Follow us

Από απόφοιτος του Γέιλ ακροδεξιός συνωμοσιολόγος: Βαριά καταδίκη για τον ιδρυτή της πολιτοφυλακής που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Πώς ο απόφοιτος της Νομικής του Γέιλ έγινε ο διαβόητος αρχηγός της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης που απείλησε την αμερικανική δημοκρατία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο γιος του αρχηγού της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής των ΗΠΑ Στιούαρτ Ρόουντς πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας πώς να βοηθήσει την οικογένειά του να ξεφύγει από τον έλεγχο του πατέρα του. Τώρα που ο πατέρας της οικογένειας αναμένεται να καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, μαζί με ένα ακόμη μέλος της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για "στάση" για την επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ετοιμάζονται να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.

Ο Στιούαρτ Ρόουντς καταδικάστηκε για υποκίνηση ταραχών και συνωμοσία - στην προκειμένη περίπτωση, απόπειρα διακοπής της πιστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 και της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν

Ο γιος του, Ντακότα Ρόουντς μίλησε στο BBC για το τι βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του και πώς πήρε την απόφαση να κάνει τα πάντα για να γλιτώσουν. "Ήταν μια θλιβερή μέρα του Φεβρουαρίου του 2018 στα βουνά της βορειοδυτικής Μοντάνα", περιγράφει. Ο Ντακότα τα είχε σχεδιάσει όλα για την απόδραση από το καλύβι όπου ζούσαν.

Η ζωή με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης

Η μητέρα του και τα πέντε μικρότερα αδέρφια του είχαν μπει στο οικογενειακό φορτηγάκι μαζί με τον σκύλο τους. Κάποια από αυτά είχαν σκύψει για να μη φαίνονται. Η δικαιολογία τους για να φύγουν από το σπίτι εκείνη τη μέρα ήταν ότι πήγαιναν να πετάξουν τα σκούπιδια σε ένα μεγάλο κέντρο διαλογής απορριμμάτων στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που ήταν καλυμμένος με πάγο και βρώμικο χιόνι. Ο Στιούαρτ Ρόουντς τους αντιλήφθηκε. Ο Ντακότα και η μητέρα του, Τάσα, φοβήθηκαν. Ο αρχηγός της πολιτοφυλακής των Oath Keepers τους ασκούσε τρομοκρατία σε όλη τους τη ζωή και τους ασκούσε ψυχολογική βία.

Η γυναίκα του, Τάσα, παντρεμμένη μαζί επί 25 χρόνια γνώριζε καλά τις περιόδους μανίας του και τα ξεσπάσματά του. Γυμναζόταν, άκουγε χέβι μέταλ μουσική στη διαπασών, έκανε πολεμικές τέχνες και εξέφραζε όλο και συχνότερα παρανοϊκές απόψεις.

Ο Ντακότα Ρόουντς λέει ότι αν και τρόμαξε μόλις τον είδε μπροστά τους, έβαλε μπροστά τη μηχανή του φορτηγού. Ο πατέρας του ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κινήματος της αντικυβερνητικής πολιτοφυλακής της Αμερικής.

Τα μέλη της οικογένειας, παρακολούθησαν τη δίκη του ανθρώπου που αποκαλούν "δυνάστη" τους. Ο Ντακότα μεγάλωσε "πιστεύοντας απόλυτα" τις απόψεις του πατέρα του για τον κόσμο - αυτό που περιέγραψε ως "όραμα μιας καταχθόνιας, κακόβουλης κομμουνιστικής συνωμοσίας που επιδιώκει να καθιερώσει μια Νέα Παγκόσμια Τάξη… με στόχο να καταλάβει την πλήρη εξουσία και να ιδρύσει μια παγκόσμια κυβέρνηση που θα σπέρνει επίτηδες χάος".

Πλέον τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν το πατρικό όνομα της μητέρας και ονομάζονται Άνταμς.

Ο Ντακότα Άνταμς, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, δεν μεγάλωσε στα δάση της Μοντάνα όπου τα τελευταία χρόνια είχε καταφύγει ο συνωμοσιολόγος πατέρας του. Η οικογένεια αρχικά ζούσε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στα προάστια της Ουάσινγκτον, όπου ο Ρόουντς εργαζόταν ως βοηθός του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Ρον Πολ, ενός πολύ συντηρητικού βουλευτή από το Τέξας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ρόουντς, έγινε δεκτός στα τέλης της δεκαετίας του 1990 στην φημισμένη Νομική Σχολήτ του Πανεπιστημίου Γέιλ. Η οικογένεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ, και όπως λέει σήμερα ο μεγάλος γιος ζούσαν "σε ένα πολυπολισμικό περιβάλλον". "Ήταν η μοναδική φορά που είχα μια φυσιολογική παιδική ηλικία", λέει. "Ήταν η μοναδική φορά που είχα πραγματικούς φίλους και πραγματικές κοινωνικές σχέσεις".

Από απόφοιτος του Γέιλ ακροδεξιός συνωμοσιολόγος: Βαριά καταδίκη για τον ιδρυτή της πολιτοφυλακής που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Η σύζυγός του λέει ότι ακόμη και τότε "έβλεπε παντού φανταστικούς εχθρούς". Και δίνει ένα παράδειγμα: "Όταν έλεγχε τα λάδια στο αυτοκίνητό του, έβαζε την Τάσα να κρατάει τσίλιες για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα του έκλεινε το καπώ πάνω στο κεφάλι". Εκείνη την περίοδο άρχισε όπως λένε να εμφανίζει σουγιάδες μέσα στο σπίτι.

Το 2004, ο Ρόουντς αποφοίτησε από το Γέιλ, άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, και λίγα χρόνια μετά, το 2009, γεννήθηκε το κινημα των "Oath Keepers", των ακροδεξιών που ορκίζονταν ότι θα τηρήσουν τους παρανοϊκούς όρκους τους.

Διαβάστε Επίσης

Η οικογένεια είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει άλλα πέντε παιδιά. Κανένα από τα παιδιά δεν γράφτηκε ποτέ στο σχολείο και για κανένα δεν εκδόθηκε πιστοποιητικό γέννησης.

Όταν ιδρύθηκε το κίνημα των "Oath Keepers" ζούσαν στη Νεβάδα. Ο Ρόουντς έγραφε μανιωδώς πύρινα μανιφέστα. Ένα από αυτά είχε τον τίτλο: "Οι εντολές που δεν θα υπακούσουμε".

Σύντομα άρχισαν οι ένοπλες περιπολίες και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010 οι "Oath Keepers" είχαν πολλά ανοιχτά μέτωπα με την αμερικανική κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων, κυρίως επειδή διαφωνούσαν και διοργάνωναν διαμαρτυρίες για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση εθνικών δριμών.

Η ακροδεξιά πολιτοφυλακή μεγάλωνε και επέβαλλε στα μέλη της συνοδρομή αρχικά 30 και αργότερα 50 δολαρίων. Τα χρήματα τα χρησιμοποιούσαν για την αγορά εξοπλισμού επιβίωσης, πυρομαχικών και για έξοδα μετακινήσεων. Είχαν φτάσει να αριθμούν τα 38.000 μέλη, μεταξύ των οποίων ήταν εκλεγμένοι πολιτικοί και μέλη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

OATH KEEPERS

Σημειωτέον, ότι ο Ρόουντς δεν υπέβαλε ποτέ φορολογική δήλωση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη του.

Ο Ρόουντς πίστευε ότι ερχόταν η κατάρρευση της κοινωνίας ενώ μιλούσε συνεχώς για την κυβερνητική καταστολή.

Ο μεγάλος γιος του κατάφερε να ξεφύγει όταν κρυφά από τον πατέρα του παρακολούθησε μαθήματα για να πάρει απολυτήριο λυκείου και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην πυροσβεστική.

Μετά την καταδίκη του, Στιούαρτ Ρόουντς όλη η οικογένεια ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα.

OATH KEEPERS

Η δικαστική απόφαση για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021

Και τα πέντε μέλη των "Oath Keepers" που κάθισαν στο εδώλιο κρίθηκαν ένοχοι για "παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας", ενώ οι ποινές τους να αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2023.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 ομάδα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε στο Κογκρέσο και προκάλεσε χάος την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Σχεδόν 900 άνθρωποι συνελήφθησαν για την εισβολή στο Καπιτώλιο και 170 εξ αυτών έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, κυρίως για επίθεση εναντίον αστυνομικών. Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε κριθεί ένοχος για "στάση".

Το αδίκημα αυτό, που περιλαμβάνεται σε νόμο που υιοθετήθηκε μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, προβλέπει ότι ο κατηγορούμενος είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει βία για να αντιταχθεί στην κυβέρνηση.

Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί και για τον λόγο αυτό η κατηγορία αυτή σπάνια απαγγέλλεται. Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ ήταν το 1998 εναντίον ισλαμιστών που είχαν πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στο World Trade Center πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο εισαγγελέας Μάθιου Γκρέιβς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η ομάδα του κατάφερε να πείσει τους ενόρκους. Η απόφασή τους "επαναβεβαιώνει την ισχύ της δημοκρατίας μας και των θεσμών που την προστατεύουν, περιλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος", σχολίασε σε ανακοίνωσή του.

"Πολιτική δίωξη"

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ρόουντς δήλωσε "απογοητευμένος", καθώς "δεν στοιχειοθετήθηκε ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν σχεδιασμένη".

Ωστόσο οι εισαγγελείς ανέφεραν στο δικαστήριο ότι ο Ρόουντς είχε αρχίσει από νωρίς τις προσπάθειες να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του. "Δεν θα βγούμε από αυτό χωρίς εμφύλιο πόλεμο", είχε γράψει σε μήνυμα που ανήρτησε σε πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές.

Τις επόμενες εβδομάδες δαπάνησε χιλιάδες δολάρια για να αγοράσει γυαλιά νυχτερινής όρασης, όπλα και πυρομαχικά και είχε κρύψει όλο αυτό τον εξοπλισμό σε ξενοδοχείο σε προάστιο της Ουάσινγκτον.

Κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο ο 57χρονος Ρόουντς είχε μείνει έξω από το κτίριο, αλλά έδινε εντολές στους υποστηρικτές του μέσω ασυρμάτου, "όπως ένας στρατηγός στο πεδίο της μάχης".

Ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι "δεν σχεδίασε" αυτή την επίθεση, εξηγώντας ότι "αποστολή" των Oath Keepers ήταν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδήλωσης, στην οποία είχε καλέσει τους οπαδούς του να συμμετάσχουν ο Τραμπ.

Εξάλλου ο Ρόουντς χαρακτήρισε "ηλίθια" την απόφαση του Κέλι Μεγκς, επικεφαλής του παραρτήματος στη Φλόριντα των Oath Keepers ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για "στάση", να εισέλθει στο Καπιτώλιο. "Αυτό άνοιξε την πόρτα για την πολιτική μας δίωξη", κατήγγειλε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ 24 Μαϊ 2024 | 08:06

Ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η πρόσκληση καταγράφεται έπειτα από την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

ΗΠΑ 23 Μαϊ 2024 | 22:39

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- Δεν υπάρχει ισοδυναμία Ισραήλ με Χαμάς

Μάλιστα ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 23 Μαϊ 2024 | 17:51

Νέα καταγγελία για βιασμό κατά του ράπερ Παφ Ντάντι από πρώην μοντέλο - Φύλαξε επί 20 χρόνια τα άπλυτα ρούχα της ως στοιχείο

Νέα μήνυση για βιασμό κατά του ράπερ που σόκαρε με τη βάναυση επίθεση κατά της πρώην συντρόφου του

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Μαϊ 2024 | 10:08

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Μαϊ 2024 | 18:47

Ποιος πούλησε κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι: Αστυνομία και FBI αναζητούν τον άνθρωπο που του προμήθευσε τη μοιραία δόση

Πού κινούνται οι έρευνες των αστυνομικών - Αναζητούν το πού, πώς και, κυρίως, από ποιον προμηθεύτηκε το μοιραίο ναρκωτικό.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 07:39

Πέθανε ο πραγματικός "Λύκος της Γουόλ στριτ" σε ηλικία 87 ετών: Η ζωή του τρομερού κερδοσκόπου Ιβάν Μπόσκι

"Να είστε άπληστοι. Η απληστία είναι καλό πράγμα", συμβούλευε ο Ιβάν Φρέντερικ Μπόσκι (1937-2024) στο απόγειο της δόξας του.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 22:55

Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από την Ουάσινγκτον μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου

Η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε", είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 20:21

Οργισμένη απάντηση Μπάιντεν για τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

"Εξωφρενικό" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ 19 Μαϊ 2024 | 19:53

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου

ΗΠΑ 19 Μαϊ 2024 | 09:53

"Αγύρτης", "ανισόρροπος": Σκληρή προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και Μπάιντεν με ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δεν χάνουν ευκαιρία να εκτοξεύουν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Μαϊ 2024 | 21:10

Σάλος στις ΗΠΑ με την πρώτη ληστεία κρυπτονομισμάτων: Δύο αδέρφια άρπαξαν 25 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα

Ο 24χρονος Anton Peraire-Bueno και ο 28χρονος James Peraire-Bueno κατηγορήθηκαν για κλοπή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα σε 12 δευτερόλεπτα, σπάζοντας τον κώδικα ασφαλείας του Ethereum

ΗΠΑ 16 Μαϊ 2024 | 19:34

Αποκάλυψη-σοκ από τον Μπομπ Μενέντεζ: Η σύζυγός του Ναντίν νοσηλεύεται με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο

"Φυσικά και ανησυχούμε για τη σοβαρότητα και το προχωρημένο στάδιο της νόσου", είπε στη δήλωσή του, ο 70χρονος Μενέντεζ.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 15 Μαϊ 2024 | 19:28

ΗΠΑ: Ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου συμφώνησαν Μπάιντεν και Τραμπ - Αποδέχθηκαν πρόσκληση του CNN

Τον Νοέμβριο οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ - Δύο debate θέλει ο Μπάιντεν.