X

Από μία κλωστή η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία - Τελεσίγραφο από τη Λε Πεν

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της γαλλικής κυβέρνησης και την ψήφιση του προϋπολογισμού - Το τελεσίγραφο της Λε Πεν στον Μπαρνιέ.

Γράφει: Σμαραγδα Κοσκινα

Στο χείλος μιας νέας πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Γαλλία, καθώς ο ακροδεξιός "Εθνικός Συναγερμός" δηλώνει πολύ κοντά στο να υποστηρίξει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα στα επόμενα 24ωρα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο αν συμβεί κάποιο "θαύμα την τελευταία στιγμή", όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά.

Η παραδοσιακή ηγέτης της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η Μαρίν Λε Πεν, έδωσε προθεσμία στον Γάλλο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Διαφορετικά, έχει απειλήσει ότι θα υποστηρίξει, μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας η οποία θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

"Ο "Εθνικός Συναγερμός" θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της ψήφου δυσπιστίας εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής, αν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναθεωρήσει το προσχέδιο πριν από τις 15:00, αλλά δεν έχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί", δήλωσε ο Μπαρντελά στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στην πίεση της ακροδεξιάς. Ωστόσο, το κόμμα της Λε Πεν ζητεί τώρα να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού.

Το κόμμα της ζητά επίσης να καταργηθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στις αποζημιώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και αντιτίθεται στην προτεινόμενη αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο. Θέλει επίσης, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα γίνει αν ο Μπαρνιέ καταφύγει στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος

Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης θα μπορούσε να κορυφωθεί ήδη από σήμερα, εάν ο Μπαρνιέ επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, παρακάμπτοντας έτσι την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews ότι η κυβέρνηση παραμένει "ανοιχτή στον διάλογο" και ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να μη διολισθήσει η χώρα σε οικονομικό χάος.

"Ανησυχώ πολύ για το τι μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες και μήνες. Για το ποιος μπορεί να έρθει στη Γαλλία να ανοίξει μια επιχείρηση ή ένα εργοστάσιο εν μεσω τέτοιας αβεβαιότητας", διερωτήθηκε η ίδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 σχολίασε σήμερα ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια "επικίνδυνη" οικονομική κατάσταση εξαιτίας του κινδύνου να μπλοκαριστεί ο προϋπολογισμός στη σημερινή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε Επίσης