Αρχίζει η σκληρή μάχη για την διαδοχή Γιούνκερ στην Κομισιόν

Ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα στην ΕΕ.Σκληρό παζάρι με πρωταγωνιστές το Βερολίνο και το Παρίσι. Οι ''spitzenkandidat'', ο Βέμπερ, η Βεστάγκερ και οι εκπλήξεις.

Αρχίζει η σκληρή μάχη για την διαδοχή Γιούνκερ στην Κομισιόν

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την διαδικασία εκλογής των προσώπων που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα στην ΕΕ. Το παζάρι που θα ακολουθήσει με πρωταγωνιστές του Βερολίνο και το Παρίσι θα είναι σκληρό και με πλούσιο παρασκήνιο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα, Τρίτη σε ένα άτυπο δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να συζητήσουν για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιόυνκερ. Στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για όλες τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20-21ης Ιουνίου. Ηδη η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει διαμηνύσει από την Δευτέρα ότι θα ήθελε επίσπευση της διαδικασίας, θέση με την οποία συμφωνεί και ο Γάλλος πρόεδρος αλλά... μόνο επί της αρχής.

Οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ είναι αυτές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, θα πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία πολιτική και γεωγραφική, ενώ τουλάχιστον ένα από τα κορυφαία πόστα θα πρέπει να δοθεί σε γυναίκα. Αναφορικά με τον διάδοχο του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να επιλέξουν τον υποψήφιο, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος, που συγκέντρωσε και τις περισσότερες ψήφους. Όμως, πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν είναι ο κατάλληλος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με απώλειες της τάξης των 40 εδρών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να επιβάλει τον δικό του υποψήφιο. Παραμένει πάντως η πιο δυνατή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Έχοντας αυτό το αποτέλεσμα, νομίζω ότι έχουμε τη νομιμότητα να ζητήσουμε την ηγεσία. Αυτό θα κάνει το κόμμα μου», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι Φιλελεύθεροι που ήταν οι κερδισμένοι των ευρωκλογών, θεωρούνται ως ο καθοριστικός παράγοντας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη αισθάνονται ενδυναμωμένοι. «Εκτιμώ τον κ. Βέμπερ, τον συνάντησα στο Λουξεμβούργο και στο Στρασβούργο. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και είμαι βέβαιος ότι θα κάνει καλή δουλειά. Ομως το θέμα δεν είναι μόνο ποιος θα κάνει τη δουλειά, αλλά και ποια θα είναι η ίδια η δουλειά», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Σε θέση μάχης Παρίσι και Βερολίνο

Συνολικά πέντε είναι οι θέσεις στα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να καλυφθούν. Ο πρώτος θώκος που θα κριθεί είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλα είναι ανοικτά και οι συμμαχίες θα είναι καθοριστικές. Η δεύτερη σύνοδος του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπεται να διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου και θα είναι αφιερωμένη στην εκλογή του προέδρου της Κομισιόν. Ο τελευταίος αναμένεται στη συνέχεια να συστήσει την ομάδα του, καθένα από τα μέλη της οποίας πρέπει να περάσει από ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη νέα Επιτροπή κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου. Η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Άλλα τρία αξιώματα αναμένεται να κριθούν, του Ύπατου Εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας, της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα κρίνουν όχι μόνο το πολιτικό μέλλον της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία.

Οι κανόνες τέθηκαν το 2014, υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η αποδυνάμωση των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα των συντηρητικών του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα.

Ο ''spitzenkandidat''

Κάθε ομάδα ορίζει τον υποψήφιό της, τον "spitzenkandidat", για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομάδα που έχει τους περισσότερους βουλευτές διεκδικεί τον θώκο. Όμως ο υποψήφιός της θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απόλυτη πλειοψηφία των εκλεγμένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα κληθούν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει τον Ιούλιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει αντίθετος με την αρχή του "spitzenkandidat" γεγονός που δεν αποκλείει ανατροπές σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που διαθεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται για σύγκρουση με την Γαλλία, αφού τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες να καταλάβει Γερμανός την θέση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν ο Βαυαρός σύμμαχός της Μέρκελ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, τότε ένας Γερμανός θα πρέπει να είναι πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Γάλλος πρόεδρος βασίζεται στη στήριξη οκτώ ηγετών κρατών της φιλελεύθερης οικογένειας και θα αναζητήσει τη στήριξη πέντε ακόμη σοσιαλιστών ηγετών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίο συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι. «Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αντιπαράθεση για τον επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι --που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται-- αμφισβητούν τον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο διάδοχος του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους.

Μισέλ Μπαρνιέ: Η υπόγεια δύναμη

Ο Μακρόν δεν φαίνεται να συμφωνεί ιδιαίτερα με τις θέσεις της Μέρκελ και την στήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ. Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του Γάλλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, τον διάδοχο Γιούνκερ. Ενας πολιτικός που έχοντας διαχειριστεί την καυτή πατάτα του Brexit και όχι μόνο, θεωρείται απολύτως ικανός για την ηγεσία της Κομισιόν. Η Μέρκελ θα μπορούσε να υποχωρήσει στη στήριξη του Γερμανού υποψηφίου του ΕΛΚ, αν ένας άλλος Γερμανός κατάφερνε να πάρει μια άλλη θέση, εξίσου σημαντική για την Γερμανία: αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στόχος της είναι ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι να είναι ο σημερινός πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Τίμερμανς και Βεστάγκερ

Ο ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μάχεται για μια κοινωνική Ευρώπη, έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι εθνολαϊκιστές να καταστρέψουν την Ευρώπη. Η Μαργκαρέτε Βεστάγκερ δεν είναι επίσημα Spitzenkandidatin, αλλά ανήκει στην ομάδα των κορυφαίων υποψηφίων. Η μέχρι σήμερα Eπίτροπος Ανταγωνισμού από τη Δανία είναι ο άσος στο μανίκι των Φιλελευθέρων. Πολεμώντας τους ισχυρούς διαδικτυακούς κολοσσούς η Βεστάγκερ είναι η σιδηρά κυρία που υα έβαλε με τα μονοπώλια και η γυναίκα που θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

  • 28 Μαΐου: Ατυπη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., για να ξεκινήσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των επικεφαλής στα ευρωπαϊκά όργανα.
  • 20-21 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την τοποθέτηση προσώπων στις κορυφαίες θέσεις των Βρυξελλών.
  • 24 Ιουνίου: Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου θα ανακοινώσουν τη σύνθεσή τους
  • 2 Ιουλίου: Θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου.
  • Εντός Ιουλίου πραγματοποιείται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων.
  • Οκτώβριο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει τα καθήκοντά του και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ομιλία με τη νέα του ιδιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ 16 Νοε 2020 | 21:59

Εμβόλιο Moderna: Πόσο θα κοστίσει κάθε δόση που θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Reuters αποκαλύπτει ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου της Moderna για την Ευρώπη - Τι υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 16 Νοε 2020 | 18:51

Κορονοϊός - Κομισιόν για εμβόλιο Moderna: Ενθαρρυντικά τα νέα

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε η Κομισιόν τις ανακοινώσεις της Moderna για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 10 Νοε 2020 | 16:11

Η EE κατηγορεί την Amazon για στρέβλωση του ανταγωνισμού - Ξεκινά δεύτερη έρευνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα την Amazon για στρέβλωση του ανταγωνισμού στις διαδικτυακές λιανικές αγορές.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 05 Νοε 2020 | 15:49

Εύσημα από την Κομισιόν: Η ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης στην Ελλάδα περιόρισε τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην ανεργία

Η ταχεία αντίδραση της πολιτικής στην Ελλάδα είναι αυτή που περιόρισε τις επιπτώσεις από την ανεργία λόγω κορονοϊού, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 5% ΤΟ 2021 05 Νοε 2020 | 13:12

Προβλέψεις Κομισιόν: Υφεση 9% στην Ελλάδα και 7,8% στην Ευρωζώνη το 2020

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπεται ύφεση 9% το 2020, ενώ το 2021 ανάπτυξη 5% και το 2022 ανάπτυξη 3,5%.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 29 Οκτ 2020 | 08:06

Κορονοϊός - Ώρα μηδέν για την Ευρώπη: Σε lockdown Γαλλία και Γερμανία - Δραματική προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν

Επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη - Σε πανεθνικό lockdown η Γαλλία - Μερικό lockdown στη Γερμανία.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 28 Οκτ 2020 | 16:11

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δύο κρίσιμες εβδομάδες - Νέα μέτρα από Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Οκτ 2020 | 16:15

Κομισιόν: Ένα μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ

Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, τονίζει η Κομισιόν.

«ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΜΠΑΡ» 23 Νοε 2020 | 18:18

Προκλητικός ο Ντόναλντ Τραμπ Jr: Ανέβασε βίντεο με τον πατέρα του να χτυπά τον Μπάιντεν [Βίντεο]

Ο Τραμπ Τζούνιορ ανέβασε βίντεο που δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να ρίχνει μπουνιές στον Τζο Μπάιντεν. Στον καβγά και οι Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Κάμαλα Χάρις.

ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 23 Νοε 2020 | 15:46

Brexit: Βρυξέλλες & Λονδίνο συνεχίζουν για να αποφύγουν το "no-deal"

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά αλλά Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για να το αποφύγουν.

ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 12:40

Στο εδώλιο ο Σαρκοζί: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται για διαφθορά

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται για διαφθορά.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Νοε 2020 | 12:25

Sir Μενέλαος Πάγκαλος: Ενας Ελληνας πίσω και από το εμβόλιο της Astra Zeneca

Ο Μενέλαος Πάγκαλος με καταγωγή από τη Χίο, είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Ερευνας της AstraZeneca

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΜΜΕ 23 Νοε 2020 | 12:21

Η μυστική επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία: Συνάντηση με Πομπέο και τον πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε μυστικά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.