Β. Μακεδονία: Συμβούλιο αρχηγών και σενάρια για παραίτηση Ζάεφ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια.

b-makedonio-sumboulio-arxigwn-kai-skepseis-gia-paraitisi-zaef
SHARE THIS
0
SHARES

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην δώσει ημερομηνία στην Βόρεια Μακεδονία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ΜΙΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι κάλεσε έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για αυτή την Κυριακή ενώ σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα sdk, ο Ζόραν Ζάεφ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είχε πει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Οκτώβριο, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Δεν είναι ωστόσο σαφές σε ποιο βαθμό η απειλή αυτή έχει υπόσταση ή αποτελούσε μια στρατηγική πίεσης προς τους ευρωπαίους. 

«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Το σημερινό Συμβούλιο της ΕΕ έχει δείξει ότι η Ένωση χρειάζεται μεταρρύθμιση. Μία χώρα της οποίας το βασικό αίτημα είναι να εγκαταλείψει την αρχή της συναίνεσης στη λήψη αποφάσεων σήμερα χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα για να αποτρέψει μια απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Οσμανί.

Από την πλευρά τους οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «βαρύ ιστορικό λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν πρόκειται για μια λαμπρή στιγμή της ΕΕ. Όταν αρνείσαι να να αναγνωρίσεις την αποδεδειγμένη πρόοδο θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ», ανέφερε από τη μεριά του ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, κ. Γ. Χαν. 

Το διάγγελμα Πενταρόφσκι

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς «για να πάρουμε μικρούς ημερήσιους πολιτικούς πόντους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τώρα είναι η ώρα της επανένωσης για το το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Όπως είπε: «Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και ασφαλώς δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ένωσης. Είναι κατανοητό ότι σε αυτές τις στιγμές πολλοί αισθάνονται απογοητευμένοι, αλλά πέρα από τα συναισθήματα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα. Καμία πολιτικήαπόφαση δεν είναι για πάντα, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική και είναι αδιαμφισβήτητο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούνιο όταν, χωρίς περαιτέρω αντιρρήσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για τεχνικούς λόγους, μετά και τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο.

Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να τουςε την στερήσει Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Η χώρα μας έχει πολλούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη. Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς τίθενται υπό αμφισβήτηση, θέλω να πω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα ειδικά εθνικά τους συμφέροντα που τα προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τα συμφέροντά μας, ακριβώς όπως αγωνίστηκαν και για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, όπως γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου.

Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη ορθή προσέγγιση, δεδομένων των νέων συνθηκών, είναι να γίνουμε πιο αποφασιστικοί στη μεταμόρφωση της κοινωνίας μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο όνομα του μέλλοντός μας, κάλεσα τις ηγεσίες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων να βάλοπυν στην άκρη τα κομματικά τους συμφέροντά και μαζί να επιβεβαιώσουν το όραμά για το μέλλον της χώρας.

Για το σκοπό αυτό, έχω αποστείλε προσκλήσεις για μια συνάντηση ηγετών στους προέδρους των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε ενότητα στον στρατηγικό προσανατολισμό μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές σε πολλά θέματα».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δέχτηκε την πρόσκληση του προέδρου. 

Στο μεταξύ ο ηγέτης της VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίσοσκι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί μια ημερομηνία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μέλλον και ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

«Η απόφαση μέχρι σήμερα δεν είναι μια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός μας στόχος και δεν υπάρχει ημερομηνία γιατί δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, γιατί οι άνθρωποι ζουν σκληρά και έχουμε ένα σύστημα αποσύνθεσης και η εξουσία δεν προσφέρει αυτό που χρειάζεται. Αυτή η κυβέρνηση παίρνει μόνιμα κακές αποφάσεις. Αλλά δεν πρέπει να τροφοδοτούμε αυτή την απογοήτευση με άλλες κακές αποφάσεις», είπε ο ηγέτης του VMRO. 

«Δεν πρόκειται να πω ποιος φταίει. Ούτε είναι καιρός να καλύψουμε την αποτυχία. Κάθε κακό είναι για το καλό των ανθρώπων και το πιστεύω. Αυτή είναι η αρχή των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η πΓΔΜ δεν έχει χρόνο να χάσει, ούτε καν μια ώρα. Αυτή η ισχύς θα αντικατασταθεί και θα χαθεί. Οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Το VMRO θα προτείνει ένα σχέδιο για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση ισχυρών ατόμων. Καλώ για μια συνάντηση κρατικών αξιωματούχων για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Υπάρχει ελπίδα και η πΓΔΜ θα επιτύχει», είπε ο Μίσοσκι, χρησιμοποιώντας την παλαιά ονομασία της χώρας.

 

 

Φωτογραφία: Αρχείο Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook