Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη- Στα πόσα κρούσματα κλείνουν τα τμήματα και αρχίζει η τηλεκπαίδευση

Ανοιχτά είναι τα σχολεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με διαφορετικά όμως πρωτόκολλα γα τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ιταλία σχολεία

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχολεία είτε έχουν ήδη ανοίξει μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, είτε ανοίγουν σήμερα. Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει πλέον σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε στην λήψη όμως επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα που έβαλαν οι κυβερνήσεις, δηλαδή να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά.

Τα πρωτόκολλα για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των κρουσμάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα ειδικότερα αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ή και μια σχολική μονάδα.

Κλείνουν με ένα κρούσμα

Στην Ολλανδία, η μάσκα είναι προαιρετική, ενώ είναι υποχρεωτικά δυο τεστ την εβδομάδα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα θα μπαίνει όλη η τάξη με ένα κρούσμα.

Στην Τσεχία, με ένα παιδί θετικό ολόκληρη τάξη θα μπαίνει σε καραντίνα. Θα γίνεται αξιολόγηση ανά περίπτωση για κάθε σχολείο και τάξη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Οι μαθητές υποχρεούνται σε δυο τεστ την εβδομάδα, rapid ή μοριακό PCR και εναπόκειται στον εκάστοτε διευθυντή να αποφασίσει το είδος. Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, τα τεστ θα μειωθούν σε ένα την εβδομάδα.

Στη Ρουμανία, με ένα κρούσμα όλη η τάξη θα πηγαίνει σε τηλεκπαίδευση και οι μαθητές θα επιστρέφουν στην δια ζώσης εκπαίδευση έπειτα από οκτώ μέρες, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι μαθητές θα είναι αρνητικοί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR. Αν σε ένα σχολείο κλείσουν πάνω από τα μισά τμήματα, τότε ολόκληρη η σχολική μονάδα θα ξεκινά τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δυο σελφ τεστ την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν.

Στη Σλοβακία, εάν υπάρχει θετικός μαθητής στην τάξη, οι συμμαθητές πρέπει να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει ήδη από νόσηση εξαιτίας κορονοϊού. Τα τεστ είναι υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρούσματος, οι στενές επαφές του μαθητή θα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε τεστ και εφόσον είναι αρνητικό να το επαναλάβουν έπειτα από επτά μέρες.

Στη Σλοβενία, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων (STA) ένα ολόκληρο τμήμα, εμβολιασμένων μαθητών ή μη, θα κλείνει και οι μαθητές θα μπαίνουν σε καραντίνα εάν εντοπιστεί ένα κρούσμα μεταξύ παιδιών ή του δασκάλου τους. Για την πρώτη εβδομάδα η καραντίνα θα είναι δεκαήμερη και εν συνεχεία, από την επόμενη επτά ημερών. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν rapid tests τρεις φορές την εβδομάδα. Τα τεστ θα μπορούν να γίνονται και στα σχολεία.

Ελαστικότερο πρωτόκολλο

Στην Ιταλία, μετά από δύο κρούσματα σε ένα τμήμα, θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μη εμβολιασμένοι μαθητές. Μετά από τρία κρούσματα, το τμήμα θα κλείνει. Στη χώρα έχει καταγραφεί από την προηγούμενη εβδομάδα το αίτημα εκατοντάδων διευθυντών σχολείων να γίνει τηλεκπαίδευση για όλο τον Ιανουάριο και η κατάσταση να επανεκτιμηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη- Στα πόσα κρούσματα κλείνουν τα τμήματα και αρχίζει η τηλεκπαίδευση

Στην Ισπανία, με τρία ή περισσότερα κρούσματα, θα καλείται η αρμόδια διεύθυνση να αξιολογεί την κατάσταση και να αποφασίζει για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Στην Πολωνία, τα σχολεία ανοίγουν και πάλι σήμερα έπειτα από μία πρώτη εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά που λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση. Το ίδιο είχε συμβεί και την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Την ευθύνη για την λήψη μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων. Στη χώρα υπήρξε διχογνωμία μεταξύ των υπουργείων Παιδείας (που θέλει τα σχολεία ανοιχτά) και Υγείας (που πρόκρινε την συνέχιση της τηλεκπαίδευσης).

Ισπανία μαθητές

Στην Κροατία, την απόφαση για την μετάβαση στην τηλεκπαίδευση θα λαμβάνουν οι σχολικοί γιατροί ανάλογα με την κατάσταση και το ποσοστό των κρουσμάτων. Η γενική κατεύθυνση είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά ακόμη και με το 50% των μαθητών.

Στην Πορτογαλία, τα σχολεία ανοίγουν σήμερα, 10 Ιανουαρίου. Η απόφαση είναι να μην κλείνει τμήμα στο οποίο εντοπίζεται κρούσμα αλλά να μπαίνουν σε καραντίνα- εκτός από τον μαθητή που ανιχνεύεται θετικός- και οι κοντινές επαφές του μέσα στην τάξη.

Πορτογαλία μαθητές

Στη Βουλγαρία, το κλείσιμο τμήματος ή και ολόκληρου σχολείου θα είναι η "έσχατη λύση" όπως έχει ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα και όχι αρνούνται να το πράξουν, θα κάνουν διδασκαλία εξ αποστάσεως. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τεστ.

Στη Γαλλία, ενώ πριν από τις διακοπές ένα τμήμα έκλεινε με τρία κρούσματα, πλέον δεν θα κλείνουν τα τμήματα και οι θετικοί στον κορονοϊό μαθητές θα μπαίνουν σε καραντίνα και θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά από αρνητικό τεστ.

