Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά

Στις εκλογές του 2013 η Εναλλακτική για τη Γερμανία ήταν ένα κόμμα μόλις έξι μηνών και έλαβε 4,7%, στις κάλπες του 2017 είναι η τρίτη πολιτική δύναμη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά

"Αν οι Γάλλοι είναι δικαίως υπερήφανοι για τον αυτοκράτορά τους και οι Βρετανοί για τον Νέλσονα και για τον Τσόρτσιλ, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε κι εμείς υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των Γερμανών στρατιωτών σε δύο παγκόσμιους πολέμους". Ο συμπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ δεν έκρυψε ποτέ τις απόψεις του και δεν δίστασε να προκαλέσει λίγες ημέρες πριν από την γερμανική κάλπη. Αλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστά που του έδιναν το εισιτήριο για την είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Τελικά κατάφερε να αποτελεί πλέον την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Μπούντεσταγκ.

Από τους οικονομολόγους στους νεοναζί

Στις εκλογές του 2013 η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν ήταν ούτε έξι μηνών όταν έλαβε 4,7% στις ομοσπονδιακές εκλογές και έμεινε για πολύ λίγο εκτός Βουλής. Κάποιοι - αφελώς πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν με το κόμμα του Μπερντ Λούκε, ενός αμφιλεγόμενου καθηγητή Οικονομικών, ο οποίος δεν είχε άποψη για κανένα θέμα εκτός από την Ευρωζώνη, από την οποία ήθελε αφενός να πετάξει την Ελλάδα και αφετέρου να απαλλάξει τη Γερμανία, με επιστροφή στο μάρκο. Όσο η κρίση φαινόταν να ελέγχεται, τόσο το κόμμα έχανε το ενδιαφέρον των πολιτών, για να φτάσει το 2015 να διασπαστεί, με την «σφραγίδα» να παραμένει στα χέρια της Φράουκε Πέτρι. Εκμεταλλευόμενη την προσφυγική κρίση, η Πέτρι έστριψε το κόμμα …ακόμα πιο δεξιά, υιοθετώντας θέσεις εναντίον των μεταναστών και του Ισλάμ, αλλά και υπέρ της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Προεκλογικά δεν δίστασε μάλιστα να ποζάρει με το νεογέννητο μωρό της για αφίσα του κόμματος, με το μήνυμα: «Και ποιος είναι ο λόγος να μάχομαι για την Γερμανία;».

Η Πέτρι, ο Γκάουλαντ και η Βάιντελ

Η Πέτρι έμεινε εκτός στις εκλογές του 2017 δίνοντας την... θέση της στην Αλίς Βάιντελ, την 38χρονη οικονομολόγο, πρώην μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs, ομοφυλόφιλη, παντρεμένη με τη Σάρα Μποσάρντ με την οποία έχει δύο παιδιά. Η Βάιντελ όπως και ο Γκάουλαντ τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος, έχει ανακηρύξει τους μουσουλμάνους σε Νο 1 εχθρούς της, κυρίως λόγω της στάσης που δείχνουν απέναντι στις γυναίκες, «τις οποίες αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο αναγκάζοντάς τις να κρύβουν το σώμα τους κάτω από μαντίλες».

Οι θέσεις του κόμματος

Βασική θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα του AfD είναι το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το κόμμα θέλει να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα και να δημιουργηθούν κέντρα μεταναστών στο εξωτερικό.

Τάσσεται υπέρ της ταχύτατης απέλασης απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και της παροχής οικονομικών κινήτρων σε αλλοδαπούς που ζουν στη Γερμανία ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το AfD δίνει προτεραιότητα σε μια παραδοσιακή, γερμανική κυρίαρχη κουλτούρα και απορρίπτει την άποψη ότι το Ισλάμ αποτελεί μέρος της γερμανικής κοινωνίας.

Επίσης αμφιβάλλει ότι για την κλιματική αλλαγή ευθύνεται ο άνθρωπος και θέλει να αντιστρέψει την πορεία της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μοιράζεται με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν τον φόβο για την παγκοσμιοποίηση και την αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους.

Το AfD είναι το μόνο από τα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα που χαιρέτισε ρητά τόσο το Brexit όσο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

AfD και ελληνικό ζήτημα

Από την αρχή της ίδρυσης του το 2013 το AfD απέρριπτε τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του το θέμα αυτό είχε την ίδια σημασία όπως και προσφυγικό αργότερα. Όπως παραδέχτηκε στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του AfD, Γκάουλαντ «η διάσωση της Ελλάδας μας ανέδειξε».

Mηνύσεις κατά της Μέρκελ και... εξεταστική

Περισσότερες από χίλιες μηνύσεις για προδοσία έχουν κατατεθεί εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μετά την προσφυγική κρίση του 2015 από υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με την Αλίς Βάιντελ να προαναγγέλλει εξεταστική στη Βουλή.

Ποιοι ψήφισαν ακροδεξιά

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AfD είναι άνδρες, συνήθως νεαρότερης ηλικίας, έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και είναι εισοδηματικά ασθενέστεροι.

Ψηφοφόροι οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές απείχαν και διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά (Die Linke) έφεραν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στην αποψινή εκλογική επιτυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία infratest dimap, από το CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προς την AfD μετακινήθηκαν 1.070.000 ψηφοφόροι, από το SPD 500.000 και από την Αριστερά 430.000, από τους Φιλελεύθερους (FDP) 50.000, και από τους Πράσινους 40.000, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έφτασαν τις 740.000.

Κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το AfD συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο (≈13%). Το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ανατολικογερμανών ψηφοφόρων: το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6%—ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (≈33%)—ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

Οπως επισημαίνει ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ αρθρογράφος του Politico, «η παρουσία της άκρας Δεξιάς στο κοινοβούλιο θα έχει ως αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι της πολιτικής συζήτησης και να γίνονται μαχαιρώματα κάτω από τη ζώνη. Τα ηγετικά στελέχη του AfD ξεκαθάρισαν ήδη ότι οι συγκρούσεις και οι προκλήσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του κόμματος. Αν μας διδάσκουν κάτι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι λαϊκιστές έχουν ισχυρή παρουσία, είναι ότι η συμπεριφορά τους δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 22 Ιαν 2021 | 21:45

Η Ιταλία μπλοκάρει το Tik Tok σε ορισμένες ηλικίες μετά τον θάνατο της 10χρονης

Η 10χρονη στην Ιταλία πέθανε ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει την συμμετοχή της σε "ακραία πρόκληση" και να την αναρτήσει στο Tik Tok.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2021 | 21:02

Νέο μήνυμα Ναβάλνι: "Είμαι καλά, δεν θέλω να αυτοκτονήσω" - Το TikTok κατέβασε αναρτήσεις υπέρ του ως παράνομες

Προληπτικά μέτρα από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Ρωσία, μία ημέρα πριν από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι

ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ 22 Ιαν 2021 | 20:00

Τη Δευτέρα στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για "υποκίνηση στάσης"

Οι "εισαγγελείς", δηλαδή Δημοκρατικοί βουλευτές με επικεφαλής τον Τζέιμι Ράσκιν, θα πάνε στη Γερουσία και θα διαβάσουν το κατηγορητήριο

ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ 22 Ιαν 2021 | 19:53

Το Twitter ανέστειλε "ψεύτικο" λογαριασμό που συνδεόταν με τον ιστότοπο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Το Twitter ανέστειλε "ψεύτικο" λογαριασμό που συνδεόταν με τον ιστότοπο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 22 Ιαν 2021 | 19:48

Αποκάλυψη "βόμβα" από Τζόνσον: Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ίσως κατά 30% πιο θανατηφόρα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΧΑΚΑΡΙΣΜΑ Η ΛΑΘΟΣ; 22 Ιαν 2021 | 18:29

Απίστευτο: Η διεύθυνση "antifa.com" οδηγεί στο site του Λευκού Οίκου

Πληκτρολογώντας antifa.com στις μηχανές αναζήτησης ο χρήστης οδηγείται στο site του Λευκού Οίκου

ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 146.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ 22 Ιαν 2021 | 18:23
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 17:51

Η Κρίσι Τέιγκεν είναι η πρώτη διασημότητα που ακολούθησε στο Twitter ο Μπάιντεν

Η Κρίσι Τέιγκεν ο ένας από τους 11 ανθρώπους που ακολούθησε ο Τζο Μπάιντεν, μόλις ανέλαβε τον έλεγχο του λογαριασμού @POTUS στο Twitter

22 Ιαν 2021 | 17:44

Γαλλία: Αποχωρεί από τη Le Monde ο εμβληματικός σκιτσογράφος Plantu -Τo σκίτσο που έγραψε ιστορία [Εικόνες]

Αποχωρεί από την εφημερίδα Le Monde έπειτα από περίπου 50 χρόνια ο σκιτσογράφος Plantu

ΤΙ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 22 Ιαν 2021 | 17:26

Λευκός Οίκος: Οι συμβολικές φωτογραφίες και προτομές στο ανακαινισμένο Οβάλ Γραφείο του Μπάιντεν [Εικόνες]

Ανακαίνιση του Οβάλ Γραφείου με ιδιαίτερα συμβολικές αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει ο Τζο Μπάιντεν.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ 22 Ιαν 2021 | 17:13

Συγκινεί ζευγάρι Βρετανών: Κόλλησαν κορονοϊό και παντρεύτηκαν στο νοσοκομείο πριν εκείνος διασωληνωθεί [εικόνες]

Οι νεόνυμφοι Βρετανοί επανενώθηκαν σε έναν θάλαμο για ασθενείς με COVID-19 όπου βρίσκονται ακόμη και αναρρώνουν σταδιακά.

ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ 22 Ιαν 2021 | 16:25

Σοκ στο Ντιτρόιτ: Αγοράκι 18 μηνών πυροβόλησε και σκότωσε τον 5άχρονο ξάδελφό του

Απίστευτη τραγωδία στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με ένα 18μηνο αγοράκι να πυροβολεί και να σκοτώνει 5χρονο ξαδελφάκι του.