Follow us

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, αφού οι πυροσβέστες έσβησαν και τις τελευταίες φλόγες στη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε. Κανείς άλλος τραυματισμός δεν έχει αναφερθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε αφού το κτίριο έκλεισε για το κοινό για το βράδυ.

Απέξω, οι επιβλητικοί πύργοι του κωδωνοστασίου και οι εξωτερικοί τοίχοι μετά τα τεράστια αντιτειχίσματα εξακολουθούν να στέκονται σταθερά, αλλά το εσωτερικό και η άνω δομή καταβροχθίστηκαν από τις φλόγες.

Οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά στερεό. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στην κορυφή των πύργων.

«Η πυρκαγιά έχει σβήσει πλήρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. «Δουλειά μας σήμερα είναι ελέγξουμε τη δομή και τις κινήσεις της.»

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στα ξύλινα υποστηρίγματα της οροφής του ναού, όπου εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης, καθώς και στο ξύλινο πλαίσιο του βέλους.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε σήμερα να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI).

Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Όμως η εργασία των «ειδικών» της αστυνομικής διεύθυνσης ξεκίνησε από χθες βράδυ την ώρα που οι φλόγες καταβρόχθιζαν το κτίριο.

Έναν τεχνικός και ένας μηχανικός βρισκόταν επιτόπου έξω από τον ναό λίγο μετά τις 19:00.

«Ήταν πολύ κοντά στις ομάδες των πυροσβεστών, με τρόπο ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Έμειναν στο σημείο μέχρι τη μία το πρωί και επέστρεψαν το πρωί με αρχιτέκτονες για την ασφάλεια, μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών του Παρισιού για να κάνουν τον γύρο του καθεδρικού», λέει ο Πεζρόν.

Μαζί με τον σωρό των μπάζων που προκάλεσε η πυρκαγιά, «η έρευνα για ίχνη και ενδείξεις θα είναι πολύ πολύπλοκη», προβλέπει ο Πεζρόν.

«Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, εξαρτάται από το τι θα βρουν οι ερευνητές», προειδοποίησε ο Λοράν Νουνιέζ.

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά

Η δομή του ναού «αντέχει» - Υπάρχουν «ευάλωτα σημεία»

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Νουνιέζ.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Κύμα αλληλεγγύης για την αποκατάσταση

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας και ο μουφτής του Τεμένους της Λυών κάλεσαν σήμερα τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας «να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους» και «να συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια» για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.

Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλoύσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L'Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την "αποκατάσταση του βέλους" και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 2

"Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε",

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ.

"Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε", είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την "αλληλεγγύη" της ΕΕ.

Πολλοί ομιλητές που συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης με θέμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησαν την πυρκαγιά ως αφορμή για να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνία με βαθιές ρίζες.

"Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι", δήλωσε ο Γιούνκερ.

"Σε όλων μας τις ζωές το Παρίσι δεν είναι ένας ουδέτερος τόπος. Είναι ένα μέρος που μας αρέσει να ερωτευόμαστε ξανά. Βλέποντας την πόλη αυτή να βιώνει μια τραγωδία, που δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά αγγίζει και τη ζωή του γαλλικού λαού, να καταστρέφεται από τις φλόγες είναι σπαραξικάρδιο".

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε ότι η γενέτειρά του στη Βαλτική, η πόλη Γκντανσκ, ισοπεδώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανοικοδομήθηκε.

"Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι", είπε ο Τουσκ.

"Επίσης θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της ΕΕ, καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Γνωρίζω ότι η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πρακτική βοήθεια. Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μας έκανε ξανά να αντιληφθούμε ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις συμφωνίες".

Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: "Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους. Απευθυνόμενος στα γαλλικά είπε: "Ως πρώην κάτοικος του Παρισιού, ως Ιταλός, ως Ευρωπαίος, ματώνει η καρδιά μου, όπως όλων μας από αυτό που συνέβη χθες στο Παρίσι".

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 3

«Ο Πάπας προσεύχεται για όλους»

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά τη χθεσινή πυρκαγιά, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί "το αρχιτεκτονικό κόσμημα μιας συλλογικής μνήμης".

"Χαιρετίζοντας το θάρρος και τη δουλειά των πυροσβεστών που επενέβησαν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, εκφράζω την ελπίδα ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ να μπορέσει να ξαναγίνει, χάρη στις εργασίες αποκατάστασης και στην κινητοποίηση όλων, αυτό το όμορφο κόσμημα στην καρδιά της πόλης, σύμβολο της πίστης αυτών που τον ανέγειραν, μητρόπολη της επισκοπής σας, η αρχιτεκτονική και πνευματική πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού, της Γαλλίας και της ανθρωπότητας", αναφέρει ο Ποντίφικας σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Μισέλ Οπετί.

Ο Ποντίφικας προσεύχεται για όλους αυτούς που έπληξε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία θα παραμείνει πάντα ένα σύμβολο εθνικής ενότητας της Γαλλίας, και ζητεί να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάστασή της, ανακοίνωσε παράλληλα εκπρόσωπος του Βατικανού.

"Ο Πάπας προσεύχεται για όλους όσοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτήν την δραματική κατάσταση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι σε μήνυμά του στο Twitter.

"Η Νοτρ Νταμ θα παραμείνει πάντα --και το είδαμε αυτό τούτες τις ώρες-- ένας τόπος όπου πιστοί και μη πιστοί ενώνονται στις πιο δραματικές ώρες της γαλλικής ιστορίας", πρόσθεσε.

"Ο Πάπας βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας, προσεύχεται για τους Γάλλους καθολικούς και για τον πληθυσμό του Παρισιού που έχει συγκλονιστεί από την τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ", καταλήγει στο μήνυμά του στο Twitter.

Ελισάβετ: Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι

Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη "βαθιά της λύπη" για τη φωτιά που έπληξε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

"Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από τις εικόνες της πυρκαγιάς που είδαμε, η οποία κατέστρεψε τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων", αναφέρει η βασίλισσα που είναι και αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας. "Η σκέψη μας και η προσευχή μας ενώνεται με αυτή των πιστών του καθεδρικού ναού και όλης της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή".

"Εκφράζω επίσης τον ειλικρινή μου θαυμασμό στα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν αυτό το σπουδαίο εθνικό μνημείο", προσθέτει η 92χρονη μονάρχης στο μήνυμά της το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Κίνδυνος και από την ποσότητα νερού της πυρόσβεσης

Εκτός από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό.

Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη "Νοτρ Νταμ" ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της "Νοτρ Νταμ" να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 4

Ο Ριβέρα Μπλάνκο υπενθύμισε πως ο παρισινός καθεδρικός ναός είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, ο οποίος ανακατασκεύασε την οροφή και την κεντρική ακκίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου που απομιμείτο την παλιά στέγη.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». «Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού». Η Παναγία των Παρισίων αντάμα με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 5

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 6

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 7

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 8

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 9

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ "Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό ", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ,μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.

" Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους» , δήλωσε ο υπουργός. «Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του.

Παναγία των Παρισίων: Πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ναού

Παναγιά των Παρισίων: Ατύχημα κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά - εικόνα 10

Μηνύματα συμπαράστασης

Παναγία των Παρισίων: Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα από την καταστροφή

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η Κατερίνα Διδασκάλου και "Η πόρνη από πάνω": 14 χρόνια το ίδιο ρίγος

"Η πόρνη από πάνω" μετρά δεκατέσσερα χρόνια αλήθειας και συγκίνησης, μέσα στην άνθηση του ελληνικού θεάτρου. Ένα έργο-ορόσημο που εξακολουθεί να συγκλονίζει, με μια πρωταγωνίστρια που δίνει κάθε φορά την ψυχή της. Αν δεν έχετε δει ακόμη την Κατερίνα Διδασκάλου σε αυτόν τον ρόλο, μην τη χάσετε στον Νέο Ακάδημο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Νοε 2025 | 00:06

Ανησυχία στην Πάτρα μετά από φωτιά σε σπίτι στο κέντρο της πόλης - Απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη

Στο σημείο πήγαν αμέσως δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και άνδρες της ΔΙΑΣ, οι οποίοι απεγκλώβισαν από το σπίτι την ηλικιωμένη

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 07 Νοε 2025 | 17:57

Φωτιά σε πολυκατοικία στον Άγιο Δημήτριο - Πυκνοί καπνοί και φλόγες σε διαμέρισμα [βίντεο]

Η πολυκατοικία, με τη βοήθεια και αστυνομικών, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, με ένα μεγαλόσωμο σκυλί να διασώζεται προτού απειληθεί η ζωή του

ΣΒΗΣΤΗΚΕ ΑΜΕΣΑ 04 Νοε 2025 | 09:12

Φωτιά σε τρόλεϊ στη Βασιλίσσης Σοφίας - Κλειστή η λεωφορειολωρίδα στο ύψος του Μεγάρου [βίντεο]

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από τα χειριστήρια (καντράν) στο εσωτερικό του οχήματος, με την οδηγό να αντιδρά ακαριαία.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02 Νοε 2025 | 19:13

Συναγερμός στους Αγίους Αναργύρους: Πυρκαγιά και εκρήξεις σε ταράτσα πολυκατοικίας [βίντεο]

Σε μια από τις εικόνες που τράβηξε γείτονας φαίνεται μια μεγάλη σιδεριά που τινάχτηκε στο αέρα και έπεσε στο έδαφος

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 02 Νοε 2025 | 15:58

Τραγωδία στη Λίμνη Ευβοίας: Κάηκαν πρόβατα μετά από φωτιά σε μαντρί

Τραγική κατάληξη είχε η φωτιά που ξέσπασε σε μαντρί την Λίμνη Ευβοίας το πρωί της Κυριακής.

