«Ανοιχτός» για την προεδρία της ΕΕ ο Γιούνκερ

Είναι πρόθυμος να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΕΕ, δήλωσε ο Γιούκερ, εφόσον το πρόγραμμα των «εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά».

anoixtos-gia-tin-proedria-tis-ee-o-giounker
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πολιτικός που παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου, άφησε ανοιχτό σήμερα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Γιούνκερ: "Θα ήμουν πρόθυμος (να αναλάβω τη θέση του προέδρου) εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών εξελιχθεί ομαλά».

Ο Γιούνκερ, που κυβέρνησε το Λουξεμβούργο επί 19 χρόνια μέχρι την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2013, δήλωσε στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio ότι «θα ήταν πρόθυμος (να αναλάβει τη θέση αυτή) εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά».

Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν τον Μάιο να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο οι ηγέτες των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα ορίσουν έναν υποψήφιο για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει, στη συνέχεια, να εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία (751 ψήφοι) τον υποψήφιο αυτόν.

Οι υποψήφιοι

Ο Γιούνκερ, που προέρχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα ρωτήθηκε εάν θα επιθυμούσε να είναι ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης συντηρητικής πολιτικής ομάδας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο νυν Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά. Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, έχουν προτείνει τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, τον νυν πρόεδρο του Σώματος.

Για το χρίσμα της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Φιλελεύθερων, αναμετρώνται ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ και ο Φινλανδός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook