Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες]

Το νησί Γουάιτ με το ενεργό ηφαίστειο έχει μεγάλη ιστορία και είναι ιδιόκτητο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες]

Πέντε νεκρούς μετρά μέχρι τώρα η Νέα Ζηλανδία, ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Μάλιστα, υπάρχουν 20 τραυματίες και αρκετοί αγνοούμενοι. Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης του ηφαιστείου και υπάρχει το μεγάλο ερώτημα γιατί επετράπη στους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί. Μάλιστα, η στάχτη του αναφέρεται ότι έφτασε σε ύψος πάνω από 3.500 χλμ. Και έτσι φτάσαμε στην σημερινή τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία.

Ποιό είναι το νησί Γουάιτ

Λέγεται Φακαάρι ή νήσος Γουάιτ. Είναι νησί και ενεργό ηφαίστειο που απέχει μόλις 48 χλμ από την βορειοανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, στον Κόλπο Πλέντυ. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία και βρέθηκε πάνω από τον βυθό ως αποτέλεσμα συνεχούς ηφαιστειακής δραστηριότητας κατά τα τελευταία 150.000 χρόνια.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες]

Ανακαλύφθηκε το 1769 από τον Τζέιμς Κουκ και αποτελεί ιδιωτική περιουσία από το 1953. Επισκέπτες συνεπώς δεν επιτρέπεται να αποβιβασθούν στο νησί χωρίς άδεια. Ωστόσο το επισκέπτονται εύκολα ομάδες περιηγητών που συμμετέχουν σε εκδρομές εκτελούμενες από εξουσιοδοτημένα γραφεία, ιδίως από το κοντινό λιμάνι Φακατάνε.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 2

Είναι το βορειότερο ενεργό ηφαίστειο της μήκους 250 χιλιομέτρων «Ηφαιστειακής Ζώνης Taupo». Οι εκρήξεις του έχουν δώσει ροές ανδεσιτικής λάβας και ηφαιστειακής στάχτης. Η ενεργότητά του και η εύκολη πρόσβαση προσελκύουν ηφαιστειολόγους και άλλους επιστήμονες, όπως και αρκετούς τουρίστες. Για αυτό και αρκετοί από τη Νέα Ζηλανδία φεύγουν με καράβια για να το προσεγγίσουν.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 3

Διάμετρος 2 χλμ

Η περίμετρος της νήσου είναι σχεδόν κυκλική και η διάμετρός της περίπου 2 χιλιόμετρα. Η υψηλότερη κορυφή φθάνει σε υψόμετρο 321 μέτρα πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας. Το Χουακαάρι έχει εμβαδόν 3,25 τετρ. χιλιόμετρα (χιλιάδες στρέμματα). Το νησί αποτελεί απλώς το ανώτερο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου βουνού στον βυθό του ωκεανού, το οποίο υψώνεται 1.600 μέτρα πάνω από τον βυθό. Το νησί δεν έχει σήμερα μόνιμους κατοίκους και οι κυριότερες ανθρώπινες δραστηριότητες σε αυτό είναι οι ξεναγήσεις τουριστών και η επιστημονική έρευνα ειδικών.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 4

Το πλήρες όνομα του νησιού στους ιθαγενείς Μαορί είναι «Te Puia o Whakaari», δηλαδή «το εντυπωσιακό ηφαίστειο». Και όμως, ο Τζέιμς Κουκ, παρά το ότι το πλησίασε πολύ όταν το ανεκάλυψε την 1η Οκτωβρίου 1769, δεν το κατέγραψε ως ηφαίστειο, αν και το ονόμασε Νήσο Γουάιτ «Λευκή Νήσο» πιθανότατα εξαιτίας του λευκού ατμού που έβγαινε από αυτό.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 5

Είχαν σκοτωθεί εργάτες το 1914

Από το 1885 έγιναν απόπειρες να εξορυχθεί θειάφι από, όταν ιδιοκτήτης του νησιού έγινε ο επιχειρηματίας Τζων Α. Γουίλσον. Αυτή η πρώτη περίοδος εξορύξεως τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 1914, όταν μέρος του χείλους του δυτικού κρατήρα κατέρρευσε προκαλώντας ένα λαχάρ που σκότωσε και τους δέκα εργάτες. Κανένα ίχνος τους δεν βρέθηκε ποτέ και μόνο ο γάτος του καταυλισμού τους επέζησε: βρέθηκε κάποιες ημέρες αργότερα από το πλοίο ανεφοδιασμού και του δόθηκε τότε το όνομα «Πέτρος ο Μέγας».

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 6

Εννέα χρόνια αργότερα, το 1923, επιχειρήθηκε και πάλι εξόρυξη, αλλά μαθαίνοντας από την καταστροφή του 1914 οι εργάτες έχτισαν τις καλύβες τους σε ένα επίπεδο μέρος, κοντά σε μια αποικία θαλάσσιων πτηνών. Καθημερινά κατέβαζαν τη βάρκα τους στη θάλασσα, επιβιβάζονταν και κωπηλατούσαν στην άλλη πλευρά, στην αποβάθρα του ορυχείου, στον Κόλπο του Κρατήρα.

Αν η θάλασσα ήταν πολύ άγρια, έπρεπε να σκαρφαλώσουν από το πλάι στα βράχια σε ένα πολύ στενό μονοπάτι. Το εξορυγμένο υλικό μεταφερόταν μέσα σε μικρά βαγονέτα στην εγκατάσταση θρυμματισμού και συσκευασίας που είχε κατασκευασθεί πάνω στο νησί.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 7

Αλιευτικός πλούτος

Τα νερά κοντά στο νησί είναι γνωστά για τον αλιευτικό τους πλούτο. Το κιτρινόουρο μαγιάτικο ψάρι (Seriola lalandi) αφθονεί όλο το έτος, ενώ τον χειμώνα γίνεται ψάρεμα στα βαθιά νερά για το χαπούκου (Polyprion oxygeneios) και το βαρελόψαρο της Ανταρκτικής (Hyperoglyphe antarctica), και το καλοκαίρι για τον ιστιοφόρο, τη μακάιρα και τον κίτρινο τόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ 09 Οκτ 2021 | 18:45

Ηφαίστειο - Λα Πάλμα: Συνεχίζει το καταστροφικό του έργο για τρίτη εβδομάδα - Συγκλονιστκά βίντεο από το "ποτάμι" λάβας

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους, συνεχίζει το καταστροφικό του έργο για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ 07 Οκτ 2021 | 12:16

Λα Πάλμα: Το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου

Το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα είναι εκτός λειτουργίας λόγω της συσσώρευσης στάχτης όγω στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ "ΚΟΥΜΠΡΕ ΒΙΕΧΑ" 01 Οκτ 2021 | 20:01

"Βρυχάται" ακόμη το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα - Βίντεο με τη λάβα να ανοίγει δρόμο στο καμένο έδαφος

Συγκλονιστικές εικόνες από την Λα Πάλμα της Ισπανίας όπου το ηφαίστειο έχει εκτοξεύσει ήδη 80 εκατ. κυβικά μέτρα μάγματος.

ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ 29 Σεπ 2021 | 08:04

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η λάβα έφθασε στον ωκεανό - Ανησυχία για την έκλυση τοξικών αερίων [εικόνες- βίντεο]

Η λάβα του ηφαιστείου στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων έφθασε στον ωκεανό, ανησυχία για την έκλυση τοξικών αερίων

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ 27 Σεπ 2021 | 11:06

Ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: Η λάβα θερμοκρασίας 1.250 βαθμών Κελσίου πλησιάζει τον Ατλαντικό Ωκεανό

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους παραλιακής περιοχής στην Λα Πάλμα να κλειστούν στα σπίτια τους καθώς η λάβα πλησιάζει στην θάλασσα.

ΚΥΛΑ ΑΡΓΑ 27 Σεπ 2021 | 09:54

Ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: Δορυφορική απεικόνιση από το καυτό ποτάμι της λάβας που κατευθύνεται στη θάλασσα [εικόνα]

Δορυφορική απεικόνιση της ροής λάβας του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ 24 Σεπ 2021 | 19:14
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ 24 Σεπ 2021 | 14:03

Κανάρια Νησιά: Μεζονέτα έμεινε ανέπαφη από την έκρηξη του ηφαιστείου και γύρω της κάηκαν τα πάντα [εικόνες]

Μια μονοκατοικία στα Κανάρια Νησιά που βρέθηκε στο επίκεντρο της ροής των 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυτής λάβας που εκλύχθηκαν από το ηφαίστειο, κατάφερε να μείνει ανέπαφη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΑΤΗΡΑ 21 Σεπ 2021 | 20:43

Η Αίτνα "ξυπνά" και πάλι: Καπνός και λάβα, στάχτη σε μπαλκόνια και δρόμους [Εικόνες-Βίντεο]

Το ηφαίστειο της Αίτνας ξύπνησε και πάλι, από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του πύρινου γίγαντα της Σικελίας βγαίνει καπνός

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΛΑ ΠΑΛΜΑ 20 Σεπ 2021 | 23:05

Ισπανία: Δεν θα φτάσει απόψε στον Ατλαντικό η λάβα - Κίνδυνος εκρήξεων [εικόνες]

Η ροή της λάβας από το ηφαίστειο που εξερράγη στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας έχει καλύψει σχεδόν τη μισή απόσταση μέχρι την ακτή.

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΛΑ ΠΑΛΜΑ 20 Σεπ 2021 | 17:40

Ισπανία: Η λάβα του ηφαιστείου θα πέσει στη θάλασσα στις 8 το βράδυ - Κίνδυνος για τοξικά αέρια [Εικόνες]

Η λάβα συνεχίζει το το καταστροφικό της έργο - Κίνδυνος για τοξικά αέρια - Απαγορεύτηκε ο διάπλους πλοίων στην περιοχή λόγω ορατότητας

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 20 Σεπ 2021 | 12:35

Ισπανία: Η λάβα του ηφαιστείου "καταπίνει" σπίτια και δρόμους στη Λα Πάλμα - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί [εικόνες - βίντεο]

Χιλιάδες κάτοικοι της Λα Πάλμα εγκατέλειψαν τις εστίες τους καθώς λάβα εξακολουθεί να εκλύεται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα που εξερράγη χθες.

ΣΕΙΡΑ 4.000 ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ 19 Σεπ 2021 | 18:33

Συναγερμός στην Ισπανία: Η έκρηξη του ηφαιστείου τρομοκρατεί τη νήσο Λα Πάλμα στα Κανάρια - Στην περιοχή ο Σάντσεθ [βίντεο]

Σε συναγερμό οι αρχές στην Ισπανία καθώς εξερράγη το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα. Έσπευσε στην περιοχή ο Σάντσεθ.