Follow us

Ανάλυση: Τα δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία αλλάζουν την πορεία του πολέμου - " Ηττα Πούτιν με απελεύθερωση εδαφών"

Η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard "θα αυξήσει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να διεξάγει μηχανοποιημένο πόλεμο και να νικήσει τον ρωσικό στρατό απελευθερώνοντας ουκρανικά εδάφη"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

Η κλιμάκωση των πιέσεων από το Κίεβο, αλλά και δυτικές πρωτεύουσες, προς το Βερολίνο να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, απέδωσε καρπούς. Την ημέρα των γενεθλίων του, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συμπλήρωσε σήμερα τα 45, έλαβε ως δώρο την επίσημη ανακοίνωση για την αποστολή 14 Leopold 2 από τη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η Γερμανία θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 και θα δώσει άδεια σε άλλες χώρες να στείλουν και δικά τους.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη στη Γερμανία εμφανίζεται διχασμένη για το θέμα, ενώ ο Όλαφ Σολτς έχει επιμείνει ότι πρέπει να στείλουν και οι ΗΠΑ άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Ανάλυση: Τα δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία αλλάζουν την πορεία του πολέμου - " Ηττα Πούτιν με απελεύθερωση εδαφών"

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης τύπου M1 ABRAMS αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Bloomberg με ανάρτησή του στο Twitter.

Πόσα άρματα μάχης ζητά η Ουκρανία για να νικήσει τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 300 άρματα μάχης για να νικήσει τη Ρωσία.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), εκτιμά ότι "η παροχή κύριων αρμάτων μάχης από τα δυτικά κράτη στην Ουκρανία θα αυξήσει τις πιθανότητες της χώρας να διεξάγει μηχανοποιημένο πόλεμο και να νικήσει τον ρωσικό στρατό απελευθερώνοντας ουκρανικά εδάφη".

Όταν το προηγούμενο διάστημα, οι ουκρανικές δυνάμεις έδιναν σκληρές μάχες στην περιοχή του Μπακχμούτ, στο Ντονέτσκ, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης ISW σημείωνε ότι "η Δύση συνέβαλε στην αδυναμία της Ουκρανίας να καθηλώσει ολοκληρωτικά τις ρωσικές δυνάμεις επειδή δεν τους έστελναν άρματα μάχης και οπλικά συστήματα για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις".

Leopard

Πώς αντιδρά η Μόσχα

Η πρώτη αντίδραση από τη Μόσχα ήρθε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι "το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει" και κάλεσε την Ουκρανία να μην "υπερβάλλει για τις δυνατότητες που θα δώσουν τα τανκς στον ουκρανικό στρατό".

Η γραμμή είναι ότι "τα γερμανικά τανκς που θα εμφανιστούν στην Ουκρανία θα μας κάνουν να θεωρήσουμε γερμανικό έδαφος, όπως στρατιωτικές βάσεις και άλλες τοποθεσίες ως νόμιμους στόχους", λένε οι προπαγανδιστές του Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση αποκαλώντας τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας "κρετίνο".

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Στιβ Ρόζενμπεργκ στην άμεση ανάλυσή του σημειώνει ότι "σύμφωνα με την αφήγηση που κατασκεύασε το Κρεμλίνο, σε αυτή τη σύγκρουση η Δύση είναι ο επιτιθέμενος. Οι ρωσικές αρχές θέλουν ο ρωσικός λαός να πιστεύει ότι στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διεξάγει πόλεμο με τη Μόσχα. Η απόφαση να σταλούν δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί στη Ρωσία για να τονιστεί ακόμα περισσότερο αυτό το επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου".

Ποιες άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία, ετοιμάζονται να στείλουν Leopard

Η Ισπανία, που τον περασμένο Αύγουστο, είχε αποσύρει προσφορά να στείλει πολλά Leopard 2A4 λόγω της κακής κατάστασης των οχημάτων μετά από πολλά χρόνια αχρηστίας, εμφανίζεται τώρα ανοικτή στην αποστολή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, μετά την απόφαση της Γερμανίας. Η Ρόμπλες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι η Ισπανία θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

LEOPARD

Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στο κέντρο σκέψης Elcano, Φελίς Αρτεάγκα, η Ισπανία διαθέτει 108 άρματα μάχης 24A. Περίπου τα μισά από αυτά βρίσκονται στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια και 53 είναι σε εφεδρεία και θα πρέπει να επανεξοπλιστούν, είπε ο Αρτεάγκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν πιθανόν μερικοί μήνες για να ετοιμαστούν.

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία εφόσον χρειαστεί.

Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. "Αν βοηθά μια συμβολή από την Ολλανδία, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε", είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό δίκτυο RTL.

Και Φινλανδία αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα είπε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η συμβολή της θα είναι περιορισμένη.

"Η διεθνής συνεργασία για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία προχωρεί τώρα και η Φινλανδία θα συμμετάσχει", δήλωσε ο Σαβόλα στους δημοσιογράφους.

Μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν τη γερμανική απόφαση ήταν η Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι είναι "η σωστή απόφαση".

"Είναι η σωστή απόφαση να σταλούν από τους εταίρους του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους άρματα μάχης στην Ουκρανία. Μαζί με τα Challenger 2s, τα βρετανικά άρματα μάχης τρίτης γενιάς, θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Ουκρανίας", έγραψε στο Twitter.

CHALLENGER 2

"Από κοινού, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερίδσει αυτόν τον πόλεμο και θα επισφραγίσει διαρκή ειρήνη", συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

LEOPARD
Κατάλογος των αρμάτων μάχης που διαθέτουν ευρωπαϊκές χώρες και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πηγή: ISW

Τα χαρακτηριστικά των Leopard 2

Το Leopard 2 είναι γερμανικό κύριο άρμα μάχης το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Krauss-Maffei. Το τανκ έχει σχεδιαστεί σε δύο βασικές εκδοχές: την αρχική του Leopard 2A4 και την βελτιωμένη του Leopard 2A5 και μεταγενέστερων εκδόσεων, οι οποίες διαθέτουν ενισχυμένη πανοπλία και πυργίσκο καθώς και πολλές άλλες βελτιώσεις.

Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του στρατού της Δυτικής Γερμανίας, σήμερα το έχουν στρατοί σε 15 χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 3.480 άρματα Leopold 2.

LEOPARD

Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ, ένα πλήρως σταθεροποιημένο κύριο όπλο, πολυβόλα και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως (στα πρώτα μοντέλα γινόταν χρήση συστημάτων LLLTV, αργότερα έγινε εισαγωγή συστημάτων θερμικής απεικόνισης).

LEOPARD
Leopard 2A6HEL του Ελληνικού Στρατού.

Το Leopard 2 καθώς κινείται έχει την δυνατότητα να βαλει εναντίον άλλων κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΣΗ 03 Φεβ 2023 | 16:07

BBC: Επίστρατοι και μισθοφόροι το 25% από τους 13.000 Ρώσους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι περισσότεροι Ρώσοι νεκροί τους τελευταίους τρεις μήνες είναι οι επίστρατοι, οι εθελοντές και οι κρατούμενοι.

ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΗΧΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 03 Φεβ 2023 | 14:45

Reuters: H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υποσχεθεί στην Ουκρανία υποστήριξη και όχι ταχεία ένταξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκονται στο Κϊεβο για συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 03 Φεβ 2023 | 14:24

Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία

"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΕΚΛΙΝΓΚΧΑΟΥΖΕΝ 03 Φεβ 2023 | 07:48

Τραγωδία στη Γερμανία: Τρένο χτύπησε και παρέσυρε παιδιά – Τουλάχιστον ένα είναι νεκρό

Φορτηγό τρένο χτύπησε και παρέσυρε τα θύματα για εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα σε δύο σταθμούς.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Φεβ 2023 | 19:45

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Μετά από 80 χρόνια αντιμετωπίζουμε ξανά γερμανικά τανκς - Εχουμε κάτι να απαντήσουμε...

Σε ομιλία του για την επέτειο των 80 χρόνων από τη μάχη του Στάλινγκραντ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Φεβ 2023 | 19:02

Ουκρανία: "Η Ρωσία θα κάνει μεγάλη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου" - Τι υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Ο Ολεξίι Ρεσνίκοφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει περίπου 500.000 στρατιώτες που θα προστεθούν στην "κινητοποίηση" 300.000 στρατευμένων

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 02 Φεβ 2023 | 16:03

Ερχονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας - Τι προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ 02 Φεβ 2023 | 14:46
BRUSSELS PLAYBOOK ΤΟΥ POLITICO 02 Φεβ 2023 | 13:40

"Φορέστε κοστούμι και αφήστε το χακί για τον Ζελένσκι": Οι απίθανες οδηγίες για τους αξιωματούχους της ΕΕ στο Κίεβο

Πέραν της πολιτικής και στρατιωτικής πτυχής της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο, το Politico εστιάζει και σε πιο... πρωτότυπα θέματα, όπως η ένδυση και το φαγητό.

ΔΥΟ ΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 02 Φεβ 2023 | 11:47

Η Αυστρία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες απέλασε η Αυστρία.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 02 Φεβ 2023 | 11:35

Ο Λαβρόφ ζητάει και τα ρέστα: Κατηγορεί την Δύση για ρατσισμό και ναζισμό -"Θέλουν να βάλουν τέλος στο ρωσικό ζήτημα"

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση, και ιδιαίτερα την φον ντερ Λάιεν, για ρατσισμό και ναζισμό απέναντι στην Μόσχα.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ 02 Φεβ 2023 | 10:25

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 15 Επιτρόπους: Διαβεβαίωσε για την συνεχή στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

"Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας" δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 01 Φεβ 2023 | 23:09

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί το Ισραήλ - Μη δώσετε όπλα στην Ουκρανία, αποτελούν νόμιμο στόχο

Το Ισραήλ προσπαθούσε να μείνει ουδέτερο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.