Follow us

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)

Πληροφορίες από έγγραφο που κατατέθηκε στη δίκη ομαδικής αγωγής κατά της AstraZeneca για παρενέργειες από το εμβόλιό της κατά του Covid φέρνει στη δημοσιότητα η Telegraph.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ASTRAZENECA ΑΓΩΓΗ

Η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca με έδρα στο τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για την προστασία από τον ιό Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια παρενέργεια. Πρόκειται για μια σημαντική παραδοχή από τη φαρμακευτική εταιρεία που, όπως σημειώνει η εφημερίδα Telegraph που αποκάλυψε τα έγγραφα, συνιστά μια πρωτοφανή αλλαγή στη στάση της AstraZeneca και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Η AstraZeneca βρίσκεται στα δικαστήρια έπειτα από ομαδική αγωγή σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει  θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)

Οι δικηγόροι των οικογενειών που συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια παρενέργεια που είχε πολύ σοβαρή επίπτωση για μικρό αριθμό ατόμων.

Τζέιμι Σκοτ: Ο άνθρωπος που κατέθεσε την πρώτη αγωγή

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μετά από θρόμβωση του αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμποδίζει να εργαστεί μετά τον εμβολιασμό του τον Απρίλιο του 2021. Στην αγωγή περιγράφεται ότι το νοσοκομείο όπου εμβολιάστηκε τηλεφώνησε στη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.

ASTRAZENECA ΑΓΩΓΗ
Ο Τζέιμι Σκοτ και η σύζυγός του Κέιτ, πριν τον εμβολιασμό κατά Covid με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η AstraZeneca αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο της για τον Covid "μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS".

Το TTS είναι η θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS) μια σοβαρή πάθηση που περιγράφηκε πρόσφατα κατά την οποία παρουσιάζονται ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ συνδέεται επίσης με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

51 αγωγές έως τώρα

Συνολικά στη Βρετανία, έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο 51 αγωγές από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα και αλλά και από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι συγγενείς τους πέθαναν εξαιτίας παρενεργειών και ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε έως και 100 εκατομμύρια λίρες.

Η παραδοχή της AstraZeneca θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληρωμές αποζημιώσεων εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου στις συγκεκριμένες αγωγές. Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει να καλύψει τις αποζημιώσεις που τυχόν θα κληθεί να πληρώσει η AstraZeneca.

Με απαντητική επιστολή προς τους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca είχε υποστηρίξει ότι "δεν αποδεχόμαστε ότι το σύνδρομο TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο".

Αλλά στο νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2024, η AstraZeneca αναφέρει ότι "είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός".

Και προσθέτει ότι "το TTS μπορεί επίσης να εμφανιστεί απουσία του εμβολίου ΑΖ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιώδης συνάφεια σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα πρέπει να είναι θέμα πραγματογνωμοσύνης".

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford είναι "ελαττωματικό" και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει "υπερεκτιμηθεί πολύ", ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά.

Στο δημοσίευμα της Telegraph υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (VITT) ήδη από τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου Covid-19.

"Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή"

Η Κέιτ Σκοτ, σύζυγος του Τζέιμι Σκοτ, είπε στην Telegraph ότι "ο ιατρικός κόσμος έχει αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι το VITT προκλήθηκε από το εμβόλιο. Μόνο η AstraZeneca αμφισβήτησε ότι η κατάσταση του Τζέιμι προκλήθηκε από το εμβόλιο". Και συμπλήρωσε: "Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα".

"Ελπίζω ότι η παραδοχή τους σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να το διευθετήσουμε νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Χρειαζόμαστε μια συγγνώμη, δίκαιη αποζημίωση για την οικογένειά μας και άλλες οικογένειες που έχουν πληγεί. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας και δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε" κατέληξε η σύζυγος του Βρετανού που είναι ένας από δεκάδες που έχουν κάνει αγωγή στην AstraZeneca.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ 10 Ιουν 2024 | 07:46

Μυστήριο: Σπάνιοι τύποι καρκίνου εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν ευθύνεται ο κορονοϊός

Ερευνες σε κύτταρα έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη όγκων και να επιβραδύνει την άμυνα του οργανισμού - αν και η θεωρία αυτή αμφισβητείται ευρέως.

ΒΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗ 06 Ιουν 2024 | 13:29

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον γιο του Μπάιντεν στη δίκη του: "Έκανε κρακ κάθε 20 λεπτά" - Τον "καίει" η πρώην φίλη του

Η κατάθεση της πρώην φίλης του Χάντερ Μπάιντεν "δένει" την κατηγορία που του προσάπτουν ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών όταν προέβη σε αγορά όπλου και δεν το δήλωσε.

ΗΠΑ 31 Μαϊ 2024 | 20:02

Επιθετικός και ασυνάρτητος ο Τραμπ μετά την καταδίκη - ΗΠΑ: Μίλησε για "συμμορία" και "φασίστες"- Θα ασκήσει έφεση

"Αν μπορούν να το κάνουν αυτό σε μένα, μπορούν να το κάνουν σε οποιονδήποτε", πρόσθεσε, χειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΩΣ ΤΟ 2026 31 Μαϊ 2024 | 12:46

Τραγωδία στο Μάτι: Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό - Και οι 21 κατηγορούμενοι ξανά στο εδώλιο

Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την τραγωδία στο Μάτι.

30 Μαϊ 2024 | 17:43

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνεις μετά τα 40 και κάθε πότε;

Εμβόλια: αυτό είναι το αποτελεσματικό εργαλείο για την υγεία του ανοσοποιητικού. Μάθε πότε πρέπει να τα ξανακάνεις.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΙ Ο ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ 29 Μαϊ 2024 | 17:52

Δίκη Πισπιρίγκου: "Προσπαθούσε να με πείσει ότι αγωνιά για τη Μαλένα, είχε εμμονική σκέψη ότι θα συμβεί κάτι κακό" κατέθεσε ψυχολόγος

Σκοτεινό και αποστασιοποιημένο χαρακτήρισε το βλέμμα της Ρούλας Πισπιρίγκου ψυχολόγος που κατέθεσε στη δίκη.

ΔΙΚΗ 28 Μαϊ 2024 | 19:34

Σοβαρές καταγγελίες για την "Κιβωτό του Κόσμου": "Έβαζαν τα παιδιά και δούλευαν τσάμπα, είδα χτυπήματα και μαυρισμένο μάτι"

Μητέρα φιλοξενούμενου παιδιού σε δομή της "Κιβωτού του Κόσμου" έκανε λόγο για σωματική και ψυχική κακοποίηση του ανήλικου.

ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 28 Μαϊ 2024 | 10:56

Θεσσαλονίκη: Η δίκη για τους θανάτους από κορονοϊό στον οίκο ευγηρίας διεκόπη λόγω… κορονοϊού

Η δίκη για τον μαζικό θάνατο ηλικιωμένων ύστερα από συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας ματαιώθηκε λόγω κρούσματος σε ένα μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 27 Μαϊ 2024 | 19:22

Δίκη Πισπιρίγκου: "Βρήκα τη Μαλένα νεκρή, δεν μπορούσαμε να βρούμε αίτιο για το θάνατό της" - Η κατάθεση του παιδιάτρου

Πρόκειται για τον γιατρό που είχε αναλάβει να κάνει ΚΑΡΠΑ στη Μαλένα αλλά, όπως ανέφερε σήμερα, όταν πια είχε βρεθεί στο δωμάτιό της εκείνη ήταν ήδη νεκρή.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 27 Μαϊ 2024 | 18:50

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: "Με μια μελανιά δεν μπορεί κάποιος να πεθάνει" - Σοκάρουν οι απολογίες των κατηγορουμένων

Απολογήθηκαν ο 80χρονος κοσμηματοπώλης και ο 63χρονος μεσίτης οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε 10 έτη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η ΜΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 24 Μαϊ 2024 | 19:02

Δίκη Κιβωτού του Κόσμου: Άγριοι ξυλοδαρμοί και παιδική εργασία στις δομές - Σοκάρουν οι καταθέσεις πρώην εργαζομένων

Το δικαστήριο απασχόλησαν τρεις καταγγελίες παιδιών από την δομή της Κιβωτού στο Βόλο για τις οποίες αν και είχαν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι, δεν ασχολήθηκαν.

ΔΙΚΗ 24 Μαϊ 2024 | 18:34

Ρούλα Πισπιρίγκου: "Η Μαλένα πριν πεθάνει ήταν τρεις ώρες στον παιδότοπο- Δεν μου χει τύχει 40 χρόνια τέτοια περίπτωση"

Όσα κατέθεσε συγκινημένη η Μαργαρίτα Μπάκα, διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων "Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού" όταν νοσηλευόταν η μικρή.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 16:04

Κυνική ομολογία του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δηλώνω ναζιστής - Θα με δικάσετε γι’ αυτό;

Αφού πέρασαν χρόνια άρνησης ο Γιάννης Λαγός παραδέχθηκε σήμερα Παρασκευή στη δίκη της Χρυσής Αυγής πως είναι ναζιστής.