Follow us

Αυτά είναι τα 5 πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν - Ποιοι αναλαμβάνουν τα κομβικά υπουργεία

Άλλαξε τα πάντα στην νέα του κυβέρνηση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ερντογαν

Άλλαξε τα πάντα στην νέα του κυβέρνηση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ορκωμοσίας, το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα γέμισε καινούργια πρόσωπα, αφού από τα δεκαοχτώ μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου τα δεκαέξι δεν είχαν αναλάβει υπουργικό θώκο στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Οι μόνοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους είναι ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Ο Ερντογάν επέλεξε για τις υπουργικές θέσεις πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο τους, ενώ κοινός τόπος όλων των νέων υπουργών είναι η ικανότητά τους να εφαρμόζουν σκληρές αποφάσεις. Από τους υπουργούς που τράβηξαν επάνω τους όλη την προσοχή κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο επικεφαλής της Εθνικής Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ) της χώρας. Ο Φιντάν συγκαταλέγεται στα πέντε πρόσωπα- κλειδιά της νέας κυβέρνησης μαζί με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, τον Ιμπραΐμ Καλίν, τον Γιασάρ Γκιουλέρ και τον Αλί Γερλίκαγια.

Μεχμέτ Σιμσέκ, ο "μικρός" Μπαμπατζάν

Αυτά είναι τα 5 πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν - Ποιοι αναλαμβάνουν τα κομβικά υπουργεία

Γεννημένος το 1967 σε ένα μικρό χωριό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο κουρδικής καταγωγής Μεχμέτ Σιμσέκ άρχισε τη σταδιοδρομία του με κρατική υποτροφία για διδακτορικό οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Exeter. Εργάστηκε στην Merill Lynch στο Λονδίνο και αργότερα στη UBS στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΑΚΡ το 2007 και το 2009 έγινε υπουργός Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του Αλί Μπαμπατζάν, κυρίως όταν αυτός έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015, όταν στο περιβάλλον του Ερντογάν κυριάρχησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι που πρεσβεύουν την ανορθόδοξη άποψη περί χαμηλών επιτοκίων. Το 2013 ανακηρύχθηκε "Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη" από το περιοδικό "Emerging Markets".

Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μία σκληρή συμφωνία, με τον Σιμσέκ για τη μετεκλογική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε 3 όρους στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να αναλάβει την πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας. Αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και ανεξαρτησία της, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και καθολική ΜΗ παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία. Ο Σιμσέκ παίζει τένις για 2-3 ώρες κάθε πρωί μετά το πρωινό.

Διαβάστε Επίσης

Ιμπραΐμ Καλίν, ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές

ΚΑΛΙΝ ΙΜΠΡΑΗΜ

Γεννημένος το 1971 σε μια μικρή πόλη της βορειοανατολικής Τουρκίας, ο Καλίν σπούδασε ισλαμικές σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και έκανε το διδακτορικό του στην ισλαμική φιλοσοφία στο George Washington University της Ουάσιγκτον. Το 2012 έγινε συντονιστής της δημόσιας διπλωματίας της πρωθυπουργίας επί Ερντογάν, και από το 2018 είναι ειδικός σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Θεωρείται από τους μετριοπαθείς πολιτικούς και συχνά εκφράζει απόψεις που απέχουν πολύ από τον ακραίο λόγο υπουργών, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα εσωτερικά ζητήματα.

Διατηρεί προσωπικές σχέσεις με πολλούς συμβούλους ξένων ηγετών, και κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, και ο Ερντογάν του έχει αφήσει σχετικά ανοιχτό το πεδίο να μιλάει μαζί τους και ενίοτε να λειτουργεί ως γέφυρα, κυρίως με τις ΗΠΑ. Η συμπερίληψη του στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένα θετικό μήνυμα προς την Δύση.

