Follow us

Ανάλυση Ρόιτερς: Πόσο θα βοηθήσει την Ουκρανία το πακέτο των 61 δισεκ; Δίνει χρόνο αλλά το Κίεβο χρειάζεται στρατεύματα

Σανίδα σωτηρίας για το Κίεβο στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται να είναι η αμερικανική βοήθεια, αλλά αρκεί;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για τους εξουθενωμένους Ουκρανούς πυροβολητές που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας που αναμένεται να εγκριθεί οριστικά αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας και ενδεχομένως να αλλάξει την έκβαση του πολέμου.

"Αν το είχαν εγκρίνει (νωρίτερα), θα είχε αλλάξει δραστικά την κατάσταση", δήλωσε ένας στρατιώτης, ο οποίος κατήγγειλε πως η έλλειψη πυρομαχικών περιόρισε την ικανότητά τους να προσφέρουν κάλυψη στους πεζικάριους, κάτι που οδήγησε σε απώλεια ζωών και εδαφών.

Έπειτα από έξι μήνες που είχε μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, το πακέτο των 61 δισεκ. δολαρίων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται τώρα να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Χάρη σε αυτό θα ανανεωθούν τα αποθέματα του Κιέβου σε πυρομαχικά και θα ενισχυθεί η αντιαεροπορική του άμυνα.

Η εισροή στρατιωτικού εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να αποτρέψει μια μεγάλη προέλαση των Ρώσων στα ανατολικά, σύμφωνα με δύο στρατιωτικούς αναλυτές, έναν Ουκρανό πρώην υπουργό Άμυνας και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ανάλυση Ρόιτερς: Πόσο θα βοηθήσει την Ουκρανία το πακέτο των 61 δισεκ; Δίνει χρόνο αλλά το Κίεβο χρειάζεται στρατεύματα

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη στρατιωτών

Όμως παρ’ όλα αυτά το Κίεβο εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο με ελλείψεις ανδρών στο πεδίο της μάχης, ενώ ερωτήματα παραμένουν για την ισχύ της οχύρωσής του κατά μήκος των 1.000 χιλιόμετρων της γραμμής του μετώπου. Κυρίως καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει νέα επίθεση της Ρωσίας το καλοκαίρι.

"Η βασική πηγή της ουκρανικής αδυναμίας είναι η έλλειψη ανδρών", σχολίασε ο Κόνραντ Μουζίκα διευθυντής του γραφείου στρατιωτικών συμβούλων Rochan στην Πολωνία.

Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, ο νόμος που υπέγραψε ο Ζελένσκι στις 16 Απριλίου για την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν την επιστράτευση Ουκρανών πολιτών τίθεται σε ισχύ τον Μάιο με στόχο να καταστήσει πιο άμεσες, πιο διαφανείς και αποτελεσματικές τις διαδικασίες.

Όμως όσοι επιστρατευθούν τώρα θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης προτού μπορέσουν να σταλούν στο πεδίο της μάχης, γεγονός που ανοίγει "ένα παράθυρο ευκαιρίας" για τη Ρωσία, σημείωσε ο Μουζίκα.

"Αναμένω ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά αν η επιστράτευση προχωρήσει βάσει σχεδίου και αποδεσμευθεί η αμερικανική βοήθεια, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά το φθινόπωρο", πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία

Να περιοριστούν οι ελλείψεις

Η Μόσχα έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης από τότε που κατέλαβε την Αβντιίβκα, πόλη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, τον Φεβρουάριο. Έκτοτε οι δυνάμεις της προχωρούν αργά εκμεταλλευόμενες την υπεροχή τους σε στρατεύματα και πυρομαχικά.

Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να κατακτήσουν την πόλη Τσάσιβ Γιαρ και αν το πετύχουν θα πλησιάσουν τον στόχο τους να καταλάβουν τις υπόλοιπες πόλεις του Ντονμπάς που δεν ελέγχουν: την Κοστιαντινίβκα, το Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία διαθέτει δεκαπλάσιες οβίδες του πυροβολικού σε σχέση με την Ουκρανία. Ουκρανός στρατηγός είχε επισημάνει αυτόν τον μήνα ότι τα ρωσικά στρατεύματά είναι 7 με 10 φορές περισσότερα από τα ουκρανικά στα ανατολικά.

Ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στην κατάληψη των ανατολικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – το Ντονμπάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε τρία μέτωπα εκεί: δυτικά της Αβντιίβκα, από το Κουπιάνσκ ως τη Λιμάν και δυτικά του Μπάχμουτ. Στα νότια πιέζουν το Ρομπότινε ένα χωριό που ανακατέλαβε το Κίεβο πέρυσι.

Οι ουκρανικές θέσεις βομβαρδίζονται φέτος από χιλιάδες βόμβες που ρίχνουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εκμεταλλευόμενα την υπεροχή της Μόσχας στους αιθέρες και την εξάντληση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Αντρίι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, επεσήμανε ότι η ενίσχυση των μέσων αντιαεροπορικής άμυνας θα βοηθούσε τη χώρα, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία το Κίεβο αναμένει να παραλάβει αργότερα φέτος, θα απωθήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Εκτός από την αμερικανική βοήθεια, η ΕΕ προσφέρει επίσης τη συνδρομή της στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και μια πρωτοβουλία της Τσεχίας να δοθούν στην Ουκρανία περίπου 300.000 οβίδες του πυροβολικού 155 χιλιοστών από τον Ιούνιο.

Ανώτερη Ευρωπαϊκή πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας εκτίμησε ότι αν η Ουκρανία λάβει νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η πιθανότητα να αποτρέψει νέα σημαντική πρόοδο της Ρωσίας τους επόμενους 12 μήνες "είναι αρκετά μεγάλη".

Ουκρανία

Νέες απώλειες εδαφών

Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται "μαζική" εισροή προσωπικού για να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις σε όλο το μήκος του μετώπου, εκτίμησε ο Μουζίκα, ενώ πρόσθεσε ότι ξεχωριστή προσπάθεια στρατολόγησης εθελοντών δεν θα αρκέσει για να καλύψει τα κενά.

Και η ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες επιστράτευσης.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τη στρατιωτική της ισχύ ή τις απώλειές της.

Ο Γιουσόφ εκτίμησε ότι η Ρωσία διαθέτει 450.000 με 470.000 στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και επιπλέον έως 35.000 μέλη της Εθνοφρουράς όπως και αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Το Κίεβο έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες.

"Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουμε το 2024 είναι μια όσο το δυνατό πιο ισχυρή αμυντική θέση, αποδεχόμενοι όμως ότι οι Ουκρανοί μάλλον θα χάσουν κάποιο έδαφος", εξήγησε ο Μάθιου Σάβιλ διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο ινστιτούτο RUSI.

Αυτό εκτίμησε ότι οφείλεται στην αποτυχημένη περσινή αντεπίθεση του Κιέβου.

"Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να εγείρουν ισχυρή αντίσταση και στη συνέχεια να προετοιμαστούν για επίθεση το 2025", πρόσθεσε ο Σάβιλ.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ 24 Μαϊ 2024 | 08:06

Ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η πρόσκληση καταγράφεται έπειτα από την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

ΗΠΑ 23 Μαϊ 2024 | 22:39

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- Δεν υπάρχει ισοδυναμία Ισραήλ με Χαμάς

Μάλιστα ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 23 Μαϊ 2024 | 17:51

Νέα καταγγελία για βιασμό κατά του ράπερ Παφ Ντάντι από πρώην μοντέλο - Φύλαξε επί 20 χρόνια τα άπλυτα ρούχα της ως στοιχείο

Νέα μήνυση για βιασμό κατά του ράπερ που σόκαρε με τη βάναυση επίθεση κατά της πρώην συντρόφου του

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 15:26

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, τόνισε ο Μητσοτάκης στον Ζελένσκι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ 23 Μαϊ 2024 | 11:10

Ρωσία: Συνελήφθη για διαφθορά ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού

Ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγος Βαντίμ Σαμαρίν, συνελήφθη με την κατηγορία της δωροληψίας.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 23 Μαϊ 2024 | 09:32

Στρατιωτική βοήθεια 6,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία προσφέρει η Σουηδία

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη σουηδική κυβέρνηση για τη νέα βοήθεια, τονίζοντας πως "δεν θα ενισχύσει μόνο την Ουκρανία, αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης".

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Μαϊ 2024 | 10:08

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Μαϊ 2024 | 18:47

Ποιος πούλησε κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι: Αστυνομία και FBI αναζητούν τον άνθρωπο που του προμήθευσε τη μοιραία δόση

Πού κινούνται οι έρευνες των αστυνομικών - Αναζητούν το πού, πώς και, κυρίως, από ποιον προμηθεύτηκε το μοιραίο ναρκωτικό.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 07:39

Πέθανε ο πραγματικός "Λύκος της Γουόλ στριτ" σε ηλικία 87 ετών: Η ζωή του τρομερού κερδοσκόπου Ιβάν Μπόσκι

"Να είστε άπληστοι. Η απληστία είναι καλό πράγμα", συμβούλευε ο Ιβάν Φρέντερικ Μπόσκι (1937-2024) στο απόγειο της δόξας του.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 22:55

Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από την Ουάσινγκτον μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου

Η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε", είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 20:21

Οργισμένη απάντηση Μπάιντεν για τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

"Εξωφρενικό" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ 19 Μαϊ 2024 | 19:53

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου

ΗΠΑ 19 Μαϊ 2024 | 09:53

"Αγύρτης", "ανισόρροπος": Σκληρή προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και Μπάιντεν με ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δεν χάνουν ευκαιρία να εκτοξεύουν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου