Αναψε φωτιές η πανωλεθρία του CDU- Τα σκάνδαλα μπορεί να κοστίσουν στους Χριστιανοδημοκράτες ακόμα και την Καγκελαρία

Για τον γερμανικό Τύπο η πανωλεθρία των Χριστιανοδημοκρατών σε δύο τοπικές αναμετρήσεις οδηγεί σε εξελίξεις: Λάσετ ή Ζέντερ για υποψήφιος καγκελάριος;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα η περίοδος των επτά εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία, με τελευταία τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Πικρή γεύση για τον Άρμιν Λάσετ, τον πρόσφατα εκλεγέντα πρόεδρο, ο οποίος φιλοδοξεί να οδηγήσει το κόμμα ως υποψήφιος καγκελάριος στην τελευταία και πιο κρίσιμη αναμέτρηση. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για "σύνδρομο του Μάρτιν Σουλτς”, υπενθυμίζονται ότι και αυτός το 2017 υπέστη απανωτές πανωλεθρίες σε τοπικές αναμετρήσεις λίγο μετά την εκλογή του ως προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που τον οδήγησαν αργότερα σε παραίτηση.

Να πως περιγράφει ο σχολιαστής του Spiegel την κατάσταση: "Έξι μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα) δείχνει να έχει χάσει τόσο πολύ τον προσανατολισμό, που ακόμη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αρχίζουν να πιστεύουν κάπως στον εαυτό τους. Κι αυτό κάτι σημαίνει. Σημαίνει ότι ο Λάσετ χρειάζεται επειγόντως κάτι για να αλλάξει η δυναμική. Χρειάζεται μια αρχή, κάτι σαν σημείο στήριξης, και το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν".

Σκάνδαλα που κλόνισαν την αξιοπιστία

Πολλοί σχολιαστές αναφέρονται στις πιθανές αιτίες για την εκλογική πανωλεθρία του CDU. Ο σχολιαστής της Tagesschau υποστηρίζει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα διέρχεται πολλές κρίσεις μαζί, που μπορεί να του κοστίσουν την απώλεια ακόμη και της καγκελαρίας. "Τα σκάνδαλα με τις μάσκες και τους λομπιίστες (με το Αζερμπαϊτζάν) έριξαν το CDU και το αδελφό κόμμα σε μια κρίση αξιοπιστίας, κλόνισαν την εμπιστοσύνη στην πολιτική", επισημαίνει η αρθρογράφος. "Το κόμμα από το οποίο προέρχεται η Μέρκελ βρίσκεται σε πορεία απώλειας μιας βασικής ικανότητάς του: Να διοικεί καλά και να δίνει την αίσθηση στους ανθρώπους ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στις κρίσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφημερίδα Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση υποστηρίζει ότι για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο δεν φταίει, και δεν μπορεί να φταίει, ο Άρμιν Λάσετ, αφού είναι μόλις 100 ημέρες πρόεδρος του CDU. "Για τα σκάνδαλα με τις μάσκες και το χάος με τον εμβολιασμό φταίνε κομματικοί του φίλοι που διοικούν στην κεντρική κυβέρνηση (…) Αλλά η πολιτική δεν λειτουργεί έτσι, η επιτυχία έχει πολλούς διεκδικητές, η ήττα μοιάζει σαν ορφανό παιδί", περιγράφει τη δύσκολη θέση του Λάσετ ο αρθρογράφος. "Εάν ο χριστιανοκοινωνιστής βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ έχει σοβαρές φιλοδοξίες για υποψήφιος καγκελάριος, είναι τώρα η ώρα να περάσει στην επίθεση. Ειδάλλως ο χρόνος κυλά υπέρ του Λάσετ".

Άρμιν Λάσετ ή Μάρκους Ζέντερ;

Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, τι επιλογές θα είχε ο Λάσετ; Ο σχολιαστής του Spiegel σε άλλο άρθρο της διαδικτυακής του έκδοσης θεωρεί ότι ίσως να πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση ενός προγράμματος ιδεών για το πώς σκέφτεται να κυβερνήσει η Χριστιανική Ένωση. "Τώρα θα πρέπει να κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί. Γιατί, πρώτον, το θέμα του προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις, και δεύτερον, ακόμη δεν είναι ούτε καν σαφές, ποιος θα εκπροσωπήσει αυτό το πρόγραμμα ως το νούμερο ένα. Στην επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου βρίσκεται η επόμενη δυνατότητα", σημειώνει ο σχολιαστής.

