Τον Φεβρουάριο του 2013 στο Igora, ένα ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο που συνδυάζει την ομορφιά και τη διακριτικότητα το οποίο βρίσκεται στους λόφους περίπου μία ώρα οδικώς βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, η μικρότερη κόρη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Κατερίνα Tikhonova και ο Κύριλλος Shamalov, γιος ενός παλιού φίλου του Πούτιν ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.
Αν και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν ορκιστεί να τηρήσουν εχεμύθεια, ένας από τους εργάτες περιέγραψε στο Reuters ότι το ευτυχισμένο ζευγάρι έφτασε πάνω σε ένα παραδοσιακό ρωσικό έλκηθρο που έσερναν τρία λευκά άλογα. Η νύφη φορούσε ένα μακρύ κολιέ μαργαριτάρι και ο γαμπρός ένα σκούρο παλτό, ενώ οι επισκέπτες φορούσαν λευκά μαντίλια κεντημένα με τα γράμματα «K & K» (Κύριλος και Κατερίνα) με κόκκινο νήμα.
Φρουροί ήταν πίσω από κάθε γωνία, δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού στο θέρετρο. Ο γαμπρός, ένας ψηλός, μελαχρινός άνδρας με γυαλιά χωρίς σκελετό ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι της ρωσικής επιχειρήσεων. Η τύχη του όμως εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά το γάμο με την κόρη του προέδρου.
Εντός 18 μηνών, ο Κύριλλος έγινε ιδιοκτήτης ενός μεγάλου μέρους των μετοχών της ρωσικής επιχείρησης πετρελαίου και πετροχημικών Sibur. Το μερίδιο του εκτιμάται στα $ 2.85 δις, με βάση την αξία της μετοχή.
Πώς όμως ένας τέτοιος νέος επιχειρηματίας πάει τόσο μακριά, τόσο γρήγορα αναρωτιέται το Reuters; Η καριέρα του δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2013, μήνες μετά το γάμο του με την κόρη του Πούτιν, ο Κύριλλος ξεκίνησε τις συζητήσεις για την αγορά των μετοχών της Sibur από έναν από τους πλουσιότερους φίλους του προέδρου Πούτιν.
Ένα χρόνο αργότερα, ήταν σε θέση να δανειστεί περισσότερα από 1 δις $, όπως μαρτυρούν οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί της εταιρείας επενδύσεων του. Το δάνειο προήλθε από μια τράπεζα με επικεφαλής άλλον φίλο και συνεργάτη του Πούτιν, όπου ο αδελφός του Shamalov κατέχει ανώτερη θέση.
Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των μετοχών της Sibur η οποία μέσα σε λίγους μήνες αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρα για τον Κύριλλο. Ερωτηθείς για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του και το γάμο, ο Κύριλλος Shamalov αρνήθηκε να απαντήσει όμως οι κακές γλώσσες λένε πως η πορεία των περιουσιών του στοιχείων ρίχνει φως στο πώς οι άνθρωποι κοντά στον Πούτιν αποκτούν κεντρικές θέσεις σε βασικές εταιρείες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr