Eνας ακροδεξιός στην προεδρία της Αυστρίας;

Σε θρίλερ εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η αναμέτρηση της ακροδεξιάς και των Πρασίνων την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eνας ακροδεξιός στην προεδρία της Αυστρίας;

Σε θρίλερ εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η μάχη στην κάλπη της Αυστρίας για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας, με τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να είναι πρώτος στις λεγόμενες «κρυφές» δημοσκοπήσεις, αλλά να τον πλησιάζει ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος κατάφερε να νικήσει στον πρώτο γύρο τους υποψηφίους των σοσιαλδημοκρατών και των κεντροδεξιών και μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την απόσταση.

Ο προασπιστής του γερμανοεθνικισμού

Eνας ακροδεξιός στην προεδρία της Αυστρίας;
ο Νόρμπερτ Χόφερ

Για πολλούς παρατηρητές, ο Νόρμπερτ Χόφερ εκπροσωπεί τη γνωστή πολιτική του κόμματος του, την ξενοφοβική, ρατσιστική, προηγουμένως αντισημιτική και τώρα ισλαμοφοβική στάση του, την ακραία πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και τους "λαθρομετανάστες", όπως τους αποκαλεί, προβάλλοντας απαίτηση για ύψωση φρακτών και δημιουργία ενός "Φρουρίου Ευρώπη", μέχρι την άρνηση της ύπαρξης αυστριακού έθνους και προάσπισης ενός γερμανοεθνικισμού.

Ο ίδιος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει προειδοποιήσει ότι "θα εκπλαγείτε με όσα έχετε ακόμη να δείτε" (σ.σ.: σε περίπτωση νίκης του), ενώ δήλωσε επίσης ότι δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε "προεδρικό πραξικόπημα" για να "απολύσει" μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας του. Προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις τις οποίες τελευταία προσπάθησε να διασκεδάσει, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να παρεκκλίνει "ούτε χιλιοστό" από την πολιτική των Ελευθέρων.

Η μοναδική εναλλακτική είναι «πράσινη»

Eνας ακροδεξιός στην προεδρία της Αυστρίας; - εικόνα 2

Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συνεχίζει και ως υποψήφιος μελλοντικός πρόεδρος να παραμένει πιστός και να διακηρύττει τις αρχές του για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των προσφύγων, ανθρωπιά και ανθρωπισμό, υποστήριξη της Ενωμένης Ευρώπης και των λαών της, ώστε για πολλούς η αναμέτρηση της Κυριακής, εμφανίζεται ως "πόλωση", ως "μάχη στρατοπέδων", ή ως "Αριστερά εναντίον Ακροδεξιάς", αν και η "αριστερά" δεν έχει καθόλου παράδοση ούτε και ερείσματα στην Αυστρία.

Αμφίρροπη μάχη

Την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, η αυστριακή εφημερίδα "Έστεράιχ", επικαλέστηκε, αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της, επισημαίνοντας πως η αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πλέον έντονη από ποτέ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας, εάν ληφθούν υπόψιν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή κι εκείνοι που δεν είναι σίγουρο εάν την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 49 - 57%, ενώ αντίστοιχα ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν περιορίζεται στο 43 - 51%.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, τότε οι δύο υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και το ποσοστό για τον καθένα κυμαίνεται μεταξύ 45 - 55%.

Σε μία τρίτη περίπτωση, των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται με ποσοστό 45 - 56%, έναντι 44 - 54% του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Πράσινων.

Ο σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τον Πράσινο υποψήφιο

Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την προχθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξης της τρίτης του πρώτου γύρου Ιρμγκαρντ Γκρις (που είχε λάβει ποσοστό 19%) προς τον Βαν Ντερ Μπέλεν, διαπιστώνεται ότι ένα 55 - 75% των ψηφοφόρων της θα επιλέξουν τον ίδιο και μόνον ένα 25 - 45% τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Επίσης και οι ψηφοφόροι του τέταρτου στον πρώτο γύρο, του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Ρούντολφ Χούντστορφερ (11,3%), φέρεται να υπερψηφίζουν τον υποψήφιο των Πράσινων σε ποσοστό 68 - 96%, ενώ οι ψηφοφόροι του πέμπτου του πρώτου γύρου, Αντρέας Κολ (11,1%), υποψηφίου του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να μοιράζονται και οι μισοί από αυτούς να ψηφίζουν τον Νόρμπερτ Χόφερ και οι άλλοι μισοί τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Ηττήθηκαν οι εταρίες δημοσκοπήσεων

Η κύρια αιτία της μη δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων βρίσκεται στο γεγονός της παταγώδους αποτυχίας των δημοσκοπήσεων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, καθώς όλες τους έφεραν ως την τελευταία στιγμή να διεξάγεται μία μάχη "στήθος με στήθος" για την πρώτη θέση, ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους, τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, που φερόταν να προηγείται σταθερά με ένα 25 - 26%, με δεύτερο τον Νόρμπερτ Χόφερ με ποσοστό 24% και τρίτη την εμφανιζόμενη με ποσοστό 20 - 21%, ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις.

Σχετικά μεγάλες ήταν οι αποκλίσεις των δημοσκοπήσεων από το τελικό αποτέλεσμα και για τον Ρούντολφ Χούντστορφερ, ενώ ελάχιστη ήταν η διαφορά ανάμεσα στα ευρήματα και στο αποτέλεσμα της κάλπης, για τον Αντρέας Κολ, όπως και για τον έκτο των υποψηφίων, τον Ρίχαρντ Λούγκνερ, που βρέθηκε στο 2,3%.

"Ηττημένες" υπήρξαν και οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Βιέννη, τον περασμένο Οκτώβριο.

Και τότε, έφεραν να γίνεται μάχη "στήθος με στήθος" ανάμεσα στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ και στον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, οι οποίοι τελικά στο αποτέλεσμα της κάλπης, απείχαν εννέα μονάδες μεταξύ τους, με τον Μίχαελ Χόιπλ να αναδεικνύεται νικητής και να παραμένει στην θέση του, την οποία διατηρεί ανελλιπώς εδώ και 22 χρόνια, από το 1994.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 20:32

Αυστρία: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα - Εξαιρείται από την ταξιδιωτική προειδοποίηση

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των συνολικά δέκα χωρών, οι οποίες, θεωρούμενες ασφαλείς σε σχέση με την πανδημία, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Αυστρίας.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 06 Ιαν 2021 | 12:48

Νέο χαστούκι στον Τράμπ: Δημοκρατικός και Αφροαμερικανός ο ένας Γερουσιαστής της Τζώρτζια

Οι επαναληπτικές εκλογές στη Τζώρτζια είναι κρίσιμες για το ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Ιαν 2021 | 08:30

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα επανεξεταστούν οι κυρώσεις σε στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα "επανεξετάσει σε βάθος" τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ 27 Ιαν 2021 | 08:06

Ο επικεφαλής της AstraZeneca απαντά για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια: Με την Βρετανία υπογράψαμε 3 μήνες νωρίτερα από την ΕΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 27 Ιαν 2021 | 06:49

ΗΠΑ - δίκη Τραμπ: 45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εναντιώθηκαν στη διαδικασία

Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ψήφισαν χθες Τρίτη με σκοπό να ακυρωθεί η ιστορική δεύτερη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΜΕΣΩ FACEBOOK 26 Ιαν 2021 | 23:00

Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτησή του: Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας"

Δημοσκόπηση δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου οι Ιταλοί επιλέγουν Σαλβίνι αλλά θέλουν τον Κόντε στην πρωθυπουργία.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 26 Ιαν 2021 | 21:57

Τζο Μπάιντεν: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν μετά την εκλογή του - Τι συζήτησαν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

26 Ιαν 2021 | 20:22

Κορονοϊός: Καλά νέα- Η Sanofi θα βοηθήσει την Pfizer για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων για την ΕΕ

Αυτά τα εμβόλια κορονοϊού προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOOMBERG 26 Ιαν 2021 | 19:12

Μπουρλά: Πώς η Pfizer θα δώσει περισσότερες δόσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ δύο μήνες νωρίτερα [Βίντεο]

Η Pfizer θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες δόσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ νωρίτερα. Τι είπε για τις μεταλλάξεις και τη χορήγηση της 2ης δόσης ο Άλμπερτ Μπουρλά.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 26 Ιαν 2021 | 17:22

Κορονοϊός: Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των διεθνών πτήσεων στη χώρα

"Συζητούμε στην κυβέρνηση δραστικά μέτρα" για τον περιορισμό του κορονοϊου, δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 26 Ιαν 2021 | 16:27

Επίθεση με μαχαίρι στην Φρανκφούρτη: Τρεις σοβαρά τραυματίες - Ο δράστης "φάνηκε να επιλέγει τα θύματα τυχαία"

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν -μερικοί από αυτούς σοβαρά- σε μια επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Φρανκφούρτη.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ 26 Ιαν 2021 | 15:56

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna μπορεί να γίνεται και με διαφορά 6 εβδομάδων

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις και με διαφορά έξι εβδομάδων

«ΠΥΡΑ» ΤΗΣ ΕΕ 26 Ιαν 2021 | 14:26

Κορονοϊός: Σκληρή γλώσσα από την φον Ντερ Λάιεν: "Οι παρασκευαστές εμβολίων να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους"

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά του κορονοϊού "πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους", προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν.