Aπέρριψε το ΕΔΑΔ προσφυγή κατά της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προτίθεται να αποφανθεί για τη νομιμότητα των συλλήψεων μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Aπέρριψε το ΕΔΑΔ προσφυγή κατά της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προτίθεται να αποφανθεί για τη νομιμότητα των συλλήψεων μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και απέρριψε, για τυπικούς λόγους, προσφυγή δικαστού.

Στην πρώτη του απόφαση σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε χθες την προσφυγή τουρκάλας δικαστού, η οποία απολύθηκε και συνελήφθη μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Αιτιολογώντας την ετυμηγορία του το δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι η δικαστής Ζεϊνέπ Μερτζάν δεν προσέφυγε σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής δικαιοσύνης πριν αποταθεί στο ΕΔΑΔ. Στην ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η Ζέινεπ Μερτζάν προσέφυγε μεν ανεπιτυχώς σε τουρκικό δικαστήριο, δεν έφθασε ωστόσο μέχρι στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, την ανώτατη βαθμίδα της τουρκικής δικαιοσύνης.

Η τουρκάλα δικαστής προέβαλε το επιχείρημα ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν διασφαλίζονται πλέον οι όροι μιας δίκαιης δίκης στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο και αναφέρθηκε στις συλλήψεις ακόμη και μελών του ανώτατου δικαστηρίου. Παράλληλα η Ζεϊνέπ Μερτζάν τόνισε ότι προσέφυγε απευθείας στο ΕΔΑΔ επειδή συνελήφθη, υπέστη ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση, αλλά και επειδή της αρνήθηκαν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, γεγονότα τα οποία, όπως εκτίμησε, συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υποχρεωτική προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέστηκε στην αιτιολογία του την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μάλιστα το άρθρο 35, σύμφωνα με το οποίο για να εξετάσει μια υπόθεση το ΕΔΑΔ θα πρέπει προηγουμένως αυτή να έχει "περάσει" από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο απέρριψαν το επιχείρημα της δικαστού, σύμφωνα με το οποίο στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διασφαλίζεται πλέον μια δίκαιη δίκη, επιχειρηματολογώντας ότι "οι ενστάσεις της κ. Μερτζάν για την αμεροληψία των δικαστών δεν την αποδεσμεύουν από την υποχρέωση προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο".

Στην αιτιολογία της απόφασής του το ΕΔΑΔ επικαλέστηκε δικές του αποφάσεις, αλλά και απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο στις 25 Φεβρουαρίου είχε αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων του Καν Ντίνταρ και του Έρντεμ Γκουλ. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι τόσο οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσο και του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου είχαν προηγηθεί της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΩΣΕΙ 26 Νοε 2021 | 10:01

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο σοκ - Άνδρας απειλεί με κουζινομάχαιρο γυναίκες σε συρμό του Μετρό [βίντεο]

Ένας νεαρός άνδρας εισβάλλει σε συρμό του Μετρό στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να απειλεί με ένα κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών τις γυναίκες - επιβάτες.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ 26 Νοε 2021 | 09:05

Εικόνες εξαθλίωσης στην Τουρκία: "Αντί να αγοράζετε δύο κιλά κρέας, αγοράστε μισό" λένε κυβερνητικοί βουλευτές

Κυβερνητικοί βουλευτές στη Τουρκία σχολιάζουν την ακρίβεια στη χώρα. Μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε: "Αντί να αγοράζετε δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό κρέας".

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΗΑΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Νοε 2021 | 13:44

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "σώζουν" τον Ερντογάν: Ζεστό χρήμα 10 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Η αλλαγή κλίματος στη Μέση Ανατολή. Γιατί τα ΗΑΕ προσέγγισαν την Τουρκία. "Φιλί της ζωής" στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία από το Άμπου Ντάμπι.

TURKOVAC 25 Νοε 2021 | 11:50

Με την Τουρκία χρεοκοπημένη ο Ερντογάν βγάζει στην αγορά... τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

Αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Τουρκία, του Turkovac, υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΡΑ 24 Νοε 2021 | 22:18

Καζάνι που βράζει η Τουρκία: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ουρές στα βενζινάδικα [εικόνες-βίντεο]

Με συνθήματα όπως "Κυβέρνηση, παραιτήσου" και "Δεν τα βγάζουμε πέρα" οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους - Τουλάχιστον 30 συλλήψεις.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΣΤΕΥΤΙΚΟ 24 Νοε 2021 | 17:58

Γερμανία: Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση - Τι αναφέρει για την Τουρκία και τις εξαγωγές όπλων

Η Προγραμματική Συμφωνία της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία αναφέρεται σε μια "περιοριστική πολιτική" και "πιο δεσμευτικούς κανόνες" στις εξαγωγές όπλων

ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ 24 Νοε 2021 | 15:15

Τουρκία: Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της λίρας με απλά λόγια- Οι εμμονές του Ερντογάν [εικόνες]

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε και πάλι την Τρίτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδροςντογάν

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 24 Νοε 2021 | 14:31

Τέλος τα iPhone στην Τουρκία μετά τη βύθιση της λίρας - "Μη διαθέσιμο αυτή τη στιγμή", γράφει η Apple

Οι Τούρκοι που προσπαθούσαν να αγοράσουν iPhones και άλλα ηλεκτρονικά έλαβαν σήμερα διαδικτυακά μηνύματα για μη διαθεσιμότητα προϊόντων

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 12:15

Βυθίζεται στην κρίση η Τουρκία: Ο βασικός μισθός χαμηλότερος από της Αλβανίας και της Κίνας, τριπλάσιος στην Ελλάδα

Έρχεται οικονομική καταστροφή, λένε οικονομολόγοι. Ο Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:04

Τουρκία: Βουλευτές του Εθνικιστικού και Κουρδικού Κόμματος μετέτρεψαν σε ρινγκ το κοινοβούλιο [βίντεο]

Σε ρινγκ μετέτρεψαν την αίθουσα του τουρκικού Κοινοβουλίου βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος και ομόλογοι τους του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος

«ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ» 24 Νοε 2021 | 10:06

Μάστιγα οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία: "Σε αυτή τη χώρα γίνεται κάθε ημέρα ένας φόνος γυναίκας"

Οι Τουρκάλες βρίσκονται σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση μετά την αποχώρηση της χώρας τους από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

ΚΑΤΑ 73% ΕΧΕΙ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Νοε 2021 | 09:40

Στα τάρταρα η αγοραστική δύναμη στην Τουρκία: "Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω", λέει η αντιπολίτευση

Καταρρέει η αγοραστική δύναμη της Τουρκίας. Ο βασικός μισθός είναι κάτω από αυτόν της Κίνας και της Αλβανίας.