Ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του Μούσα Ουκαμπίρ, του 18χρονου αδελφού του Ντρις Ουκαμπίρ, ενός εκ των συλληφθέντων για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Η ισπανική αστυνομία θεωρεί ότι ο Μούσα Ουκαμπίρ ήταν ο άνθρωπος που οδηγούσε το βαν και αιματοκύλισε την Λας Ράμπλας, σκοτώνοντας 13 άτομα.
Ο Ντρις Ουκαμπίρ αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι κάποιος έκλεψε την ταυτότητά του και ενοικίασε με αυτόν τον «βαν του θανάτου». Σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, ο Μούσα Ουκαμπίρ κατάφερε να διαφύγει μετά την επίθεση.
Σημειώνεται ότι οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους στις επιθέσεις στις ισπανικές πόλεις Βαρκελώνη και Καμπρίλς, δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα. «Δεν υπάρχουν έρευνες στις οποίες να αναφέρονται τα ονόματά τους», δήλωσε ο Θαραγόθα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. Επίσης, σύμφωνα με το Cadena Ser, οι καταλανικές αρχές αναζητούν ένα τρίτο όχημα, ένα βαν, και δύο ανθρώπους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη σύλληψη ενός τρίτου υπόπτου. Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι δράστες των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελόνη ήταν μέλη ενός πυρήνα 12 μελών.
Υπενθυμίζεται ότι η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία.Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελόνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελόνης.
«Τώρα προέχει να εξετάσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας αυτών των ανθρώπων, να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά ενεχόμενα άτομα, σε εκείνους που πήραν την καμιονέτα και εκείνους που κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε ο Γιοακίμ Φορν.