Ανεξαρτητοποιήθηκαν και 3 βουλευτές της Μέι λόγω Brexit

Τρεις βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος παραιτούνται και προσχωρούν στην Ομάδα των Ανεξάρτητων.

aneksartitopoiithikan-kai-3-bouleutes-tou-mei-logw-brexit
SHARE THIS
0
SHARES

Τρεις φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας παραιτήθηκαν σήμερα για να προσχωρήσουν στην Ομάδα των Ανεξάρτητων (Independent Group) καταγγέλλοντας την καταστροφική διαχείριση του Brexit από την βρετανική κυβέρνηση και καταφέροντας πλήγμα στην Τερέζα Μέι που βλέπει το κόμμα της να κατακερματίζεται.

Οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι επέκριναν την στρατηγική του Brexit, η οποία επιβάλλεται από τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Παραιτούμαστε λόγω της καταστροφικής διαχείρισης του Brexit».

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη αποχώρηση οκτώ βουλευτών των Εργατικών. 

Ποιες είναι οι βουλευτίνες που αποχώρησαν από το Συντηρητικό Κόμμα και τι σημαίνει αυτό για τη Μέι;

Τρεις φιλοευρωπαίες βουλευτίνες του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραιτούνται και προσχωρούν στην Ομάδα των Ανεξάρτητων --που δημιούργησαν τη Δευτέρα βουλευτές των Εργατικών που αποχώρησαν από το κόμμα-- επιφέροντας πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τις προσπάθειές της να συσπειρώσει το κόμμα της γύρω από τα σχέδιά της για το Brexit.

Το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και βασίζεται στους 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

Οι σημερινές παραιτήσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω τη θέση της Μέι στο κοινοβούλιο και μάλιστα σε μια περίοδο που χρειάζεται να κερδίσει την κρίσιμης σημασίας ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας καταφέρει να συνάψει με την ΕΕ για το Brexit.

Πλέον το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 313 βουλευτές στο κοινοβούλιο σε σύνολο 650. Με τη στήριξη του DUP η Μέι διαθέτει πλειοψηφία 7 εδρών.

Στην πραγματικότητα όμως και οι τρεις βουλευτίνες που αποχώρησαν συχνά καταψήφιζαν τα σχέδια της Μέι σχετικά με το Brexit. Για τον λόγο αυτό η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν βασιζόταν απαραιτήτως στις ψήφους τους.

Ποιες είναι οι βουλευτίνες που αποχώρησαν;

Άννα Σούμπρι

Η Σούμπρι είναι πρώην υπουργός η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά του Brexit, έχει στηρίξει και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ενώ έχει εκφραστεί και κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Νωρίτερα φέτος δέχθηκε φραστική επίθεση από διαδηλωτές υπέρ του Brexit στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης.

Η Σούμπρι εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 2010.

Χάιντι Άλεν

Η Άλεν πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ του “Remain” (της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ) πριν το δημοψήφισμα του 2016 και έκτοτε αναφέρεται συχνά στους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία. Εξελέγη βουλευτής το 2015 και στηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σάρα Ουόλαστον

Η Ουόλαστον ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2010 και ηγείται μιας ομάδας βουλευτών που προεδρεύουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές. Γιατρός η ίδια, έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο σύστημα υγείας της χώρας.

 Η Τερέζα Μέι επιστρέφει στις Βρυξέλλες χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες σε αναζήτηση τροποποιήσεων της συμφωνίας του Brexit που έχει η ίδια συνομολογήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά, μη έχοντας να προτείνει αποδεκτή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, μάλλον θα προσκρούσει πάλι στις ευρωπαϊκές θέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την συμφωνία εξόδου και ειδικότερα για το ιρλανδικό backstop.

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί στις 18.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος, με φόντο τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ματαίως «περιμένει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις» από το Λονδίνο.

Παράλληλα, ανώτατη διπλωματική επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες εξανεμίζεται, προειδοποιώντας ότι η Τερέζα Μέι δεν βρίσκεται καν κοντά σε κάποια διαπραγματευτική πρόταση.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές εκλογές στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα ότι η Βρετανία έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του Μαρτίου για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά για την οργάνωση της συνάντησης των 27 ηγετών ώστε να δώσουν την έγκρισή τους εγκαίρως πριν από την ημερομηνία κλειδί της 29ης Μαρτίου.

«Εχουν προθεσμία μέχρι τις 10, το πολύ 15 Μαρτίου», δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή εξηγώντας ότι χρειάζεται χρόνος για να προετοιμασθεί η σύνοδος κορυφής της 21-22 Μαρτίου. «Διαφορετικά, θα αναγκασθούμε σε καθυστέρηση του Brexit ή για έξοδο χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε η πηγή.

Η Τερέζα Μέι αναζητεί στις Βρυξέλλες κάτι που θα πείσει τους ευρωφοβικούς των Τόρις ότι το backstop δεν θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο επ΄αόριστον προσδεδεμένο στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit θα επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες τις Βρυξέλλες αναζητώντας ένα «νομικό κείμενο» που θα προσφέρει «εγγυήσεις» για το backstop.

Παράλληλα, η Μέι βγάζει από το ντουλάπι την συμβιβαστική πρόταση Malthouse, η οποία είχε ως στόχο να ενώσει τους Τόρις γύρω από μία λύση τεχνολογικού χαρακτήρα για τα ιρλανδικά σύνορα που θα αντικαθιστούσε το backstop.

Η ΕΕ απαντά ότι οι εναλλακτικές στο backstop διευθετήσεις που προτείνει ο συμβιβασμός Malthouse δεν υφίστανται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την μη επαναφορά των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ειδικότερα ότι ο συμβιβασμός Malthouse δεν μπορεί να γίνει δεκτός διότι αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στα ίδια τα σύνορά της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν την λύση Malthouse ως επιτομή της ατμόσφαιρας «madhouse» (τρελοκομείου) στο Ουέστμινστερ καθώς το ρολόι συνεχίζει να χτυπά.

 

Φωτο: Shutterstock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook