Follow us

Ανάλυση Reuters: Γιατί οι Τούρκοι τιμώρησαν τον Ερντογάν - Πιθανός διεκδικητής της προεδρίας ο Ιμάμογλου

Οι αναλυτές είπαν ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, ώθησαν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν το ΑΚΡ αυτή τη φορά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι Τούρκοι πολίτες κατάφεραν το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του την Κυριακή, σε μια εκλογική αναμέτρηση που επιβεβαίωσε την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη και ενίσχυσε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως κύριο αντίπαλο του προέδρου, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Με την καταμέτρηση των περισσότερων ψήφων, ο Ιμάμογλου προηγήθηκε με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην κούρσα για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατήρησε την Άγκυρα και κέρδισε άλλες 15 δημαρχιακές έδρες σε πόλεις σε όλη την επικράτεια.

Η χθεσινή βραδιά σηματοδότησε τη χειρότερη ήττα για τον Ερντογάν και το κόμμα του (AKP) στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκονται στην εξουσία και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της χώρας. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "σημείο καμπής" σε μεταμεσονύκτια ομιλία του.


Ο ίδιος και το ΑΚΡ τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και, στην Κωνσταντινούπολη, της απήχησης του Ιμάμογλου πέρα από την κοσμική βάση του CHP, όπως δήλωσαν αναλυτές.

"Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα του έθνους θα χάσουν τελικά", δήλωσε ο 53χρονος Ιμάμογλου σε χιλιάδες πανηγυρίζοντες υποστηρικτές του αργά την Κυριακή, μερικοί από τους οποίους φώναζαν τον Ερντογάν να παραιτηθεί.

Ανάλυση Reuters: Γιατί οι Τούρκοι τιμώρησαν τον Ερντογάν - Πιθανός διεκδικητής της προεδρίας ο Ιμάμογλου

Διαβάστε Επίσης

"Απόψε, 16 εκατομμύρια πολίτες της Κωνσταντινούπολης έστειλαν ένα μήνυμα τόσο στους αντιπάλους μας όσο και στον πρόεδρο", δήλωσε ο πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος εισήλθε στην πολιτική το 2008 και τώρα προβάλλεται ευρέως ως πιθανός διεκδικητής της προεδρίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ήταν επίσης δήμαρχος της γενέτειράς του, της Κωνσταντινούπολης, είχε κάνει σκληρή προεκλογική εκστρατεία ενόψει των δημοτικών εκλογών, τις οποίες οι αναλυτές περιέγραψαν ως μέτρο τόσο της υποστήριξής του όσο και της ανθεκτικότητας της αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμμαχία του είχε "χάσει ύψος" σε όλο το έθνος και ότι θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το μήνυμα των ψηφοφόρων.

"Αν κάναμε λάθος, θα το διορθώσουμε τα επόμενα χρόνια", είπε. "Αν μας λείπει κάτι, θα το συμπληρώσουμε".

Τουρκία εκλογές

Σε άλλο σημείο της Άγκυρας, χιλιάδες ακόμη υποστηρικτές είχαν νωρίτερα ανεμίσει τουρκικές και κομματικές σημαίες για μια ομιλία του επανεκλεγέντος δημάρχου του CHP Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος νίκησε τον αντίπαλό του από το AKP σε μια ακόμη απογοήτευση για τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το 92,92% των ψηφοδελτίων που άνοιξαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και οικονομική ατμομηχανή της χώρας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε το 50,92% των ψήφων, έναντι 40,05% του διεκδικητή του AKP Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργού στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει μια αμφίρροπη αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη και πιθανές απώλειες του CHP σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, τα μερικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu έδειξαν ότι το ΑΚΡ και ο κύριος σύμμαχός του έχασαν τα πρωτεία σε 19 βασικούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων Μπούρσα και Μπαλικεσίρ στο βιομηχανοποιημένο βορειοδυτικό τμήμα, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τις πιέσεις στους μισθωτούς.

Το CHP προηγήθηκε σε εθνικό επίπεδο με σχεδόν 1% των ψήφων, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Τουρκία

Τι λένε οι αναλυτές

Το 2019, ο Ιμάμογλου είχε επιφέρει ένα ισχυρό εκλογικό πλήγμα στον Ερντογάν όταν κέρδισε για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη, τερματίζοντας 25 χρόνια διακυβέρνησης της πόλης από το ΑΚΡ και τους ισλαμιστές προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ίδιου του Ερντογάν ως δημάρχου της τη δεκαετία του 1990. Το CHP κέρδισε επίσης την Άγκυρα εκείνο το έτος.

