Λευκοί καπνοί, ένα έντονο φως και λάμψεις από κάτι που μοιάζει με πυροτεχνήματα εμφανίστηκαν να πέφτουν πάνω από την χαλυβουργεία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη προκαλώντας ερωτήματα για την κατάσταση στο τελευταίο ανάχωμα της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη.
Βρετανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σχολιάσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι καπνοί μοιάζουν είτε με επίθεση με φώσφορο είτε να έχουν προκληθεί από εμπρηστικά πυρομαχικά.
Το βίντεο αναρτήθηκε από διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ
Δεν είναι σαφές ούτε το είδος των πυρομαχικών που έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε και ο χρόνος λήψης του βίντεο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram από τον Αλεξάντερ Χοντακόφρκι, διοικητή της φιλορωσικής αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Ντόνετσκ.
"Αν δεν ξέρατε τι είναι και για ποιο σκοπό - θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ακόμη και όμορφο", σχολίασε ο Χοντακόφσκι σε μήνυμα δίπλα στο βίντεο.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως ασαφές παραμένει και ποιο είναι το σημείο εκτόξευσης των πυρομαχικών. Στον λαβύρινθο από υπόγειες στοές, σήραγγες και αποθήκες του εργοστασίου έχουν βρει καταφύγιο οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη, ενώ οι άμαχοι έχουν εκκενωθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που άνοιξαν τις προηγούμενες μέρες κατόπιν συμφωνιών των ρωσικών δυνάμεων και των ουκρανικών αρχών.
Ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, είπε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει εμπρηστικά πυρομαχικά ή βόμβες φωσφόρου στο Αζοφστάλ.
Ο πρώην διοικητής του Κοινού Συντάγματος Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών της Βρετανίας, Χάμις Στίβεν ντε Μπετόν-Γκόρντον, είπε στο Reuters ότι αυτό που βλέπει στο βίντεο μοιάζει πολύ με φώσφορο, αλλά μόνο ένα δείγμα θα μπορούσε να δώσει απόλυτη επιβεβαίωση.
"Μοιάζει πολύ με ρουκέτες λευκού φωσφόρου ή με βλήματα πυροβολικού που εκρήγνυνται ακριβώς πάνω από το έδαφος ή στο έδαφος", είπε στο Reuters. "Πιθανώς να είναι και ρωσικοί εμπρηστικοί πύραυλοι, αλλά σίγουρα έχω δει πολύ λευκό φώσφορο ιδιαίτερα στη Συρία και μου φαίνεται ότι μοιάζει πολύ", σχολίασε.
Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πεδία των μαχών για να δημιουργήσουν προκαλύμματα καπνού, να δημιουργήσουν φωτισμό, να σημειώσουν στόχους ή να αποκαλύψουν αποθήκες και κτίρια. Ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την απαγόρευση της χρήσης πυρομαχικών φωσφόρου λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που προκαλούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν πυρομαχικά φωσφόρου στον πόλεμο του Βιετνάμ και στον πόλεμο του Ιράκ το 2003-2011. Η Ρωσία τα χρησιμοποίησε στους πολέμους της Τσετσενίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr