Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19.
Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, "μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca", δήλωσε μια εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.
O EMA πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα.
Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα "τα συμπεράσματα", στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με "τα περιστατικά θρομβώσεων" που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.
Τι λέει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τους κινδύνους θρομβώσεων ο Γεώργιος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι σε όλα τα εμβόλια υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών και ειδικά θρομβώσεων, όπως αναφέρει η βιβλιογραφία.
Σημείωσε ότι ο κίνδυνος των θρομβώσεων είναι απειροελάχιστος, ενώ υπάρχει και για τους άλλους τύπους των εμβολίων κατά του κορονοϊού που χρησιμοποιούνται.
Πρόσθεσε δε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει καταγραφεί μόλις ένα σχετικό περιστατικό.
Αγωνία ενόψει των αποφάσεων του ΕΜΑ μετά την παραδοχή για θρομβώσεις
Μετά τις "φωτιές" που άναψαν οι δηλώσεις του υπεύθυνου στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλιέρι, στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ότι δηλαδή κατά τη γνώμη του "υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς, που προκαλεί αυτή την αντίδραση", αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του εμβολίου της AstraZeneca, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τελικές αποφάσεις του ΕΜΑ.
Στάση αναμονής ως εκ τούτου τηρούν υπουργείο Υγείας, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ΕΟΦ, καθώς το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καθορίσει το εάν θα υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις αναφορικά με το εν λόγω εμβόλιο.
Το δεδομένο είναι πως ο προβληματισμός είναι μεγάλος, ενώ τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί (ένα επί του παρόντος στην Ελλάδα και συνολικά 44 στην Ευρώπη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, έχουν διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία) επιτείνουν την αγωνία, όχι μόνο σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού προετοιμάζονται για την πρώτη δόση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες, αλλά και αναφορικά με την επαναληπτική δόση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr