Follow us

Αποκαλυπτική έρευνα του Spiegel για την δράση της Frontex στην Ελλάδα και τα pushbacks μεταναστών

Αποκαλύψεις για το πώς δρα η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex και πώς συμμετέχει σε παράνομες "απωθήσεις μεταναστών" στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επικεφαλής Frontex: Εχουμε όπλα, αλλά τα χρησιμοποιούμε σαν έσχατο μέσο

Στοιχεία για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex σε παράνομες απωθήσεις εκατοντάδων μεταναστών - γνωστών και ως pushbacks - παρουσιάζει δημοσιογραφική έρευνα που δημοσίευται από το γερμανικό Spiegel.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας που αποκαλύπτει πόσο βαθιά εμπλέκεται η υπηρεσία της ΕΕ στην διενέργεια των παράνομων απωθήσεων, που όπως υποστηρίζεται, καταχωρούνται και αποκρύπτονται σε απόρρητη βάση δεδομένων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το DER SPIEGEL έχει συγκεντρώσει ακλόνητα στοιχεία για αυτές τις νομικές παραβιάσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, που υποστηρίζει ότι "οι αξιωματούχοι της Frontex εντοπίζουν τα σκάφη των διακινητών και στη συνέχεια τα αφήνουν στους Έλληνες να κάνουν την απώθηση.

Η βάση δεδομένων Joint Operations Reporting Application (JORA) που φιλοξενείται στους υπολογιστές της Frontex χρησιμοποιείται για την καταγραφή συμβάντων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων είναι διαβαθμισμένο και μόνο οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Αποκαλυπτική έρευνα του Spiegel για την δράση της Frontex στην Ελλάδα και τα pushbacks μεταναστών

"Οι αιτούντες άσυλο εγκαταλείπονται στη θάλασσα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι παράνομες και παραβιάζουν το διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Η Ελληνική Ακτοφυλακή πραγματοποιεί συστηματικά αυτές τις απωθήσεις από τον Μάρτιο του 2020, με τη βοήθεια της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ", συνοψίζει το ρεπορτάζ.

Στη δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχε και η γαλλική εφημερίδα Monde.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Monde, η Frontex κατέγραφε στη βάση δεδομένων της (που ονομάζεται JORA) "απωθήσεις" μεταναστών στο Αιγαίο, περνώντας τους ως απλές "προειδοποιήσεις αναχώρησης", που πραγματοποιούνται στα τουρκικά ύδατα.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα παρουσιάζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Και συγκεκριμένα περιγράφεται τι σημαίνει "πρόληψη αναχώρησης". Η καταχώριση, λέει το δημοσίευμα, αναφέρει ότι ένα γερμανικό ελικόπτερο καθώς και ένα περιπολικό σκάφος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σε υπηρεσία για τη Frontex, εντόπισαν το σκάφος με πρόσφυγες στα τουρκικά ύδατα. Στη συνέχεια η γερμανική αστυνομία το κατήγγειλε στο κοινό κέντρο ελέγχου στον Πειραιά και οι Έλληνες με τη σειρά τους ενημέρωσαν την τουρκική ακτοφυλακή.

Διαβάστε Επίσης

"Το περιστατικό έχει καταχωρηθεί ως "αποτροπή αναχώρησης" στη βάση δεδομένων της Frontex. Ο όρος στην πραγματικότητα υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται μόνο όταν η τουρκική ακτοφυλακή σταματάει βάρκες προσφύγων στα τουρκικά ύδατα. Αλλά δεν έγινε αυτό. Η βάρκα ήταν ξεκάθαρα στα ελληνικά ύδατα και έπρεπε να επιτραπεί στους επιβαίνοντες να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Στη βάση δεδομένων δεν αναφέρεται η άφιξη και η επίθεση των Ελλήνων συνοριοφυλάκων, άμεση γειτνίαση με τη Σάμο, οι ασταθείς σωσίβιες λέμβοι ή η απώθηση, όλα αυτά αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε βίντεο. Η περιγραφή του περιστατικού είναι ξεκάθαρα ψευδής".

Η έρευνα ξεκίνησε από ένα αίτημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την "ελευθερία της πληροφορίας"

Το DER SPIEGEL, μαζί με το Lighthouse Reports, τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης SRF και Republik και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, πέρασαν μήνες ερευνώντας τη συμμετοχή της Frontex στις ελληνικές απωθήσεις. Μετά από αίτημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Ελευθερία της Πληροφορίας, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εσωτερική βάση δεδομένων της Frontex και να αντιστοιχίσουν καταχωρήσεις με φωτογραφίες και βίντεο από επιχειρήσεις απώθησης.

"957 παράνομες απωθήσεις το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021"

Η έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το πλήρες εύρος της υποστήριξης της Frontex στις ελληνικές απωθήσεις στο Αιγαίο. Η έρευνα δείχνει ότι η Frontex συμμετείχε στις παράνομες απωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021.

Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζει η δημοσιογραφική έρευνα, η διαθεσιμότητα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, όπως φωτογραφίες των προσφύγων σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες, καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό ως απωθήσεις χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο πραγματικός αριθμός των απωθήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Frontex είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος. Η αναφορά δείχνει επίσης ότι αυτές οι ανατροπές καταγράφονται με ακρίβεια στη βάση δεδομένων, αλλά πάντα με τον ψευδή, ασαφή όρο "αποτροπή αναχώρησης".

"Με άλλα λόγια, η βάση δεδομένων JORA υποβαθμίζεται. Η βάση δεδομένων ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρώπης, που αρχικά προοριζόταν να παρέχει μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στα σύνορα της ΕΕ, έχει γίνει αντ' αυτού εργαλείο για την κάλυψη των ελληνικών απωθήσεων καθώς και της συνενοχής μιας υπηρεσίας της ΕΕ", καταλήγει η έρευνα.

Αναφορές σε Λεζερί και Μηταράκη

Ο Γάλλος επικεφαλής της Frontex, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεζερί αλλά και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης μπαίνουν στο κάδρο της δημοσιογραφικής έρευνας.

"Ο 54χρονος Γάλλος είναι εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού της ΕΕ από το 2015 και έχει παραχωρήσει στον οργανισμό νέες εξουσίες κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί πάρα πολύ υπό την ηγεσία της στο σημερινό επίπεδο των 758 εκατομμυρίων ευρώ. Το ερώτημα είναι πώς η Frontex υποτίθεται ότι θα ασκήσει την εξουσία της: Υποτίθεται ότι η υπηρεσία βοηθά τις παράνομες επιχειρήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – ή υποτίθεται ότι διερευνά και αποτρέπει τέτοια εγκλήματα, όπως ορίζεται στο καταστατικό του οργανισμού της ΕΕ; Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του Λεζερί. Σχεδόν καμία άλλη περιοχή δεν φιλοξενεί τόσους πολλούς αξιωματικούς της Frontex, απόδειξη του γεγονότος ότι η χώρα είναι ένας από τους σημαντικούς μεταναστευτικούς δρόμους προς την ΕΕ", γράφει το Spiegel.

Και συμπληρώνει για τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη πως είναι "ένας σκληροπυρηνικός, συμβολίζει την ελληνική εκστρατεία απώθησης όπως κανείς άλλος. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Μηταράκης έδωσε στον επικεφαλής της Frontex ένα βραβείο για τις προσπάθειές του. Χάρη στην υποστήριξη του Λεζερί, είπε, ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια", αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Spiegel.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 28 Ιουν 2022 | 12:03

"Turkaegean": Νέο ελληνοτουρκικό αγκάθι - Η Ελλάδα θα κάνει προσφυγή για το σήμα

Προσφυγή για το εμπορικό σήμα Turkaegean και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς πρόκειται να κάνει η Ελλάδα.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:54

Ο Τούρκος εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας" ζητά αποκλεισμό Λέσβου, Σάμου και Καστελόριζου [βίντεο]

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. και "θεωρητικός" της "Γαλάζιας Πατρίδας", Τζιχάτ Γιαϊτζί, αναφέρει πως ο αποκλεισμός αυτών των νησιών θα οδηγούσε σε εξέγερση των κατοίκων κατά των ελληνικών αρχών.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:40

Πώς παρακάμπτουν την ανοσία οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5: Πιο βαριά συμπτώματα, με διπλάσια πιθανότητα θανάτου

Οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές, σημειώνει ο καθηγητής Γ. Ατσαλάκης. Διπλάσια πιθανότητα θανάτου και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ EDA 28 Ιουν 2022 | 10:54

Θεσσαλονίκη: Παραλαβή 180 τεθωρακισμένων τροχοφόρων Μ1117 από τις ΗΠΑ [εικόνες]

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles - EDA).

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 28 Ιουν 2022 | 10:52

Μπακογιάννη: Να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ - "Ηταν μπαρούφα Τζανακόπουλου;"

"Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα να πει ξεκάθαρα αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ταυτίζεται με την ρωσική και την τουρκική θέση", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 28 Ιουν 2022 | 09:38

Σύνοδος ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Σενάρια για συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν και ανατολίτικο παζάρι για Σουηδία, Φινλανδία

Η Άγκυρα φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία - Ελπίδες Ερντογάν για συνάντηση με τον Μπάιντεν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 28 Ιουν 2022 | 08:16

Μεσογειακοί Αγώνες: Ένα χρυσό και δύο χάλκινα τη δεύτερη ημέρα για την Ελλάδα

Είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στη διοργάνωση, μετά το χρυσό του Διονύση Ξένου, επίσης στο καράτε.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 28 Ιουν 2022 | 08:05

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ILCA 4 Youth: Ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Έλληνες ιστιοπλόοι

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριές μας είχαν πολύ καλά πλασαρίσματα σε έναν απαιτητικό αγώνα με πολλές συμμετοχές.

28 Ιουν 2022 | 08:05

Ο εφιάλτης της Ευρωζώνης...

Εκτός από το ελληνικό χρέος που φτάνει το 180,4% του ΑΕΠ, υψηλό χρέος παρουσιάζει και η Ιταλία, με 146,8%, η Ισπανία με 113,7%, η Γαλλία με 109,1% κλπ. Ο μέσος όρος τους χρέους των χωρών της Ευρωζώνης φτάνει το 92,7%.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS 27 Ιουν 2022 | 18:17

Reuters: H Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες - Αβάσιμη απόφαση, απαντά η Αθήνα

Η Ρωσία κήρυξε τους οκτώ Έλληνες διπλωμάτες "personae non gratae" και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα

ΝΟΥΜΑΝ ΚΟΥΡΤΟΥΛΜΟΥΣ 27 Ιουν 2022 | 12:31

Νέα πρόκληση από Τούρκο αξιωματούχο για την "στρατιωτικοποίηση των νησιών"

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος επανέλαβε ότι "η στρατιωτιοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής".

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 27 Ιουν 2022 | 09:55

Τουρκικές προκλήσεις: Ο Καλίν ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία τους

Ο Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 07:50

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: Κόβει το Αιγαίο στα δύο με παράνομη ΝΟΤΑΜ

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για ένα μήνα, κόβοντας το Αιγαίο στην μέση.