Follow us

Αυτοί είναι οι 8 μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το 2019

“Το πιο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει ακόμη τον κόσμο είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία" αναφέρει το Stratfor.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτοί είναι οι 8 μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το 2019

Από τον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις στις μεταβαλλόμενους παράγοντες που απειλούν την Ευρωζώνη και τη διαμόρφωση νέας ατζέντας στην Λατινική Αμερική, το think tank Stratfor και οι γεωπολιτικοί αναλυτές του εξηγούν τις δυνάμεις και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και επαγγελματίες καθώς αναζητούν τον προσανατολισμό τους μέσα στο σύνθετο διεθνές περιβάλλον.

“Το πιο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει ακόμη τον κόσμο είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει έναν πιο έντονο εμπορικό πόλεμο, την πιθανότητα νέων κυρώσεων, έναν ολοένα και πιο έντονο πόλεμο εξοπλισμών και μια εκστρατεία για να μπλοκαριστούν οι κινεζικές επενδύσεις, το κινεζικό εμπόριο και η κινεζική έρευνα σε ευαίσθητους τεχνολογικούς τομείς από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τo λανσάρισμό του 5G” αναφέρει η Reva Goujon, αντιπρόεδρος του Stratfor. Και προσθέτει: “Σημαίνει επίσης τριβές στα στενά της Ταιβάν και την Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ο ανταγωνισμός δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και πονοκεφάλους για τις μεσαίες δυνάμεις που καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στους μεγάλους πόλους εξουσίας”.

Οι βασικές προβλέψεις του Stratfor για τους κινδύνους του 2019:

1) Ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων

Όπως αναφέρει το Stratfor, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αναμένεται να ενταθεί, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν τη στρατηγική τους επίθεση κατά της Κίνας υπό τη μορφή δασμών, κυρώσεων, επιβολής ρυθμιστικών πλαισίων σε ανερχόμενες τεχνολογίες, μεγαλύτερη στήριξη προς την Ταϊβάν και πιο επιθετική στάση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, η αποτυχία των συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών θα επιταχύνει την κούρσα και τον ανταγωνισμό αγοράς όπλων μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας. Το πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον θα δημιουργήσει στρατηγικές ευκαιρίες για πιο εύθραστες χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κάποιους από τους μεγάλους «παίκτες» και απειλούνται από αυτούς (όπως η Πολωνία και η Ταϊβάν), αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσει σοβαρούς «πονοκεφάλους» στις λεγόμενες μεσαίες δυνάμεις (ούτε μεγάλες, ούτε μικρές) που προσπαθούν να κινηθούν σε έναν ουδέτερο χώρο, όπως η Τουρκία, η Ινδία και το Βιετνάμ.

2) Διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον

Σύμφωνα με το think tank, οι ΗΠΑ, επικαλούμενες απειλές εθνικής ασφαλείας, θα ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις προς την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν για τη δημιουργία «φραγμάτων» στις κινεζικές επενδύσεις. Αυτό θα επηρεάσει την έρευνα και το εμπόριο σε στρατηγικής σημασίας τομείς, από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι την εμφάνιση δικτύων 5G, που θα αρχίσει το 2019.

Η απόπειρα της Κίνας να καλύψει την απόσταση σε τομείς όπως για παράδειγμα η αεροδιαστημική θα αυξήσει τις κυβερνοαπειλές προς τις εταιρείες και θα έχει ως συνέπεια μια πιο επιθετική πολιτική από τις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο. Επιπρόσθετα, αναμένεται οι εταιρείες να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα στις αλυσίδες προμηθευτών τους, και βαρύτερα πρόστιμα και αγωγές όσον αφορά σε παραβιάσεις δεδομένων.

3) Το διεθνές εμπόριο

Μια αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου θα μπορούσε να παραλύσει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών του φορέα, οδηγώντας τις χώρες σε λιγότερο προβλέψιμες οδούς διμερούς επίλυσης διαφορών. Ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν καλύτερες προοπτικές ως προς τις διαπραγματεύσεις τους με τις ΗΠΑ σε θέμα όπως οι δασμοί στα αυτοκίνητα, αλλά οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την ΕΕ είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Το ενδεχόμενο επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα θα αύξανε την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο. Σημειώνεται πάντως ότι μετά τη δημοσίευση του δελτίου του Stratfor, υπήρξε συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στο G20 για «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο. Aπομένει βεβαίως να φανεί πόσο αυτή θα κρατήσει.

4) Ιταλία και Brexit οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή προς την Ευρωζώνη το 2019, λόγω ανησυχιών για τα επίπεδα χρέους της χώρας και τον ευάλωτο τραπεζικό της τομέα. Οι αγορές και τα επικίνδυνα μεγάλα spread στις αποδόσεις ομολόγων- αντί για τις απειλές από τις Βρυξέλλες- θα αποδειχτούν οι μεγαλύτεροι “τιμωροί” της Ρώμης. Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν ταυτόχρονα για την αποτροπή ενός σεναρίου για Brexit χωρίς συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ένα βρετανικό κοινοβουλευτικό βέτο παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια τακτική έξοδο από την ΕΕ.

5) Η εκστρατεία κατά του Ιράν

Με τις δευτερογενείς κυρώσεις να κρατούν καλά, Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εκστρατεία περιφερειακής απομόνωσής του Ιράν και αποδυνάμωσής του εκ των έσω. Αυτό θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, μειώνοντας το ενδεχόμενο μιας εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Η κοινή ατζέντα κατά του Ιράν θα βοηθήσει στην διατήρηση των στρατηγικών δεσμών ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας, παρά τους προβληματισμούς αναφορικά με την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

6) Οι αγορές ενέργειας

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα διαχειριστούν προσεκτικά την παραγωγή πετρελαίου τους για να αποφύγουν πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις των όποιων εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην αγορά. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής από το Ιράκ και τη Λιβύη και χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ. Ακόμη, οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να υποστούν αναταραχή όταν οι ΗΠΑ πάρουν θέση μεταξύ των τριών κορυφαίων εξαγωγέων LNG το 2019.

7) Λατινική Αμερική

Οι σκληροπυρηνικές και φίλα προσκείμενες προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεις στη Βραζιλία και την Κολομβία θα μπορούσαν να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή μιας ιδιαίτερα ενεργητικής προσπάθειας για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη κρίση της Βενεζουέλας. Οι προσπάθειες της Βραζιλίας για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο εμπορικό μπλοκ Mercosur θα τη φέρουν σε αντιπαράθεση με την Αργεντινή. Η δύναμε του δημοψηφίσματος θα δοκιμαστεί στο Μεξικό, όπου μια επιθετική λαϊκιστική ατζέντα θα αυξήσει το ρίσκο των επενδυτών.

8) Αφρική

Η φιλόδοξη ατζέντα της Αιθιοπίας προκαλεί οικονομικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας δυνάμεις από το εξωτερικό στο Κέρας της Αφρικής. Ωστόσο, εσωτερικές προκλήσεις προς την παρούσα ηγεσία και εθνοτικές αντιπαραθέσεις είναι πιθανόν να μειώσουν το momentum της χώρας.

Διαβάστε όλη την ανάλυση του Stratfor εδώ

Πηγή: Stratfor

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Μαϊ 2022 | 19:44

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση και προειδοποίηση από ΠΟΥ - Μπορεί να εξαπλωθεί το καλοκαίρι

Τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 18:34

Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα στην Ευρώπη - Σάρωσε σε σάουνα ενηλίκων στην Ισπανία

Αυξάνονται στην Ευρώπη τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων - Αρχισαν τα εμβόλια οι Βρετανοί

ΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 20 Μαϊ 2022 | 16:21

Ο φωτογράφος του Αζοφστάλ αιχμάλωτος των Ρώσων - Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του

Ανάρτηση του φωτογράφου του Αζοφστάλ που πλέον είναι αιχμάλωτος των Ρώσων.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 14:04

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Έκτακτη συνεδρίαση του Π.Ο.Υ

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και αλλού. Ερευνα αν οείλονται στην άρση των περιορισμών στα ταξίδια μετά την κατάργηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:35

Εξαπλώνεται η ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία - Στις σεξουαλικές επαφές ψάχνουν τις αιτίες

Η ευλογιά των πιθήκων συχνά συγχέεται με την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ψώρα και τη σύφιλη, γεγονός που κάνει δύσκολη την έγκαιρη διάγνωσή της.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Μαϊ 2022 | 19:26

Ρωσική επιθετικότητα: Η Ευρώπη θωρακίζεται στρατιωτικά - Αυτό είναι το σχέδιο για κοινές προμήθειες σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας, παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 17 Μαϊ 2022 | 16:51

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό τους - Οικονομική αυτοκτονία των ευρωπαϊκών χωρών

"Οι κυρώσεις της Δύσης και το πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές πετρελαίου", δήλωσε ο Πούτιν

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 10:34

Αρναούτογλου: "Σοβαρό επεισόδιο" καύσωνα με 43άρια θα χτυπήσει την Ευρώπη - Θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Για ένα "πολύ σοβαρό επεισόδιο" καύσωνα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται να χτυπήσει και τη χώρα μας.

ΣΤΑ 40 ΔΙΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 16 Μαϊ 2022 | 08:15

"Τρέχει" η Ευρώπη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα - Το 40% είναι από τη Ρωσία

Οι ευρωπαϊκές χώρες γεμίζουν αποθήκες φυσικού αερίου να προφυλαχθεί από τυχόν διακοπές στις ροές από τη Ρωσία και να ενισχύσει τον εφοδιασμό της ενόψει χειμώνα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 13 Μαϊ 2022 | 20:04

Ιμπραήμ Καλίν: Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ουκρανία και με την Δύση

Η διεξαγωγή των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ 12 Μαϊ 2022 | 14:01

Gazprom: Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μειωθεί σήμερα κατά 30%

Μείωση κατά σχεδόν 1/3 στην μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ανακοίνωσε η Gazprom.

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΤΑ 90% 11 Μαϊ 2022 | 12:56

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει ακόμα ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Ελλάδα μετατρέπεται ακόμα πι ογρήγορα σε πύλη εισόδου ενέργειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SANA 11 Μαϊ 2022 | 08:07

Συρία: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη νότια επαρχία Κουνέιτρα

Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσε το Ισραήλ στην νότια Συρία, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.