Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τους Βρετανούς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αμφίρροπη μάχη και το αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσουν οι αναποφάσιστοι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τους Βρετανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σε λίγη ωρα ανοίγουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος από το οποίο θα κριθεί αν η χώρα θα παραμείνει στην Ενωση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη ανάμεσα στο Bremain και το Brexit θα είναι αμφίρροπη και ότι το αποτέλεσμα θα καθορίσουν τελικά οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων στις περισσότερες έρευνες ξεπερνά το 10%.

Tι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στους Times. Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Times. Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία Η εταιρία TNS στην δική της δημοσκόπηση δείχνει ότι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. τάσσεται το 41% των ερωτηθέντων (με μια μονάδα άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) και υπέρ της αποχώρησης τάσσεται το 43% (έναντι 47% στην προηγούμενη μέτρηση).

H δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV δίνει έξι μονάδες διαφορά υπέρ του Bremain. Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τη 17η ως την 22η Ιουνίου, κατέδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με έξι μονάδες, συγκεντρώνοντας το 48%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου. Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun την 14η Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.

Προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας στο Brexit δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν από το δημοψήφισμα. Ειδικότερα, στην διαδικτυακή έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 20 και 22 Ιουνίου, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έναντι 44% που θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Οι Financial Times στην καταμέτρηση του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων δίνει την απόλυτη ισοψηφία 44% προς 44% με τους αναποφάσιστους να φτάνουν στο 12%.

Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου

Ο Mike Smithson, βετεράνος εκλογικός αναλυτής δημοσίευσε μια σύνοψη των τελευταίων 19 δημοσκοπήσεων, που αντικατοπτρίζει την αμφίρροπη μάχη της Πέμπτης.

Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου - εικόνα 2

Ο John Curtice, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Stratchclyde, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς των δημοσκοπήσεων, τονίζει χαρακτηριστικά στον Independent ότι «όλα παίζονται» : Χωρίς αμφιβολία την περασμένη εβδομάδα το Brexit σημείωσε άνοδο, την πρώτη σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Είναι πολύ οριακό. Δε μπορείς να προβλέψεις αυτό το δημοψήφισμα, είναι πολύ κοντά τα ποσοστά».

Βrexit και Bremain ήταν πολύ κοντά στις αρχές Μαΐου, κατόπιν για ολόκληρο το μήνα το Bremain πήρε ελαφρύ «κεφάλι», ακολούθως η τάση αντιστράφηκε υπέρ του Brexit, ενώ μετά τη δολοφονία της 42χρονης βρετανίδας πολιτικού των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και πιστόλι στο Δυτικό Γιορκσάιρ, το Bremain φαίνεται να έχει και πάλι βραχεία κεφαλή.

Βremain πάντως «ψηφίζουν» και οι τοπικές και διεθνείς στοιχηματικές εταιρείες.

"Βλέπουμε 60% πιθανότητα η πλειοψηφία των βρετανών ψηφοφόρων να επιλέξει την "παραμονή" στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σημειώνει έρευνα της Citi προς τους πελάτες της. Μια 'οριακή παραμονή' (το βασικό μας σενάριο) μπορεί να συνεχίσει να υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στη Βρετανία και την ΕΕ".

Γιούνκερ: Δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση μετά το Brexit

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση" με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα.

"Οι πολιτικοί της Βρετανίας και οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μια νέα διαπραγμάτευση" με τη Βρετανία, τόνισε ο Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν. "Το εκτός (σ.σ. της ΕΕ) σημαίνει εκτός", υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε απορρίψει την πιθανότητα να παραιτηθεί ο Γιούνκερ εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο αυριανό δημοψήφισμα. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος απάντησε με ένα λακωνικό "όχι".

Προειδοποιήσεις για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει ένα Brexit για τη Βρετανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη έστειλαν και οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Θα υπάρξει πολύ σοβαρός κίνδυνος η Βρετανία να χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά και σε ό,τι πάει μαζί με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο. Ο καθένας θα πρέπει να το γνωρίζει καλά αυτό» ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Brexit.

«Αν η επιλογή είναι η αποχώρηση από την ΕΕ αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο», είπε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι περισσότερο από το μέλλον της Βρετανίας, είναι επίσης το μέλλον της ΕΕ. Η αποχώρηση μιας χώρας που ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτικά στην ΕΕ θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες».

Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ευχήθηκε η Βρετανία να παραμείνει εντός ΕΕ. «Προφανώς, εύχομαι (...) η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η απόφαση αυτή επαφίεται στους πολίτες της Βρετανίας» δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πολωνή πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο. «Κάτι για το οποίο συμφωνήσαμε στη συνομιλία μας, είναι πως επιθυμούμε να δεσμευθούμε υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης», σημείωσε.

Συνέντευξη Κάμερον και debate σε υψηλούς τόνους

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνει τον τόνο με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».

Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου - εικόνα 3

Χθες το βράδυ, πολλές προσωπικότητες των δύο πλευρών ρίχτηκαν στη μάχη των αναποφάσιστων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που οργανώθηκε από το BBC μπροστά σε 6.000 ανθρώπων στο Wembley Arena. Η αντιπαράθεση, κατά στιγμές πολύ έντονη, υπενθύμισε τον επιθετικό τόνο που επικράτησε στην εκστρατεία και οι πρωταγωνιστές δεν δίστασαν να διακόψουν αλλήλους , αλλά και να επιτεθούν.

Ο Σαντίκ Καν, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, στέλεχος του Εργαιτκού Κόμματος και υποστηρικτής του «In» κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τον επικεφαλής τους Μπόρις Τζόνσον ότι ψεύδεται όταν λέει ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στο προσεχές μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου - εικόνα 4

«Πρόκειται για κινδυνολογία Μπόρις, πρέπει να ντρέπεστε», είπε, ενώ ο Τζόνσον απάντησε κατηγορώντας το στρατόπεδο του «In» ότι βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στην καλλιέργεια του φόνου για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.

Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου - εικόνα 5

«Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το υποκλιθούμε μπροστά στις Βρυξέλλες. Λέμε ότι υποτιμούμε οικτρά αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, συντηρητικός, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επίδοξος αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση Brexit.

1.300 επικεφαλής εταιρειών υπέρ του Bremain

Σχεδόν 1.300 επικεφαλής επιχειρήσεων, από τις οποίες οι μισές είναι μεγάλοι όμιλοι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δήλωσαν ότι στηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ σήμερα, μία μέρα πριν το ιστορικό δημοψήφισμα, σε επιστολή τους που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Times.

"Μια Βρετανία που εγκαταλείπει την ΕΕ θα σημαίνει αβεβαιότητα για τις εταιρίες μας, λιγότερο εμπόριο με την Ευρώπη και λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ η ιδιότητα μέλους της ΕΕ ευνοεί την δραστηριότητα και την απασχόληση. Να γιατί στις 23 Ιουνίου στηρίζουμε μια Βρετανία που παραμένει στην ΕΕ", γράφουν στην επιστολή τους που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα.

Στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται πρόεδροι, γενικοί διευθυντές, διευθυντές και ιδρυτές επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών, οι περισσότερες βρετανικές και απασχολούν συνολικά 1,75 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Ανάμεσά τους οι επικεφαλής 51 από τις 100 εταιρίες του βασικού δείκτη FTSE-100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η εφημερίδα Times είχε δημοσιεύσει παρόμοια επιστολή τον Φεβρουάριο η οποία είχε υπογραφεί τότε από περίπου 200 επικεφαλής εταιριών, από τις οποίες 36 του δείκτη FTSE-100.

Στις νέες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι η τράπεζα Barclays, η ασφαλιστική Standard Life, η εταιρία εξόρυξης μετάλλων Anglo American και ο κατασκευαστικός όμιλος Berkeley Group.

Παγκόσμιες προσωπικότητες του επιχειρηματικού τομέα υπέγραψαν επίσης το κείμενο, όπως ο ιδρυτής της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον ή ο Αμερικανός Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτής του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg News.

Η Times ανακοίνωσε πρόσφατα την υποστήριξή της ως εφημερίδα, στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η σκανδαλοθηρική εφημερίδα The Sun, η οποία δήλωσε την προτίμησή της στο "Brexit", δημοσίευσε την Τρίτη επιστολή που υπογράφουν 100 στελέχη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ζητούν αντίθετα την έξοδο από την ΕΕ, την οποία κατηγορούν για επιβολή "άχρηστων ρυθμίσεων και γραφειοκρατίας".

Απόλυτο θρίλερ: Τι δείχνουν 19 έρευνες από τις 7 Ιουνίου - εικόνα 6

Καμία εταιρία του δείκτη FTSE-100 δεν τάχθηκε υπέρ του Brexit. Ο ιδρυτής της Hargreaves Lansdown, μιας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες μέλος FTSE-100, τάχθηκε προσωπικά υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Οι επικεφαλής ορισμένων μεγάλων εταιριών αλλά μη εισηγμένων πήραν θέση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως ο βασιλιάς των εφευρέσεων Τζέιμς Ντάισον και ο πρόεδρος του ομίλου κατασκευής μηχανημάτων JCB Αντονι Μπάμφορντ.

Ένας αντιπρόεδρος της εταιρίας αγροδιατροφικού κλάδου Tate & Lyle Sugars, μίας από τις παλαιότερες εταιρίες της χώρας, έγραψε επιστολή προς τους 800 εργαζόμενους του ομίλου για να εξηγήσει ότι η δραστηριότητά τους θα ωφεληθεί από μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, μετέδωσε σήμερα το BBC.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ 03 Δεκ 2021 | 20:07

Βρετανία: Πλήρως εμβολιασμένοι οι 12 από τους 20 που έχουν εντοπιστεί με τη μετάλλαξη Όμικρον

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιπροσώπευαν το 60% των 20 λοιμώξεων της Όμικρον που εντοπίστηκαν

ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 02 Δεκ 2021 | 11:12

Η Βρετανία ενέκρινε το κοκτέιλ φαρμάκων της GlaxoSmithKline - Ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της Όμικρον

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέκρινε το κοκτέιλ αντισωμάτων της GlaxoSmithKline.

ΤΙ ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ... ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ 30 Νοε 2021 | 12:16

Απίστευτος ο Βρετανός υπουργός Υγείας: Πείθει live δημοσιογράφο να κάνει επιτόπου την 3η δόση εμβολίου [βίντεο]

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας πείθει μπροστά στην κάμερα να κάνει επιτόπου την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 30 Νοε 2021 | 11:07

Νέα μέτρα στη Βρετανία λόγω μετάλλαξης Όμικρον: Τι ισχύει από σήμερα

Νέα μέτρα από σήμερα Τρίτη στη Μ. Βρετανία λόγω κορονοϊού με την Easy Jet να ανακοινώνει πως δεν χάθηκε ο χειμώνας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ PCR TEST 29 Νοε 2021 | 14:57

Καραντίνα 48 ωρών μίνιμουμ για όσους ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία- Τα μέτρα στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Ομικρον

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, παίρνουν αυστηρά μέτρα για την μετάλλαξη Ομικρον- Υποχρεωτική καραντίνα στη Μεγάλη Βρετανία και test pcr

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 29 Νοε 2021 | 10:46

Κορονοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους θα προσφέρει η Βρετανία

Η Βρετανία θα προσφέρει σε όλους ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχο.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 27 Νοε 2021 | 20:24

Μετάλλαξη Όμικρον: "Τρύπησε" και την Ευρώπη - Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία - Κρούσματα και σε Ιταλία, Τσεχία, προστέθηκαν σε αυτά του Βελγίου και της Βρετανίας - Ο πλανήτης κλείνει τα σύνορά του με τη νότια Αφρική

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 27 Νοε 2021 | 20:07

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον - Τεστ και καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Όλοι όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού - Καραντίνα για όποιον ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον - Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον

ΣΕ ΣΥΝΕΓΕΡΜΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 27 Νοε 2021 | 17:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και στη Βρετανία

Οι δύο ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΖΟΥΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 24 Νοε 2021 | 13:28

Σοκ στη Βρετανία: Βασάνισαν το παιδί τους μέχρι θανάτου– Στο τελευταίο του βίντεο ο 6χρονος λέει "Δεν μ’ αγαπάει κανείς"

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κακοποίηση μέχρι θανάτου ενός ανήλικου από τον πατέρα και τη μητριά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2021 | 12:55

Μητσοτάκης για Μάρμαρα Παρθενώνα: Ηρθε η ώρα να τα ενώσουμε ξανά - Το 59% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.