Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Iμπραχίμ Καλίν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών.
Ο Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. "Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ερντογάν: "Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε με την Ελλάδα"
"H Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιστρέψει τους "τρομοκράτες" και οι σουηδικές και φινλανδικές αντιπροσωπείες δεν πρέπει να έρθουν για να μας πείσουν να υποστηρίξουμε τις υποψηφιότητες τους", επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας όμως αυτή τη φορά στο "κάδρο" της επιχειρηματολογίας του και την Ελλάδα.
"Έχουμε τέτοια ευαισθησία, όπως η προστασία των συνόρων μας από επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων", είπε ο Ερντογάν στους βουλευτές του Κόμματός του, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν υποστήριξαν ποτέ την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον των Κούρδων μαχητών, συμπεριλαμβανομένου του YPG.
"Η επέκταση του ΝΑΤΟ έχει νόημα για εμάς μόνο σε αναλογία με τον σεβασμό που επιδεικνύεται στις ευαισθησίες μας", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
"Επομένως, δεν μας επιστρέφετε τρομοκράτες, αλλά μας ζητάτε την ένταξη στο ΝΑΤΟ; Δεν μπορούμε να πούμε "ναι". Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε "ναι" να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Δεν επιβουλευόμαστε το έδαφος κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας", κατέληξε ο Ερντογάν.
"Ιστορική στιγμή"
Για "ιστορική στιγμή" την οποία "πρέπει να αδράξουμε" έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.
"Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας", πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
"Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του", συνέχισε.
"Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια", διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.
"Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα", κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr