Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το Grexit από τη Σένγκεν

Η αποβολή της Ελλάδας από την Συνθήκη της Σένγκεν, δεν θα δώσει τέλος στην προσφυγική κρίση. Αντίθετα θα την επιδεινώσει. Και θα αυξήσει τo «αίσθημα» του Grexit.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το Grexit από τη Σένγκεν

Η αποβολή της Ελλάδας από την Συνθήκη της Σένγκεν, η οποία εξάλειψε τους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρώπη, δεν θα δώσει τέλος στην προσφυγική κρίση. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τη στεριά, και η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με μέλη της ζώνης της Σένγκεν, όπως σημειώνει το Stratfor σε ανάλυσή του.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ήδη περιβάλλεται από χώρες που έχουν συνοριακούς ελέγχους.

Αφαιρώντας λοιπόν την Ελλάδα από την Σένγκεν θα επηρεάσει μόνο τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με πλοία από την Ελλάδα, θα πρέπει να δείχνουν τα διαβατήριά τους, πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό δεν είναι κάτι τόσο φοβερό. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν είναι μέλη της Σένγκεν και έχουν παρόμοιους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών τους.

Ωστόσο, η αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη ορόσημο στη σταδιακή διάβρωση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Θα βλάψει επίσης την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση της χώρας. Αλλά ίσως το σημαντικότερο αντίκτυπο είναι ότι θα βλάψει σοβαρά τη δέσμευση των Ελλήνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιθυμία των Ελλήνων ψηφοφόρων να παραμείνει η χώρα τους στην ευρωζώνη ήταν αυτή που οδήγησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Όσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τα οφέλη του να είναι η Ελλάδα μέλος του μπλοκ του ευρώ, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον θα έχουν οι Έλληνες να θέλουν να παραμείνουν στην νομισματική ένωση και να υφίστανται τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις των δανειστών.

Το μέλλον της διάσωσης της Ελλάδας θα αποφασιστεί από τις ίδιες κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης που θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα για την έλλειψη συνεργασίας στην προσφυγική κρίση.

οι μηχανισμοί της σημερινής διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για το προσφυγικό, αποτελούν μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων του προγράμματος διάσωσης

Στο επίκεντρο της διαφοράς είναι βασικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τα ευρωπαϊκά προβλήματα αντιμετωπίζονται ως προβλήματα με συγκεκριμένα κράτη, και οι αντικρουόμενες προτεραιότητες των χωρών αντιμετωπίζονται με απειλές για αντίποινα.

Οπως σημειώνει το Stratfor, οι μηχανισμοί της σημερινής διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για το προσφυγικό, αποτελούν μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων του προγράμματος διάσωσης.

Για άλλη μια φορά, κάθε μία από τις δύο πλευρές απειλεί να λάβει δραστικά μέτρα εναντίον της άλλης, που θα καταλήξουν να πλήξουν και τις δύο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο, οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία επειδή η Αθήνα αποφάσισε να μην πάρει ακραίες αποφάσεις που θα την οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Η συνεχιζόμενη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βάλει και πάλι την Ελλάδα στην... γωνία και να αναγκάσει την Αθήνα να δεχθεί τα αιτήματα της Ευρώπης. Αν άνθρωποι συνεχίζουν να εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά δεν τους επιτρέπεται να μετακινηθούν προς τα βόρεια, λόγω των υφιστάμενων ελέγχων στα σύνορα, η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί. .

Το υψηλό κόστος της συμφωνίας

Αλλά ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για το μεταναστευτικό, αυτή θα έρθει με υψηλό κόστος. Πριν ξεκινήσει η κρίση της ΕΕ, η υπόσχεση της οικονομικής ευημερίας ήταν η κόλλα που κρατούσε ενωμένη την Ευρώπη.

Στα πρώτα στάδια της κρίσης, η θεσμική αδράνεια και φόβος για το άγνωστο – τόσο σε ότι αφορά την χρεοκοπία όσο και την έξοδο από την ευρωζώνη - αντικατέστησε αυτή τη υπόσχεση ως κύρια δύναμη πίσω από την ενότητα της ΕΕ. Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλέξει να καταφύγει σε απειλές έτσι ώστε να περάσει το «δικό της». Αυτή η στρατηγική δεν είναι μια βιώσιμη μέθοδος για να σταματήσει ο εν εξελίξει πολιτικός κατακερματισμός του μπλοκ. Μια έξοδος από την Σένγκεν αυξάνει την απόσταση από την ευρωζώνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΑΝΑΛΥΣΗ 21 Οκτ 2021 | 14:01

Γιατί η Πολωνία φλερτάρει πλέον με το Polexit- Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Πολωνία κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου επί του εθνικού

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 21 Οκτ 2021 | 11:27

Ανησυχία για κορεάτικο κουνούπι ανθεκτικό στο κρύο - Θα μπορούσε να "αποικίσει" την Ελλάδα

Ένα κουνούπι με κορεάτικη προέλευση και ικανότητα αντοχής στο κρύο, θα μπορούσε μέσα στα επόμενα χρόνια να "αποικίσει" και τη χώρα μας, σύμφωνα με Ιταλίδα εντομολόγο.

"ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" 21 Οκτ 2021 | 11:17

Μέγκαν Μαρκλ: Κάλεσε το Κογκρέσο να εγγυηθεί τη γονική άδεια για όλους τους Αμερικάνους

Επιστολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ζητώντας να θεσμοθετηθεί η γονική άδεια για όλους τους Αμερικανούς απέστειλε η Μέγκαν Μαρκλ.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ 21 Οκτ 2021 | 10:47

Μεξικό: Καρτέλ των ναρκωτικών στρατολογούν παιδιά μέσω βιντεοπαιχνιδιών

Σε παιγνίδια στις πλατφόρμες "Playstation, Xbox και Nintendo", με πλήρη "ανωνυμία", κακοποιοί "αποκτούν σχέσεις" με ανήλικους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2021 | 09:15

Αλμπερτ Μπουρλά: Ο πεθερός του έκανε την τρίτη δόση εμβολίου [εικόνα]

Υπενθυμίζεται ότι ο πεθερός του Άλμπερτ Μπουρλά ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που έκανε το εμβόλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 21 Οκτ 2021 | 07:15

"Truth Social": Ο Τραμπ ανακοίνωσε την ίδρυση του δικού του... μέσου κοινωνικής δικτύωσης

"Ζούμε σε έναν κόσμο που οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας Αμερικανός πρόεδρος φιμώνεται. Αυτό είναι απαράδεκτο", είπε.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑΣ 20 Οκτ 2021 | 22:02

Δολοφονία Γκάμπι Πετίτο: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα σε ερημιά όπου έψαχναν τον αρραβωνιαστικό της

Η εξαφάνιση της Γκάμπι Πετίτο κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τον αρραβωνιαστικό της, έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ - Η γυναίκα έπεσε θύμα στραγγαλισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:26

Γερμανία: Η Μπας του SPD υποψήφια διάδοχος του Βόλφκανγκ Σόιμπλε στη Bundestag

H Μπέρμπελ Μπας αναμένεται να προταθεί από το SPD ως Πρόεδρος της Bundestag

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ 20 Οκτ 2021 | 20:00

Σάλος στα κατεχόμενα: Τα αρνείται όλα ο Ερσάν Σανέρ - "Συνωμοσία και προϊόν μοντάζ" - Το ροζ βίντεο που τον "καίει"

"Είναι σαφές ότι κάποιος θέλει να με εμποδίσει από το να υπηρετήσω την αγαπημένη μου χώρα" είπε ο Ερσάν Σανέρ για το ροζ βίντεο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:02

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Σε αποκλεισμό βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μέριλαντ, λόγω απειλής για βόμβα

Η βάση Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού (NSA) στη Μπιθεσντά του Μέριλαντ τέθηκε σε αποκλεισμό λόγω μιας απειλής για βόμβα

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΑΝΟΣΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 17:35

Το έξυπνο παράδειγμα του Ισραήλ: Πώς κατάφεραν να αποτρέψουν το 5ο κύμα κορονοϊού με την τρίτη δόση

Μαθήματα σχετικά με την αξία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και την ανάσχεση ενός νέου πέμπτου κύματος του θανατηφόρου ιού, προσφέρει το Ισραήλ