Αναστασιάδης: Οχι σε λύση που θα προκαλεί ανασφάλεια στους Ε/Κ

«Επιτέλους να αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορεί να μας εξυπηρετούν πολιτικά, αλλά δεν μας ωφελούν εθνικά», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναστασιάδης: Οχι σε λύση που θα προκαλεί ανασφάλεια στους Ε/Κ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια λύση του Κυπριακού «που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού» έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ είπε ότι η προσπάθειά του είναι «να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές».

Παρουσία ομογενειακών οργανώσεων, ξένων προσκεκλημένων και πρέσβεων, καθώς και μελών της Κυβέρνησης και άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κήρυξε το βράδυ της Τρίτης την έναρξη των εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια ενός πολιτικού που βρίσκεται στην πορεία εξόδου δεν είναι στο πώς να δει την πατρίδα του να διατρέχει ακόμα περισσότερους κινδύνους, αλλά να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές, να δει πώς όταν φεύγει αφήνει πίσω του μια χώρα ασφαλή που θα εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη».

«Δεν έχω, συνεπώς, λόγους να αρνούμαι ούτε τον διάλογο ούτε, πολύ περισσότερο, τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, προκειμένου να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα που κάθε χρόνο, δυστυχώς, καταγράφονται εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το γνωρίζω απολύτως» συνέχισε.

Την ίδια ώρα, είπε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να προχωρήσει σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού και για αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ενότητα και «επιτέλους να αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορεί να μας εξυπηρετούν πολιτικά, αλλά δεν μας ωφελούν εθνικά».

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως «δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν τη λύση, αλλά είναι η στάση μιας υπέρτερης δύναμης που μέσα από τις πολιτικές της, μέσα από το όραμα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας καταγράφει πράξεις, ενέργειες, παρανομίες που δεν γίνονται ανεκτές όχι απλά από τους Κύπριους, αλλά από πολλές και διάφορες χώρες, έστω και αν τα συμφέροντα τους δεν τους επιτρέπουν να αντιδράσουν όπως όφειλαν να αντιδράσουν».

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του διότι μέσα από τη δράση των αποδήμων ενεργοποιούνται ή ευαισθητοποιούνται Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας ή άλλων χωρών.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, είπε ότι «ύστερα από δικές μας έντονες και συστηματικές προσπάθειες, ύστερα από σωρεία επιστολών προς τον ΓΓ έχει γίνει κατορθωτό να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μέσα σε ένα καλό κλίμα και να πω ότι έφτασε η ώρα να προβληματιστούμε όλοι πού οδηγούμαστε επιτέλους».

«Ως αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης - δεν θα πω ότι υπήρξε σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τα βασικά συστατικά της λύσης του Κυπριακού - υπήρξε τουλάχιστον μια διάθεση να ενθαρρύνουμε τον ΓΓ, να ενθαρρύνουμε τον διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «επιτέλους θα επικρατήσει η λογική σε όσους έκνομα προκαλούν αυτή την περίοδο, όχι την Κύπρο, αλλά τον διεθνή παράγοντα, παραβιάζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, περιφρονώντας αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας κατά το δοκούν τι εστί διεθνές δίκαιο».

«Θέλω να ελπίζω ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε τη συνδρομή και συμβολή όλων όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη, των εταίρων μας στην Ευρώπη και του διεθνούς οργανισμού», συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι «δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις» όμως δεν παύουμε να προσπαθούμε δημιουργώντας συμμαχίες και συνέργειες με γειτονικά κράτη, να στείλουμε το μήνυμα πως «ο φυσικός πλούτος είναι άλλη μια αφορμή για ειρηνική συνύπαρξη και όχι για διαφορές, αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε φωνές που λένε πως τάχα η δική μας πλευρά δεν πράττει όσα έπρεπε να πράξει. Διερωτήθηκε ακολούθως αν αναλογίζεται ο κάθε ένας και όσοι εκφράζουν προβληματισμό «αν τα τελευταία 45 χρόνια αμέλησαν οι προκάτοχοί μου ή αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν περισσότερο από κάθε άλλον στις πατρογονικές τους εστίες; Δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι;».

Αναφέρθηκε επίσης στην αδιαλλαξία της Τουρκίας ενώ είπε ότι αυτά που καταγράφονται αυτή την περίοδο στην περιοχή, «οι προκλήσεις και η εισβολή ουσιαστικά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δείγματα καλής θέλησης κράτους που διαδραματίζει τον σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

«Δεν είναι οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις που κατέχουν τον βορρά, είναι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι παρούσες, με αξίωση μάλιστα να παραμείνουν παρούσες και μετά τη λύση» συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι η εγγυήτρια Ελλάς ή η Αγγλία που δημιουργούν τα προβλήματα, «αλλά η εγγυήτρια Τουρκία που θέλει να συνεχίσει και να παραμείνει, είναι οι αξιώσεις αντί της πολιτικής ισότητας για πολιτική ανισότητα, κάτι που δεν επιτρέπει την προοπτική και το μέλλον».

Πρόσθεσε ότι κάποιοι μιλούν για πολιτική ισότητα και παραδέχονται ότι δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, ενώ την ίδια ώρα θέλουν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών του κεντρικού κράτους. «Και διερωτάται κανείς, αυτό είναι αριθμητική ή όχι, εξίσωση; Είναι ή όχι η μειοψηφία που θα κυβερνά την πλειοψηφία, αφού χωρίς τη δική της θετική ψήφο δεν θα μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση;» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε εξάλλου τους νέους που συμμετέχουν στο Συνέδριο ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί με το ίδιο πάθος η προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση που θα δικαιώνει το αίσθημα της αδικίας που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΚΥΠΕ

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΕΞ 03 Ιουλ 2020 | 14:37

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Αν θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί τουρκικής λίμνης, να το ξεχάσει

"Θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις", τόνισε ο υπουργός Εξωυτερικών

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ 03 Ιουλ 2020 | 10:49

Κύπρος: Ζευγάρι Ελλήνων χάζευε τη θέα και έπεσε στο γκρεμό

Ο οδηγός υπέστη κάταγμα λεκάνης αλλά έβγαλε τη σύντροφό του στη στεριά.

ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021 02 Ιουλ 2020 | 07:58

Στο λιμάνι της Λάρνακας το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explore - Γεωτρήσεις ΕΝΙ - TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιοκτήτρια εταιρεία και κοινοπραξία αποφάσισαν από κοινού να παραμείνει στην Κύπρο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΚ 01 Ιουλ 2020 | 09:10

Κύπρος: Δεν έχουμε καταγγελίες για τον "ψευτογιατρό" - Αίτημα της Ελλάδας για Κύπριο ασθενή

Οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να υποβάλουν τα επόμενα 24ωρα αίτημα προς τις κυπριακές Αρχές.

«ΣΑΣ ΞΕΠΕΡΝΑ» 30 Ιουν 2020 | 20:20

Παραλήρημα Τσελίκ με απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο: "Δεν κάνεις πλάκα με τον τουρκικό στόλο"

"Σας ξεπερνά", δήλωσε ο προκλητικός εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 30 Ιουν 2020 | 12:39

Καρφιά Βέμπερ για την τουρκική προκλητικότητα: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου - Δεν εκβιαζόμαστε

Ζητά επείγουσα συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 30 Ιουν 2020 | 08:21

Έγκλημα και αυτοκτονία; Θρίλερ στην Κύπρο με την ανακάλυψη δύο πτωμάτων σε σπίτι

Δεν υπάρχουν ίχνη παρουσίας τρίτου προσώπου και η Αστυνομία έως τώρα αποκλείει την εμπλοκή άλλου ατόμου πέραν των δύο νεκρών.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ 26 Ιουν 2020 | 20:34

Κύπρος: Παρά την πανδημία, οι εταιρείες που έχουν τεμάχια στην ΑΟΖ παραμένουν δεσμευμένες στο πραγραμμά τους

"Το οποίο έχουν μεταθέσει για το 2021", δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

ΚΑΡΕ - ΚΑΡΕ Η ΠΤΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 14:31

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ και κοντά στο "Γιαβούζ" ο Μπορέλ [Εικόνες-Βίντεο]

Ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που βλέπει επι τόπου τις τουρκικές παραβιάσεις στην περιοχή

ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ 26 Ιουν 2020 | 10:21

Κύπρος: Εκτέλεσαν 29χρονο έξω από το πατρικό του - Ηταν αυτόπτης μάρτυρας σε τετραπλό φονικό [βίντεο]

Ο 29χρονος, που τραυματίστηκε θανάσιμα, ήταν αυτόπτης μάρτυρας τετραπλής δολοφονίας στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου 2016.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 26 Ιουν 2020 | 09:25

Μήνυμα αλληλεγγύης από Μπορέλ στην Κύπρο - Πτήση με ελικόπτερο πάνω από την ΑΟΖ

"Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ" είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 25 Ιουν 2020 | 23:59

Αναστασιάδης: Μια στρατιωτική λύση θα φέρει το τέλος του κυπριακού ελληνισμού

Επέρριψε ευθύνες στην Άγκυρα για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό - Πώς σχολίασε την επίσκεψη Μπορέλ

25 Ιουν 2020 | 20:20

Απίστευτες απειλές Ακάρ: Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε [βίντεο]

"Στο Κυπριακό καθίστε ήσυχα. Τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Ούτε να κάνετε του κεφαλιού σας"