Follow us

Βαλκάνια: Νέο κύμα καύσωνα, πυρκαγιές στη Βόρεια Μακεδονία και την Κροατία

Επτά δασικές πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φωτια ωρωποσ

Ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει ένα μέρος των Βαλκανίων από σήμερα, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να φθάσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου αύριο Τρίτη στη Βόρεια Μακεδονία, όπου μέτωπα φωτιάς παραμένουν ενεργά.

Σήμερα, αργά το απόγευμα, επτά δασικές πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας, το οποίο κάλεσε τους κατοίκους να "σέβονται τα μέτρα και τις οδηγίες που απευθύνουν οι αρμόδιοι θεσμοί για μια υπεύθυνη συμπεριφορά στους ανοικτούς χώρους".

Ορισμένα από τα μέτωπα μαίνονται εδώ και ημέρες, ιδίως στο φυσικό πάρκο Εζεράνι, μια προστατευόμενη περιοχή στις όχθες της λίμνης της Πρέσπας. Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και πυροσβέστες, όπως και δασοφύλακες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Όμως, η χώρα καταγράφει ελλείψεις στον αριθμό πυροσβεστών και σε εξοπλισμούς εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με την ένωση δημάρχων της χώρας, υπάρχουν λιγότεροι από 400 πυροσβέστες στη χώρα, οι μισοί από αυτούς που απαιτεί ο νόμος. Αναφορικά με τα πυροσβεστικά οχήματα, η παλαιότητά τους είναι κατά μέσο όρο 27 ετών.

Μια πυρκαγιά μαίνεται επίσης σήμερα στην Κροατία, κοντά στην τουριστική πόλη Σίμπενικ. Καμία κατοικία δεν απειλείται επί τους παρόντος και έξι αεροσκάφη όπως και τουλάχιστον 60 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Διαβάστε Επίσης

Στη γειτονική Σερβία, όλη η χώρα τέθηκε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα, όμως οι θερμοκρασίες που έφθασαν σήμερα τους 38 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών στην πρωτεύουσα Βελιγράδι, αναμένεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό το κύμα ζέστης, το δεύτερο από τις αρχές του καλοκαιριού, προστίθεται στην ξηρασία που καταγράφεται στη Σερβία: βασισμένοι σε επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία, οι ειδικοί της Klima101, μιας σερβικής ΜΚΟ που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διαπίστωσαν πως ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο ξηρότερος Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα.

Στη Βοσνία, το βόρειο τμήμα και ένα μέρος του κέντρου της χώρας βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με τον υδράργυρο να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 36 και 40 βαθμών Κελσίου στην περιοχή της Μπάνια Λούκα.

Στην Αλβανία, οι θερμοκρασίες αύριο προβλέπεται να φθάσουν τοπικά μεταξύ 37 και 41 βαθμών Κελσίου, ενώ πέντε μέτωπα φωτιάς παρέμεναν ανεξέλεγκτα αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 28 Αυγ 2025 | 08:32

Πρόγνωση Τσατραφύλλια: Καύσωνας εξπρές με 40άρια την επόμενη εβδομάδα – Ισχυροί άνεμοι και υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές

Νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών, μετά τις ήπιες θερμοκρασίες και τους σφοδρούς ανέμους των τελευταίων ημερών.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 27 Αυγ 2025 | 07:39

Το Τόκιο ψήνεται: Καταγράφει θερμοκρασίες - ρεκόρ άνω των 35 βαθμών επί 10 συνεχόμενες ημέρες

Το Τόκιο καταγράφει σήμερα τη δέκατη συνεχόμενη ημέρα με θερμοκρασίες 35° Κελσίου ή υψηλότερες, γεγονός άνευ ιστορικού προηγουμένου.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ 21 Αυγ 2025 | 21:27

Πρόγνωση Κολυδά για "μακρύ ελληνικό καλοκαίρι" - Υψηλές θερμοκρασίες και τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά, οι θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα - 40άρια τις επόμενες ημέρες

ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΛΙΓΟ 21 Αυγ 2025 | 12:01

Ξαφνική αλλαγή του καιρού: Ερχεται μίνι καύσωνας με 42αρια – Οι περιοχές που θα δουν το θερμόμετρο στα ύψη

Έρχεται μίνι καύσωνας με 42άρια ο οποίος δεν θα κρατήσει πολύ. Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ 20 Αυγ 2025 | 18:32

Ευθύμιος Λέκκας: Η κλιματική κρίση είναι εδώ με hotspot τον μεσογειακό χώρο

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ 14 Αυγ 2025 | 14:38

Καύσωνας και πυρκαγιές πλήττουν χωρίς ανάπαυλα τη νότια Ευρώπη: Τρίτος θάνατος στην Ισπανία

Εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και κυρίως η Ισπανία, όπου καταγράφηκε ένας τρίτος θάνατος, συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες εν μέσω καύσωνα.

ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 13 Αυγ 2025 | 21:48

Φωτιές στην Ευρώπη: "Ψηνόμαστε ζωντανοί" - Ο καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι τροφοδοτούν τις φλόγες

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας σε Μεσόγειο και Βαλκάνια με μερικές χώρες να φλέγονται για αρκετές ημέρες.

11 Αυγ 2025 | 07:25

Αυτό είναι το "must have" προϊόν ομορφιάς που θα σώσει την επιδερμίδα σου στον καύσωνα

Θα το βρεις στο φαρμακείο της γειτονιάς σου και κοστίζει ελάχιστα.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 09 Αυγ 2025 | 19:52

"Έρχονται πάλι 40αρια": Η ανάρτηση Τσατραφύλλια για την επιστροφή του καύσωνα - Πού θα "χτυπήσει"

Κατά τον μετεωρολόγο του Alpha οι θερμοκρασίες αυτές θα ταλαιπωρήσουν τις περιοχές αυτές μέχρι την προσεχή Τετάρτη

METEO 07 Αυγ 2025 | 13:30

Tριήμερο με ζέστη και θυελλώδεις ανέμους: 38άρια και 9 μποφόρ στο Αιγαίο - Πού θα λυσσομανάει ο αέρας

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκτεταμένων πυρκαγιών

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 06 Αυγ 2025 | 22:31

Σοκ στην Ισπανία: Πάνω από 1.000 θάνατοι λόγω καύσωνα τον Ιούλιο

Ο ακριβής αριθμός των 1.060 νεκρών αντιπροσωπεύει "57% περισσότερους σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο", ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 01 Αυγ 2025 | 19:45

Ο φετινός Ιούλιος ο δεύτερος θερμότερος για Βόρεια και Στερεά Ελλάδα από το 2010 και μετά

Όπως τονίζει το meteo.gr o Ιούλιος του 2025 χαρακτηρίστηκε από σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, με αποκορύφωμα τα διαδοχικά κύματα καύσωνα την περίοδο 14-28 Ιουλίου.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 29 Ιουλ 2025 | 19:20

Ο καύσωνας του Ιουλίου μάς ταλαιπώρησε για 13 μέρες - Πότε και πού ο υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με το Meteo.gr, ο καύσωνας έληξε το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουλίου και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.