Απειλεί ανοιχτά την Ολλανδία ο Ερντογάν - Θα πληρώσουν τονίζει

Πέρα από κάθε λογική είναι πλέον η κόντρα ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία. Ο Ερντογάν απειλεί τη Χάγη και ο Τσαβούσογλου απαιτεί συγγνώμη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απειλεί ανοιχτά την Ολλανδία ο Ερντογάν - Θα πληρώσουν τονίζει

Εκτός ελέγχου και πέρα από κάθε λογική εξελίσσεται πλέον η κόντρα ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ανοιχτά τη Χάγη και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να απαιτεί συγγνώμη. Την ίδια στιγμή, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διαμηνύει ότι εάν η Άγκυρα συνεχίσει στο δρόμο της κλιμάκωσης, η Ολλανδία θα απαντήσει.

Δεν είναι ωστόσο μόνο οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία που περνούν σε φάση δοκιμασίας, αλλά και οι σχέσεις με την ΕΕ. Με την φράση «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη» ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ΕΕ «παγώνει» την προενταξιακή χρηματοδότηση της γείτονος.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει ακόμη σχολιαστεί από την Άγκυρα, μόλις χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιούσε ότι εάν δεν προχωρήσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους υπηκόοους στην ΕΕ, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει αποφασίσει να εξάγει την καμπάνια για το «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα και στην Ευρώπη και να μετατρέψει την ανάδειξή του σε «σουλτάνο» σε παγκόσμιο γεγονός.

Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα

"Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα", είπε σε έξαλλη κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες, για να συνεχίσει: "Αν θυσιάσετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία για τις εκλογές της Τετάρτης, θα πληρώσετε το αντίστοιχο τίμημα", απευθυνόμενος στους Ολλανδούς που ζουν σε προεκλογικούς ρυθμούς. Και συμπλήρωσε με νόημα: "Δεν κάναμε ακόμη ό,τι είναι απαραίτητο". Κλείνοντας σημείωσε πως "ο φασισμός είναι ακόμη ζωντανός στη Δύση".

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε κατόπιν τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.

Εν τω μεταξύ, ελαφρά ηπιότερος ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος όμως σημείωσε και αυτός πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Είχε προηγηθεί η απειλή του τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Γιλντιρίμ ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τη συμπεριφορά της Ολλανδίας.

Τσαβούσουγλου: Πρωτεύουσα του φασισμού η Ολλανδία

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλία, πως η Ολλανδία είναι η «πρωτεύουσα του φασισμού», καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διένεξη για την πολιτική εκστρατεία που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου...», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πείσκεψής του στην πόλη Μετς της βορειοανατολικής Γαλλίας.

Ρούτε: Αν κλιμακώσουν θα απαντήσουμε

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.

Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός επανήλθε λίγο αργότερα σημειώνοντας πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Ολλανδία: Να αναβληθεί η επίσκεψη Γιλντιρίμ

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

Πυροσβεστική παρέμβαση της Γαλλίας

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση σήμερα στο έδαφός της του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε σήμερα σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο. Ο Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία. Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ένταση από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Χάγη

Νωρίτερα, στην Κωνσταντινούπολη, σε διαμαρτυρία για την απαγόρευση προσγείωσης Τσαβούσογλου στην Ολλανδία, διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία από το προξενείο της Ολλανδίας και ύψωσαν την τουρκική.

Νωρίτερα, η Ολλανδία είχε προχωρήσει και στην απέλαση της υπουργού Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μπετούλ Σαγιάν Καγιά,, η οποία αποφάσισε να κατευθυνθεί από τη Γερμανία προς την Ολλανδία οδικώς για να παρευρεθεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απαγόρευση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βρέθηκε μπροστά σε "φραγμό" των αστυνομικών της χώρας με τις τουλίπες οι οποίοι δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει προς το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Οδηγήθηκε πάλι συνοδεία αστυνομικών στα σύνορα με τη Γερμανία και απλώς... εστάλη "σπίτι της".

Σοβαρά επεισόδια μετά την απέλαση

Έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ ξέσπασαν επεισόδια, καθώς εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Τούρκοι απαιτούσαν να δουν την υπουργό. Αρχικά, η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Εκείνο όμως απάντησε πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Ακολούθησε η επέμβαση της αστυνομίας η οποία χτύπησε με γκλομπ και χρησιμοποίησε σκυλιά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 18:48

Μητσοτάκης σε NATO: Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα

Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ 10 Αυγ 2020 | 18:29

Το Oruc Reis έριξε καλώδια σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - Τι λέει η Αθήνα

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 10 Αυγ 2020 | 17:56

Ένταση στην Ανατολικη Μεσόγειο: Που βρίσκεται το "Oruc Reis";

Τα ξημερώματα το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας.

ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ NAVTEX 10 Αυγ 2020 | 17:25

Στο "κόκκινο" η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Δεύτερη Navtex εξέδωσε η Άγκυρα

Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου με την έκδοση νέας Navtex, ως απάντηση στην ελληνική. Σε επιφυλακή ο στόλος.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 10 Αυγ 2020 | 15:02

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

O Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

ΣΕΙΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ 10 Αυγ 2020 | 14:47
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 10 Αυγ 2020 | 14:47

Oruc Reis - Βερολίνο: Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και επιβαρύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ

Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και επιβαρύνει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Αυγ 2020 | 14:25

Σαφές μήνυμα ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Σταματήστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες - Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες

10 Αυγ 2020 | 14:14

"Oruc Reis": Όλοι οι τρόποι αντίδρασης στο "τραπέζι" του ΚΥΣΕΑ

Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 10 Αυγ 2020 | 12:27

Oruc Reis: Έφτασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες ισχυρίζεται ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας

Το Oruc Reis έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 10 Αυγ 2020 | 11:38

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Στόλτενμπεργκ.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 10 Αυγ 2020 | 10:26

Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν στέλνουμε τα πλοία μας - Μας συμφέρει η συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε σε δηλώσεις του πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 10 Αυγ 2020 | 09:30

Γεραπετρίτης για τουρκική NAVTEX: Η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα

Πλήρης ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία.