Αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙΙ για το μεταναστευτικό, ζητά η Ευρωβουλή

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Αντώνιο Ταγιάνι, επισήμανε ότι το Σώμα εδώ και μήνες έχει εγκρίνει πρόταση μεταρρύθμισης του Δουβλίνου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙΙ για το μεταναστευτικό, ζητά η Ευρωβουλή

Πολλές επικρίσεις για την αργοπορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση της μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου ως προς το μεταναστευτικό, διατυπώθηκαν σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετικά με τις εργασίες του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Αντώνιο Ταγιάνι, επισήμανε ότι το Σώμα εδώ και μήνες έχει εγκρίνει πρόταση μεταρρύθμισης του Δουβλίνου.

«Τονίζω προς το Συμβούλιο, τη σημασία να εξεταστεί το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει και σθεναρότητα και αλληλεγγύη. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σοβαρή αυτή πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, που εγκρίθηκε με μεγάλη και πλατιά συναίνεση, υπογράμμισε».

Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Συμβουλίου κα Παναγιότοβα, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι σχετικά με την επικαιρότητα και τα όσα συμβαίνουν με το πλοίο Aquarius και τη διελκυστίνδα Ιταλίας-Μάλτας, αν το Συμβούλιο είχε ρυθμίσει το θέμα του Δουβλίνου και είχε μεταρρυθμίσει το Δουβλίνο, δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά σήμερα.

«Ο εγωισμός των κρατών οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης και έτσι δεν λύνουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης, ούτε το πρόβλημα της Αφρικής. […] Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι το κύριο πρόβλημα και υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση. Σας ζητώ εξ' ονόματος όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνετε το κατά δύναμιν, ώστε στην επόμενη σύνοδο κορυφής να μην συζητήσετε απλώς τυπικά το θέμα του Δουβλίνου και της μετανάστευσης. Μισό δισ. ευρωπαίων πολιτών χρειάζονται απαντήσεις και αυτές δεν έχουν έρθει, και δεν τις βλέπω να έρχονται. Εμείς θα υψώνουμε τη φωνή μας ώστε να λυθεί το θέμα της μετανάστευσης. Θα μιλάμε μέχρι να μεταρρυθμιστεί το Δουβλίνο», τόνισε.

O Φρ. Τίμερμανς εκ μέρους της Επιτροπής, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, υπενθύμισε ότι η απάντηση που πήραν η Ιταλία και η Ελλάδα όταν παραπονέθηκαν ότι είναι υπερφορτωμένες από τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν, η απάντηση ήταν η εξής: «Αυτό είναι το Δουβλίνο, ασχολείστε με αυτό. Είναι το καθήκον σας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, είπε χαρακτηριστικά ότι παρότι οι σημαντικές αποφάσεις χρειάζονται χρόνο, δεν μπορούμε να τις αναβάλλουμε επ' αόριστον. […] Για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία για το σύνολο της μεταρρύθμισης της πολιτικής μας ασύλου, πρέπει τώρα να γίνει συμβιβασμός για το μηχανισμό του Δουβλίνου. Υποστηρίζω πλήρως τις θέσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου στο πλαίσιο αυτό.

«Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εξετάσουν σοβαρά το θέμα του Δουβλίνου και να αποφασίσουν τους απαραίτητους προσανατολισμούς ώστε να καταλήξουμε σε ισορροπημένες λύσεις με τη στήριξη όλων, λύσεις στέρεες που να διαρκέσουν και να βασίζονται στις κοινές μας αξίες. Αλλιώς κινδυνεύουμε όχι μόνο να χάσουμε τις αξίες μας, αλλά να πλήξουμε και την ίδια την ανθρωπιά μας, αν δεν βρούμε λύσεις που να μας προσφέρουν τη δυνατότητα να βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε κρίση ως ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας » υπογράμμισε.

Η κα Παναγιότοβα εκ μέρους του Συμβουλίου, αναφερόμενη στο θέμα της μετανάστευσης, ανέφερε ότι πολλά έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ενίσχυση της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής - αναγνώρισε όμως ότι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου παραμένει δύσκολη,

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τώρα την ευρύτερη εικόνα. Για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος Τουσκ διεξάγει επί του παρόντος διαβουλεύσεις […] καθώς η βουλγαρική Προεδρία συμμερίζεται επίσης την αίσθηση του επείγοντος» υπογράμμισε η κ. Παναγιότοβα, βεβαιώνοντας ότι το Συμβούλιο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπραγματευτεί με το Ευρωκοινοβούλιο και να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙΙ, «κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ REUTERS/Vincent Kessler

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΔΟΜΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 16 Σεπ 2021 | 17:53

Κορονοϊός: Στο "στόχαστρο" της ΕΕ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενοι σε Γαλλία και Ιταλία

Αναστολή συμβάσεων χιλιάδων υγειονομικών σε Γαλλία και Ιταλία - Προς υποχρεωτικότητα και η Βρετανία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ 16 Σεπ 2021 | 16:01

Ο ΠΟΥ αρνείται να εγκρίνει το Sputnik-V - Αυτός είναι ο λόγος

Με απόφασή του ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Σεπ 2021 | 14:06

Ανάλυση: Τι σημαίνει η συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα

Το ζήτημα των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είναι ακόμη πιο σημαντικό

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 16 Σεπ 2021 | 12:03

Πούτιν: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο περιβάλλον του - Παραμένει σε καραντίνα

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει ακόμη στην απομόνωση "για λίγες ημέρες", καθώς δεκάδες στο περιβάλλον του νοσούν από κορονοϊό.

2,7 ΕΚΑΤ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 16 Σεπ 2021 | 11:54
ΤΟΥΣ ΗΡΘΕ... ΤΑΜΠΛΑΣ 16 Σεπ 2021 | 10:34

Κύπρος: 41.703 ευρώ ο λογαριασμός του ρεύματος σε σπίτι ηλικιωμένων

Ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κύπρο πήρε στα χέρια του τον λογαριασμό του ρεύματος και δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΑΠΟΤΟΜΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 16 Σεπ 2021 | 09:35

Ρωσία: Μεθυσμένος 19χρονος κοιμήθηκε σε... φέρετρο - Τον ξύπνησαν αστυνομικοί

Ένας 19χρονος Ρώσος ήθελε απελπισμένα να ρίξει έναν υπνάκο, καθώς ήταν μεθυσμένος. Κοιμήθηκε σε φέρετρο και ξύπνησε με χειροπέδες.

"NEW SCIENTIST" 16 Σεπ 2021 | 08:57

Μεγαλύτερη από την Ανταρκτική η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο - Ρεκόρ δεκαετιών

Η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο είναι αυτό τον Σεπτέμβριο μεγαλύτερη και από την Ανταρκτική. Οι ανησυχίες των επιστημόνων.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 16 Σεπ 2021 | 08:26

Μακρόν: Οι γαλλικός στρατός σκότωσε τον ηγέτη του ISIS στην Μεγάλη Σαχάρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Μεγάλη Σαχάρα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 16 Σεπ 2021 | 07:41

AUKUS: Τριπλή συμμαχία από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία απέναντι στην Κίνα - Οι αντιδράσεις από Πεκίνο και Παρίσι

Νέα στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου με παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 16 Σεπ 2021 | 06:22

SpaceX: Οι πρώτοι τουρίστες στο διάστημα - Εκτοξεύθηκε η ιστορική αποστολή "Έμπνευση" [εικόνες - βίντεο]

Απογειώθηκε ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX στην πρώτη διαστημική αποστολή που στέλνει ερασιτέχνες αστροναύτες στο διάστημα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 15 Σεπ 2021 | 23:33

Γερμανία: Συναγερμός στο Χάγκεν για απειλή σε εβραϊκή συναγωγή

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πολλοί ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί έξω από τη συναγωγή της πόλης Χάγκεν στη Γερμανία

ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 15 Σεπ 2021 | 21:41

Πυρηνική συμμαχία κατά της Κίνας: Κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον για θέματα εθνικής ασφαλείας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας θα προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση που θα αφορά μια ομάδα εργασίας που θέλει να περιορίσει τη δράση της Κίνας