X

Αντιδράσεις για τη σύλληψη Ασάνζ - Τι φοβούνται οι δικηγόροι

Ο Ασάνζ οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου μετά την «έξωσή» του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του.

Γράφει: TheToc team

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε ο Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

Ο Ασάνζ οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια ενώ ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη επίσης σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών. Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε από τον Βρετανό δικαστή για παραβίαση των όρων απελεθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό ενώ η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη.

Η σουηδική εισαγγελία ανοίγει εκ νέου την έρευνα για βιασμό

Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοιχτεί εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

«Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές. Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.

Το χρονικό της σύλληψης

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού για να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του. Οι βρετανικές αρχές ανέφεραν ότι ο Ασάνζ συνελήφθη αφού «προσκλήθηκε στην πρεσβεία από τον πρέσβη, μετά την από την άρση του καθεστώτος ασύλου από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ».

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η στιγμή της σύλληψης:

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.

«Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ η εκπρόσωπος είπε: «Όχι».

Αντιδράσεις για τη σύλληψη

Η είδηση της σύλληψης έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα. Για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του μιλούν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.

«Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

Επίσης, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

«Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

«Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.

Μόσχα: Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας» ενώ ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι' αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά». Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν έλαβε από τον Άσάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.

Έντουαρντ Σνόουντεν: Μαύρη μέρα για την ελευθερία του τύπου

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτήρισε την σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ «μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου»

«Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί την μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά - είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σφοδρή επίθεση προς τον πρόεδρο του Εκουαδόρ εξαπέλυσε ο προκάτοχός του Ραφαέλ Κορέα χαρακτηρίζοντας τον πρώην συνεργάτη του «τον μεγαλύτερο προδότη στην ιστορία του Εκουαδόρ και στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής».

Βαρουφάκης: Διώκεται επειδή αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου

Τον Τζούλιαν Ασάνζ υπερασπίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι «δεν είχε σχέση ποτέ με τη Σουηδία, τον Πούτιν, τον Τραμπ ή τη Χίλαρι. Διώκεται επειδή αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου».

Κούλογλου: Είναι υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Από τη Φλώρινα, όπου περιοδεύει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αποκάλυψε ότι ο Αυστραλός συνιδρυτής του Wikileaks είναι υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», που έχει συστήσει μετά από πρωτοβουλία του η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου είναι η παρακάτω: "η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα το πρωί, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, είναι απαράδεκτη. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι υποψήφιος για το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και που θα απονεμηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο".

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters