Follow us

Ανάλυση: Γιατί ο Τραμπ δεν αποφασίζει να χτυπήσει το Ιράν- Θέλει να δει αν οι ισραηλινές επιθέσεις "άλλαξαν τα μυαλά" των Ιρανών

Ο Τραμπ κερδίζει χρόνο για να διαγνώσει αν όντως το Ισραήλ έχει πετύχει "να αλλάξει τα μυαλά" των Ιρανών - Τι περιθώρια του δίνει ο χρόνος των δύο εβδομάδων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΟΣΚΙΝΑ

"Μια αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη θα ισοδυναμούσε σε αντίκτυπο και σημασία με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ" σχολίασε ο Γάλλος ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ σε πρόσφατη συνέντευξή του . Μιλώντας στην εφημερίδα Figaro, ως βαθύς γνώστης των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και των ισορροπιών στον ισλαμικό κόσμο, έθιξε το ζήτημα της επόμενης μέρας και των κατακλυσμιαίων αλλαγών που θα μπορούσε να επιφέρει ένα τέτοιας εμβέλειας γεγονός. Στην ανάλυσή του όμως υπογράμμισε, ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως τους βλέπουμε να διαμορφώνονται εδώ και μία εβδομάδα από όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση "Ανατέλλων Λέων" με σκοπό την εκρίζωση της πυρηνικής ικανότητας του Ιράν, δεν είναι οι προφανείς.

Τι μας εξηγεί η παραπάνω ανάλυση σε σχέση με το "παιχνίδι των καθυστερήσεων" που παίζει για ακόμη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ; Όπως εξηγούν οι New York Times, στη σημερινή τους ανάλυση, "η ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ ότι μπορεί να χρειαστεί έως και δύο εβδομάδες για να αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα βρεθούν στην καρδιά της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία για τη διπλωματία". Αλλά, σημειώνουν ότι ταυτόχρονα, "ανοίγει τον δρόμο για νέες στρατιωτικές αλλά και μυστικές επιχειρήσεις".

Ανάλυση: Γιατί ο Τραμπ δεν αποφασίζει να χτυπήσει το Ιράν- Θέλει να δει αν οι ισραηλινές επιθέσεις "άλλαξαν τα μυαλά" των Ιρανών

Ο Τραμπ κερδίζει χρόνο για να πάρει σωστά τη θερμοκρασία στην Τεχεράνη και να διαγνώσει αν όντως το Ισραήλ έχει πετύχει "να αλλάξει τα μυαλά" των Ιρανών έπειτα από την καταστροφή του ενός εκ των δύο μεγαλύτερων κέντρων εμπλουτισμού ουρανίου και την εξόντωση ανώτερων αξιωματικών και πυρηνικών επιστημόνων.

Υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που απέρριψε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, θα είχε αποκόψει την κύρια οδό του Ιράν για την κατασκευή βόμβας τερματίζοντας τελικά τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ιρανικό έδαφος, οι NYT λένε ότι αν οι διαπραγματεύσεις επανεκκινήσουν, θα είναι από εντελώς νέα βάση τώρα που ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά του κέντρα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ έχει στο τραπέζι την επιλογή να ρίξει στον πόλεμο το μεγαλύτερο συμβατικό όπλο στον κόσμο και να συντρίψει και το δεύτερο -και σημαντικότερο- πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν, το Φόρντοου.

GBU-57
GBU-57: Η βόμβα-υπερόπλο των ΗΠΑ, που θεωρείται ότι είναι το μοναδικό μέσο για να καταστραφεί πλήρως το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν όπου γίνεται απεμπλουτισμός ουρανίου.

"Ένα έξυπνο τέχνασμα"

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί απλώς να αποσκοπεί στο να εξαπατήσει τους Ιρανούς και να τους κάνει να χαλαρώσουν την άμυνά τους.

Η δήλωση Τραμπ για τις δύο εβδομάδες "θα μπορούσε να αποτελέσει κάλυψη για μια απόφαση για άμεση επίθεση", δήλωσε στο CNN ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Γ. Σταυρίδης, ναύαρχος εν αποστρατεία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και πρώην ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. "Ίσως πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο τέχνασμα για να καθησυχάσει τους Ιρανούς" σε αυτή τη φάση, σχολίασε.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης, προσφέροντας μια ακόμη διέξοδο στους Ιρανούς, ο Τραμπ θα ενισχύσει και τις δικές του στρατιωτικές επιλογές. Δύο εβδομάδες δίνουν αρκετό χρόνο σε ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο να εγκατασταθεί στην περιοχή, δίνοντας στις αμερικανικές δυνάμεις μια καλύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα αναπόφευκτα ιρανικά αντίποινα, με όποιο μέρος του πυραυλικού τους στόλου είναι ακόμα χρησιμοποιήσιμο.

Nimitz uss carrier
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz έκανε στροφή τις προηγούμενες μέρες και πήρε κατεύθυνση για τον Περσικό.

Οι δυο εβδομάδες δίνουν στο Ισραήλ περισσότερο χρόνο να καταστρέψει την αεράμυνα γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού Φόρντοου και άλλους πυρηνικούς στόχους, μετριάζοντας τους κινδύνους για τις αμερικανικές δυνάμεις, εάν τελικά ο Τραμπ αποφάσιζε να επιτεθεί.

Επίσης, και ίσως αυτό να είναι εξίσου σημαντικό, απαλλάσσει τον Τραμπ από το να επιχειρεί με βάση ένα πρόγραμμα πεδίου μάχης που ορίζεται από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πιέζει τον Τραμπ να εισέλθει στη μάχη, με όπλα που το Ισραήλ δεν διαθέτει.

Η αντίδραση του Ισραήλ στη δήλωση Τραμπ περί δύο εβδομάδων θεωρείται ότι θα είναι μια σειρά από ισραηλινές επιθέσεις γύρω από το εργοστάσιο Φόρντοου. "Διαπίστωσα ότι θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε όλες τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις", είπε ο Νετανιάχου και συμπλήρωσε: "Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε".

ΙΣΡΑΗΛ

Στην πραγματικότητα, Αμερικανοί και ξένοι ειδικοί λένε ότι οι Ισραηλινοί προετοιμάζουν στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια, εξετάζοντας πώς θα μπορούσαν να διακόψουν τα τεράστια συστήματα ηλεκτρικής τροφοδοσίας που κρατούν τους φυγοκεντρητές εν λειτουργία, ενώ είναι θαμμένοι σε μια αίθουσα εμπλουτισμού κάτω από ένα βουνό. Ακόμη και η πρόκληση υπέρτασης ή ενός παλμού σε αυτή την ηλεκτρική ροή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει και να καταστρέψει τις ευαίσθητες μηχανές, καθώς περιστρέφονται με υπερηχητικές ταχύτητες, σαν μια κορυφή που περιστρέφεται εκτός ελέγχου.

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν οι Ιρανοί έχουν την πολιτική ευελιξία να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα που τους δίνει ο Τραμπ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε ότι ο Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, έχει ήδη έρθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες με τον Αμπάς Αραγτσί, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, με τον οποίο συνομιλεί από τις αρχές Απριλίου.

"Νομίζω ότι το ερώτημα είναι, μπορούν οι Ιρανοί να το δουν αυτό ως μια ευκαιρία να αποφύγουν τις σημαντικές προκλήσεις που θα προκύψουν από την καταστροφή της τελευταίας τους εγκατάστασης;" σημειώνει η Λόρα Χόλγκεϊτ, η οποία διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΔΟΑΕ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν. Δίνοντας η ίδια την απάντηση είπε ότι "η άμεση παράδοση ή η πλήρης εγκατάλειψη της ικανότητας εμπλουτισμού" δεν είναι στο τραπέζι για την Τεχεράνη.

Η ισορροπία είναι λεπτή όπως εξηγεί και ο Ρόμπερτ Λίτγουακ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τη διπλωματία με το Ιράν: "Ιδού η διπλωματική βελόνα που πρέπει να περάσουν και οι δύο πλευρές: Οι ΗΠΑ αποδέχονται ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να εμπλουτίσει ουράνιο και το Ιράν αποδέχεται ότι πρέπει να διαλύσει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα".

Τι έκανε ο Τραμπ την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων

Ο Τραμπ επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σύνοδο των G7, έκανε "πολεμοχαρείς απειλές" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαινομενικά θέτοντας τις βάσεις για να συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο.

Επίσης, προέτρεψε όλους τους κατοίκους της Τεχεράνης, μιας πόλης περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, να εκκενώσουν, και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν "πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από το Ιράν" αλλά και ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν πού κρυβόταν ο ηγέτης του Ιράν, αλλά ότι δεν θα τον σκότωναν - "τουλάχιστον όχι προς το παρόν".

Πολλοί από τους συμμάχους του προέδρου πίστευαν ότι η είσοδος των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο ήταν επικείμενη. Αλλά την Τετάρτη, ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είχε λάβει τελική απόφαση για το αν θα βομβαρδίσει το Ιράν και επέπληξε το Ιράν που δεν αποδέχεται μία νέα συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος. Παρόλα αυτά, είπε ότι δεν είναι πολύ αργά για μια διπλωματική λύση. "Για τίποτα δεν είναι πολύ αργά", είπε.

Από την άλλη, οι NYT επαναλαμβάνουν το πόσο διχαστικά λειτουργεί για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα "το φλερτ" του Τραμπ για την είσοδο ή μη των ΗΠΑ στον πόλεμο.

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ενδιαφέρεται μόνο να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό για να επιτύχει τους στόχους του αμερικανικού λαού", έγραψε ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, ενώ μερικοί από τους πιο εξέχοντες συμμάχους του προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από την Τζόρτζια, του Τάκερ Κάρλσον και του Στίβεν Κ. Μπάνον, έχουν επικρίνει την προοπτική εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο μιας άλλης χώρας.

"Όποιος ζητάει να εμπλακούν πλήρως οι ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ/Ιράν δεν είναι America First/MAGA", έγραψε η Γκριν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, πολλοί από τους μαχητικούς συμμάχους του Τραμπ στη Γερουσία, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών παροτρύνουν τον πρόεδρο να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Ιράν.

" Πρόεδρε Τραμπ, για να βοηθήσεις το Ισραήλ να εξαλείψει την πυρηνική απειλή", δήλωσε ο Γκράχαμ αυτή την εβδομάδα στο Fox News. "Αν χρειαστεί να παρέχουμε βόμβες στο Ισραήλ, παρέχετε βόμβες. Αν χρειαστεί να πετάξουμε αεροπλάνα με το Ισραήλ, κάντε κοινές επιχειρήσεις".

Μπορεί να πετύχει κάτι η ΕΕ;

Η απάντηση στο ερώτημα "ποιος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράν" βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, και όπως σημειώνει το Politico σε δική του ανάλυση, "φαίνεται απίθανο η απάντηση να είναι τρεις Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και μία Εσθονή πολιτικός με τον τίτλο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφαλείας".

Το ευρωπαϊκό ΜΜΕ αναφέρεται στον συντονισμό μεταξύ των υπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κάγια Κάλλας, την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, που συμμετέχουν σήμερα σε έκτακτες συνομιλίες στη Γενεύη με εκπροσώπους του Ιράν την Παρασκευή.

Η συνάντηση αποτελεί μέρος μιας "ξέφρενης προσπάθειας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν μια διπλωματική διέξοδο από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν", που διαρκεί μια εβδομάδα, προτού η Αμερική τον μετατρέψει σε κάτι που φοβάται ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο και πολύ χειρότερο.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΤΟΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ 05 Σεπ 2025 | 18:17

Γάζα: Η στιγμή που οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν έναν από τους υψηλότερους ουρανοξύστες στην πόλη [βίντεο]

Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό του ουρανοξύστη στη Γάζα που ισοπεδώθηκε σημειώθηκαν τραυματισμοί

53 ΝΕΚΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Σεπ 2025 | 23:28

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει το 40% της πόλης της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν στην ισοπεδωμένη πόλη αψηφώντας τις εντολές του ισραηλινού στρατού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 04 Σεπ 2025 | 23:14

Ισραηλινή εταιρεία μόδας κάνει καμπάνια ενάντια στον λιμό στη Γάζα [εικόνες]

Οι αναρτήσεις της εταιρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αγγλικά, αραβικά και εβραϊκά απεικονίζουν γυναίκες ντυμένες στα μαύρα που κρατούν άδειες κατσαρόλες με τη λεζάντα να γράφει από κάτω "Αντισταθείτε στον Λιμό"

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ 04 Σεπ 2025 | 22:43

Φαβορί στο Φεστιβάλ της Βενετίας η "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ": Η σπαρακτική έκκληση της 6χρονης Παλαιστίνιας έγινε η κραυγή της Γάζας

Η δραματική έκκληση για βοήθεια της 5χρονης Παλαιστίνιας όταν όλοι γύρω της ήταν νεκροί έγινε κραυγή από όλη τη Γάζα - Η ταινία για την ιστορία της είναι το φαβορί στο Φεστιβάλ της Βενετίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ 04 Σεπ 2025 | 16:58

Βατικανό: Ο Πάπας Λέων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ και του μίλησε για την "τραγική κατάσταση στη Γάζα"

Ο Πάπας έκανε έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς

GREAT SEA INTERCONNECTOR 04 Σεπ 2025 | 14:44

Reuters: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι αρχίζει έρευνα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε αργά την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για "πιθανά ποινικά αδικήματα".

ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ 03 Σεπ 2025 | 18:14

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας

Η σχεδιαζόμενη επίθεση της Χαμάς εναντίον του ακροδεξιού υπουργού θα περιελάμβανε χρήση εκρηκτικών drones, ανέφερε αυτή η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών

ΕΟΤ 03 Σεπ 2025 | 17:09

Τα δύο ελληνικά νησιά που εξυμνεί ο γαλλικός Τύπος: Τα αφιερώματα από "Le Figaro" και "Le Parisien"

Τα δύο αφιερώματα ήταν αποτέλεσμα ταξιδίων εξοικείωσης (press trip), που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γαλλίας

ΑΝΑΛΥΣΗ 03 Σεπ 2025 | 16:25

Politico: Ούτε η παραίτηση Μακρόν μπορεί να σώσει τη Γαλλία - Η μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα από τον Μάη του '68

Τα προβλήματα της Γαλλίας φαίνεται να είναι βαθύτερα, σχολιάζει το Politico σε σημερινή ανάλυση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 02 Σεπ 2025 | 11:54

Κεφαλογιάννη για Δούκα: Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για τα γκράφιτι κατά του Ισραήλ, κάνει φτηνή προπαγάνδα

Σκληρή κριτική ασκεί η Ολγα Κφεαλογιάννη στον Χάρη Δούκα, με αφορμή την απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στην επιστολή της από επιστολή της για τα γκραφίτι κατά του Ισραήλ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ 02 Σεπ 2025 | 11:06

Ταβέρνα Αξιώτισσα: Η fake φωτογραφία με τη σβάστικα που ανέβασε καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και η αντίδραση της Ακρίτα

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου Κυριανίδου, μετά το επεισόδιο στην "Αξιώτισσα" στη Νάξο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 02 Σεπ 2025 | 09:10

Η "Αξιώτισσα" στη Νάξο απαντά στους υπουργούς για το επεισόδιο με τους Ισραηλινούς: "Δεν θα μείνει αναπάντητη η δυσφήμιση"

Απάντηση σε Αδωνι Γεωργιάδη και Παύλο Μαρινάκη έδωσε η "Αξιώτισσα", μετά τις δηλώσεις τους για το επεισόδιο με τους Εβραίους τουρίστες μέσα στην γνωστή ταβέρνα της Νάξου.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 01 Σεπ 2025 | 23:44

Ισραήλ: Οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα ζητώντας απελευθέρωση των ομήρων και ειρήνη

Εκατοντάδες μαθητές απέκλεισαν διασταύρωση κεντρικής λεωφόρου στο βόρειο τμήμα της χώρας ζητώντας μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ώστε να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων

ΚΟΝΤΡΑ 01 Σεπ 2025 | 23:01

Δούκας εναντίον Κεφαλογιάννη για τα γκράφιτι στην Αθήνα: "Ταυτίζεστε με τον πρέσβη του Ισραήλ"

Σε ανάρτησή του το απόγευμα της Δευτέρας ο Χάρης Δούκας καταγγέλλει ότι "Άλλο ένα Υπουργείο συμμετέχει στο κυβερνητικό μέτωπο κατά του δήμου της Αθήνας"

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 01 Σεπ 2025 | 17:44

"Στα μαχαίρια" ο Νετανιάχου με τον αρχηγό του στρατού: Χαμός στο υπουργικό συμβούλιο για την πρόταση εκεχειρίας

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, η οποία διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες, επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα σχέδια των ισραηλινών να καταλάβουν την πόλη της Γάζας

ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ 01 Σεπ 2025 | 07:20

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον εκπρόσωπο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα

Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ Κασάμ από το 2002, ο Αμπού Ομπάιντα ήταν από τις μορφές της Χαμάς που ανακοίνωσαν με βίντεο την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

ΚΡΙΣΗ 31 Αυγ 2025 | 22:20

Εργαζόμενοι του ΟΗΕ όμηροι των Χούθι: Τουλάχιστον 11 ανθρώπους απήγαγαν οι αντάρτες της Υεμένης κατά τη διάρκεια εφόδων

Εφόδους στα γραφεία δύο υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ στην Υεμένη έκαναν οι αντάρτες Χούθι - Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία

ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 31 Αυγ 2025 | 20:42

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης σχεδιάζει να απαντήσει το Ισραήλ στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από δυτικές χώρες

Πώς σχεδιάζει να απαντήσει το Ισραήλ στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από χώρες της Δύσης όπως η Γαλλία.

ΑΠΕΙΛΟΥΝ 31 Αυγ 2025 | 18:33

Υεμένη: Οι Χούθι απειλούν το Ισραήλ με αντίποινα - Έκαναν έφοδο σε γραφεία του ΟΗΕ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο

Έφοδο σε γραφεία υπηρεσιών του ΟΗΕ έκαναν οι Χούθι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά - Πήραν ομήρους

ΙΣΡΑΗΛ 31 Αυγ 2025 | 13:33

Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με τους δολοφονημένους ηγέτες της: "Είναι όλοι μάρτυρες"

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του από το Ισραήλ, η Χαμάς δημοσίευσε υλικό με όλους τους νεκρούς ηγέτες της

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 31 Αυγ 2025 | 10:34

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Λίγους μήνες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τον σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάιο, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ 30 Αυγ 2025 | 14:19

Ο Νετανιάχου παρουσίασε νέο βίντεο από την 7η Οκτωβρίου - Τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώνουν πατέρα μπροστά στα παιδιά του

"Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε τους ομήρους μας πίσω στο σπίτι, γιατί θυμόμαστε την 7η Οκτωβρίου, και το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς", λέει ο Νετανιάχου - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 29 Αυγ 2025 | 23:24

Χαμάς: "Οι όμηροι θα διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους με τους μαχητές όταν οι Ισραηλινοί επιτεθούν στην Γάζα

Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, 47 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου 20 θεωρούνται ακόμη ζωντανοί

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 29 Αυγ 2025 | 17:22

Ο ισραηλινός στρατός κηρύσσει τη Γάζα "ζώνη μάχης" - Τέλος στην "τοπική τακτική παύση" για παράδοση βοήθειας

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι "συνεχίζει τις επιχειρήσεις του" σε ολόκληρο τον θύλακα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο IDF 29 Αυγ 2025 | 13:39

Γάζα: Το Ισραήλ ανέκτησε τη σορό του ομήρου Ιλάν Βάις

Παράλληλα, ανακτήθηκαν αντικείμενα που ανήκουν σε άλλο άτομο, η ταυτότητα του οποίου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί προς το παρόν, ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

23 ΜΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 28 Αυγ 2025 | 09:53

Το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του γύρω από την πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός, που ελέγχει περί το 75% της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε πως μονάδες του επιχειρούν στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας.

ΤΙ ΖΗΤΑ 27 Αυγ 2025 | 23:45

Το Ισραήλ απαιτεί την απόσυρση της έκθεσης που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα

Το IPC, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, κήρυξε κατάσταση λιμού στις 22 Αυγούστου.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 27 Αυγ 2025 | 23:36

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Όλα τα μέλη, εκτός των ΗΠΑ, λένε ότι ο λιμός στη Γάζα είναι "ανθρωπογενής κρίση"

Σε κοινή δήλωση, τα 14 μέλη του Συμβουλίου εκεχειρία και απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 27 Αυγ 2025 | 16:58

Τουρκία: Επίθεση σε Νετανιάχου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων - "Δεν συνάδει με τα ιστορικά και νομικά δεδομένα"

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είπε ότι Μπένιαμιν Νετανιάχου προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Αυγ 2025 | 15:50

Ο Πάπας Λέων ζητά κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων, χωρίς να κατονομάσει Ισραήλ και Χαμάς

"Για άλλη μια φορά απευθύνω ισχυρή έκκληση ώστε να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση στους Αγίους Τόπους, η οποία έχει προκαλέσει τόσο τρόμο, καταστροφή και θάνατο", σημείωσε ο Ποντίφικας

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΞΑΝΑ 27 Αυγ 2025 | 09:46

Politico: Ερευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα "σπιτάκια ανακύκλωσης" στην Ελλάδα

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από εκθέσεις που ανατέθηκαν από την ΕΕ σε Έλληνες ελεγκτές, οι οποίοι διαπίστωσαν παρατυπίες όσον αφορά το κόστος του προγράμματος και τον τρόπο λειτουργίας του.

ΙΣΡΑΗΛ 27 Αυγ 2025 | 08:55

Γάζα: Οι δημοσιογράφοι Reuters και AP στο νοσοκομείο Νάσερ "δεν ήταν στόχος", λέει ο ισραηλινός στρατός

Τη στιγμή του πρώτου πλήγματος τη Δευτέρα σταμάτησε ξαφνικά η μετάδοση του Reuters την οποία έκανε ο εικονολήπτης Χούσαμ αλ Μάσρι. Ο αλ Μάσρι σκοτώθηκε από το πλήγμα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 08:33

O Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων

Για πρώτη φορά ο Νετανιάχου δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ 26 Αυγ 2025 | 22:09

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα - Δεκάδες τραυματίες από σφαίρες και δακρυγόνα [βίντεο]

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Αυγ 2025 | 19:05

Γάζα: Καταδικάζει η ΕΕ την επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ - "Απολύτως απαράδεκτη"

Σε επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Εξωτερική Υπηρεσία της ΕΕ (EEAS) από τις Βρυξέλλες, η επίθεση χαρακτηρίστηκε "απολύτως απαράδεκτη".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΧΩΝ 26 Αυγ 2025 | 18:27

Βάλερι Ζινκ: Η φωτορεπόρτερ του Reuters που έσκισε την ταυτότητά της καταγγέλλοντας τη "δικαιολόγηση" δολοφονιών στη Γάζα

Σε ανάρτησή της, η Ζινκ περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στις 10 Αυγούστου, ο δημοσιογράφος του Al-Jazeera Άνας Αλ-Σαρίφ και ολόκληρο το πλήρωμα του Al-Jazeera σκοτώθηκαν στη Γάζα

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 26 Αυγ 2025 | 15:11

Στους δρόμους χιλιάδες Ισραηλινοί: Ζητούν να μπει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και να επιστρέψουν οι όμηροι

Στο Ισραήλ, ξεχειλίζει η οργή για τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα - Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν να τερματιστεί ο πόλεμος - Συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας

ΗΤΑΝ ΑΦΟΒΗ 26 Αυγ 2025 | 14:20

Η τελευταία επιθυμία της 33χρονης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στη Γάζα: "Μην κλάψετε στην κηδεία μου"

"Όταν μεγαλώσεις, παντρευτείς και κάνεις μια κόρη, ονόμασέ την Μαριάμ σαν εμένα" - Η ευχή στον γιο της από την 33χρονη Παλαιστίνια δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στο νοσοκομείο Αλ Νάσερ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 26 Αυγ 2025 | 13:54

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών

Τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα, δήλωσαν τοπικές υγειονομικές αρχές.

26 Αυγ 2025 | 07:55

Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς της φονικής επίθεσης σε νοσοκομείο - "Τραγική ατυχία", λέει ο Νετανιάχου

Τουλάχιστον 20 νεκροί μετά τη φονική επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, ανάμεσά τους και 5 δημοσιογράφοι. Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Τραμπ, καταδικάζει ο ΟΗΕ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ 25 Αυγ 2025 | 23:05

Κατακραυγή: Αντιδράσεις από Τραμπ και Μακρόν για το χτύπημα του Ισραήλ σε νοσοκομείο και τον θάνατο δημοσιογράφων

"Λοιπόν, δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό. Δεν θέλω να το δω. Την ίδια ώρα, πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτόν… τον εφιάλτη", είπε σε δημοσιογράφους

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 25 Αυγ 2025 | 19:59

Γάζα: Η στιγμή που το Ισραήλ χτυπά νοσοκομείο - Τουλάχιστον 20 νεκροί, ανάμεσά τους 5 δημοσιογράφοι [βίντεο]

Σοκάρει το βίντεο μετά την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΝΕΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ 25 Αυγ 2025 | 18:01

Γάζα: Ο στρατός πιέζει τον Νετανιάχου να δεχθεί τη συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων

Ο αρχηγός του στρατού αναφερόταν σε μία πρόταση που είχε διαπραγματευθεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 25 Αυγ 2025 | 12:45

Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νοσοκομείο Νάσερ - 4 δημοσιογράφοι ανάμεσά τους

Το Reuters αναφέρει ότι η ζωντανή μετάδοση βίντεο από το νοσοκομείο, η οποία πραγματοποιούνταν από τον εικονολήπτη του, διακόπηκε ξαφνικά τη στιγμή της επίθεσης.

24 Αυγ 2025 | 17:19

Υεμένη: Στόχος ισραηλινής επίθεσης η πρωτεύουσα Σαναά - Δύο νεκροί και 35 τραυματίες

Τα ισραηλινά πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο περιοχή κοντά στο προεδρικό συγκρότημα και βάσεις πυραύλων.

24 Αυγ 2025 | 16:34

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων συγκεντρώθηκαν έξω από κατοικίες υπουργών ζητώντας κατάπαυση του πυρός και συμφωνία με την Χαμάς

"Δεν θα συγχωρήσουμε περαιτέρω καθυστέρηση", αναφέρει ανακοίνωση του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοούμενων. "Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και φέρτε τους όλους πίσω".

ΙΣΡΑΗΛ 24 Αυγ 2025 | 09:10

Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ IRNA 24 Αυγ 2025 | 00:08

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έξι ενόπλους που η Τεχεράνη λέει ότι συνδέονταν με το Ισραήλ

Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο αξιωματικοί της τοπικής υπηρεσίας πληροφοριών και ένας αστυνομικός.

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ 22 Αυγ 2025 | 21:52

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ μετά από εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας λειτουργούν για να αναχαιτίσουν την απειλή, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση

83% ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 22 Αυγ 2025 | 17:36

Έρευνα-σοκ: Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώνονται στη Γάζα είναι άμαχοι

Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα είναι άμαχοι, σύμφωνα με έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα του ίδιου του ισραηλινού στρατού

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 22 Αυγ 2025 | 15:18

Έκρηξη Χαβιέ Μπερδέμ: "Οι IDF είναι Ναζί" - Το βίντεο που ανήρτησε και "η λογική του τρόμου"

Τις θηριωδίες που γι' αυτόν διαπράττουν καθημερινά οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στη Γάζα θέλησε να αναδείξει ο βραβευμένος ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ.

ΕΚΘΕΣΗ IPC 22 Αυγ 2025 | 13:56

ΟΗΕ: Κήρυξε επισήμως τη Γάζα σε κατάσταση λιμού - "Οι θάνατοι από πείνα ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου" - Η αντίδραση του Ισραήλ

Οι θάνατοι από τον λιμό ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι "θα μπορούσε να αποφευχθεί" χωρίς "τη συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ"

ΙΣΡΑΕΛ ΚΑΤΣ 22 Αυγ 2025 | 10:01

"Σύντομα θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης": Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας απειλεί την πόλη της Γάζας με ισοπέδωση

Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει την πόλη της Γάζας, αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του.

ΙΣΡΑΗΛ 22 Αυγ 2025 | 07:46

Ο Νετανιάχου διέταξε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Γάζα

"Έδωσα οδηγίες να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και για να τερματιστεί ο πόλεμος με όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ", είπε ο Νετανιάχου.

ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ 21 Αυγ 2025 | 23:59

Ισραήλ: Θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι οι περίπου 50 όμηροι που παραμένουν στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν όλοι μαζί.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΛΙΨΗ 21 Αυγ 2025 | 23:31

Τραγικό ρεκόρ: Οι φετινές πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα στην ΕΕ

Μέχρι σήμερα, τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Ισπανία, η Κύπρος, η Γερμανία και η Σλοβακία- ξεπέρασαν ήδη το ετήσιο ρεκόρ τους σε 20 χρόνια καταγεγραμμένων στοιχείων

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ 21 Αυγ 2025 | 21:08

Πάνω από 20 χώρες καταδικάζουν το "απαράδεκτο" σχέδιο του Ισραήλ για εποικισμό της Δυτικής Όχθης

Το σχέδιο κατασκευής 3.400 κατοικιών στη Δυτική Όχθη θα διχοτομήσει αυτό το έδαφος, υπονομεύοντας την εδαφική συνέχεια ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Αυγ 2025 | 19:57

Η Γλυκερία αποσύρει τη συμμετοχή της στο Sani Festival λόγω "απειλής επεισοδίων" από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές

Η εμφάνιση της Γλυκερίας στο Sani Festival της Χαλκιδικής δεν θα πραγματοποιηθεί

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 21 Αυγ 2025 | 18:59

Επιμένει ο Νετανιάχου: "Θα καταλάβουμε τη Γάζα ακόμα και αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους"

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον Νετανιάχου εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη την Γάζα και να εξολοθρεύσει την Χαμάς ακόμη και αν η οργάνωση δεχθεί την συμφωνία για εκεχειρία και για απελευθέρωση των ομήρων

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 21 Αυγ 2025 | 17:38

"Άρματα του Γεδεών Β": Σε εξέλιξη το σχέδιο κατάληψης της πόλης της Γάζας από το Ισραήλ - Προειδοποίηση σε νοσοκομεία και ΜΚΟ

Το Ισραήλ στοχεύει στην πλήρη κατάληψη της Γάζας με την επιχείρηση "Άρματα του Γεδεών Β" που προβλέπει κλιμάκωση των επιθέσεων - Εντολή για επιστράτευση 60.000 εφέδρων

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 21 Αυγ 2025 | 16:10

Reuters: Οι τουρκικές λιμενικές Αρχές ζητούν από τα πλοία να δηλώνουν ότι δεν σχετίζονται με το Ισραήλ

Τα πλοία που φτάνουν απευθείας από το Ισραήλ ή αναχωρούν προς ισραηλινά λιμάνια δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγκυροβολούν σε τουρκικά λιμάνια.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ ΔΑΣΜΟΣ 21 Αυγ 2025 | 14:44

Συμφωνία ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δασμούς στο 15%: "Αμοιβαίο, δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο"

Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση από την ΕΕ να αγοράσει τεχνολογία ενέργειας και τεχνητής νοημοσύνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ 21 Αυγ 2025 | 11:06

CNN: Το Ισραήλ προχωρά στην κατάληψη της Γάζας με εξουθενωμένο τον στρατό - Μάχες "σώμα με σώμα" με την Χαμάς [βίντεο]

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού προειδοποήσε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και τους ομήρους, και θα αποτρέψει εφέδρους να παρουσιαστούν για υπηρεσία.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ 20 Αυγ 2025 | 23:45

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά του Διεθνούς Δικαστηρίου - Χαιρετίζει το Ισραήλ

Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται στις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, οι οποίες είχαν στόχο άλλους τέσσερις δικαστές του ΔΠΔ. Και τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 20 Αυγ 2025 | 22:30

Ανήκουστο: Ισραηλινοί τουρίστες διέλυσαν ιστορικό πέτρινο σταυρό στην Ουαλία και έφτιαξαν το άστρο του Δαυίδ [βίντεο]

Το βίντεο δείχνει την ομάδα να συνεχίζει να δουλεύει πάνω στη δική της εκδοχή του εξάκτινου αστεριού, ενός ευρέως αναγνωρισμένου συμβόλου της εβραϊκής ταυτότητας που εμφανίζεται στη σημαία του Ισραήλ

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ 20 Αυγ 2025 | 21:33

Ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψης του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας - "Ελέγχουμε τα περίχωρα" λέει ο αρχηγός του IDF

"Ξεκινήσαμε τις προκαταρκτικές επιχειρήσεις και τα πρώτα στάδια της επίθεσης στην Πόλη της Γάζας και ήδη οι δυνάμεις των IDF ελέγχουν τα περίχωρα", είπε

20 Αυγ 2025 | 10:16

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας, επιστράτευσε 60.000 εφέδρους

Ο Ίσραελ Κατς "ενέκρινε το σχέδιο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην Πόλη της Γάζας", δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στο AFP.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 19 Αυγ 2025 | 23:32

Απίστευτη δήλωση Νετανιάχου: "Ο Μακρόν υποδαυλίζει τον αντισημιτισμό" - "Απαράδεκτη" λέει η γαλλική προεδρία

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος "ανταμείβει τον τρόμο της Χαμάς"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 19 Αυγ 2025 | 20:16

Κάγια Κάλας για Ρωσία: Σύντομα έτοιμο το πακέτο κυρώσεων - Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πούτιν

"Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον Πούτιν ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε υπόσχεση ή δέσμευση," είπε η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε 19 Αυγ 2025 | 16:56

Κυρ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία: "Ανάγκη για άμεση εκεχειρία"

Την πάγια θέση του για το απαραβίαστο των συνόρων επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 19 Αυγ 2025 | 16:01

Ανάλυση New York Times: Μπορεί ο Ζελένσκι να εμπιστευτεί τον Τραμπ;

Στην ανάλυση των New York Times, προτάσσεται το αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι μπορεί να εμπιστευτεί τον Ντόναλντ Τραμπ

ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 19 Αυγ 2025 | 15:26

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών για Ουκρανία: Συζητήθηκαν οι εγγυήσεις ασφαλείας και η κατάπαυση εχροπραξιών

"Συζητάμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις προσπάθειές μας για ειρήνη στην Ουκρανία" σημείωσε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία συμμετείχε στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 18 Αυγ 2025 | 21:31

Γάζα: Θετική απάντηση της Χαμάς στη νέα πρόταση εκεχειρίας

"Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στους μεσολαβητές" και επιβεβαίωσε ότι η ίδια όσο και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις δέχτηκαν τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός

ΙΣΡΑΗΛ 18 Αυγ 2025 | 08:06

"Φέρτε τους όλους πίσω": Τεράστια διαδήλωση στο Τελ Αβίβ υπέρ των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα

Το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων, που οργάνωσε αυτή την ημέρα κινητοποίησης, υπολόγισε σε σχεδόν 500.000 τον αριθμό των διαδηλωτών.

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ 16 Αυγ 2025 | 17:31

Ο Τραμπ προσκάλεσε και τους Ευρωπαίους ηγέτες στη συνάντηση με τον Ζελένσκι - Ο Πούτιν ζητά το Ντονέτσκ - Τι δίνει

Ενώ ο Τραμπ προσκαλεί και τους Ευρωπαίους ηγέτες στη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Πούτιν φέρεται να ζητά απόσυρση της Ουκρανίας από το Ντόνετσκ.

ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ ΓΚΒΙΡ 15 Αυγ 2025 | 19:42

Οργή: Ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός απειλεί Παλαιστίνιο πολιτικό κρατούμενο μέσα στο κελί του

"Δεν θα μας νικήσετε. Όποιος κάνει κακό στον λαό του Ισραήλ, όποιος σκοτώνει παιδιά, όποιος σκοτώνει γυναίκες (…) θα τους εξοντώσουμε", του λέει στα εβραϊκά ο Μπεν Γκβιρ

ΝΕΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ 14 Αυγ 2025 | 23:48

Γάζα: Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι νεκροί από το πρωί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται έξι άνθρωποι που περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια

ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ 14 Αυγ 2025 | 23:12

Οργή στα αραβικά κράτη για την δήλωση Νετανιάχου περί "Μεγάλου Ισραήλ"

Ο όρος "Μεγάλο Ισραήλ" αναφέρεται σε διευρυμένα σύνορα με βιβλικές ή ιστορικές περιγραφές και έχει πολλές εκδοχές

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 14 Αυγ 2025 | 17:11

"Θάβοντας την ιδέα παλαιστινιακού κράτους": Το Ισραήλ ενέκρινε εποικιστικό σχέδιο που διχοτομεί τη Δυτική Όχθη

Πρόκειται για το σχέδιο Ε1, το οποίο παρέμενε παγωμένο από το 2012 και προορίζεται να διχοτομήσει την Δυτική Όχθη

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 14 Αυγ 2025 | 08:39

Πειραιάς: Συγκέντρωση κατά της άφιξης του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου "Crown Iris"- Διαδηλωτές πέταξαν γιαούρτια [βίντεο]

"Το κρουαζιερόπλοιο με τους Ισραηλινούς στρατιώτες είναι ανεπιθύμητο! Να γυρίσει πίσω! Η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα ανάπαυσης για εγκληματίες πολέμου!" τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 14 Αυγ 2025 | 07:57

Ξεριζώνονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετά την έγκριση κατάληψης της πόλης της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό

Στους δρόμους της πόλης της Γάζας, οικογένειες έπαιρναν τους δρόμους ξανά, με αποσκευές και στρώματα σε ποδήλατα και κάρα.

13 Αυγ 2025 | 14:27

Ο ισραηλινός στρατός "ενέκρινε" το νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα: Σφυροκόπημα και 123 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέα φάση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

ΙΣΡΑΗΛ 13 Αυγ 2025 | 08:07

Νετανιάχου: Το Ιράν διατηρεί 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, παρά τους βομβαρδισμούς

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πάντως πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πήγε "χρόνια" πίσω εξαιτίας των πρόσφατων πληγμάτων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

"ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΣΕ ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ" 12 Αυγ 2025 | 18:24

Έκκληση για την Γάζα: "Λιμός μπροστά στα μάτια μας" - Κοινή δήλωση ΕΕ, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Καναδά και Αυστραλίας

"Λιμός εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Απαιτείται επείγουσα δράση τώρα για να σταματήσει και να αντιστραφεί η πείνα", ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών

ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ 12 Αυγ 2025 | 15:56

Γάζα: Νυχτερινοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ - Τουλάχιστον 11 νεκροί

Αυτόπτες μάρτυρες και υγειονομικοί δήλωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα σφυροκόπησαν τις ανατολικές συνοικίες της Πόλης της Γάζας.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/08 12 Αυγ 2025 | 10:23

Πειραιάς: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι για την άφιξη κρουαζιερόπλοιου με ισραηλινούς τουρίστες

Ναυτεργατικά και εργατικά σωματεία προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Αυγούστου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 11 Αυγ 2025 | 23:59

Γάζα: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τον φόνο δημοσιογράφων του Al Jazeera στη Γάζα και ζητά ανεξάρτητη έρευνα

"Ο γενικός γραμματέας ζητεί ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για αυτούς τους φόνους", τονίζει

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 11 Αυγ 2025 | 18:12

Έκτακτη επικοινωνία Ευρωπαίων - Ζελένσκι - Τραμπ την Τετάρτη πριν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Πούτιν

Πρωτοβουλία του Βερολίνου για τηλεδιασκέψεις Ευρωπαίων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της συνόδου στην Αλάσκα

ΓΑΖΑ 11 Αυγ 2025 | 10:26

"Αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα...": Το τελευταίο μήνυμα του δημοσιογράφου του Al Jazeera που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση

Ο IDF ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο τον δημοσιογράφο του Al Jazeera Ανάς αλ Σαρίφ, λέγοντας πως "ήταν αρχηγός τρομοκρατικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς".

7 ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 11 Αυγ 2025 | 08:09

Γάζα: Νεκροί πέντε δημοσιογράφοι του Al Jazeera μετά από ισραηλινό πλήγμα - "Χτυπήσαμε τρομοκράτη" λέει ο IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρο τον Ανάς αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον νεαρό "τρομοκράτη" που "παρίστανε τον δημοσιογράφο".

ΑΝΤΟΝΙ ΑΛΜΠΑΝΕΖΙ 11 Αυγ 2025 | 07:59

Η Αυστραλία θα αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είπε πως η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ 10 Αυγ 2025 | 23:58

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες καταγγέλουν το σχέδιο του Ισραήλ: "Θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση"

Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό το μόνο που θα κάνει είναι "να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τη ζωή των ομήρων"

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 10 Αυγ 2025 | 21:40

Ισραήλ: Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών απαιτεί από τον Νετανιάχου ακόμη πιο σκληρό σχέδιο στη Γάζα

Η κυβέρνηση ασφάλειας του Νετανιάχου ενέκρινε το σχέδιο με πλειοψηφία την Παρασκευή, αναφορικά με την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 10 Αυγ 2025 | 18:38

Επιμένει ο Νετανιάχου: "Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά στη Γάζα"

Τα νέα επιθετικά σχέδια του για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν στόχο ν’ αντιμετωπίσουν τα δύο προπύργια της Χαμάς, δήλωσε

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ 10 Αυγ 2025 | 18:03

Κοινή δήλωση Ελλάδας και 4 χωρών στον ΟΗΕ: "Καταδικάζουμε το σχέδιο του Ισραήλ - Να μην το υλοποιήσει"

Κάλεσαν το Ισραήλ να αναστρέψει αυτή την απόφαση και επανέλαβαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα προσάρτησης ή επέκτασης των εποικισμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 10 Αυγ 2025 | 16:45

ΣΥΡΙΖΑ: Nα αποσυρθεί η εθνική ομάδα μπάσκετ από τον φιλικό αγώνα με το Ισραήλ

"Είναι η ώρα για άμεσες κυρώσεις, σε όλα τα επίπεδα, για κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και αναγνώριση του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους", αναφέρει

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ 09 Αυγ 2025 | 23:59

Ρωσία: Καταδικάζει το σχέδιο του Ισραήλ για επέκταση του πολέμου στη Γάζα

"Η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και των σχεδίων που προκαλούν την καταδίκη και την απόρριψη εμπεριέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης της ακραία δραματικής κατάστασης"