Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, ανέφερε το Nordic Monitor επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, η οποία οδήγησε στην έναρξη αβάσιμων δικαστικών διαδικασιών εναντίον τους, ανέφερε το Nordic Monitor, επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

Σύμφωνα με απόφαση του εισαγγελέα Μπιρόλ Τουφάν, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα (φάκελος αρ. 2018/27284) σε 70 Τούρκους υπηκόους που είχαν καταχωρηθεί από Τούρκους διπλωμάτες στο Λονδίνο χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για παράβαση. Κατηγορήθηκαν για "συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα" από τον Τουφάν.

Δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2018 αποκαλύπτει κατασκοπεία επικριτών. (Οι διευθύνσεις και τα ονόματα των Τούρκων υπηκόων έχουν αναδιατυπωθεί για λόγους ασφαλείας):

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ακόμη και ο θάνατος από COVID-19 δεν εμποδίζει τους Τούρκους υπηκόους να υπόκεινται σε έλεγχο προφίλ από Τούρκους διπλωμάτες στο Λονδίνο, με έναν νεκρό Τούρκο υπήκοο και τα μέλη της οικογένειάς του να καταγράφονται ως πιθανοί τρομοκράτες παράλληλα με το συνεχιζόμενο κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έλαβε το Nordic Monitor, ένας Τούρκος υπήκοος ενημέρωσε το γενικό προξενείο της Τουρκίας στο Λονδίνο για τον θάνατο του πατέρα του από COVID-19, εξέχοντα επιχειρηματία που πιστεύεται ότι συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν και υπέβαλε ιατρικό πιστοποιητικό στον υποπρόξενο Χακάν Ετκίν. Ωστόσο, ο Ετκίν ζήτησε όχι μόνο τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του γιου του νεκρού επιχειρηματία, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για πιστοποιητικό θανάτου, αλλά και πληροφορίες για τη σύζυγο και την κόρη του Τούρκου επιχειρηματία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, ιδίως μέλη του κινήματος Γκιουλέν έρχονται αντιμέτωπα με επιτήρηση, παρενόχληση, απειλές για θάνατο και απαγωγή από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να καταστήσει το κίνημα του Γκιουλέν αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα της Τουρκίας. Συχνά τους αρνήθηκαν προξενικές υπηρεσίες όπως πληρεξούσιο και μητρώο γέννησης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ανακλήθηκαν και τα διαβατήριά τους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία κατασχέθηκαν και τα μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις.

Πιο πρόσφατα ο εκπαιδευτικός Ορχάν Ιναντί, ο οποίος συμπεριλήφθηκε σε έγγραφα που είχε δημοσιεύσει προηγουμένως το Nordic Monitor, απήχθη στην Κιργιζία στις 31 Μαΐου και μεταφέρθηκε παράνομα στην Τουρκία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Διαβάστε Επίσης

Οι τουρκικές πρεσβείες κατασκοπεύουν επίσης πολίτες που έχουν εγγραφεί για προξενικές υπηρεσίες. Τον Ιούνιο, το Nordic Monitor δημοσίευσε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με σφραγίδα "μυστικό", η οποία έδειξε ότι η τουρκική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο "φακέλωσε" 78 άτομα που είχαν καταχωρίσει τα επαγγέλματά τους ως δάσκαλοι όταν υπέβαλαν αιτήσεις στο προξενείο για διάφορες υπηρεσίες πολιτών. Παρόμοια εργασία έχει γίνει προφανώς σε άλλες τουρκικές διπλωματικές αποστολές κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας, η οποία πολιτικοποιήθηκε με μαζική εκκαθάριση περίπου 30.000 αξιωματικών από την αστυνομία.

Όπως αποκαλύφθηκε προηγουμένως από το Nordic Monitor, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε λίστες με προφίλ Τούρκων υπηκόων σε δύο CD στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, την εθνική αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας MIT στις 19 Φεβρουαρίου 2018 μέσω επίσημου εγγράφου για περαιτέρω διοικητική ή νομική ενέργεια, τιμωρία των συγγενών τους στην Τουρκία και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο εισαγγελέας Adem Akıncı, ο οποίος έλαβε το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου 2018, διαβίβασε τα ταξινομημένα CD, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για 4.386 επικριτές του Ερντογάν, στη Μονάδα Οργανωμένων Εγκλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Άγκυρας για περαιτέρω ενέργειες. Η αστυνομία μετέφερε τα αποτελέσματα των ερευνών της στον εισαγγελέα.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 16 Ιανουαρίου 2019, το υπουργείο Εξωτερικών συνέταξε έναν μακρύ κατάλογο ξένων οντοτήτων που ανήκαν και/ή λειτουργούσαν από άτομα που θεωρούνταν κοντά στο κίνημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συστηματική κατασκοπεία των επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης σε ξένο έδαφος από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες που έχουν τοποθετηθεί σε πρεσβείες και προξενεία έχουν λάβει επίσημη εντολή από την κυβέρνηση να διεξάγει τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. "Αν κοιτάξετε τον ορισμό του διπλωμάτη, είναι σαφές... Η συλλογή πληροφοριών είναι καθήκον των διπλωματών", δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους στις 16 Φεβρουαρίου 2020 μετά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, προσθέτοντας: "Η συλλογή πληροφοριών είναι γεγονός".

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΩΣΕΙ 26 Νοε 2021 | 10:01

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο σοκ - Άνδρας απειλεί με κουζινομάχαιρο γυναίκες σε συρμό του Μετρό [βίντεο]

Ένας νεαρός άνδρας εισβάλλει σε συρμό του Μετρό στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να απειλεί με ένα κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών τις γυναίκες - επιβάτες.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ 26 Νοε 2021 | 09:05

Εικόνες εξαθλίωσης στην Τουρκία: "Αντί να αγοράζετε δύο κιλά κρέας, αγοράστε μισό" λένε κυβερνητικοί βουλευτές

Κυβερνητικοί βουλευτές στη Τουρκία σχολιάζουν την ακρίβεια στη χώρα. Μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε: "Αντί να αγοράζετε δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό κρέας".

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΗΑΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Νοε 2021 | 13:44

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "σώζουν" τον Ερντογάν: Ζεστό χρήμα 10 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Η αλλαγή κλίματος στη Μέση Ανατολή. Γιατί τα ΗΑΕ προσέγγισαν την Τουρκία. "Φιλί της ζωής" στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία από το Άμπου Ντάμπι.

TURKOVAC 25 Νοε 2021 | 11:50

Με την Τουρκία χρεοκοπημένη ο Ερντογάν βγάζει στην αγορά... τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

Αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Τουρκία, του Turkovac, υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΡΑ 24 Νοε 2021 | 22:18

Καζάνι που βράζει η Τουρκία: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ουρές στα βενζινάδικα [εικόνες-βίντεο]

Με συνθήματα όπως "Κυβέρνηση, παραιτήσου" και "Δεν τα βγάζουμε πέρα" οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους - Τουλάχιστον 30 συλλήψεις.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΣΤΕΥΤΙΚΟ 24 Νοε 2021 | 17:58

Γερμανία: Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση - Τι αναφέρει για την Τουρκία και τις εξαγωγές όπλων

Η Προγραμματική Συμφωνία της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία αναφέρεται σε μια "περιοριστική πολιτική" και "πιο δεσμευτικούς κανόνες" στις εξαγωγές όπλων

ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ 24 Νοε 2021 | 15:15

Τουρκία: Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της λίρας με απλά λόγια- Οι εμμονές του Ερντογάν [εικόνες]

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε και πάλι την Τρίτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδροςντογάν

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 24 Νοε 2021 | 14:31

Τέλος τα iPhone στην Τουρκία μετά τη βύθιση της λίρας - "Μη διαθέσιμο αυτή τη στιγμή", γράφει η Apple

Οι Τούρκοι που προσπαθούσαν να αγοράσουν iPhones και άλλα ηλεκτρονικά έλαβαν σήμερα διαδικτυακά μηνύματα για μη διαθεσιμότητα προϊόντων

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 12:15

Βυθίζεται στην κρίση η Τουρκία: Ο βασικός μισθός χαμηλότερος από της Αλβανίας και της Κίνας, τριπλάσιος στην Ελλάδα

Έρχεται οικονομική καταστροφή, λένε οικονομολόγοι. Ο Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:04

Τουρκία: Βουλευτές του Εθνικιστικού και Κουρδικού Κόμματος μετέτρεψαν σε ρινγκ το κοινοβούλιο [βίντεο]

Σε ρινγκ μετέτρεψαν την αίθουσα του τουρκικού Κοινοβουλίου βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος και ομόλογοι τους του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος

«ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ» 24 Νοε 2021 | 10:06

Μάστιγα οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία: "Σε αυτή τη χώρα γίνεται κάθε ημέρα ένας φόνος γυναίκας"

Οι Τουρκάλες βρίσκονται σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση μετά την αποχώρηση της χώρας τους από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.