
Το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που έχει ξεσπάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε πιο άβολη στιγμή για τις "φτωχές" σε φυσικό αέριο χώρες της ΕΕ- και ειδικότερα για τη Γερμανία, όπως αναφέρει το Politico.
Το κράτος του Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο ισχυρισμών που έχουν κλονίσει τη δημοκρατία της ΕΕ στον πυρήνα της. Ωστόσο, ως σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η συνεργασία με το Κατάρ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με το Politico, εάν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν επίσημα την Ντόχα στη συνεχιζόμενη έρευνα διαφθοράς, αυτό θα περιπλέξει πολύ τη διπλωματική εξίσωση για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες βλέπουν το Κατάρ ως μια αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου. Ειδικά για τη Γερμανία, που αναζητά εναγωνίως να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές στον κόσμο της ενεργειακής γεωπολιτικής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.
Οι συνολικές εισαγωγές LNG του Κατάρ αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η συμβολή του Κατάρ σην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί χάρη στη μεγάλη επέκταση της παραγωγικής του ικανότητας, με δύο μεγάλα έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027.
Τα οφέλη της Γερμανίας από το φυσικό αέριο του Κατάρ

Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία θα ήταν πρώτη στην ουρά. Το Βερολίνο είναι μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ που θέλουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς εξαρτιόταν από τη Ρωσία για τουλάχιστον το 55% της προμήθειας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν 15ετές συμβόλαιο φυσικού αερίου με την κρατική QatarEnergy και την αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips, που εγγυάται 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το 2026.
"Πολλές χώρες της ΕΕ - όπως η Ιταλία - έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το LNG του Κατάρ, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν συζητήσει συμφωνίες που θα προμήθευαν αμέσως φυσικό αέριο", δήλωσε ο Cinzia Bianco, ερευνητής για την Ευρώπη και τον Κόλπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Relations (ECFR) . "Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει υπογράψει σημαντική μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με το Κατάρ".
"Δύο διαφορετικά ζητήματα..."
Αυτή η συμφωνία, αν και καλή για την ενεργειακή ασφάλεια, κινδυνεύει να γίνει ηθικός εφιάλτης για το Βερολίνο. Ερωτηθείς την Τρίτη, μετά από μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εάν ήταν σωστό να "αγοράζεται φυσικό αέριο από το Κατάρ εάν το Κατάρ αγοράζει Ευρωπαίους βουλευτές", ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι πρέπει να θεωρηθούν ως "δύο διαφορετικά ζητήματα".
"Η δωροδοκία είναι ποινικό αδίκημα", είπε. "Το εμπόριο με άλλες χώρες πρέπει πάντα να σταθμίζεται με τις ηθικές συνέπειες και ταυτόχρονα πρέπει να δεύμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τον ασφαλή εφοδιασμό. Και σε αυτή την περίπτωση, όπου πρόκειται για αγορές φυσικού αερίου, η Ευρώπη ή η Γερμανία έχουν συμφέρον να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των δύο".
Με άλλα λόγια, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να μπερδευτεί με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολιάζει το άρθρο του Politico.
Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή σε δωρδοκία. Την Κυριακή, η Ντόχα ανταπέδωσε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι έλαβαν μέτρα "διακρίσεων" κατά του Κατάρ με βάση "ανακριβείς" πληροφορίες. Σε δήλωση που ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, ένας διπλωμάτης του Κατάρ είπε ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σκάνδαλο θα μπορούσε "να επηρεάσει αρνητικά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια".
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με βαθιά ενεργειακά δεσμά με το Κατάρ. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies κατέχει σημαντικά μερίδια τόσο στην ανάπτυξη του North Field East LNG, το οποίο περιγράφει ως το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο, όσο και στο αδελφό του έργο, το North Field South. Η ιταλική Eni κατέχει επίσης μερίδιο στο North Field East.

Ο Bianco του ECFR είπε ότι εάν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν δημόσια το Κατάρ στο σκάνδαλο διαφθοράς των Βρυξελλών, πιθανότατα θα ακολουθήσουν "επίσημες διπλωματικές καταγγελίες" από χώρες της ΕΕ. Οι ενεργειακές σχέσεις με το Κατάρ διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από μεμονωμένα κράτη μέλη, πρόσθεσε. Ωστόσο, προέβλεψε ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση οποιασδήποτε κίνησης προς μια μελλοντική ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr