Απίστευτο: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μακρόν με sms για την ακύρωση των υποβρυχίων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Μακρόν για την συμφωνία AUKUS αφού δεν μπόρεσε να τον βρει στο τηλέφωνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
morrison

Στα χρονικά των διπλωματικών περιστατικών, το γραπτό μήνυμα με το οποίο η Αυστραλία ανακοίνωσε στη Γαλλία την απόφαση της να αποσύρει μια σύμβαση 50 δισ. δολαρίων για παραγγελία υποβρυχίων, πρέπει να βρίσκεται πολύ υψηλά.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Scott Morrison, αποκάλυψε ότι μετέφερε τη σοκαριστική είδηση στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν με γραπτό μήνυμα μέσω κινητού -μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μιλήσουν στο τηλέφωνο- επειδή περνούσε ο χρόνος και ερχόταν η ώρα για την ανακοίνωση της απόφασης της Αυστραλίας.

Ωστόσο ο Morrison δείχνει αδιάφορος για την προσβολή προς τη Γαλλία, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πληροφορήθηκε για την απόφαση για τα υποβρύχια και τη δημιουργία της στρατηγικής συμμαχίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, AUKUS.

Υπήρξε εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο σημειώνουν, ότι η αγενής αυτή στάση του Morrison απέναντι στους Γάλλους δεν βοήθησε καθόλου.

Αλλά ενώ ο δημόσιος θυμός της Γαλλίας κατευθυνόταν κυρίως στην Αυστραλία, υπάρχει προφανώς μια βαθύτερη ανησυχία στη Γαλλία για τον χειρισμό του θέματος από τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, και τι λέει αυτό για την διατλαντική σχέση με το μέλλον του ΝΑΤΟ καθώς οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στην απειλή της Κίνας στην περιοχής Ινδίας-Ειρηνικού.

Το γεγονός ότι ο Morrison ανέλαβε να ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο για τα νέα, θα πρέπει να ανησυχεί το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για άλλον λόγο.

Ο Μπάιντεν ασφαλώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Morrison προέρχεται από ένα ισχυρό κίνημα Αυστραλών συντηρητικών που μοιράζονται, με παρόμοιες ισχυρές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ -και ασφαλώς στο Ηνωμένο Βασίλειο του Brexit- μια ανοιχτή περιφρόνηση για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγαίνοντας πίσω δεκαετίες, στις ημέρες που η Αυστραλία διεξήγαγε μια συνεχή μάχη με την Ευρώπη για τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ, οι σχέσεις μεταξύ της Καμπέρας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ποτέ δεν ήταν καλύτερες από τυπικές. Η Γαλλία πάντα θεωρούσε την Καμπέρας ως αλαζόνα υπερασπιστή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι Αυστραλοί συντηρητικοί, μέχρι και το υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, χάρηκαν με την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ. Πίεσαν για μια πρώτη εμπορική συμφωνία (FTA) με το Ηνωμένο Βασίλειο ως πράξη αλληλεγγύης προς το Λονδίνο. Και υποστήριξαν ηχηρά μια -μετά το Brexit- στρατηγική συμμαχία "Anglosphere” -που ολοκληρώθηκε τώρα με τη δημιουργία της AUKUS.

Απίστευτο: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μακρόν με sms για την ακύρωση των υποβρυχίων

Η ειρωνεία της βαθιάς σύγκρουσης με τη Γαλλία -και η απήχηση που είχε αυτό στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- είναι ότι η Αυστραλία γίνεται να μην ανησυχεί και πολύ για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ. Αυτή είναι μια εμπορική συμφωνία της οποίας η οικονομική αξία θα ξεπερνούσε αυτή της Αυστραλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία ήταν στο τελικό στάδιο, έχουν διακοπεί, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου της Αυστραλίας ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να δώσει την τελική ώθηση στη συμφωνία.

Ένα βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν η Γαλλία μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να "παγώσουν” τις διαπραγματεύσει.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η Αυστραλία αντιμετώπισε τη Γαλλία στο θέμα των υποβρυχίων και της δημιουργίας της AUKUS, δεν αφορούσε μόνο στα προηγούμενα παράπονα και σε μια παλιά οικογενειακή σχέση μεταξύ της Βρετανίας και των πρώην αποικιών της.

Από τη στιγμή που επινοήθηκε η ιδέα μιας αγγλοσφαιρικής συμμαχίας για την ασφάλεια στην Αυστραλία, αρχικά για να δώσει στον Boris Johnson κάλυψη για την υπόσχεση του για μια "παγκόσμια Βρετανία”, η Αυστραλία δεν σκέφτηκε ποτέ την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Στο παρασκήνιο, από την αρχή, ήταν η άποψη της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας, την οποία συμμερίζονται οι ΗΠΑ, ότι η Ευρώπη ήταν απίθανο να θέλει να δεσμευτεί ολοκληρωτικά σε μια νέα συμμαχία ασφάλειας στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού.

Αυτό βασιζόταν τόσο στην εκτίμηση της ανάγκης της Ευρώπης να εστιάσει στη δική της γειτονιά -ιδιαίτερα με την προβληματική Ρωσία- και στην άποψη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μια θέση απέναντι στην Κίνα ως οικονομική ευκαιρία παρά στρατηγική απειλή.

Η Αυστραλία συγκινήθηκε ελάχιστα από το γεγονός ότι η ΕΕ αναπτύσσει τη δική της στρατηγική Ινδίας-Ειρηνικού -όπως επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι η συμμαχία AUKUS ανακοινώθηκε την ημέρα που η ΕΕ αποκάλυψε τη δική της στρατηγική για την Ινδία-Ειρηνικό, χωρίς αναφορά σε αυτή.

Αυτό αντανακλά τη σκλήρυνση της θέσης της Αυστραλίας για την απειλή που αποτελεί η Κίνα στην περιοχή. Ενώ η ΕΕ υποστηρίζει ότι βασικό μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής για την περιοχή πρέπει να περιλαμβάνει "την οικοδόμηση ισχυρών και διαρκών εταιρικών σχέσεων” με όλες τις πλευρές, η Αυστραλία έχει γίνει όλο και πιο σκεπτικίστρια αναφορικά με το ότι είναι δυνατή μια μακροχρόνια εταιρική σχέση με μια πιο διεκδικητική και πιο πολεμοχαρή Κίνα.

Καθώς οι ΗΠΑ έχουν μετακινηθεί από το να θεωρούν την Κίνα στρατηγική εταίρο σε στρατηγικό ανταγωνιστή και πιο πρόσφατα, πιθανό εχθρό, το ίδιο έπραξε και η Αυστραλία.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση στην Αυστραλία έχει αναζωπυρώσει την αντί-κομμουνιστική τακτική τρόμου, που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την είσοδο της Αυστραλίας στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αλλά υπάρχει ευρεία δημόσια υποστήριξη για τη σκληρότερη γραμμή. Το Εργατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης, που φοβάται ότι θα εγκλωβιστεί, έχει υποστηρίξει την αλλαγή και έδωσε την έγκριση του στη συμφωνία για το AUKUS -παρά τις προειδοποιήσεις ότι η Αυστραλία έχει μετακινηθεί στην πρώτη γραμμή πιθανών πυρηνικών στόχων σε περίπτωση ενός αμερικανικού-κινεζικού πολέμου.

Η κατάρρευση της διπλωματικής και εμπορικής σχέσης με την Κίνα από τη στιγμή που η Αυστραλία (χωρίς σύνεση) πρωτοστάτησε στην προώθηση της ιδέας ότι ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν, έχει οδηγήσει την Αυστραλία να πιέζει επιθετικά για μια στρατηγική αρχιτεκτονική που χτίζει μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην κινεζική απειλή με παλιούς συμμάχους και φίλους. Ακόμη και με κίνδυνο να καταστραφεί η δική της οικονομική σχέση με το Πεκίνο.

Πραγματικά, πριν από τη νέα εθνικιστική στάση της Κίνας που εκδηλώθηκε από τον πρόεδρο Xi Jinping, η Αυστραλία έχει επιδιώξει να αναβαθμίσει τον ρόλο της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών με την ονομασία Five Eyes (και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας). Επίσης προώθησε ενεργά τη δημιουργία του λεγόμενου Quad forum, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού. Σε καμία περίπτωση η Αυστραλία δεν σχεδίαζε να συμπεριλάβει την Ευρώπη σε αυτές τις δομές.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι τυχερή που ο Morrison μπήκε στον κόπο να στείλει έστω και μήνυμα.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 05 Δεκ 2021 | 14:34

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Διέρρευσαν αποτελέσματα από την Αυστραλία - Ποιος προηγείται

Διαρροή αποτελεσμάτων για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στην Αυστραλία

«ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ» 05 Δεκ 2021 | 14:22

Αυστραλία: Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε η Delphi Bank

Η Delphi Bank εξυπηρετεί τους Έλληνες της Αυστραλίας για πάνω από 20 χρόνια στον τραπεζικό τομέα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η 35ΧΡΟΝΗ ΤΕΝΙΣΤΡΙΑ 04 Δεκ 2021 | 11:40

Σουάϊ Πενγκ: Η τενίστρια που ένωσε τον κόσμο...

Η Σουάϊ Πενγκ έχει εξελιχθεί σε "πρόσωπο των ημερών" - Δημόσια καταγγελία σε βάρος ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της Κίνας για σεξουαλική κακοποίηση της

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 5 04 Δεκ 2021 | 09:52

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαντά στις απειλές της Άγκυρας - "Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ της"

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ 02 Δεκ 2021 | 23:43

ΗΠΑ: Ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δωρέαν τεστ για το σπίτι ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επιπλέον μέτρα και τρόπους για να δώσει ώθηση στα τεστ και τους εμβολιασμούς, τα οποία θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 02 Δεκ 2021 | 07:13

Ορατό και πάλι το διαβόητο shutdown του κράτους στις ΗΠΑ

Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία, μια πλειάδα οργανισμών θα αντιμετωπίσει παράλυση στην περίπτωση αυτή μη συμφωνίας του σχεδίου προσωρινού προϋπολογισμού.

ΣΤΟ ΤΟΥΣΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ 01 Δεκ 2021 | 23:09

Φρίκη στις ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε με 9 σφαίρες άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο - Σκληρές εικόνες [Βίντεο]

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόλυσης του αστυνομικού που δεν ήταν σε υπηρεσία όταν πυροβόλησε τον 61χρονο άνδρα.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΦΑΟΥΤΣΙ 01 Δεκ 2021 | 22:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ - Είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου

Το πρόσωπο που φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και διαγνώστηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα, είπε ο Φάουτσι.

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ 01 Δεκ 2021 | 20:57

Μακελειό σε σχολείο στο Μίσιγκαν: Αυτός ειναι ο 15χρονος που σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις συμμαθητές του

Ο έφηβος που αιματοκύλησε Λύκειο στο Μίσιγκαν σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του και τραυματίζοντας ακόμη οκτώ, ταυτοποιήθηκε ως ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΘΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» 01 Δεκ 2021 | 15:12

Κορονοϊός: Το "θαύμα" της Πενσυλβάνια - 29χρονη μητέρα βγήκε από το νοσοκομείο μετά από 8 μήνες [Βίντεο]

Μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια πέρασε 8 μήνες στη ΜΕΘ αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19 ενώ ήταν έγκυος - Το νεογέννητο μπήκε επίσης στη ΜΕΘ

91 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 09:16

Κίνα: Νέα εστία κορονοϊού στα σινορωσικά σύνορα - Ανεστάλη η είσοδος εμπορικών τραίνων από Ρωσία

Μια κινεζική πόλη στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία αποτελεί νέα εστία του κορονοϊού.

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ 01 Δεκ 2021 | 07:45

Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια

"Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση", τόνισε ο Αντονι Φάουτσι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Νοε 2021 | 22:39

Τρόμος στις ΗΠΑ: 15χρονος μαθητής άνοιξε πυρ σε λύκειο στο Μίσιγκαν - Τρεις νεκροί και 6 τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Ένοπλος 15χρονος μαθητής πυροβόλησε πολλές φορές μέσα στο Λύκειο Όξφορντ, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ - Τουλάχιστον τρεις νεκροί μαθητές άλλοι έξι τραυματίες