Χακάν Φιντάν, ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές

ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Ο 55χρονος Φιντάν επικεφαλής μέχρι χθες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτρικών. Συνδυάζει πολλές ιδιότητες, είναι στρατιωτικός, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός. Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2001, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς για να σπουδάσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, Πολιτικές Επιστήμες. Στη συνέχεια τον συναντάμε στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, στο Ινστιτούτο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στο Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογιών Επαλήθευσης στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent.

Το 2003, διορίστηκε πρόεδρος της Τουρκικής Διοίκησης Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA).To 2010, διορίστηκε διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών και καταγράφηκε στην ιστορία ως ο νεότερος διοικητής της ΜΙΤ. Το 2015, παραιτήθηκε από το AKP για να είναι υποψήφιος για το βουλευτικό χρίσμα, καθώς είχε βλέψεις για υπουργική θέση. Ωστόσο, μετά από πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαναχώρησε και επέστρεψε στα καθήκοντά του. Ήδη από το 2018, όποτε εκλέχθηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος ο Ερντογάν, στόχευε τη θέση του ΥΠΕΞ.

Είναι από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ερντογάν και έχει διαχειριστεί πολύ επικίνδυνες αποστολές, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και του Καυκάσου. Είναι επίσης ο άνθρωπος που το 2011 συναντήθηκε κρυφά με στελέχη του PKK για ειρηνευτικές συνομιλίες, γεγονός που όταν διέρρευσε στον Τύπο έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν και άλλαξε άρδην την πολιτική του στο Κουρδικό.

Γιασάρ Γκιουλέρ

Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ. Γεννήθηκε στο ανατολικό Αρνταχάν το 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από το Μπαϊμπούρτ, προπύργιο εθνικιστών. Αν και ο Γκιουλέρ είναι στενός φίλος του Ακάρ και της ίδιας πολιτικής νοοτροπίας στα εθνικά και αμυντικά θέματα, η επιλογή του στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται ότι θα σημάνει μια σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα της Τουρκίας.

Το 2014, συμμετείχε σε μία μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Χακάν Φιντάν σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Η συνομιλία, η οποία διέρρευσε στο διαδίκτυο μέσω του YouTube, ο Φιντάν είχε πει: "Εάν χρειαστεί, θα στείλω τέσσερις άνδρες στη Συρία και από την Τουρκία θα εκτοξεύσω οκτώ πυραύλους για να προκαλέσω πρόσχημα για πόλεμο, ώστε να επιτεθούμε στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ". Τότε ο Γκιουλέρ είχε πει: "Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντοτε στη διάθεσή σας".

Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιώτες πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο γραφείο του Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος βρισκόταν στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, και τον συνέλαβαν, έδεσαν τα χέρια του πίσω από την πλάτη του και του έβαλαν ένα καπέλο στο κεφάλι για να καλύψουν τα μάτια του. Στη συνέχεια τον μετέφεραν με τη βία στην αεροπορική βάση Ακιντζί, έξω από την Άγκυρα.

Το 2018, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον μέχρι τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αλί Γιερλίκαγια, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού

ΑΛΙ ΓΕΡΛΙΚΑΓΙΑ

Ο Αλί Γιερλίκαγια αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Γεννημένος το 1968 στο Ικόνιο, στο προπύργιο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, άρχισε να ασχολείται με την γραφειοκρατία και την πολιτική από το 1990 και από το 2018 υπηρετεί ως νομάρχης της Κωνσταντινούπολης.

Είναι πολιτικός προϊστάμενος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει επικείμενων καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της πολιτικής δράσης του Ιμάμογλου, του δίνει την εξουσία ακόμη και να τον απολύσει.

Διαβάστε Επίσης

Tο νέο υπουργικό συμβούλιο:

Αντιπρόεδρος: Τζεβντέντ Γιλμάζ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικάν

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί

Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρλσάν Μπαϊρακτάρ

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σιμσέκ

Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γιερλίκαγια

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι

Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ

Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ

Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Αμπνουλκαντίρ Ουράλογλου

Πηγή πληροφοριών: kreport.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ... ΠΕΡΙΜΕΝΕ Η ΑΓΚΥΡΑ 29 Σεπ 2023 | 09:49

Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως για τα F-35 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ - Θα εγκριθεί η πώλησή τους σε 3-4 βδομάδες

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το "πράσινο φως" για την πώλησή των F-35 στην Ελλάδα.

ΚΟΓΚΡΕΣΟ 28 Σεπ 2023 | 23:10

ΗΠΑ: Ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ θα εξετάσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία - Ο ρόλος της Σουηδίας

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν συζήτησε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με Τούρκους αξιωματούχους.

ΕΨΑΧΝΑΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ 27 Σεπ 2023 | 15:49

Ο Σκουρλέτης επιτίθεται στον Τσίπρα: Αυτός ευθύνεται που δεν συζητήσαμε ποτέ τα αίτια της ήττας- Ο Κασσελάκης είναι το κερασάκι

Ο Κασσελάκης είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μας οδηγεί στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

ΑΝΕΜΕΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 27 Σεπ 2023 | 14:56

Τασούλας: Δεν με εξέπληξε η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη - Περίμενα την εκλογή του από τον 1ο γύρο

Δεν ήταν έκπληξη για τον Κώστα Τασούλα η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2023 | 12:20

Τεμπονέρας για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα συνεργασίας στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζει το αποτέλεσμα στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟΥΡΚΙΑ 27 Σεπ 2023 | 11:49

Ερντογάν: Η παραπομπή Μενέντεζ μας δίνει πλεονέκτημα για τα F-16

"Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ", είπε ο Ερντογάν.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ 26 Σεπ 2023 | 20:26

Μήνυμα Γεραπετρίτη σε Τουρκία: Ουσιαστική συζήτηση επί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, μόνο εφόσον παγιωθεί η περίοδος ηρεμίας

"Δεν είμαστε αφελείς", είπε ο Γ. Γεραπετρίτης για την Τουρκία, "αλλά θέλουμε να δώσουμε χώρο στη διπλωματία. Είμαστε γείτονες και θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στην ειρήνη".

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 26 Σεπ 2023 | 15:20

Παζάρια Ερντογάν: Πουλήστε F-16 στην Τουρκία για να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το γεγονός ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ βρίσκεται "εκτός του κάδρου" είναι επωφελές για την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 26 Σεπ 2023 | 14:08

Ερντογάν: Η απεμπλοκή Μενέντεζ μας δίνει πλεονέκτημα για τα F16 - Έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν

Την ερχόμενη περίοδο υπάρχει συνεδρίαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και πιθανότατα θα βρεθεί και ο Ερσίν Τατάρ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΕΠΙΣΗΜΟ 25 Σεπ 2023 | 21:40

ΣΥΡΙΖΑ: Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών - Ψήφισαν 134.420 – 55,98% ο Κασσελάκης, 44,2% η Αχτσιόγλου

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ πλην δύο τμημάτων.

25 Σεπ 2023 | 19:37

Υποψήφια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Κράτσα - Με τη στήριξη της ΝΔ

Ο Μ. Βορίδης τόνισε, ότι το πολιτικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι το αποτέλεσμα τους να ενισχύει το νικηφόρο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΑΡΕΙ; 25 Σεπ 2023 | 19:23

Τουρκία: Το έριξε στο μπάσκετ ο Ερντογάν και δεν σταμάτησε να γκρινιάζει- "Ήταν φάουλ"- Τον μάρκαραν με τα... μάτια

Ο Τούρκος πρόεδρος έπαιξε μπάσκετ με συνεργάτες και φίλους στο ιδιωτικό του γήπεδο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 25 Σεπ 2023 | 13:57

Δεύτερη παραίτηση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη Κασσελάκη: Παραιτήθηκε η Λιάνα Κωνσταντίνου από την οργάνωση Μαραθώνα

Με ανακοίνωσή της η Λιάνα Κωνσταντίνου του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε την παραίτησή της μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.