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ 01 Νοε 2025 | 18:38

Θρίλερ στο Κολωνάκι: Τα νέα μηνύματα από τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου και η αλλαγή της στάσης του

Εμφανίστηκε αποφασισμένος να κινηθεί νομικά, αναζητώντας απαντήσεις για τον θάνατο της μητέρας του αλλά το πήρε πίσω επικαλούμενος τη συμβουλή του δικηγόρου του

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 01 Νοε 2025 | 11:16

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο: Ο γιος φέρεται να έκαψε μάνα και αδερφό και πήδηξε από την ταράτσα

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για δολοφονία και στη συνέχεια εμπρησμό.

01 Νοε 2025 | 08:37

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Μητέρα και γιος νεκροί, διασωληνωμένος ο άλλος γιος - Μυστήριο με τη σακούλα στο κεφάλι του θύματος

Οικογενειακό δράμα πίσω από την τραγωδία με τους δύο νεκρούς στο Ηράκλειο. Σε κρίσιμη κατάσταση ο δεύτερος γιος.

ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 31 Οκτ 2025 | 21:50

Ηράκλειο Κρήτης: Μητέρα και γιος απανθρακώθηκαν από τη φωτιά σε σπίτι - Με νάιλον σακούλα στο κεφάλι η μια σορός

Η Πυροσβεστική ερευνά την περίπτωση εμπρησμού από τον άλλο γιο της ηλικιωμένης - Ο 60χρονος έπεσε από την ταράτσα και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ

ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ 31 Οκτ 2025 | 21:02

Τραγωδία στο Ηράκλειου Κρήτης: Απανθρακώθηκαν δύο άνθρωποι μετά από φωτιά σε σπίτι

Τα δύο θύματα της φωτιάς στο Ηράκλειο Κρήτης είναι μια ηλικιωμένη με κινητικά προβλήματα και ένα συγγενικό της πρόσωπο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 31 Οκτ 2025 | 16:14

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε κατάστημα εστίασης στη Λεωφόρο Νίκης - Απεγκλωβίστηκαν ηλικιωμένοι και κατοικίδια

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο του καταστήματος, προκαλώντας υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κανείς από τις φλόγες.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΦΩΤΙΑ 30 Οκτ 2025 | 19:05

Φωτιά στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς: Κοντά στο πεδίο βολής - Απειλούνται πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ

Η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση έξω από το Άργος Ορεστικό Καστοριάς σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Οκτ 2025 | 17:13

Π. Φάληρο: Ηρωική επέμβαση πυροσβεστών σε φλεγόμενο διαμέρισμα - "Έβγαλαν δύο ηλικιωμένους από τη φωτιά"

​Οι πυροσβέστες, που έφτασαν μέσα σε μόλις τρία λεπτά, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο ηλικιωμένους, μπαίνοντας με αναπνευστικές συσκευές στο διαμέρισμα που είχε γεμίσει καπνούς.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 30 Οκτ 2025 | 15:20

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο - Απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένοι

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου επί της οδού Παντελή Λινού.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 08:19

Ο απολογισμός των πυρκαγιών το 2025: Μείωση 5% των καμένων εκτάσεων, διπλάσιες φωτιές άνω των 10.000 στρεμμάτων

Μείωση 5% στις καμένες εκτάσεις από αγροτοδασικές πυρκαγιές. Μικρότερο αποτύπωμα καταστροφής στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 29 Οκτ 2025 | 07:32

Φωτιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Πολύγωνο – Ζημιές σε οχήματα [βίντεο]

Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην περιοχή του Πολυγώνου Αττικής.

ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ 28 Οκτ 2025 | 16:36

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η 70χρονη που είχε βρεθεί αναίσθητη έξω από διαμέρισμα στο οποίο είχε ξεσπάσει φωτιά

Στο σημείο επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 27 Οκτ 2025 | 14:12

Η στιγμή που η φωτιά κατακαίει τα αυτοκίνητα στη Νέα Φιλαδέλφεια - Τρεις μαυροντυμένοι με κουκούλες [βίντεο]

Από τη φωτιά πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς, ενώ ακόμη τέσσερα έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 27 Οκτ 2025 | 10:47

Λήξη συναγερμού για τους καπνούς σε υπόγειο του Πύργου Αθηνών - Εκκενώθηκε το κτίριο [εικόνες - βίντεο]

Έληξε η κινητοποίηση της πυροσβεστικής για τη φωτιά στον Πύργο των Αθηνών.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 27 Οκτ 2025 | 07:02

Φωτιά σε έκθεση αυτοκινήτων στη Νέα Φιλαδέλφεια - Ζημιές σε 9 οχήματα

Διεξάγεται έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκαν εκρήξεις.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26 Οκτ 2025 | 12:03

Τραγωδία στη Λαμία: Νεκρός 53χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του [εικόνες-βίντεο]

Ο άνδρας διέμενε μόνος του στη μονοκατοικία και εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο.

ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ 26 Οκτ 2025 | 11:36

Κολωνάκι: Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τη χήρα του υπουργού - Οι πραγματογνώμονες έχουν κάνει λάθος, λέει ο γιος της

Ο γιος της επιμένει ότι το τσιγάρο που κάπνιζε η μητέρα του ευθύνεται για την απανθράκωσή της

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 25 Οκτ 2025 | 12:21

Κολωνάκι: Ετσι έκαψαν τη χήρα του πρώην υπουργού - Πόρισμα - "φωτιά" για την πυρκαγιά στο σπίτι της

Η Ελένη Παπαδοπούλου βρήκε φρικτό θάνατο, όταν το διαμέρισμά της στην καρδιά του Κολωνακίου τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες

ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ 22 Οκτ 2025 | 20:41

Τραγωδία στην Ανάφη: Νεκρή 57χρονη γυναίκα μετά από φωτιά στο σπίτι της

Πίσω από τις πόρτες του σπιτιού στην Ανάφη είχαν τοποθετηθεί ογκώδη έπιπλα, γεγονός που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επιχείρηση των Αρχών

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 22 Οκτ 2025 | 06:38

Φωτιά σε πολυκατάστημα παιχνιδιών στο Μαρούσι – Εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού [βίντεο]

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην Πυροσβεστική, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε γνωστό κατάστημα αλυσίδας παιχνιδιών στο Μαρούσι.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Οκτ 2025 | 16:01

Ανατροπή με τον θάνατο της χήρας υπουργού; Στοιχεία πως η φωτιά δεν ήταν τυχαία - "Οι φωνές τους ξεσήκωναν τη γειτονιά"

Η υπόθεση της Ελένης Παπαδοπούλου της χήρας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μυστήριο που προσπαθεί να λύσει το Ανθρωποκτονιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ 17 Οκτ 2025 | 13:44

Αποκάλυψη: Πώς ξέφυγε η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο το 2023- Η Πυροσβεστική δεν επενέβη άμεσα, τα εναέρια μέσα έφθασαν μετά από 22 λεπτά...

Οι πραγματογνώμονες που κλήθηκαν να εξετάσουν τι δεν λειτούργησε σωστά διαπίστωσαν, καθυστερήσεις, παραλείψεις και προβλήματα συντονισμού

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 17 Οκτ 2025 | 11:55

Φωτιά σε ισόγειο στα Άνω Πατήσια - Ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις [βίντεο]

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής επιχείρησε για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε ισόγειο πολυκατοικίας επί της οδού Μαρκορά, στα Άνω Πατήσια.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΕΠΟΥ 17 Οκτ 2025 | 08:46

Φωτιά σε βιομηχανική εγκατάσταση στη Κέρκυρα: Μήνυμα 112 λόγω πυκνών καπνών [βίντεο]

Η Πυροσβεστική επιχειρεί με 22 πυροσβέστες και 8 οχήματα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 11 Οκτ 2025 | 17:34

Πυρκαγιά στην Παραλία Ζαράκων στην Εύβοια - Επιχειρούν οκτώ εναέρια μέσα

Η φωτιά είναι κοντά στον οικισμό χωρίς όμως να τον απειλεί. Υπάρχει έντονος καπνός στην περιοχή

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 10 Οκτ 2025 | 22:39

Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο: Ακούγονται εκρήξεις δίπλα στην πίστα των καρτ

Στο σημείο έχουν σπεύσει 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα

ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΡΕΑ 09 Οκτ 2025 | 10:47

Βύρωνας: Πυρκαγιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων – Ενδείξεις εμπρησμού στο μικροσκόπιο των Αρχών

Ευρήματα που παραπέμπουν σε εμπρησμό εντόπισαν οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σήμερα σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη λεωφόρο Καρέα στον Βύρωνα.

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 09 Οκτ 2025 | 10:12

Πάτρα: Φωτιά σε αυτοκίνητο έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική όταν αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ 08 Νοε 2025 | 18:37
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 08 Νοε 2025 | 17:23

Politico: Η Ευρώπη κινδυνεύει με νέο Ψυχρό Πόλεμο απέναντι στον Πούτιν ανεξάρτητα της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία

Ο εξόριστος Χοντορκόφσκι προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Ρωσία.

ΕΡΕΥΝΑ 08 Νοε 2025 | 16:00

Αποκάλυψη για τη Meta: Πώς η εταιρεία του Ζάκερμπεργκ κερδίζει δισεκατομμύρια από διαδικτυακές απάτες

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι πλατφόρμες της Meta εμφανίζουν στους χρήστες τους καθημερινά έως και 15 δισεκατομμύρια ψευδείς διαφημίσεις

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 08 Νοε 2025 | 12:52

Βραζιλία: 5 νεκροί και 130 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο - Άνεμοι 250 χλμ. την ώρα [βίντεο]

Οι άνεμοι στο Ρίο Μπονίτο ντου Ιγκουασού, μια πόλη περίπου 14.000 κατοίκων, έφτασαν τα 180 έως 250 χιλιόμετρα την ώρα

ΡΩΣΙΑ 08 Νοε 2025 | 12:32

Ανάλυση Sky News: Γιατί ο Πούτιν "εξαφάνισε" τον Λαβρόφ - Το "λάθος" που υπονόμευσε τον Ρώσο πρόεδρο

"Κρεμλινολόγοι" αναλυτές επιχειρούν να δουν πίσω από την παραγκώνιση του Σεργκέι Λαβρόφ - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Sky News για τη σχέση με τον Πούτιν

ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 08 Νοε 2025 | 11:57

ΗΠΑ: Καθαρίστρια έπεσε νεκρή από σφαίρα όταν πήγε σε λάθος σπίτι στην Ιντιάνα

Το θύμα ήταν 32 ετών, μετανάστρια από τη Γουατεμάλα και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 08 Νοε 2025 | 11:17

Τραγωδία στην Τουρκία: Εξι νεκροί από φωτιά σε αποθήκη αρωματοποιίας [Βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη αρωματοποιίας στο Ντιλόβασι

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 08 Νοε 2025 | 11:08

Shutdown στις ΗΠΑ: Ουρές χιλιομέτρων για δωρεάν τρόφιμα, χάος στα αεροδρόμια λόγω της στάσης πληρωμών από την κυβέρνηση Τραμπ

Δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ από τη στάση πληρωμών (shutdown) της κυβέρνησης Τραμπ - Περίπου 1 στους 8 Αμερικανούς ζει από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Βοήθειας Διατροφής (SNAP)

ΓΑΖΑ 08 Νοε 2025 | 10:53

Ταυτοποιήθηκε ακόμη μια σορός που παραδόθηκε στο Ισραήλ - Ανήκει σε Ισραηλινοαργεντίνο όμηρο

Ο Ισραηλινοαργεντινός Λίορ Ρούντεφ σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2023 στο Νιρ Γιτζάκ, ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει το κιμπούτς

ΓΑΛΛΙΑ 08 Νοε 2025 | 09:47

Ληστεία στο Λούβρο: "Τα κοσμήματα θα βρεθούν, αυτοί θα συλληφθούν και θα δικαστούν" λέει ο Μακρόν

"Είναι ευκαιρία να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί", σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, "από αυτό που συνέβη και ήταν ένα σοκ για όλον τον κόσμο"

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Νοε 2025 | 08:50

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο από τη συντριβή του αεροσκάφους στο Κεντάκι - Στους 14 οι νεκροί

Άλλη μία σορός εντοπίστηκε εκεί όπου συνετρίβη αεροσκάφος μεταφοράς της UPS την Τρίτη - Στους 14 πλέον οι νεκροί, μεταξύ αυτών και ένα παιδί

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΖΗΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗ 08 Νοε 2025 | 00:19

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Γάζα: Υπό την αιγίδα της "επιτροπής ειρήνης" έως το 2027

Έπειτα από πολλές συζητήσεις, οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Πέμπτη 6/11 στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Νοε 2025 | 23:34

Η Νορβηγία ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου μετά από 65 χρόνια

Η απόφαση αυτή επιτρέπει πλέον την εξαγωγή αμυντικού και διπλής χρήσης εξοπλισμού προς την Κύπρο - Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 07 Νοε 2025 | 23:20

Ο πρόεδρος του Ιράν σήμανε συναγερμό για την Τεχεράνη: Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εκκενωθεί

Το Ιράν αντιμετωπίζει φέτος τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες - Στην Τεχεράνη το φαινόμενο "δεν έχει προηγούμενο"

ΣΕ ΗΛΙΚΑ 97 ΕΤΩΝ 07 Νοε 2025 | 22:41

Πέθανε ο Τζέιμς Γουότσον: Ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν το DNA - Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του

Το 2007 προκάλεσε σάλο με τη δήλωσή του στους Sunday Times του Λονδίνου ότι οι μαύροι γενικά δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο οι λευκοί

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ Χ 07 Νοε 2025 | 21:50

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σημαντικό βήμα για την οικονομική διπλωματία η Διακήρυξη Οικονομικής Ασφάλειας ΗΠΑ - Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμι Πίγκοτ, αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ 07 Νοε 2025 | 20:59

Λούβρο: Απίστευτα κενά ασφαλείας στο διασημότερο μουσείο - Βασικός κωδικός ασφαλείας ήταν η λέξη "LOUVRE"

Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατηγορεί τη διοίκηση του Λούβρου ότι αντί να φροντίζει για την ασφάλεια ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για το "φαίνεσθαι"

ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ 07 Νοε 2025 | 20:50

Ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης κατά του Νετανιάχου για γενοκτονία

Το ένταλμα αφορά συνολικά 37 άτομα, ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 07 Νοε 2025 | 20:41

Συνάντηση Τραμπ - Όρμπαν: "Εξετάζουμε εξαίρεση της Ουγγαρίας από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο"

Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη συνάντηση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Ουγγαρίας από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, επικαλούμενος την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την περιοχή

ΝΟΜΟΣ 07 Νοε 2025 | 20:13

Η Δανία βάζει τέλος στην πρόσβαση στα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

Τον περασμένο μήνα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, τάχθηκες υπέρ της επιβολής περιορισμών στην πρόσβαση

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Νοε 2025 | 19:24

ΗΠΑ: Χάος και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια λόγω έλλειψης ελεγκτών - Ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Σοβαρά προβλήματα σε πολλά αεροδρόμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Ατλάντα, του Σαν Φρανσίσκο, της Ουάσινγκτον και του Νιούαρκ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Νοε 2025 | 17:35

Επίδειξη δύναμης από την Κίνα: Στη θάλασσα το υπεραεροπλανοφόρο Fujian - Οι τεράστιες δυνατότητές του

Το αεροπλανοφόρο αυτό αναδεικνύει την ικανότητα της Κίνας να λειτουργεί σε μεγάλα θέατρα επιχειρήσεων

Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 07 Νοε 2025 | 17:30

Σερβία: "Πράσινο φως" για να φτιάξει ο γαμπρός του Τραμπ ουρανοξύστες σε χώρο που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ το 1999

Η Βουλή της Σερβίας ενέκρινε έναν ειδικό νόμο για το συγκρότημα κτιρίων του ΓΕΣ που υπέστη ζημιές στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς το 1999

ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ 07 Νοε 2025 | 17:29
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Νοε 2025 | 16:51

Ιράν: Επιδιώκουμε την ειρήνη αλλά δεν θα υποκύψουμε στον εξαναγκασμό και την ταπείνωση, λέει ο Ιρανός προεδρος

"Θέλουμε να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο με ειρήνη και ασφάλεια, αλλά όχι να ταπεινωθούμε", είπε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν

ΝΕΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 07 Νοε 2025 | 16:47

Δυτική Όχθη: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο 16χρονους Παλαιστίνιους - "Πετούσαν μολότοφ"

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε πως τα θύματα είναι ο Μοχάμεντ Ατίμ και ο Μοχάμεντ Κασίμ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ 07 Νοε 2025 | 14:36

Σάλος στα Miss Universe: Συγγνώμη με λυγμούς ζήτησε ο πρόεδρος που αποκάλεσε χαζή τη Μις Μεξικό [βίντεο]

Ζήτησε συγγνώμη γιατί προσέβαλε δημοσίως τη Μις Μεξικό ο πρόεδρος των καλλιστείων Miss Universe

07 Νοε 2025 | 08:45

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας

Η εκτόξευση έρχεται οκτώ ημέρες αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε νοτιοκορεατικό σχέδιο για τη ναυπήγηση υποβρυχίου με πυρηνική πρόωση.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ 07 Νοε 2025 | 06:50

Αναστάτωση στον Λευκό Οίκο: Κορυφαίο στέλεχος φαρμακευτικής λιποθύμησε μπροστά στον Τραμπ [εικόνες]

Κορυφαίο στέλεχος αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας αισθάνθηκε αδιαθεσία χθες Πέμπτη εν μέσω εκδήλωσης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΣ 06 Νοε 2025 | 23:44

Σοκ στο Μεξικό - Ένας 17χρονος δολοφόνησε τον δήμαρχο πόλης σε δημόσια θέα [βίντεο]

Σύμφωνα με την Εισαγγελία ο έφηβος που δολοφόνησε τον δήμαρχο της πόλης Ουρουαπάν στο Μεξικό, Κάρλος Μάνσο, κατανάλωνε συχνά μεθαμφεταμίνη

ΤΗΣ ΤΗ ΦΥΛΑΓΕ 06 Νοε 2025 | 23:24

Ντόναλντ Τραμπ: Αποκάλεσε την Νάνσι Πελόζι "κακιά γυναίκα" που δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της

"Νομίζω ότι προσέφερε σπουδαία υπηρεσία στη χώρα με την απόφασή της να αποσυρθεί", σχολίασε ο Τραμπ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ 06 Νοε 2025 | 22:34

Ζευγάρι στη Γερμανία έκανε σεξ μέσα στο αυτοκίνητο που έτρεχε με 140 χλμ./ώρα - Το αμάξι έκανε ζιγ ζακ στον Autobahn

Αρκετά επικίνδυνο αυτό που αποφάσισε να κάνει ένα ασυγκράτητο ζευγάρι στη Γερμανία - Συνελήφθησαν όταν ένας άλλος οδηγός τους πήρε χαμπάρι

DAILY TELEGRAPH 06 Νοε 2025 | 20:20

Βρετανία: "Χιλιομετρικό φόρο" στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, για να αυξήσει τα έσοδα

Η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη εφαρμόσει έναν "χιλιομετρικό φόρο" για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 06 Νοε 2025 | 20:08

Νικολά Σαρκοζί: Φοβάται το φαγητό της φυλακής και ζει μόνο με γιαούρτια - "Δεν ξέρει να φτιάξει ούτε αυγό"

Ο Σαρκοζί δεν αξιοποιεί ούτε την προμήθεια τροφίμων από την καντίνα για να μαγειρέψει μόνος του - "Δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αυγό!"

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 06 Νοε 2025 | 19:30

Hellas Aphrodite: Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου μετά το ρεσάλτο πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα 24 μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους πέντε Έλληνες -μεταξύ των οποίων και ο πρώτος μηχανικός- είναι καλά στην υγεία τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ 06 Νοε 2025 | 19:13

Επίσημα τέλος ο τίτλος "πρίγκιπας" για τον Άντριου Μάουντμπάντεν Ουίνδσορ - Επικύρωση από τον βασιλιά Κάρολο

Αν και η σχετική ανακοίνωση από το Παλάτι είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, η απόφαση δημοσιεύτηκε επισήμως με βασιλικό διάταγμα που φέρει τη "Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 06 Νοε 2025 | 18:39

Η άγνωστη τραγωδία του Χουάν Κάρλος: Αποκάλυψε για πρώτη φορά πώς σκότωσε τον μικρότερο αδελφό του

"Δεν θα ξεπεράσω ποτέ αυτήν την τραγωδία", γράφει στα απομνημονεύματά του ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 06 Νοε 2025 | 17:56

Ιταλία: Λεωφορείο με μαθητές συγκρούστηκε με αυτοκίνητο - Ένας νεκρός και 20 τραυματίες [βίντεο]

Κανένας από τους επιβαίνοντες στο λεωφορείο δεν τραυματίστηκε σοβαρά, παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 5 "ΦΙΛΟΙ" ΤΗΣ 06 Νοε 2025 | 17:39

Τρόμος στο Τέξας: Ημίγυμνη γυναίκα ήταν αλυσοδεμένη σε αυλή για μήνες - Τη βασάνιζαν φρικτά οι φίλοι της

Οι αστυνομικοί που βρήκαν την αλυσοδεμένη γυναίκα στο Τέξας χρειάστηκε να καλέσουν την Πυροσβεστική για να την ελευθερώσουν από τα δεσμά της

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Νοε 2025 | 17:33

Νάνσι Πελόζι: ΗΠΑ: Αποσύρεται στο τέλος της θητείας της έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Η Νάνσι Πελόζι, ηπρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσυρθεί τον Ιανουάριο του 2027, στο τέλος της τρέχουσας θητείας της.

ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ HELLAS APHRODITE 06 Νοε 2025 | 11:40

Πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Σομαλίας - Η ανακοίνωση της Latsco Marine

Το σκάφος έπλεε από τη Σίκα της Ινδίας προς το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την Ambrey.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 06 Νοε 2025 | 10:30

Ισραηλινός πρώην όμηρος της Χαμάς περιγράφει τα βασανιστήρια και τη σεξουαλική βία: "Ούτε οι Ναζί δεν τα έκαναν"

Για τα φριχτά σωματικά και σεξουαλικά βασανιστήρια που υπέστη όσο ήταν όμηρος της Χαμάς, μίλησε ένας από τους Ισραηλινούς που επέζησαν και απελευθερώθηκαν.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ 06 Νοε 2025 | 09:16

Συντριβή αεροσκάφους στις ΗΠΑ: Κινητήρας αποκολλήθηκε πριν από την απογείωση, τουλάχιστον 12 νεκροί [βίντεο]

Το αεροσκάφος συνετρίβη προχθές Τρίτη το απόγευμα (τοπική ώρα), καταστρέφοντας κτίρια, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και πελώρια στήλη πυκνού καπνού.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ 40 ΧΩΡΕΣ 06 Νοε 2025 | 09:13

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στην Ευρώπη

Διάφορα εμπόδια περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση στην Ευρώπη, ένα δικαίωμα που ορισμένα κινήματα προσπαθούν να περιορίσουν.

ΗΠΑ 06 Νοε 2025 | 09:02

Ο Τραμπ επισείει την απειλή του "κομμουνισμού" μετά την επικράτηση Μαμντάνι στη Νέα Υόρκη

"Έχουμε την επιλογή μεταξύ του κομμουνισμού και της κοινής λογικής", είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ 05 Νοε 2025 | 22:46

"Οικογενειακές Ιστορίες" στην Τσεχία: Νέος πρόεδρος της Βουλής ο νεοφασίστας Τόμιο Οκαμούρα - Απειλή τον αποκάλεσε ο βουλευτής αδελφός του

Ο ηγέτης του ακροδεξιού, νεοφασιστικού και εθνικιστικού κόμματος SPD της Τσεχίας είδε να τον "αδειάζει" ο αδελφός του

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 05 Νοε 2025 | 22:15

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις - Το Ισραήλ "εξουδετέρωσε" ακόμα δύο Παλαιστίνιους

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι για να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 05 Νοε 2025 | 21:40

Λούβρο: Γνωστός Youtuber του μότο κρος ο ένας από τους συλληφθέντες της "κλοπής του αιώνα"

Στις απολογίες τους οι δύο συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ο εν λόγω YouTuber, υποστήριξαν ότι η επιχείρηση έγινε "κατόπιν παραγγελίας"

ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 05 Νοε 2025 | 21:09

Άνοιγμα Μαμντάνι σε Τραμπ και εβραϊκή κοινότητα: "Ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου - Ανυπομονώ να συνεργαστώ με Εβραίους ηγέτες"

Ο Μουσουλμάνος πολιτικός υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί στενά με Εβραίους αξιωματούχους, ραβίνους και τους ηγέτες της κοινότητας

ΥΠΟ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 05 Νοε 2025 | 20:52

Στην Ουκρανία η Αντζελίνα Τζολί: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο στη Χερσώνα [βίντεο]

Η Αμερικανίδα ηθοποιός επισκέφθηκε ιατρικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων ένα μαιευτήριο και ένα παιδιατρικό νοσοκομείο

ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΩΝ 05 Νοε 2025 | 20:07

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από συντριβή αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Λούιβιλ

Το δυστύχημα προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 11 ανθρώπων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΙΣΟΒΙΑ 05 Νοε 2025 | 20:05

"The Good Nurse": Η γερμανική εκδοχή της ταινίας στην πραγματική ζωή - Διαβολικός νοσηλευτής σκότωνε ασθενείς του

Ο 44χρονος εργαζόταν σε τμήμα παρηγορητικής φροντίδας ηλικιωμένων στη δυτική Γερμανία και σκότωνε τους ασθενείς με θανατηφόρες δόσεις μορφίνης και μιδαζολάμης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 05 Νοε 2025 | 18:32

Ο Ρούτε υποβάθμισε την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ρουμανία: "Πιστεύω ότι υπερβάλουμε"

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα μία μείωση της στρατιωτικής παρουσίας τους στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΜΟΣΧΑ 05 Νοε 2025 | 18:32

"Αέρας" Ψυχρού Πολέμου: Ο Πούτιν είναι έτοιμος για... πυρηνικές δοκιμές, ως απάντηση σε Τραμπ

Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5/11, οι ΗΠΑ προκάλεσε την απάντηση της Ρωσίας

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 05 Νοε 2025 | 18:24

Σοκ στο Μεξικό: Άνδρας παρενόχλησε σεξουαλικά την πρόεδρο της χώρας στη μέση του δρόμου [βίντεο]

Βίντεο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει την Κλαούντια Σέινμπαουμ, να την αγκαλιάζει και να προσπαθεί να τη φιλήσει

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 05 Νοε 2025 | 17:57

Μαμντάνι: Γιος ακαδημαϊκού και γνωστής σκηνοθέτριας - Οι Ινδοί γονείς του μουσουλμάνου δήμαρχου Νέας Υόρκης

Ο Ζοράν Μαμντάνι έγινε Αμερικανός πολίτης το 2018 και πλέον ζει στην Αστόρια, μαζί με τη σύζυγό του, την οποία γνώρισε μέσω εφαρμογής γνωριμιών.

05 Νοε 2025 | 17:25

Κομισιόν: Το σχέδιο για σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη - Σόφια- Αθήνα σε μόλις 6 ώρες

Με βάση το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, θα συνδέονται σημαντικοί κόμβοι με ταχύτητες 200 χλμ/ώρα και άνω - Οι επιβάτες θα ταξιδεύουν από το Βερολίνο στην Κοπεγχάγη σε 4 ώρες αντί για 7

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ 05 Νοε 2025 | 16:33

Τραμπ για τις εκλογικές ήττες: "Οι Δημοκρατικοί δεν θα πάρουν την εξουσία αν κάνετε αυτό που λέω"

Ο Τραμπ τόνισε ότι η ανακοπή προς την εξουσία των Δημοκρατικών εξαρτάται από την εφαρμογή των δικών του πολιτικών

ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΡΧΗΣ 05 Νοε 2025 | 16:28

Τα απομνημονεύματα του Χουάν Κάρλος: Ένας άνδρας "πληγωμένος" που αναγνωρίζει "λάθη"

Ο 87χρονος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του στη Γαλλία

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 05 Νοε 2025 | 16:04

Γερμανία: Πρωτοφανής δήλωση από την πρόεδρο της Bundestag - "Είμαστε ο οίκος ανοχής της Ευρώπης"

Πρέπει επιτέλους να απαγορεύσουμε την πορνεία και την αγορά του σεξ σε αυτή τη χώρα, τόνισε η πρόεδρος της Bundestag, Γιούλια Κλέκνερ

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Νοε 2025 | 15:25

Ράμα Ντουάτζι: Η 28χρονη επόμενη Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης - Η γνωριμία με τον Μαμντάνι μέσω εφαρμογής

"Είναι η σύγχρονη πριγκίπισσα Νταϊάνα μας", δήλωσε ένας φίλος της στους New York Times - Καλλιτέχνης και από την Πρωτοχρονιά Πρώτη Κυρία της Ν.Υόρκης

ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 05 Νοε 2025 | 13:13

Συναγερμός στη Γαλλία: Εριξε το όχημά του σε πεζούς και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" - Συνελήφθη ο δράστης, 10 τραυματίες

Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω σε πεζούς στο νησί Ολερόν, στη δυτική Γαλλία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 05 Νοε 2025 | 12:59

Ένταση στο Παρίσι για το πρώτο κατάστημα της Shein- Οργή για τις κούκλες "σεξουαλικά παιχνίδια"

O ασιατικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Shein ανοίγει σήμερα στο Παρίσι το πρώτο του μόνιμο, φυσικό κατάστημα στον κόσμο

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ 05 Νοε 2025 | 12:52

Νέα Υόρκη: Η νίκη Μαμντάνι στα πρωτοσέλιδα - Το "κόκκινο μήλο" με σφυροδρέπανο και η κατάκτηση της κορυφής

Πώς είδαν οι αμερικανικές εφημερίδες τη νίκη Μαμντάνι για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.