Στη Γερμανία, τα μέτρα διαφοροποιούνται ανά ομόσπονδο κρατίδιο. Το επικρατέστερο μέτρο είναι αυτό του υποχρεωτικού καθημερινού rapid test την πρώτη εβδομάδα και εν συνεχεία, τρία τεστ την εβδομάδα. Τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά στα σχολεία του Βερολίνου και σε αυτά του κρατιδίου της Θουριγγίας. Στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ένα από τα τρία μεγαλύτερα της Γερμανίας, ισχύει το μέτρο να εξετάζεται το κλείσιμο τμήματος με 20% θετικών κρουσμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Στην Αυστρία, τα σχολεία ανοίγουν σήμερα με μια σειρά μέτρων. Υποχρεωτικά θα είναι τρία τεστ την εβδομάδα και τουλάχιστον ένα από αυτά θα πρέπει να είναι μοριακό PCR.

Ειδικότερα στη Βιέννη, πραγματοποιούνταν δυο υποχρεωτικά μοριακά PCR τεστ την εβδομάδα όλο τον Δεκέμβριο, μέτρο που παραμένει σε ισχύ. Στην υπόλοιπη χώρα, οι γονείς παροτρύνονται να κάνουν σελφ τεστ τα οποία διανέμονται. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές τουλάχιστον ως τις 14 Ιανουαρίου και για τους άνω των 16 ετών πρέπει να είναι κατηγορίας FFP2 και όχι απλές. Μέχρι τις 14/01 οι απουσίες είναι δικαιολογημένες χωρίς ιατρικό σημείωμα. Το ποσοστό εμβολιασμού στους μαθητές άνω των 12 ετών έχει φτάσει στο 55% και στους εκπαιδευτικούς 85%.

Στην Ιρλανδία, το υπουργείο Παιδείας χωρίς να δίνει συγκεκριμένη οδηγία για το κλείσιμο τμημάτων ή σχολείων, κινείται στη λογική του "βλέποντας και κάνοντας".

Στην Φινλανδία, η διδασκαλική ομοσπονδία θέλει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, η κυβέρνηση ωστόσο προέκρινε το άνοιγμα των σχολείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 26 Ιαν 2022 | 11:38

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ στη Γερμανία με 164.000 νέα κρούσματα - 166 νεκροί σε μία ημέρα

Περίπου το 75% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ 26 Ιαν 2022 | 11:15

Έβρος - Σχολεία: Κουκουλωμένοι με κουβέρτες οι μαθητές - Κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα σε θερμοκρασία υπό του μηδενός

Στον Β. Έβρο όπου οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες είναι κάτω από το μηδέν, οι μαθητές παίρνουν μαζί τους ακόμη και κουβέρτες προκειμένου να ζεσταθούν.

ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΒΟΛΗΣ 26 Ιαν 2022 | 10:30

Εμβόλια: Δεν επηρεάζουν ούτε τη γονιμότητα ούτε την εγκυμοσύνη - Τι αναφέρουν δύο μεγάλες έρευνες

Τα εμβόλια Covid-19 δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, ούτε έχουν αρνητική επίπτωση στην εγκυμοσύνη επιβεβαιώνουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 26 Ιαν 2022 | 10:13

Κορονοϊός: "Σούπερ" ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης - Δέκα φορές πιο ισχυρή

Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το δίδυμο εμβολιασμού-μόλυνσης παρέχει μια μορφή υβριδικής σούπερ ανοσίας που είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τον σκέτο εμβολιασμό.

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 26 Ιαν 2022 | 09:58

Γεροτζιάφας - Παγώνη για μετάλλαξη Όμικρον: Μην την υποτιμάμε, ο κορονοϊός παραμένει ίδιος και εξίσου επικίνδυνος

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, γιατί μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνη με τον αρχικό τύπο Α του Sars - Cov-2, λένε οι επιστήμονες.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 26 Ιαν 2022 | 09:06

Αυτές είναι οι πιθανότητες επαναμόλυνσης από κορονοϊό - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κορονοϊό εάν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Ιαν 2022 | 09:01

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων: Προς νέα παράταση η χαλάρωση των μέτρων

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 26 Ιαν 2022 | 08:48

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε θετικό τεστ κορονοϊού μετά από 10 ημέρες

Πόσο καιρό είναι συνήθως θετικοί οι άνθρωποι στον COVID-19;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 08:32

Τζανάκης για τα... θετικά της κακοκαιρίας: Μπορεί να "φρενάρει" την εξάπλωση του κορονοϊού

Στα... θετικά της κακοκαιρίας, σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας, εστίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Ιαν 2022 | 07:08
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 25 Ιαν 2022 | 23:56

Παγκόσμια Ιατρική Ένωση: "Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό - Πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι"

"Έχει τεράστια διαφορά αν η Όμικρον συναντήσει άτομο που έχει εμβολιαστεί τρεις φορές ή κάποιον ανεμβολίαστο ή εμβολιασμένο εδώ και πολύ καιρό" προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Ιαν 2022 | 23:27

Φαίδων Βόβολης: Νόσησε βαριά από κορονοϊό και τα "γύρισε" ο αρνητής γιατρός - "Δεν είναι απλά μια γριπούλα" [Βίντεο]

Με την ουρά στα σκέλια και εμφανώς καταβεβλημένος, ο Φαίδων Βόβολης παραδέχτηκε ότι ο κορονοϊός δεν είναι απλά μια γριπούλα, αλλά μπορεί να σκοτώσει - Τι είπε για τη νοσηλεία του στο Σισμανόγλειο

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Ιαν 2022 | 21:38

Νέο μαύρο ρεκόρ του κορονοϊού στη Γαλλία: Πάνω από μισό εκατ. κρούσματα - Σταθερά πάνω από 350 οι νεκροί

Ανησυχητικά τα επιδημιολογικά στοιχεία της Γαλλίας καθώς τα κρούσματα "καλπάζουν".