Παρασκευή.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 01 Δεκ 2022 | 15:10

Ουκρανία: "Κατευθυνθείτε προς τα καταφύγια" - Αντιαεροπορικός συναγερμός σε ολόκληρη την χώρα

Ο αντιαεροπορικός συναγερμός ενεργοποιήθηκε σε όλη την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 01 Δεκ 2022 | 15:05

Σβήνετε τα φώτα, περπατάτε και μην τρώτε φέτα... - Οι οδηγίες στους Βρετανούς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Βρετανική έρευνα στοχοποιεί τη φέτα ως ενεργοβόρο προϊόν - Τι αντικαταστάσεις προτείνονται

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 01 Δεκ 2022 | 12:22

Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Αριελ - Πότε υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Αριελ, η οποία χτύπησε το προηγούμενο 24ωρο με μεγάλα ύψη βροχής πολλές περιοχές της χωρας και αναμένεται να υποχωρήσει τις επόμενες ώρες.

ΔΙΠΛΟΣ “ΕΧΘΡΟΣ” 30 Νοε 2022 | 19:28

Ουκρανία: Εννέα νεκροί και οκτώ τραυματίες από αναμμένα κεριά, εκρήξεις γεννητριών και φιάλες υγραερίου

Ξέσπασαν 131 πυρκαγιές στην Ουκρανία, από τις οποίες οι 106 σε ιδιωτικές κατοικίες. Η Ρωσία βομβάρδισε ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 30 Νοε 2022 | 19:05

Σάκης Αρναούτογλου: Η πρώτη εκτίμηση για τον καιρό του Δεκεμβρίου - Το βίντεο με τους χάρτες

Η διευκρίνιση του Σάκη Αρναούτογλου και η πρώτη εικόνα για τον καιρό του Δεκεμβρίου.

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 30 Νοε 2022 | 17:26

Συναγερμός για την κακοκαιρία Άριελ: Μήνυμα 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Χαλκιδική - Οι 7 περιοχές της χώρας που θα "χτυπηθούν"

Η κακοκαιρία Άριελ έχει εισβάλει στην Ελλάδα από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης - Ποιες περιοχές της χώρας κινδυνεύουν περισσότερο σήμερα

30 Νοε 2022 | 16:11

Λογοκρισία και Facebook: Πως τα ρωσικά τρολ κατέβασαν κείμενο του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για τον λιμό στην Ουκρανία επι Στάλιν

Το προφίλ βομβαρδίστηκε με αναφορές από φιλορωσικά προφίλ, επειδή αναφερόταν στον Μεγάλο Λιμό που σκότωσε εκατομμύρια Ουκρανούς την δεκαετία του '30.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 30 Νοε 2022 | 11:21

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φον ντερ Λάιεν προτείνει ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα της Ρωσίας

Εχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.