Follow us

Αποκάλυψη Politico: "Δεν αναγνωρίζω ούτε τον σύντροφό μου" - Τι έλεγε η Καϊλή στις πρώτες ανακρίσεις για το Qatargate

Στην πρώτη της κατάθεση η Εύα Καϊλή είχε πει ότι ήταν "άναυδη" με τις κατηγορίες ενώ περιέγραψε την ημέρα της σύλληψης ως "ημέρα απόλυτου πανικού".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Περίπου έναν χρόνο πριν, στις 9 Δεκεμβρίου, η Αστυνομία στις Βρυξέλλες ξεχύθηκε στους δρόμους και ξεκίνησε μια σειρά επιδρομών, συλλαμβάνοντας βασικούς υπόπτους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ταρακούνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστό ως Qatargate. Μεταξύ των υπόπτων; Η Εύα Καϊλή, η λαμπερή αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ένα χρόνο μετά, το Politico, που ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση διαφθοράς, έφερε στο "φως" τα όσα είπαν οι εμπλεκόμενοι στις ανακρίσεις τους. Η Εύα Καϊλή τότε, ανακρίθηκε για ώρες και στη συνέχεια τέθηκε για υπό κράτηση.

Τι είχε απαντήσει τότε στην ερώτηση για το αν εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, γνωστή και ως Qatargate;

Διαβάστε Επίσης

Στην πρώτη της κατάθεση στους ανακριτές, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Εύα Καϊλή είχε πει ότι ήταν "άναυδη" με τις κατηγορίες. "Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω κανέναν πια, ακόμη και τον σύντροφό μου". Πίστευε ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν "ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός", προσθέτοντας ότι του έλειπαν μετρητά και ότι είχε αγωνιστεί για να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.

Περιέγραψε μάλιστα την ημέρα της σύλληψής τους ως "ημέρα απόλυτου πανικού". Ο σύντροφός της Τζόρτζι συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της, τη στιγμή που κουβαλούσε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά ενώ η κορούλα της παραδόθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Καϊλής, Τζόρτζι

Όταν άκουσε ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της κατασχέθηκε, σκέφτηκε ότι μάλλον είχε "ένα τροχαίο ατύχημα". Στη συνέχεια όμως βρήκε ένα άρθρο σε μια βελγική εφημερίδα που περιείχε το όνομα του Παντσέρι και μαζί την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού. Αυτό της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

"Ποτέ δεν είχα σκεφθεί την προέλευση των χρημάτων"

Φανταζόταν πως η προέλευση των χρημάτων "δεν είναι καλή" και ζήτησε από τον πατέρα της να βγάλει από το διαμέρισμά της τη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Τζόρτζι. "Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα σκεφτεί την προέλευση αυτών των χρημάτων", είπε.

Καϊλή - Τζόρτζι

Η Εύα Καϊλή αρνήθηκε ότι είναι μέλος οποιουδήποτε δικτύου ή ότι πήρε οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ. Στην δεύτερη κατάθεσή της, εννέα ημέρες αργότερα, η Εύα Καϊλή είπε ότι γέμισε μερικώς τη βαλίτσα του Παντσέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι. Ήξερε ποια χρήματα ήταν του Παντσέρι, γιατί τα κρατούσε δεσμευμένα, ενώ ο Τζόρτζι κρατούσε τα μετρητά του "χύμα". Περιέγραψε μάλιστα μια άλλη τσάντα που βρισκόταν στο χρηματοκιβώτιο - δική της - που περιείχε περίπου 30.000-40.000 ευρώ. Την είχε έτοιμη προληπτικά, είπε, "σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης".

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή έχουν ξεκινήσει νομική προσφυγή κατά της υπόθεσης, ισχυριζόμενοι ότι οι βελγικές αρχές χειρίστηκαν εσφαλμένα τη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και προκάλεσαν μια εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι είχε πει ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι συνελήφθη 40 λεπτά μετά τον Παντσέρι το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου. Τις ώρες που ακολούθησαν, είπε στους ανακριτές αρχικά για το ταξίδι και τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στις Βρυξέλλες. Είπε, πως είχε πάει ως φοιτητής του Εράσμους το 2009 και βρήκε θέση ασκούμενου στην Ευρωβουλή. Από εκεί πήγε να εργαστεί ως βοηθός του Παντσέρι, ο οποίος ήταν τότε ευρωβουλευτής.

"Για μένα, ο Πάντσερι είναι μέντορας", είπε στην κατάθεσή του στην αστυνομία στις 9 Δεκεμβρίου 2022. "Χάρη σε αυτόν γνώρισα τη γυναίκα μου", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Εύα Καϊλή.

Τζόρτζι Παντσέρι

Αν και εργαζόταν ως βοηθός σε έναν άλλο ευρωβουλευτή - τον Αντρέα Κοτζολίνο, επίσης ύποπτο για το Qatargate - όταν συνελήφθη ο Τζόρτζι εξακολουθούσε να εργάζεται για τον Παντσέρι, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε "υποχρεωμένος απέναντί του". Αρνήθηκε όμως οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες και τόνισε πως "πάντα πληρώναμε τους φόρους μας", είπε για τον εαυτό του και την Καϊλή.