Γερμανία SPD

"Ο Λάσετ θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει άμεσα. Το ότι 6 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές το ζήτημα παραμένει ανοιχτό (…) δεν είναι μόνο ντροπιαστικό, αλλά και επικίνδυνο (…) Ο Λάσετ θα μπορούσε να προσφέρει την υποψηφιότητα για την καγκελαρία στον Βαυαρό πρωθυπουργό Ζέντερ (CSU), αλλά η κατάσταση είναι τόσο ασταθής στο κόμμα, που και για τον πρόεδρο της CSU θα ήταν πιθανόν πιο ελκυστικό να παραμείνει στην άνεσή του στο Μόναχο. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαν να έρθουν έτσι τα πράγματα, ώστε ο Ζέντερ να είναι η τελευταία σωτήρια λύση για το CDU, αλλά τελικά να αρνηθεί την υποψηφιότητα”, περιγράφει ο αρθρογράφος το κακό σενάριο. Καταλήγοντας, καλεί τον Λάσετ να επισπεύσει συνάντηση με τον Ζέντερ. "Διότι από χθες, Κυριακή, ένα έγινε σαφές: Ότι έπιασε φωτιά στην Χριστιανική Ένωση".

Τι σημαίνουν όμως τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα, εάν ερμηνευτούν από την οπτική γωνία του Βερολίνου; "Το ερώτημα εάν χρειάζονται ακόμη τα δύο χριστιανικά κόμματα για συγκρότηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού είναι αυτό που κάνει τους συντηρητικούς να χάνουν τον ύπνο τους” παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. "Διότι αν όχι μόνο στη Ρηνανία-Παλατινάτο, αλλά και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη συγκροτηθούν συνασπισμοί χωρίς την CDU και την CSU, τότε θα ήταν μια επιλογή και για την κεντρική κυβέρνηση (στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου)".

Κυβέρνηση χωρίς CDU/CSU στο Βερολίνο;

Μετά τις χθεσινές εκλογές στα δύο ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια, Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο, τα κόμματα αναλύουν τα αποτελέσματα, τις αιτίες για επιτυχίες ή αποτυχίες, όπως και τις συνέπειες που ενδεχομένως προκύπτουν για τις κοινοβουλευτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, η επιτυχία των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρηνανία-Παλατινάτο δεν οφείλεται μόνο στη δημοτικότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Και οι αιτίες για την αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δεν σχετίζονται μόνο με την πολιτική των κομματικών οργανώσεων σε αυτές τις περιοχές.

Γερμανία Πράσινοι

Στη μείωση της εκλογικής δύναμης του CDU συνέβαλε και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την καταπολέμηση της πανδημίας.Οι εκλογές έκρουσαν, σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ, τον κώδωνα του κινδύνου για τα χριστιανικά κόμματα, γιατί έδειξαν, ότι μπορούν να σχηματιστούν κυβερνήσεις χωρίς τη συμμετοχή τους. Αυτή την πλειοψηφία διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι (Grüne) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) τόσο στη Ρηνανία-Παλατινάτο όσο και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ομοσπονδιακή κυβέρνηση SPD, FDP και Πρασίνων;

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη χωρίς τη συμμετοχή των χριστιανικών κομμάτων είναι ο στόχος των Σοσιαλδημοκρατών. "Για αυτό παλεύουμε τώρα", τόνισε ο Γ.Γ. του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Συγκρατημένα εκφράζονται τα άλλα δύο κόμματα. Ενώ υποστηρίζουν τη συνεργασία των τριών κομμάτων στα κρατίδια, οι Φιλελεύθεροι εκφράζουν ενδοιασμούς για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, υπενθύμισε ότι το 2017 το κόμμα του αρνήθηκε τελικά να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους. Το ζητούμενο για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων σε μια κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο, τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, για να επισημάνει, ότι ανάμεσα στους Φιλελεύθερους και το κόμμα της επικρατούν σημαντικές διαφορές. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, τη στιγμή που οι Πράσινοι ζητούν κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν, ότι το κράτος θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για επενδύσεις. Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα από τις χθεσινές εκλογές, σε ό,τι αφορά το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επεσήμανε ο έτερος συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Πάντως, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα Η Αριστερά, σε περίπτωση που τα τρία κόμματα συγκεντρώσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 08 Απρ 2021 | 07:53

Πώς ο Μητσοτάκης έβαλε κατηγορηματικά "πάγο" στο σενάριο πρόωρων εκλογών

"Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Απρ 2021 | 21:02

Εκκληση Μητσοτάκη: Καλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 07 Απρ 2021 | 15:59

Για κάλπες ετοιμάζεται ο Τσίπρας: "Η ραγδαία κυβερνητική φθορά, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις"

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να "διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΜΕΘ 07 Απρ 2021 | 14:44

Κορονοϊός: "Μικρής διάρκειας" lockdown σε όλη τη Γερμανία προτείνει η Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε ένα "μικρής διάρκειας" εθνικό lockdown προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ 06 Απρ 2021 | 15:59

Κορονοϊός: "Ανταρσία" κρατιδίων στη Γερμανία - Προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων αγνοώντας τη Μέρκελ

Παρά την προειδοποίηση της Καγκελαρίου για επιβολή ενιαίων μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κρατίδια στη Γερμανία προχωρούν σε χαλάρωση μέτρων.

"ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ" 06 Απρ 2021 | 13:53

Βέμπερ: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μία ψευδαίσθηση

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ 06 Απρ 2021 | 11:03

80 χρόνια από τη μάχη στο Ρούπελ: "Τα οχυρά δεν παραδίνονται, καταλαμβάνονται"

Σαν σήμερα πριν 80 χρόνια δίνεται η ηρωϊκή "μάχη των οχυρών", στις 6 Απριλίου του 1941.

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1941 06 Απρ 2021 | 10:46

Επέτειος 80 χρόνων από την γερμανική εισβολή: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων - Ποιοι Γερμανοί τη στηρίζουν

Ο σύλλογος "Σεβασμός για την Ελλάδα" στο Βερολίνο ενημερώνει την κοινή γνώμη για την Κατοχή. Συμφιλίωση χωρίς συζήτηση για τις διεκδικήσεις είναι αδύνατο να υπάρξει. Η FAZ για τα 80 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα,

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 05 Απρ 2021 | 15:56

Κορονοϊός - Δημοσιογράφος της DW ήρθε στην Αθήνα να κάνει το εμβόλιο: Στην Ελλάδα όλα απλά και εύκολα

Ο δημοσιογράφος της DW που ήρθε στην Ελλά να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό περιγράφει την εμπειρία του

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΜΕ 03 Απρ 2021 | 09:13

Γερμανία: Καθολικό lockdown σχεδιάζει η Μέρκελ – Δυσαρεστημένη από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων

Η Μέρκελ τόνισε ότι θα παρέμβει εάν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων στη Γερμανία επιμένουν να μην εφαρμόζουν το "φρένο έκτακτης ανάγκης".

300.000 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ASTRAZENECA 02 Απρ 2021 | 23:44

Γερμανία: Εμβόλιο mRNA για όσους κάτω των 60 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca

Η δεύτερη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών στη Γερμανία, θα πρέπει να χορηγηθεί δώδεκα εβδομάδες μετά την πρώτη

ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 01 Απρ 2021 | 20:11

Ινστιτούτο "Ρόμπερτ Κοχ": Στα όριά του το γερμανικό σύστημα Υγείας - Προσεκτικό άνοιγμα όχι νωρίτερα από Μάιο ή Ιούνιο

Τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας, προειδοποιεί το Ινστιτούτο "Ρόμπερτ Κοχ".

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 01 Απρ 2021 | 19:26

Δραματική έκκληση Μέρκελ στο πασχαλινό της μήνυμα να τηρηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Πασχαλινό μήνυμα της Καγκελαρίου Μέρκελ με δραματική έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας