Νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν για την κινηματογραφική απόδραση του πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Δαμασκό, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ συνοδευόταν από τον μεγαλύτερο γιο του, Χαφέζ, ορισμένους στενούς συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Μανσούρ Αζάμ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατόρθωσε να διαφύγει μέσω μιας υπόγειας, κρυφής σήραγγας που συνδέει το Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό με το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαζέχ.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, το συγκεκριμένο τούνελ πρόκειται για έναν υπόγειο δρόμο διαφυγής που είχε κατασκευαστεί όταν άρχισε να κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στη Συρία. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ με τη συνοδεία του κατευθύνθηκαν μέσω της σήραγγας στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμεϊμίμ, στη συριακή ακτή και από εκεί αναχώρησαν για τη Ρωσία όπου βρήκαν καταφύγιο μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, για την απόδραση του έκπτωτου προέδρου της Συρίας "η αναχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και παρά την ενημέρωσή του για την προέλαση των μαχητών προς την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Χαρακτηριστικό της μυστικότητας που επικράτησε είναι ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ενημέρωσε για το σχέδιό του να αποδράσει από τη χώρα ούτε καν τα στενά μέλη της οικογένειάς του ή ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του Μαχέρ αλ Άσαντ".
Μάλιστα, ο αδερφός του έκπτωτου προέδρου, ο Μαχέρ αλ Άσαντ, επικεφαλής της τέταρτης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, διέφυγε και αυτός με ελικόπτερο προς την ίδια ρωσική βάση, όπου και έφτασε με καθυστέρηση 36 ωρών.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τελευταίες ημέρες πριν από τη διαφυγή του Άσαντ ήταν χαοτικές. Την ώρα που οι ένοπλες φατρίες προχωρούσαν προς τη Δαμασκό, οι κυβερνητικές αρχές και οι αξιωματούχοι είχαν μπερδεμένες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Συρίας.