Όταν η αστυνομία ενημέρωσε τον Τζόρτζι πως είχε συλληφθεί η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της με τη βαλίτσα με τα χρήματα, η αντίδρασή του ήταν να δακρύσει. Είπε πως η Καϊλή, γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά δεν ήταν "μέρος του δικτύου" επιρροής που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντσέρι για λογαριασμό του Κατάρ στην Ευρωβουλή. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του όμως ο Τζόρτζι ανακάλεσετην αρχική του δήλωση ότι η Καϊλή είχε γνώση της προέλευσης των μετρητών: "Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της".

Ο Αντόνιο Παντσέρι είχε πει πως είχε συνάψει συμφωνία με το Κατάρ για να δημιουργήσει μια επιχείρηση λόμπι εντός του κοινοβουλίου. Ο Τζόρτζι βοήθησε στη δημιουργία του και συγκέντρωσε τσάντες με χρήματα από απεσταλμένους του Κατάρ στα πάρκινγκ των Βρυξελλών. Ανέφερε εκ των υστέρων ότι ο Παντσέρι δούλεψε και για το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι εξέφρασε τη λύπη του που ενεπλάκη στο σχέδιο του Παντσέρι, λέγοντας πως "καταλαβαίνω ότι είναι ένα άρρωστο σύστημα". Τόνισε μάλιστα: "Είναι πραγματική ανακούφιση που μπορώ να μιλήσω για αυτό", ενώ στην ολοκλήρωση της ανάκρισης είπε: "Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί έχασα το δρόμο μου".

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 26 Φεβ 2024 | 12:01

Κασσελάκης: "Έλενα Κουντουρά για Ευρωβουλή" - Η "σφήνα" του προέδρου μπροστά στις κάμερες [βίντεο]

Ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίζει την Έλενα Κουντουρά για μια νέα θητεία στην Ευρωβουλή.

ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 26 Φεβ 2024 | 08:12

Επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στις Βρυξέλλες - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Οι αγρότες επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 19 Φεβ 2024 | 14:56

Στις Βρυξέλλες η Όλγα Κεφαλογιάννη για την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού.

ΣΤΗ SUPER ΚΑΤΕΡΙΝΑ 15 Φεβ 2024 | 18:58

Περήφανη δηλώνει η Δήμητρα Ματσούκα για τον Πέτρο Κόκκαλη: "Του αφιερώνω την αγάπη μου ανεξαρτήτως ημέρας"

Η Δήμητρα Ματσούκα βρέθηκε δίπλα στον Πέτρο Κόκκαλη κατά την παρουσίαση του κόμματος "Κόσμος".

QATARGATE 10 Φεβ 2024 | 10:50

Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές

Δεν έχει αποφασίσει αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τη λήξη της θητείας της, ανέφερε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΜΗΝΕΣ 09 Φεβ 2024 | 18:57

Qatargate: Η βελγική δικαιοσύνη καλεί για πρώτη φορά σε ανάκριση την ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά

Η Μαρί Αρενά διατηρούσε στενές σχέσεις με τον φερόμενο ως εγκέφαλο του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι και αναφέρθηκε πολλές φορές ως "ύποπτη".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ 07 Φεβ 2024 | 10:42

Καταδικαστικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται σήμερα να ψηφίσει σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ 06 Φεβ 2024 | 16:41

Εύα Καϊλή: Άρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο - Για πιθανή απάτη με τις αμοιβές των βοηθών της

Η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της Εύας Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο "Qatargate".

QATARGATE 06 Φεβ 2024 | 15:10

Εύα Καϊλή: Αν μιλήσει ξανά σε δημοσιογράφους θα επιστρέψει στη φυλακή- Η απόφαση της ανακρίτριας

Οι όροι αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή και η απόφαση της ανακρίτριας δικαστίνας, Ορελί Ντελζέφ που έχει αναλάβει το Qatargate, μετά την παραίτηση του Μισέλ Κλεζ.

ΚΟΛΠΑ ΙΤΑΛΙΚΑ 06 Φεβ 2024 | 14:55

Qatargate: Κρυφή ηχογράφηση τινάζει την υπόθεση στον αέρα - Ο Τζόρτζι κατέγραψε αστυνομικό να καρφώνει Παντσέρι και δικαστές

Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή, τον περασμένο Μάιο.

ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 01 Φεβ 2024 | 16:47

Πώς 1.300 τρακτέρ έφτασαν στην καρδιά των Βρυξελλών - Φωτιές, πέτρες και... οργή έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Πάνω από 1.300 τρακτέρ λίγα μέτρα από την είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες - Συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από ώρες που έκαιγαν ελαστικά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Φεβ 2024 | 13:06

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν οι 27 για οικονομική ενίσχυση 50 δισ. στην Ουκρανία - Πώς ξεπεράστηκε το βέτο Όρμπαν

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ έφτασαν σε συμφωνία για επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 01 Φεβ 2024 | 11:46

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα υπέρ της πρότασης της ΕΕ για μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες της ΕΕ.