Ο Ερντογάν αντεπιτέθηκε το 2023 εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του και μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τους εθνικιστές συμμάχους του, παρά την κρίση ακρίβειας που πιέζει εκατομμύρια πολίτες στη χώρα.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι οικονομικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού σχεδόν 70% και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης που προκλήθηκε από ένα επιθετικό καθεστώς νομισματικής σύσφιξης, ώθησαν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν το ΑΚΡ αυτή τη φορά.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

"Η οικονομία ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας", δήλωσε ο Hakan Akbas, ανώτερος σύμβουλος στην Albright Stonebridge Group. "Ο τουρκικός λαός απαίτησε αλλαγή και ο Ιμάμογλου είναι πλέον η νέμεση του προέδρου Ερντογάν".

Ο Mert Arslanalp, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι πρόκειται για τη "σοβαρότερη εκλογική ήττα" του Ερντογάν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2002.

"Ο Ιμάμογλου απέδειξε ότι μπορούσε να υπερβεί τις βαθιές κοινωνικοπολιτικές διαιρέσεις που καθορίζουν το εκλογικό σώμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ακόμη και χωρίς τη θεσμική υποστήριξή τους", είπε. "Αυτό τον καθιστά τον πιο πολιτικά ανταγωνιστικό αντίπαλο του καθεστώτος του Ερντογάν".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ 29 Μαϊ 2024 | 07:27

Πομπέο: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μια διχαστική κίνηση του Ερντογάν

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mάικ Πομπέο χαρακτήρισε ως διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

ΑΓΚΥΡΑ 28 Μαϊ 2024 | 23:02

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δεν υπάρχει αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, παρά τις πληροφορίες ότι τα θέματα αυτά ήταν στην ημερήσια διάταξη.

28 Μαϊ 2024 | 20:59

Τουρκία: Η "Γαλάζια Πατρίδα" θα διδάσκεται και στην 6η τάξη στα σχολεία - Εντάσσεται και το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ονομάζεται "Ο αιώνας της Τουρκίας" και σε αυτό εντάσσεται "Η Γαλάζια Πατρίδα"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Μαϊ 2024 | 17:03

Προκλητικός ο Μπαχτσελί: Η Κωνσταντινούπολη επανενώθηκε με το αγαπημένο της τουρκικό έθνος πριν από 571 χρόνια

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν στην Τουρκία έκανε λόγο για "μέτωπο κατοχικών δυνάμεων" που ενοχλήθηκε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 28 Μαϊ 2024 | 14:14

Ανάλυση: Ο Αιώνας της Τουρκίας:-Η Ελλάδα και οι Αλεβίτες οι εχθροί του νέου εκπαιδευτικού συστήματος της Τουρκίας

Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα θέλει να επιβάλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και έναν πιο σουνιτικό τρόπο σκέψης στους μαθητές

ΤΟΥΡΚΙΑ 28 Μαϊ 2024 | 09:40

Η "αποκάλυψη" του Ερντογάν για τα Σεπτεμβριανά - Στα τουρκικά σχολεία και επίσημα η "Γαλάζια Πατρίδα"

Η αναφορά του Ερντογάν στα Σεπτεμβριανά και το πραξικόπημα κατά του Αντνάν Μεντερές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 15:34

Ο Ερντογάν έριξε ανάθεμα στον Νετανιάχου: Είναι Φαραώ και ο Θεός θα τον καταστρέψει- Για τη Γάζα

Ο Νετανιάχου είναι Φαραώ και έχει συμμορία δολοφόνων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ 27 Μαϊ 2024 | 13:08

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα στον 33χρονο Τούρκο που βρίσκεται πίσω από τις φωτιές στο όρος Αιγάλεω

Ο 33χρονος εμπρηστής έλαβε προθεσμία από την ανακρίτρια να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

NAVTEX 27 Μαϊ 2024 | 12:11

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων, αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

Το "Tubitak Marmara" έπλεε χθες ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

ΜΕΡΣΙΝ 26 Μαϊ 2024 | 22:52

Πολύνεκρο τροχαίο στην Τουρκία- Υπεραστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με άλλα τρία οχήματα

Δέκα νεκροί και 39 τραυματίες στην πόλη Μερσίν, στα νότια της χώρας.

CGTN TURK 24 Μαϊ 2024 | 23:11

Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στην ανατολική Θράκη- Προ των πυλών η οριστική συμφωνία με την Κίνα

"Εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων εντός λίγων μηνών" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΙΩΝΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» 24 Μαϊ 2024 | 14:52

Reuters: Έτοιμος να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν - Τι ζητά για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις

Ανώτερες ρωσικές πηγές επικαλείται το πρακτορείο Reuters - Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

«ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ» 24 Μαϊ 2024 | 13:48

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Θα δημιουργήσει τα δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Η Τουρκία είχε δηλώσει πως δεν θα ανεχθεί "τετελεσμένα" στο Αιγαίο, επαναφέροντας ξανά την προκλητική θεωρία των "γκρίζων ζωνών".