Follow us

Ανάλυση Politico: Το Qatargate προκαλεί ενεργειακό "πονοκέφαλο" στην ΕΕ - Το φυσικό αέριο και οι ηθικές συνέπειες

Σύμφωνα με το Politico, εάν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν επίσημα την Ντόχα στην έρευνα διαφθοράς, αυτό θα περιπλέξει πολύ τα πράγματα για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες βλέπουν το Κατάρ ως μια αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατάρ LNG

Το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που έχει ξεσπάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε πιο άβολη στιγμή για τις "φτωχές" σε φυσικό αέριο χώρες της ΕΕ- και ειδικότερα για τη Γερμανία, όπως αναφέρει το Politico.

Το κράτος του Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο ισχυρισμών που έχουν κλονίσει τη δημοκρατία της ΕΕ στον πυρήνα της. Ωστόσο, ως σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η συνεργασία με το Κατάρ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Politico, εάν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν επίσημα την Ντόχα στη συνεχιζόμενη έρευνα διαφθοράς, αυτό θα περιπλέξει πολύ τη διπλωματική εξίσωση για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες βλέπουν το Κατάρ ως μια αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου. Ειδικά για τη Γερμανία, που αναζητά εναγωνίως να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές στον κόσμο της ενεργειακής γεωπολιτικής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Διαβάστε Επίσης

Οι συνολικές εισαγωγές LNG του Κατάρ αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η συμβολή του Κατάρ σην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί χάρη στη μεγάλη επέκταση της παραγωγικής του ικανότητας, με δύο μεγάλα έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027.

Τα οφέλη της Γερμανίας από το φυσικό αέριο του Κατάρ

Γερμανία Κατάρ

Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία θα ήταν πρώτη στην ουρά. Το Βερολίνο είναι μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ που θέλουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς εξαρτιόταν από τη Ρωσία για τουλάχιστον το 55% της προμήθειας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν 15ετές συμβόλαιο φυσικού αερίου με την κρατική QatarEnergy και την αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips, που εγγυάται 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το 2026.

"Πολλές χώρες της ΕΕ - όπως η Ιταλία - έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το LNG του Κατάρ, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν συζητήσει συμφωνίες που θα προμήθευαν αμέσως φυσικό αέριο", δήλωσε ο Cinzia Bianco, ερευνητής για την Ευρώπη και τον Κόλπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Relations (ECFR) . "Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει υπογράψει σημαντική μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με το Κατάρ".

"Δύο διαφορετικά ζητήματα..."

Αυτή η συμφωνία, αν και καλή για την ενεργειακή ασφάλεια, κινδυνεύει να γίνει ηθικός εφιάλτης για το Βερολίνο. Ερωτηθείς την Τρίτη, μετά από μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εάν ήταν σωστό να "αγοράζεται φυσικό αέριο από το Κατάρ εάν το Κατάρ αγοράζει Ευρωπαίους βουλευτές", ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι πρέπει να θεωρηθούν ως "δύο διαφορετικά ζητήματα".

"Η δωροδοκία είναι ποινικό αδίκημα", είπε. "Το εμπόριο με άλλες χώρες πρέπει πάντα να σταθμίζεται με τις ηθικές συνέπειες και ταυτόχρονα πρέπει να δεύμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τον ασφαλή εφοδιασμό. Και σε αυτή την περίπτωση, όπου πρόκειται για αγορές φυσικού αερίου, η Ευρώπη ή η Γερμανία έχουν συμφέρον να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των δύο".

Διαβάστε Επίσης

Με άλλα λόγια, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να μπερδευτεί με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολιάζει το άρθρο του Politico.

Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή σε δωρδοκία. Την Κυριακή, η Ντόχα ανταπέδωσε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι έλαβαν μέτρα "διακρίσεων" κατά του Κατάρ με βάση "ανακριβείς" πληροφορίες. Σε δήλωση που ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, ένας διπλωμάτης του Κατάρ είπε ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σκάνδαλο θα μπορούσε "να επηρεάσει αρνητικά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια".

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με βαθιά ενεργειακά δεσμά με το Κατάρ. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies κατέχει σημαντικά μερίδια τόσο στην ανάπτυξη του North Field East LNG, το οποίο περιγράφει ως το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο, όσο και στο αδελφό του έργο, το North Field South. Η ιταλική Eni κατέχει επίσης μερίδιο στο North Field East.

φυσικό αέριο

Ο Bianco του ECFR είπε ότι εάν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν δημόσια το Κατάρ στο σκάνδαλο διαφθοράς των Βρυξελλών, πιθανότατα θα ακολουθήσουν "επίσημες διπλωματικές καταγγελίες" από χώρες της ΕΕ. Οι ενεργειακές σχέσεις με το Κατάρ διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από μεμονωμένα κράτη μέλη, πρόσθεσε. Ωστόσο, προέβλεψε ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση οποιασδήποτε κίνησης προς μια μελλοντική ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ 07 Φεβ 2023 | 16:00

Η ζωή της Εύας Καϊλή στη φυλακή: Δουλεύει στην καθαριότητα και στο μαγείρεμα - Aμείβεται με 0,75 ευρώ την ώρα

Η πολυτελής ζωή και τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου αποτελούν πλέον παρελθόν για την Εύα Καϊλή

ΓΙΑ ΤΟ QATARGATE 04 Φεβ 2023 | 19:21

Δημητρακόπουλος στη La Stampa: Ο Παντσέρι λέει ψέμματα για την Καϊλή - Το "βελγικό νομικό παράδοξο"

Ψεύδεται ο Παντσέρι για την Καϊλή, υποστηρίζει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 04 Φεβ 2023 | 14:09

Qatargate - L'Echo: Ελεύθερος o Ταλαμάνκα - Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα

Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 04 Φεβ 2023 | 00:12

Στα χνάρια της ΕΕ - Οι χώρες της G7 και η Αυστραλία επιβάλλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

G7 και Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να θέσουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 03 Φεβ 2023 | 21:24

Qatargate: Ελεύθερος ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, ύποπτος στην έρευνα για το σκάνδαλο

Αποφυλάκιση ενός εκ των τεσσάρων προφυλακισμένων, την οποία σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ 03 Φεβ 2023 | 20:32

Επίσημο: Πλαφόν από την ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα - 100 δολάρια στο ντίζελ και 45 στο μαζούτ ανά βαρέλι

Το πλαφόν έρχεται ως απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 02 Φεβ 2023 | 21:47

Qatargate: Γαλλίδα ευρωβουλευτής "καίει" την Εύα Καϊλή- "Προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ"

Η Μανόν Ομπρί αποκάλυψε πως το Κατάρ τής έστειλε επείγουσα πρόσκληση για συνάντηση, καθώς είχε αντιδράσει σχετικά, αλλά η ίδια την απέρριψε.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 02 Φεβ 2023 | 16:03

Ερχονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας - Τι προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

BRUSSELS PLAYBOOK ΤΟΥ POLITICO 02 Φεβ 2023 | 13:40

"Φορέστε κοστούμι και αφήστε το χακί για τον Ζελένσκι": Οι απίθανες οδηγίες για τους αξιωματούχους της ΕΕ στο Κίεβο

Πέραν της πολιτικής και στρατιωτικής πτυχής της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο, το Politico εστιάζει και σε πιο... πρωτότυπα θέματα, όπως η ένδυση και το φαγητό.

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 02 Φεβ 2023 | 12:42

Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ 02 Φεβ 2023 | 10:25

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 15 Επιτρόπους: Διαβεβαίωσε για την συνεχή στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

"Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας" δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 31 Ιαν 2023 | 21:04

Qatargate: Στις 9 Φεβρουαρίου η απόφαση για την έκδοση της λογίστριας του Παντσέρι στο Βέλγιο

Η λογίστρια του Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι φέρεται να πήρε μέρος στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενου από το Κατάρ.

Η ΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 31 Ιαν 2023 | 17:47

Τουρκία: Οι υποσχέσεις των έξι της αντιπολίτευσης για την Ελλάδα - "Θα σεβαστούμε την κυριαρχία"

Τα έξι κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας παρουσίασαν το μανιφέστο τους τη Δευτέρα, στο οποίο μάλιστα γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την Κύπρο.